شرکت تحقیقاتی پراجکت ایلِوِن (Project Eleven) که در زمینه رایانش کوانتومی فعالیت میکند، یک رقابت تازه را آغاز کرده تا مشخص شود رایانش کوانتومی در حال حاضر چه اندازه برای بیت کوین تهدید محسوب میشود.
به گزارش میهن بلاکچین، در تاریخ ۲۷ فروردین (۱۶ آوریل)، این شرکت اعلام کرد که به هر کسی که بتواند با استفاده از رایانه کوانتومی، بزرگترین بخش از یک کلید بیت کوین را در مدت یک سال بشکند، ۱ بیت کوین جایزه میدهد.
رقابت شکستن کلید بیت کوین
هدف از این رقابت که «جایزه روز کوانتوم» یا «Q-Day Prize» نام دارد، سنجش میزان فوریت تهدید رایانش کوانتومی برای بیت کوین و یافتن راهکارهای مقاوم در برابر این تهدید برای حفظ امنیت بلندمدت بیت کوین عنوان شده است.
پراجکت ایلون (Project Eleven) در حساب X خود نوشت:
بیش از ۱۰ میلیون آدرس دارای کلید عمومی در معرض دید هستند. رایانش کوانتومی بهطور پیوسته در حال پیشرفت است. تاکنون هیچ بررسی دقیق و جدی از این تهدید صورت نگرفته است.
به گفته این شرکت، اگر رایانههای کوانتومی به اندازه کافی قدرتمند شوند که بتوانند کلیدهای رمزنگاری منحنی بیضوی (ECC) را بشکنند، بیش از ۶ میلیون بیت کوین، معادل حدود ۵۰۰ میلیارد دلار، در معرض خطر قرار خواهند گرفت.
شرکتکنندگان میتوانند بهصورت فردی یا تیمی در این رقابت ثبتنام کنند و تا تاریخ ۱۶ فروردین ۱۴۰۵ (۵ آوریل ۲۰۲۶) فرصت دارند تا وظیفه تعیینشده را به پایان برسانند. برنده این جایزه ۱ بیت کوین دریافت خواهد کرد که در حال حاضر حدود ۸۴٬۱۰۰ دلار ارزش دارد.
هدف این رقابت، اجرای الگوریتم شور (Shor’s Algorithm) روی یک رایانه کوانتومی است تا بهعنوان یک اثبات مفهوم (Proof-of-Concept) نشان دهد این الگوریتم توانایی شکستن کلیدهای بیت کوین را دارد و در آینده میتوان آن را برای شکستن کامل کلیدهای ۲۵۶ بیتی نیز به کار گرفت.
پراجکت ایلون نوشت:
ماموریت: بزرگترین کلید ECC ممکن را فقط با قدرت کوانتومی و اجرای خالص الگوریتم شور بشکنید. بدون میانبرهای کلاسیک. بدون ترکیب با روشهای دیگر. فقط رایانش کوانتومی خالص.
این شرکت افزود:
نیازی نیست کلید واقعی بیت کوین را بشکنید. حتی شکستن یک کلید ۳ بیتی هم خبر مهمی خواهد بود.
پراجکت الون همچنین یادآور شد که تاکنون هیچ کلید ECC در کاربردهای واقعی شکسته نشده و برنده این رقابت میتواند «نام خود را در تاریخ رمزنگاری ثبت کند».
به گفته این شرکت، دسترسی به رایانش کوانتومی از طریق پلتفرمهایی مانند آمازون وب سرویس و IBM نیز امکانپذیر است.
بر اساس تخمینهای فعلی، شکستن یک کلید ۲۵۶ بیتی ECC به حدود ۲٬۰۰۰ کیوبیت منطقی (با تصحیح خطا) نیاز دارد. پراجکت ایلون اشاره کرد که تراشه هرون (Heron) متعلق به IBM و تراشه ویلو (Willow) متعلق به گوگل بهترتیب دارای ۱۵۶ و ۱۰۵ کیوبیت هستند؛ ارقامی که به اندازهای پیشرفتهاند که باعث نگرانی شوند.
این شرکت معتقد است سامانهای با ۲٬۰۰۰ کیوبیت لاجیکال (تصحیح شده با خطا) برای شکستن یک کلید ECC 256 بیتی کافی است. جیمسون لاپ (Jameson Lopp)، یکی از سایفرپانکهای بیت کوین، اخیراً گفت جواب داده به این سوال که تا چه حد باید نگران تهدید کوانتومی بود، در حال حاضر «غیرقابل پاسخ» است.
او در تاریخ ۲۶ اسفند (۱۶ مارس) در پستی نوشت:
فکر نمیکنم که این مسئله بحرانی باشد، اما با توجه به سختی تغییر در بیت کوین، ارزش آن را دارد که گفتوگوی جدی دربارهاش را شروع کنیم.
در بهمنماه، پائولو آردوئینو (Paolo Ardoino)، مدیرعامل تتر نیز این نگرانی را موجه دانست اما ابراز اطمینان کرد که آدرسهای مقاوم در برابر کوانتوم در بیت کوین، پیش از آنکه تهدید جدی به وجود آید، پیادهسازی خواهند شد.