در میانه جنگ تجاری آمریکا که اکنون وارد سومین هفته خود در ماه آپریل شده، بیت کوین همچنان مقاوم باقی مانده است. با این حال تلاشهای این ارز دیجیتال برای عبور از یک خط روند نزولی کلیدی بلندمدت تاکنون ناکام مانده چراکه سایه نگرانیهای ناشی از تنشهای تجاری بر تصمیمگیریهای معاملهگران سنگینی میکند.
به گزارش میهن بلاکچین، موضوع تعرفههای وارداتی این هفته نیز به کانون توجهات اقتصاد کلان تبدیل شده و داراییهای پرریسک در حال آمادهسازی برای واکنش به تیترهای غیرمنتظره و شوکهای خبری هستند.
در همین حال، صندوقهای قابلمعامله بیت کوین (ETF) شاهد خروج نزدیک به ۸۰۰ میلیون دلار سرمایه در یک هفته بودند، هرچند برخی شواهد حاکی از آن است که گروهی از سرمایهگذاران از جمله شرکت استراتژی از این کاهش قیمت برای خرید در کف استفاده کردهاند.
با وجود فشارهای ناشی از تعرفهها، تضعیف ارزش دلار آمریکا میتواند بهصورت غیرمستقیم به سود بیت کوین و دیگر داراییهای پرریسک تمام شود. از سوی دیگر، عرضه جهانی پول (M2) به بالاترین سطح خود رسیده و همچنان در حال رشد است. این موضوع پرسشی کلیدی را مطرح میکند: آیا بیت کوین، همانند گذشته، از این روند پیروی خواهد کرد و صعود جدیدی را رقم خواهد زد؟
در این مطلب ۵ نکته کلیدی که در این هفته باید مدنظر قرار دهید را بررسی میکنیم.
۱- نبرد خریداران با مقاومت کلیدی بیت کوین
با توجه به اینکه معاملهگران این هفته انتظار نوسانات ناشی از اخبار مربوط به تعرفهها را دارند، تحلیلهای قیمتی بیت کوین نیز به چشمانداز کلیتری متمایل شده است.
بر اساس دادههای بازار، قیمت بیت کوین هفته گذشته در مجموع ۶.۷٪ افزایش یافته است اما حالا نوبت آزمون اصلی فرا رسیده: عبور از خط روند نزولیای که طی چند ماه گذشته سد راه افزایش قیمت بوده است.
یکی از تحلیلگران بازار با نام مستعار بیتبول (Bitbull) در تازهترین پست خود در شبکه اجتماعی ایکس نوشته است:
قیمت بیت کوین در مواجهه با مقاومت کلیدی رد شده و همچنان در مسیر خط روند حرکت میکند. در صورت ادامه این روند نزولی، باید منتظر واکنش در ناحیه حمایتی ۷۰ تا ۷۲ هزار دلاری باشیم.
رکت کپیتال (Rekt Capital)، دیگر تحلیلگر شناختهشده بازار نیز روی همین خط روند تمرکز کرده و معتقد است که همچنان تایید قطعی برای شکست این مقاومت به دست نیامده است.
وی در آخرین تحلیل خود در این باره نوشته است:
بیت کوین در تایمفریم روزانه توانسته بالای خط روند نزولی بسته شود؛ بنابراین، احتمال تایید شکست وجود دارد. اما باید توجه داشت که در گذشته هم شاهد بستهشدن کندل روزانه بالای این خط بودیم ولی بازآزمایی موفقیتآمیز نبود (اشاره به برخی نقاط قرمز روی نمودار). حالا بازآزمایی دوباره در حال انجام است و باید نتیجه آن را دید.
در سمت دیگر، معاملهگری با نام مستعار AK47 دو سناریوی صعودی و نزولی را برای قیمت بیت کوین ترسیم کرده و میگوید:
قیمت بیت کوین ممکن است تا ۸۸ هزار دلار بالا برود اما زیاد خوشحال نشوید! این حرکت شاید یک فیکاوت باشد؛ یعنی حرکتی برای جمعکردن نقدینگی پیش از یک ریزش دوباره به ۸۱ هزار دلار. اگر این سناریو به وقوع بپیوندد و الگوی سر و شانه معکوس شکل بگیرد، آنگاه رسیدن به ۹۵ تا ۱۰۰ هزار دلار هم دور از دسترس نخواهد بود.
