بیت کوین هفته معاملاتی جدید خود را در حالی آغاز کرده که بازار جهانی تحت فشار تعرفههای تجاری جدید آمریکا قرار گرفته و پرایس اکشن کنونی یاد و خاطره سقوط سال ۲۰۲۱ را زنده کرده است.
به گزارش میهن بلاکچین، در حال حاضر بیت کوین یکی پس از دیگری در حال از دست دادن سطوح حمایتی کلیدی بازار صعودی خود است. در همین حال به تازگی یک «تقاطع مرگ» دیگر در نمودار روزانه بیت کوین تشکیل شده که زنگ خطر را برای تداوم روند نزولی به صدا درآورده است.
هفتهای که قرار بود با انتشار دادههای مهم تورمی آمریکا محور توجهات بازارها باشد، حالا کاملا تحتالشعاع سیاستهای تعرفهای جدید آمریکا و تاثیر گسترده آن بر بازارهای سهام در سراسر جهان قرار گرفته است.
سرمایهگذاران بازار رمزارز و حتی معاملهگران بازارهای سنتی (TradFi) هم اکنون شرایط فعلی را با اتفاقاتی چون «دوشنبه سیاه» سال ۱۹۸۷ و سقوط هماهنگ بازارها در دوران آغاز کرونا مقایسه میکنند.
در این میان، بسیاری از سرمایهگذاران خرد بیت کوین که بیشتر بر پایه هیجان و نوسان معامله میکنند اکنون در ضرر سنگینی قرار گرفتهان و احتمال فروش تهاجمی آنها بالاست. جو روانی بازار هم تقریبا از بین رفته و شاخص ترس و طمع بازارهای سنتی به پایینترین سطح تاریخ خود رسیده است.
در این مطلب ۵ نکته مهم که باید این هفته مد نظر قرار داد را زیر ذرهبین میبریم.
۱- تقاطع مرگ و ریسک سقوط قیمت بیت کوین به سطوح سال ۲۰۲۱
دادهها و نمودارها نشان میدهند که بیت کوین اکنون در آستانه سقوط به زیر اوج تاریخی مارس ۲۰۲۴ خود قرار گرفته است. برای اولین بار از نوامبر سال گذشته، امروز قیمت بیت کوین به زیر ۷۵ هزار دلار سقوط کرد و همین باعث شد تا سطوح حمایتی فراموششده از بازارهای صعودی پیشین دوباره بر سر زبانها بیفتد؛ از جمله سطح ۶۹ هزار دلاری که نخستین بار در سال ۲۰۲۱ به عنوان مقاومت ظاهر شده بود.
این افت قیمت، پس از شروع سقوط شاخصهای بورسی در روزهای گذشته و بهنوعی در واکنش به آنها رخ داده و بسیاری از معاملهگران را غافلگیر کرده است.
کوین سونسون (Kevin Svenson)، تحلیلگر بازار رمزارز، در پیامی هشدارآمیز در شبکه اجتماعی ایکس نوشته است:
این آخرین فرصت بیت کوین برای حفظ ساختار صعودی کلان خود است.
از جمله سطوح حمایتی مهمی که حالا از دست رفته میتوان به میانگین متحرک نمایی ۵۰ هفتهای در حوالی ۷۷ هزار دلار اشاره کرد. کریپنوئو (CrypNuevo)، تحلیلگر مطرح بازار در رابطه با این سطح میگوید:
اگر قیمت به زیر این حمایت برود و دوباره به بالای آن برگردد، آنوقت این شکست را انحراف تلقی میکنم و با هدف صعود تا ۸۷ هزار دلار به پوزیشن لانگ وارد میشوم.
در سمت دیگر، پلتفرم تحلیلی متلریال ایندیکیترز (Material Indicators) هم هشدار داده که «تقاطع مرگ» کلاسیکی در نمودار روزانه شکل گرفته است. این الگو زمانی اتفاق میافتد که میانگین متحرک ساده ۵۰ روزه به زیر میانگین متحرک ساده ۲۰۰ روزه میرسد که از نظر تکنیکال سیگنالی نزولی است.
تحلیلگران متریال ایندیکیترز در این باره نوشتهاند:
مومنتوم همراه شده با این تقاطع نزولی بیت کوین را در معرض یک آزمون حیاتی برای حمایت کلان خود قرار داده است. منتظر بمانید.
۲- هفته تورمی آمریکا همزمان با احتمال کاهش اضطراری نرخ بهره
در حال حاضر همه نگاهها به سیاستهای تعرفهای آمریکا دوخته شده و بازارها در مورد دادههای تورمی هفته جاری کمتر صحبت میکنند. با این حال این دادهها پتانسیل ایجاد نوسانات شدید در بازار را دارند.
