صرافی آبان تتر روز یکشنبه ۲۳ مهرماه با حضور جمعی از فعالین و متخصصین حوزه کریپتو رویدادی را به نام «ارتباط اکوسیستمها، پلی به آینده» برگزار کرد. موضوع این رویداد ارائه وام رمزارزی و معرفی محصول آبانوام بود. آبانوام سرویسی برای دریافت وام با وثیقه رمزارزی است و میتوانید بدون نیاز به ضامن و به صورت فوری از ۵ میلیون تومان تا ۴۰ میلیون تومان وام دریافت کنید. مهلت بازپرداخت وام هم به صورت ۳ ماهه، ۶ ماهه یا ۹ ماهه است.
سخنرانان این رویداد مینا حاجی (سردبیر ماهنامه عصر تراکنش)، احمد وطنی (مدیرعامل ونسی)، حمدمهدی شریعتمدار (مدیرعامل جیبیت)، فرهاد فلاح (مدیرعامل آبانتتر) و محمدصادق آزادانی (رئیس کمیسیون لندتک نصر تهران) بودند. در بخش اول رویداد به موضوع همکاری بین لندتک و رمزارز در کشور پرداخته شد.
مینا حاجی وظیفه پنلگردانی را برعهده داشت. او صحبتهای خود را اینگونه آغاز کرد: «در این همکاری ما شاهد وثیقهگذاری رمزارز برای دریافت وام هستیم که در واقع یکی از جدیدترین اتفاقات اکوسیستم نوآوری کشور است. با توجه به شرایط اقتصادی حال حاضر کشور، امروز بسیاری از افراد حتی برای خرید کالاهای اساسی زندگی خود هم نیاز به دریافت وام دارند؛ از این رو این موضوع، مسئله توسعه لندتک را در کشور بااهمیت کرده و همچنین همکاریها در این زمینه میتواند به این توسعه کمک کند.» او افزود در این پنل به جنبههای مختلفی از این همکاری، چالشها و چشمانداز آینده آن میپردازیم.
این همکاری چقدر به توسعه حوزه لندتک کشور کمک میکند و پاسخگوی نیازهای جامعه است؟
محمدصادق آزادانی در پاسخ به این سوال یکی از ارکان مهم در حوزه کسبوکار لندتک را موضوع وثیقهگذاری دانست و گفت: « هرچقدر این حوزه توسعه پیدا کند، ریسکهای آن هم میتواند کاهش یابد و شاهد توسعه آن باشیم. در این راستا نیز میتوان به موضوع نکول اشاره کرد. هرچقدر آمار نکول در شبکه لندتک کاهش یابد، هم میتواند به توسعه آن کمک کند و هماینکه مردم میتوانند بیشتر از این سرویس استفاده کنند.»
در حال حاضر، بیش از ۶۰ درصد مردم رتبه اعتباری ندارند و این موضوع شاید در میان نسلهای جدیدتر بیشتر باشد و از این رو نسل جدید به بحث رمزارزها علاقه بیشتری نشان دهد.
آزادانی در ادامه اظهار داشت که فراهم کردن زمینه استفاده این قشر از سرویس لندتک، این امکان را فراهم میکند که افراد رتبه اعتباری بگیرند و به شمولیت مالی که یکی از موضوعات روز و جدی حوزه مالی است هم کمک خواهد شد. او در انتها به این موضوع اشاره کرد که این ارتباط و همکاری میتواند بسیار اثربخش باشد و مورد توجه قرار گرفتن آن هم خبر از تقاضای بالا برای آن میدهد.
بانک مرکزی به چه میزان از وام رمزارزی استقبال خواهد کرد؟
مهدی شریعتمدار در پاسخ به این سوال گفت: «بانک مرکزی استقبال نمیکند.» او افزود که به نظر من دریافت وام با وثیقه رمزارزی بهراحتی نمیتواند قانونگذاری شود؛ چون در قدم اول لازم است که به عنوان یک دارایی شناخته شود. شریعتمدار معتقد است که اگر قدم اول انجام نشود، قدم دوم پیچیدگیهای بسیاری به همراه خواهد داشت. او همچنین به این موضوع اشاره کرد که رویکرد قانونگذار چندان مشخص نیست و در خیلی از کشورها یک مجموعه شخص ثالث این حسابرسیها را برعهده میگیرد و تراز مالی را میسنجد.
شریعتمدار با بیان اینکه نرخ بالای تورم باعث شده که نسل جدید سقف خواستههای خود را از خرید خانه به خرید ماشین و حتی کمتر از آن پایین بیاورند، اذعان داشت که وامگرفتن با کمک سرمایههای خرد، راهکار خوبی است.
چه چالشهایی پیش روی لندتکها قرار دارد؟
سوال بعدی که مطرح شد، این بود که با توجه به اینکه رمزارز هنوز بهعنوان یک دارایی شناخته نشده است، چه چالشهایی برای ایجاد پلتفرم وامدهی ارز دیجیتال وجود داشته است؟ احمد وطنی هدف ونسی را استفاده از دارایی دیجیتال به عنوان وثیقه عنوان کرد. او همچنین گفت که ارز دیجیتال توسط گروهی از جامعه که با تکنولوژی آشنا هستند، استفاده میشود، اما به دلیل چالشهایی که در فضا وجود دارد، تلاش کردیم تا از فرآیندهایی که قبلا رگوله شده الگو بگیریم و بدین طریق فرآیند قانونگذاری را انجام دهیم.
احمد وطنی با اظهار اینکه معاملات رمزارز به رسمیت شناخته نمیشود و نمیتوان در آینده کوتاهمدت انتظار داشت که قانونی تصویب شود که به وامدهی ارز دیجیتال بها دهد، گفت: «هدف ونسی این است هر داراییای که افراد دارند، با وجود اینکه رتبه اعتباری ندارند، به روشهایی از لندتکها بتوانند وام دریافت کنند. ونسی قصد دارد این فرآیند را تسهیل کند و با استفاده از داراییهای دیجیتال، آنها را برای کاربران ارزشگذاری کند تا افراد بتواند بدون نیاز به ضامن، آنها را وثیقه کرده و وام دریافت کنند.»
فرهاد فلاح هم با بیان اینکه این اکوسیستم یک فضای بدون قانون است، گفت برخورد سلیقهای در خصوص وامدهی هم صادق است و اگر بخواهیم به این صورت وامی را ارائه کنیم، برای دریافت مجوز آن وام با دشواری روبرو میشویم.
مهدی شریعتمدار هم در مورد اینکه آیا وثیقه گذاشتن رمزارزها منجر به رگولاتوری خواهد شد یا خیر، تکلیف این سیاست را نامشخص دانست.
معرفی محصول آبانوام
در انتهای رویداد میثم آزاد، مدیر محصول صرافی آبانتتر از محصول جدید این صرافی؛ آبان وام خبر داد. او همچنین گفت فناوری بلاکچین تا سال ۲۰۳۰ حدود ۸۵ درصد رشد خواهد کرد که نسبت به سایر فناوریهای مالی رشدی ۲ برابری محسوب میشود. آزاد گقت که این محصول در حال حاضر در اختیار کاربران آبانتتر قرار گرفته است. در ادامه علی دلبر، مدیر محصول آبانوام مختصری از داستان ایده پلتفرم لندینگ این صرافی و مسیر تولید آن گفت.
آبانتتر هماکنون امکان دریافت وام ریالی با کمک وثیقه رمزارزی را بدون نیاز به ضامن، چک، سفته و در مدت زمان کوتاه (حداکثر یک روز کاری پس از تکمیل فرآیند) فراهم کرده است.