در گزارش دقیقی از بانک پرداختهای بینالمللی (BIS) دلیل اصلی توجه بانک های مرکزی به رمز ارزها اعلام شده است.
مفهوم رمز ارز بانک مرکزی (CBDC) پیشرفت خوبی داشته است. CBDC شکل جدیدی از ارزهای فیات است که توسط بانک های مرکزی به شکل دیجیتال و با استفاده از دفترکل توزیعشده یا متمرکز صادر میشود.
بسیاری از کشورها در حال تحقیق یا در آستانه عرضه رمز ارزهای ملی خود هستند. اما تحقیق مشترکی که توسط بانک پرداختهای بینالمللی (BIS) انجام شده و در روز جمعه منتشر شده است نشان میدهد که دلیل حضور بانک های مرکزی در عرصه CBDC این است که از بیت کوین و سایر رمز ارزها میترسند.
بانک پرداختهای بینالمللی به عنوان یک سازمان جهانی، پشتیبانی لازم برای بانک های مرکزی را فراهم میکند. بانکهای حاضر در این گزارش شامل فدرال رزرو، بانک مرکزی اروپا، بانک کانادا، بانک ژاپن، بانک انگلستان، بانک ملی سوییس و بانک مرکزی سوئد به اسم Sveriges Riksbank بودند.
از دست دادن کنترل سیستم بانکی
در این مقاله به معیارهای مهم و کلیدی صدور و عرضه عمومی رمز ارز بانک های مرکزی اشاره شده است. این بانکها به ارزیابی امکانپذیر و در دسترس بودن CBDC ها و نحوه کمک آنها در جهت کسب اهداف بانک های مرکزی پرداختند.
اما نگرانی و دغدغه اصلی این بانکها، از دست دادن کنترل سیستم پرداخت است که ممکن است با پذیرش گسترده رمز ارزهایی نظیر بیت کوین و راهکارهای خصوصی نظیر لیبرا به خطر بیافتد.
نقش بخش خصوصی
بانک های مرکزی به دنبال رمز ارزهایی هستند که استفاده از آنها ارزان یا رایگان باشد و به ثبات مالی و پولی آسیب نرساند. طبق این گزارش، آنها همچنین به دنبال رمز ارزهایی هستند که بتوانند همراه با ارزهای قانونی نظیر پول رایج به فعالیت بپردازند و پول رایج را بلااستفاده نکنند.
گفتنی است BIS معتقد است که CBDC طراحیشده به منظور ارائه این ویژگیها میتواند سیستم پرداخت را در جهت انعطافپذیری، کارآمدی، جامع بودن و نوآوری بیشتر ارتقا دهد.
هرچند، علیرغم آنکه بانک های مرکزی نمیخواهند کنترل سیستم پرداخت را از دست بدهند، اما در این تحقیق خاطرنشان شده است که بخش خصوصی علاوه بر ارتقا و بهبود رقابت و نوآوری، باید نقش مهمی داشته باشد.
کره جنوبی در آستانه شروع فاز استفاده از رمز ارز بانک مرکزی (CBDC)
کشورهایی نظیر چین و کره جنوبی در آستانه عرضه رمز ارزهای خود هستند.
طبق گزارش CryptoPotato در ماه گذشته، بانک خلق چین گفته بود که این کشور باید اولین کشوری باشد که رمز ارز ملی را صادر کند و از آن استفاده کند. چندین گزارش دیگر بیان کردهاند که این بانک حتی مرحله آزمایشی استفاده از یوان دیجیتال را در تراکنشهای کوچک شروع کرده است.
اوایل هفته گذشته، بانک کره جنوبی نیز اعلام کرد که تا سال ۲۰۲۱، پروژه آزمایشی برای صدور و استفاده از رمز ارز خود در این کشور را عرضه خواهد کرد.
اما ژاپن علاقهای به عرضه زود هنگام رمز ارز خود ندارد. طبق گزارش روز جمعه، سخنگوی ارشد دولت ژاپن اعلام کرده است که این کشور در حال حاضر هیچگونه برنامه خاصی برای صدور CBDC ندارد. هرچند، دولت ژاپن بیان کرده است که باید تحقیقات خود در خصوص CBDC ها را گسترش دهد و قصد دارد در سال ۲۰۲۱ نسخه آزمایشی ارز دیجیتال خود را عرضه کند.