تاثیر تعرفههایی که هفته گذشته اعلام شدند، همچنان بر بازارها سنگینی میکند و اکنون نگرانی اصلی این است که در تاریخ ۹ آپریل، تعرفههای بیشتری نیز اعلام شوند که میتواند فشار بیشتری به بازارهای پرریسک وارد کند.
هاوارد لوتنیک (Howard Lutnick)، وزیر بازرگانی آمریکا نیز در مصاحبهای اخیرا اعلام کرده که تمامی این اقدامات بدون هیچ تاخیری اجرا خواهند شد و گفته است:
تعرفهها در راهاند.
از جمله اتفاقات مهم در تقویم اقتصاد کلان آمریکا در این هفته میتوان به انتشار شاخص قیمت مصرفکننده (CPI) و قیمت تولیدکننده (PPI) در روزهای ۱۰ و ۱۱ آپریل اشاره کرد. نرخ تورم آمریکا در شرایطی منتشر خواهد شد که نگرانیهای زیادی درباره افزایش غیرمنتظره قیمتها به دلیل تعرفهها وجود دارد.
جروم پاول (Jerome Powell)، رییس فدرال رزرو نیز پیشتر گفته بود که علیرغم تاثیر قابل توجه تعرفهها بر روند مقابله با تورم، نمیتوان از پیش به طور دقیق اثر آنها بر اقتصاد را تخمین زد:
با روشنتر شدن سیاستهای جدید و اثرات اقتصادی احتمالی آنها، دیدگاه دقیقتری نسبت به چشمانداز اقتصاد و سیاستهای پولی خواهیم داشت.
در حال حاضر بازار انتظار دارد تا برای جبران تاثیر تعرفهها، فدرال رزرو نرخ بهره را به صورت اضطراری و زودهنگام کاهش دهد. بر اساس آخرین دادههای ابزار فدواچ متعلق به گروه CME، در حال حاضر اجماع بازار بر این است که فدرال رزرو نرخ بهره را ۰.۲۵٪ در نشست ماه می کاهش دهد. این در حالی است که تا هفته گذشته اجماع کلی بر کاهش نرخ بهره در ماه ژوئن بود.
در همین حال ساعاتی پیش فدرال رزرو از برگزار نشست اضطراری برای امروز خبر داده است. آنتونی پامپلیانو (Anthony Pompliano)، بنیانگذار شرکت سرمایهگذاری پرُفشنال کپیتال منیجمنت (Professional Capital Management)، روز گذشته در توییتی در این باره نوشت:
احتمال اینکه فدرال رزرو مجبور به یک کاهش اضطراری نرخ بهره شود وجود دارد. تورم به پایینترین سطح خود از سال ۲۰۲۰ رسیده است. اگر این روند ادامه یابد، به یک مشکل بزرگ تبدیل خواهد شد.
۳- دوشنبه سیاه جدید یا تکرار سقوط کرونا؟
در کوتاهمدت، بسیاری از تحلیلگران نگراناند که پیامدهای تعرفههای تجاری جدید منجر به سقوطی مشابه «دوشنبه سیاه» سال ۱۹۸۷ شود.
همانطور که گزارش دادیم، واکنشهای بازار به دور اول تعرفههای متقابل بین آمریکا و سایر کشورها، زمینهساز یک آشفتگی گسترده در بازارهای مالی شده؛ آشفتگیای که ممکن است با بازگشایی والاستریت شدت بگیرد.
از دید مایکل فن دپوپ (Michaël van de Poppe)؛ معاملهگر مطرح، بازار رمزارزها همین حالا هم وارد فاز «دوشنبه سیاه» شده است. وی امروز در توییتی در این رابطه نوشته است:
فکر میکنم در یکی دو هفته آینده شاهد حرکت پرنوسانی خواهیم بود که طی آن قیمت بیت کوین دوباره سطوح کف خودش را آزمایش میکند. این کاهش میتواند تا محدوده ۷۰ هزار دلار نیز برسد.
به باور فن دپوپ، تنها راه نجات داراییهای پرریسک از این سقوط، کاهش اضطراری نرخ بهره توسط فدرال رزرو است.
در همین حال نشریه اقتصادی کوبیسی لتر (The Kobeissi Letter) نیز به ضررهای سنگین سهام در بازارهای چین و ژاپن در نخستین جلسه معاملاتی هفته اشاره کرده و نوشته است:
برای اولینبار از مارس ۲۰۲۰، شاهد فعال شدن مکانیسم توقف معاملات خودکار در بازار هستیم.
تحلیلگران کوبیسی حال و هوای بازار را «بسیار دوقطبی» توصیف کرده و آن را با سقوط بازارهای جهانی در دوران شیوع کرونا مقایسه کردهاند:
این بیشرین میزان وحشت در بازار از مارس ۲۰۲۰ تاکنون است. حتی ممکن است سطح ترس سرمایهگذاران از آن دوره هم بالاتر برود. سرمایهگذاران در حال فرار گسترده از بازار هستند.
