بانک جیپی مورگان (JPMorgan) هشدار داد که روند «دلارزدایی» در حال شتاب گرفتن است؛ جراکه بانکهای مرکزی در حال کاهش ذخایر دلاری خود هستند و بهصورت تهاجمی اقدام به خرید طلا میکنند.
به گزارش میهن بلاکچین، میرا چاندان (Meera Chandan)، رئیس استراتژی جهانی بازار ارز در جیپی مورگان، در یادداشتی جدید اعلام کرد که سهم دلار آمریکا در ذخایر بانکهای مرکزی، به کمتر از ۶۰٪ رسیده که پایینترین سطح در دو دهه گذشته است.
افزایش حجم خرید طلا؛ نشانهای از دلارزدایی جهانی
طبق دادههای این بانک، نشانه واقعی کاهش وابستگی به دلار را میتوان در بازار طلا دید. جیپی مورگان تأکید کرد که کشورهایی مانند چین، روسیه و ترکیه در حال افزایش قابلتوجه ذخایر طلای خود هستند.
در این یادداشت آمده است:
روند اصلی دلارزدایی در ذخایر ارزی، به افزایش تقاضا برای طلا مربوط میشود. طلا بهعنوان جایگزینی برای ارزهای دولتیِ بدهکار شناخته میشود.
سهم طلا در ذخایر ارزی افزایش یافته و این رشد با پیشتازی بانکهای مرکزی بازارهای نوظهور همراه بوده است. چین، روسیه و ترکیه در دهه گذشته بزرگترین خریداران طلا بودهاند.
با وجود اینکه سهم طلا در ذخایر ارزی بازارهای نوظهور هنوز پایین است و به ۹٪ میرسد، اما نسبت به ۱۰ سال پیش، بیش از دو برابر شده است. این عدد در کشورهای توسعهیافته حدود ۲۰٪ است.
افزایش این تقاضا، یکی از عوامل اصلی صعود قیمت طلا در سالهای اخیر بوده است. جیپی مورگان پیشبینی کرد که قیمت طلا تا میانه سال ۲۰۲۶، به ۴,۰۰۰ دلار در هر اونس برسد.
جیپی مورگان همچنین به نشانهای از دلارزدایی در بازار اوراق قرضه اشاره کرده و گفته که سهم مالکیت خارجی در بازار اوراق خزانهداری آمریکا، طی ۱۵ سال گذشته، بهطور مداوم در حال کاهش بوده است.
بر اساس گزارش این بانک، سهم فعلی اوراق خزانهداری که در اختیار نهادهای خارجی قرار دارد، در اوایل سال ۲۰۲۵ به ۳۰٪ رسیده است؛ در حالی که این سهم در اوج خود و در دوران بحران مالی بزرگ (GFC)، حدود ۵۰٪ بود.
جی بری (Jay Barry)، رئیس استراتژی نرخهای جهانی در جیپی مورگان، اظهار داشت:
اگرچه تقاضای خارجی بیش از یک دهه است که همپای رشد بازار خزانهداری نبوده است، اما باید در نظر گرفت که اقدامات تهاجمیتر چه تأثیری میتواند داشته باشد.
ژاپن، بزرگترین طلبکار خارجی ایالات متحده است و بهتنهایی بیش از ۱.۱ تریلیون دلار از اوراق خزانهداری را در اختیار دارد که معادل حدود ۴٪ از کل این بازار است. بنابراین، هرگونه فروش عمده توسط سرمایهگذاران خارجی میتواند تأثیرگذار باشد و موجب افزایش بازدهی اوراق شود.
این تحلیلگر همچنین اشاره میکند که سهم دلار در ذخایر ارزی اوایل دهه ۹۰ میلادی نیز پایینتر است؛ بنابراین حرکت به سمت ارزهای دیگر مانند یورو یا یوان، اگرچه قابلتوجه است، اما بیسابقه نیست.