تقاضای جهانی برای طلا در سهماهه نخست سال میلادی به بالاترین سطح خود در ۹ ماه گذشته رسید که بخش قابل توجهی از آن به دلیل افزایش سرمایهگذاریها روی این فلز زردرنگ و خرید سکه و شمش طلا اتفاق افتاده است. در همین حال، دادهها نشان میدهد که صندوقهای قابل معامله در بورس (ETF) طلا و ارزهای دیجیتال با پشتوانه این فلز ارزشمند نیز با رشد قابل توجهی همراه بودهاند.
به گزارش میهن بلاکچین، افزایش تقاضا برای سرمایهگذاری در طلا باعث شده تا ارزهای دیجیتال با پشتوانه این دارایی رشد بیسابقهای را در سه سال گذشته تجربه کنند. گزارشات نشان میدهد که حجم خالص توکنهای مبتنی بر طلای صادر شده طی ماه گذشته از مرز ۸۰ میلیون دلار عبور کرده است. این رشد باعث شده تا مارکت کپ این دسته از داراییها ۶٪ افزایش یابد و به ۱.۴۳ میلیارد دلار برسد.
رکوردشکنیها در بازار طلا
همانطور که بالاتر گفتیم، مارکت کپ توکنهای مبتنی بر طلا اکنون به ۱.۴۳ میلیارد دلار رسیده و حجم تراکنشهای ماهانه این ارزها نیز با جهشی ۷۷ درصدی به ۱.۲۷ میلیارد دلار رسیده است. این آمار نشاندهنده بازگشت چشمگیر علاقه سرمایهگذاران به نسخههای دیجیتالیشده طلاست.
بر اساس گزارش جدید شورای جهانی طلا، در سهماهه نخست سال ۲۰۲۵ مجموع تقاضا برای طلا به ۱۲۰۶ تن رسیده که این رقم نسبت به مدت مشابه سال قبل ۱٪ رشد داشته و قویترین عملکرد سهماهه اول از سال ۲۰۱۶ تاکنون به شمار میرود.
اما برخلاف تصورات، بانکهای مرکزی در این روند نقش چندانی نداشتهاند. بر اساس آمار، میزان خرید طلای بانکهای مرکزی در سراسر جهان در این بازه کاهش یافته و نسبت به ۳۶۵ تن سهماهه چهارم سال گذشته به ۲۴۴ تن رسیده است.
در بازار بورس اما به نظر میرسد سرمایهگذاران با توجه به تنشهای اقتصادی اخیر به طلا پناه آوردهاند به طوری که تقاضا برای ETFهای طلا بیش از دو برابر شده و به ۵۵۲ تن رسیده است. این روند نشان میدهد که سرمایهگذاران خصوصی نیز مانند بانکهای مرکزی به دنبال سرمایهگذاری در داراییهای امنی مثل طلا هستند.
این حجم از تقاضا در مجموع باعث شده تا قیمت میانگین طلا در این سهماهه به رکورد بیسابقه ۲۸۶۰ دلاری برسد که نسبت به سال گذشته حدود ۳۸٪ بالاتر است. در همین حال قیمت طلا از ابتدای سال جاری تاکنون ۲۳.۵٪ رشد داشته است. در حال حاضر نیز هر اونس طلا در بازار جهانی با قیمت ۳۲۴۰ دلار معامله میشود.
نکته جالب اما اینجاست که تقاضا برای طلا در صنایع مختلفی مثل ساخت جواهرات کاهش یافته و به سطوح مشابه دوران شیوع کرونا رسیده است. با این حال، تقاضا برای خرید سکه و شمش طلا همچنان بالا مانده و چین یکی از بزرگترین مشتریان آن محسوب میشود.