۴- ضرر سنگین هولدرهای کوتاهمدت بیت کوین
در بازار بیت کوین، نخستین گروهی که معمولا در برابر فشار فروش تسلیم میشوند، «هولدرهای کوتاهمدت» (Short-Term Holders یا بهاختصار STH) هستند. این گروه شامل سرمایهگذارانی است که در شش ماه گذشته اقدام به خرید بیت کوین کردهاند و رفتار معاملاتی آنها اغلب هیجانی و پرنوسان است.
بر اساس دادههای منتشرشده توسط شرکت کریپتوکوانت، در حال حاضر این گروه از سرمایهگذاران بیت کوین در ضرر قرار گرفتهاند. طبق این دادهها، شاخص نسبت سود خروجی خرج شده یا SOPR که میزان سود یا زیان حاصل از فروش بیت کوین توسط این گروه را اندازهگیری میکند، اکنون به زیر عدد ۱ سقوط کرده است؛ موضوعی که از فروش با ضرر هولدرهای کوتاهمدت خبر میدهد.
یونسی دنت (Yonsei Dent)، از تحلیلگران کریپتوکوانت، در این باره نوشته است:
زمانی که شاخص SOPR برای هولدرهای کوتاهمدت به زیر عدد ۱ میرسد، نشانهای از تسلیم شدن این گروه و فروش در زیان است. در سال ۲۰۲۴، اصلاحهای سنگین قیمت بیت کوین معمولا با کاهش چشمگیر این شاخص همراه بوده است؛ بهویژه در ماههای مه، ژوئیه و اوت که فروشهای هیجانی گستردهای رخ داد.
در حال حاضر قیمت بیت کوین که زیر سطح ۸۰ هزار دلار معامله میشود، به کمتر از میانگین قیمت خرید هولدرهای کوتاهمدت رسیده و آنها را در ضرر قرار داده است. بر اساس دادههای آنچین، در حال حاضر میانگین قیمت خرید کلی بازار بیت کوین که شامل هولدرهای بلندمدت نیز میشود در حدود ۴۳ هزار دلار است.
۵- رکوردهای جدید در احساسات منفی بازار
در اتفاقی عجیب و کم سابقه، شاخص ترس و طمع بازارهای سنتی (TradFi Fear & Greed Index) به پایینترین سطح تاریخی خود رسیده است. این شاخص عدد ۴ از ۱۰۰ را ثبت کرده که بیانگر حاکم بودن ترسی بیسابقه بر بازارهای مالی سنتی است.
اطلس (Atlas)، یکی از فعالان مطرح بازار رمزارزها، در اینباره نوشته است:
این شاخص هیچوقت اینقدر پایین نبوده؛ نه در دوران کرونا، نه بعد از فروپاشی FTX.
در حالی که بازارهای سنتی در وضعیت ترس مطلق قرار دارند، وضعیت در بازار رمزارزها تاحدی بهتر است و شاخص ترس و طمع آن امتیاز ۲۳ از ۱۰۰ را نشان میدهد.
در شرایطی که بسیاری از معاملهگران با نگرانی و اضطراب مشغول فروش در ضرر هستند، برخی از تحلیلگران باتجربه معتقدند اکنون فرصت خرید در کف چه در بازار سهام و چه در بازار ارزهای دیجیتال فرا رسیده است.
چارلز ادواردز (Charles Edwards)، بنیانگذار صندوق سرمایهگذاری کپریول (Capriole Investments) که در حوزه بیت کوین و داراییهای دیجیتال فعالیت دارد، در رشتهتوییتی در این باره نوشته است:
این بدان معنا نیست که حتماً کف نهایی بازار شکل گرفته، اما دستکم میتوان آن را یک فرصت موقت و محلی مناسب برای ورود تلقی کرد.
وی با بررسی عوامل مختلف معتقد است همچنان ریسکهایی جدی روند صعودی بیت کوین را تهدید میکنند:
اگرچه بیت کوین در هفته گذشته عملکردی مثبت از خود نشان داد، اما در تعطیلات آخر هفته، مشابه سایر بازارها، دچار افت شد. در صورت تداوم شرایط فعلی و عدم وقوع اتفاقی غیرمنتظره، احتمالاً بیت کوین نیز نمیتواند در برابر همبستگی شدید با بازارهای پرریسک مقاومت کند؛ مشابه آنچه در اوایل سال ۲۰۲۰ شاهد بودیم.
وی در آخر افزود:
در چنین شرایطی، بیت کوین معمولاً قدرت بازیابی بالایی از خود نشان میدهد. هر زمان که کف قیمتی تثبیت شود، احتمال زیادی وجود دارد که بیت کوین، در مقایسه با سایر داراییها، رشد قدرتمندتری را تجربه کند.