۲- آمادهباش بازار برای تنشهای تعرفهای
تقویم اقتصاد کلان آمریکا این هفته نسبتا خلوت است و صرفا آمار اولیه مدعیان بیکاری در کانون توجهات قرار دارد. با این حال، همچنان نگرانیهای مرتبط با جنگ تجاری آمریکا توجهات را به خود جلب کرده است.
با تمرکز حواسها روی چین، در حال حاضر بازار داراییهای پرریسک و ارزهای دیجیتال در معرض نوسانات ناگهانی قرار دارند چراکه هرلحظه ممکن است اخبار غیرمنتظرهای درباره تعرفههای تجاری منتشر شود.
روز گذشته، انتشار خبر توقف موقت تعرفههای آمریکا روی برخی محصولات مهم حوزه فناوری توسط دونالد ترامپ باعث ایجاد آرامش نسبی و کوتاهی در بازار شد و قیمت بیت کوین را با عبور از ۸۶ هزار دلار، به بالاترین سطح ۱۱ روز اخیر خود رساند.
اما این آرامش ادامه نداشت و پس از مشخص شدن موقتی بودن این معافیتها، بازارها دوباره تحت فشار قرار گرفتند و قیمت بیت کوین نیز به حوالی ۸۴ هزار دلار بازگشت.
نشریه تحلیلی کوبیسی لتر (The Kobeissi Letter) در این باره در پستی نوشته است:
به نظر ما، معافیتهای تعرفهای اعلامشده در آخر هفته از ابتدا موقتی طراحی شده بودند. هدف این بود که بازده اوراق خزانهداری کاهش یابد تا جنگ تجاری در زمان مناسب از سر گرفته شود.
به گفته تحلیلگران این نشریه، بازارها ابتدا این تصمیم را به عنوان نشانهای از پایان جنگ تجاری تعبیر کردند اما تنها یک روز بعد ناامید شدند:
احتمالاً اوراق قرضه و سهام همچنان رشد خواهند کرد، اما ابهام در بازارها افزایش یافته است. در حال حاضر، بازار اوراق قرضه تعیینکننده اصلی روندها است.
شرکت سرمایهگذاری موزاییک است (Mosaic Asset) نیز در خبرنامه تحلیلی خود این دیدگاه را تایید کرده است. در گزارش جدید این شرکت آمده است:
نوسانات در بخشهایی مانند ارزها و اوراق خزانهداری ممکن است سیاستگذاران را مجبور به تغییر سریع موضع خود در زمینه تعرفهها و تجارت کرده باشد.
ابهام درباره تعرفهها به مسئلهای دوقطبی و غیرقابلپیشبینی برای بازار سهام تبدیل شده است؛ نشانههای افزایش تنش، بازار را به سمت ریزش میبرد، در حالی که کاهش تنشها باعث جهش سریع سهام میشود.
۳- خروج سرمایه از ETFهای بیت کوین
هفته گذشته صندوقهای ETF بیت کوین یکی از دشوارترین دورههای خود را تجربه کردند و با خروج بیش از ۷۵۰ میلیون دلار سرمایه، یکی از بدترین هفتههای تاریخ خود از زمان آغاز به کار در سال ۲۰۲۴ را پشت سر گذاشتند.
با این حال، تیموتی پیترسون (Timothy Peterson)، تحلیلگر معروف معتقد است هیچ جایی برای نگرانی وجود ندارد چراکه این ارقام در مقایسه با کل نقدینگی جذبشده توسط این ETFها ناچیز است.
وی در توییتی در این باره نوشت:
هفته گذشته، ETFهای بیت کوین پنجمین هفته بد خود را تجربه کردند؛ بیش از ۷۰۰ میلیون دلار خروج سرمایه. اما این مقدار در نمودار اصلاً به چشم نمیآید. این نشان میدهد که بیت کوین چقدر بزرگ شده و سرمایهگذاری در آن چقدر پایدار است.
در همین حال، شرکت استراتژی که پیش از این با نام مایکرواستراتژی فعالیت میکرد از فرصت کاهش قیمت استفاده کرد و بیت کوین بیشتری خرید. مایکل سیلر (Michael Saylor)، یکی از بنیانگذاران این شرکت، در توییتی در این باره نوشت:
تعرفهای برای نقاط نارنجی وجود ندارد.
این جمله طنزآمیز در کنار نموداری از خریدهای جدید این شرکت منتشر شد که به رنگ نارنجی طراحی شده بود.
با وجود این، ابهامات جنگ تجاری، جذابیت بیتکوین را برای سرمایهگذاران نهادی زیر سوال برده است. نظرسنجی بنک آف آمریکا در اواخر ماه مارس نشان داد که ۵۸٪ از پاسخدهندگان طلا را به عنوان پناهگاهی امن در برابر نوسانات میدانند در حالی که تنها ۹٪ به اوراق خزانهداری ۳۰ ساله رای دادند و ۳٪ بیت کوین را انتخاب کردند.
کوبیسی لتر در این باره میگوید:
با توجه به بحران کسری بودجه آمریکا، طلا بهسرعت به تنها دارایی امن جهانی تبدیل میشود.
۴- افت دلار؛ روزنه امیدی برای داراییهای پرریسک؟
در بحبوحه جنگ تجاری جهانی، دلار آمریکا این هفته ممکن است اندکی امید برای معاملهگران داراییهای پرریسک ایجاد کند.
همانطور که پیش از این گزارش دادیم، جنگ تجاری به شدت به دلار آسیب زده و اگر این ارز را در برابر سایر ارزهای اصلی در جهان بسنجیم، این آسیب کاملا مشهود است.
شاخص دلار آمریکا (DXY) هفته گذشته به پایینترین سطح در سه سال اخیر سقوط کرد و در حال حاضر دوباره در نزدیکی همان کف قرار دارد.
با اینکه رابطه بین بیت کوین و شاخص دلار همیشه ثابت نبوده، اما تجربه نشان داده زمانی که DXY دچار افتهای شدید میشود، معمولاً با چند ماه تاخیر، بیت کوین رشد میکند.
در همین راستا، حساب تحلیلی Bitcoindata21 با اشاره به این موضوع، احتمال تکرار الگوی سال ۲۰۱۷ را مطرح کرده که در آن بیت کوین تا پایان سال به اوج تاریخی جدیدی رسید.
این حساب تحلیلی در یکی از نمودارهای منتشر شده، رابطه بین شاخص دلار آمریکا، بیت کوین و شاخص S&P 500 را بررسی کرده و شرایط کنونی را برای شکلگیری یک کف بلندمدت در بازار سهام ایدهآل دانسته است. جالب است بدانید آخرین باری که چنین سیگنالی مشاهده شده، حدودا یک ماه پیش از کف بازار نزولی اواخر سال ۲۰۲۲ بوده است.
Bitcoindata21 در پایان خلاصهای طنز از تحلیل خود ارائه کرده و نوشته است:
من ۹۹ مشکل دارم، اما DXY یکی از آنها نیست!
۵- رکوردشکنی عرضه جهانی پول
در بازههای زمانی بلندمدت، روندهای امیدوارکنندهای برای بیتکوین در حال شکلگیری است. عرضه جهانی پول M2 که ارتباط مثبتی با قیمت بیت کوین دارد، اکنون در حال ثبت رکوردهای جدید است که این میتواند به نفع طلای دیجیتال باشد!
کالین تاکس کریپتو (Colin Talks Crypto)، تحلیلگر بازار در توییتی در این باره نوشته است:
M2 جهانی برای سه روز متوالی در اوج خود بوده است. این نشانهای عالی برای ورود سرمایه به بازار داراییهای پرریسک طی ۱۰۸ روز آینده است.
با این حال، او هشدار داده که پیش از آغاز این جهش، ممکن است آخرین فرصت برای خرید در کف قیمت پیش بیاید:
M2 جهانی با لحاظ تأخیر ۱۰۸ روزه هنوز سیگنالی از جهش بزرگ تا حدود ۲ هفته و نیم آینده نشان نمیدهد؛ در واقع ممکن است تا حدود ۱۶ یا ۱۷ آوریل، بازار کمی ریزش هم داشته باشد.
کالین پیشتر پیشبینی کرده بود که از ماه می، با ورود جریان عظیم M2، قیمت بیتکوین روند صعودی خود را آغاز خواهد کرد.