ری دالیو (Ray Dalio)، سرمایهگذار برجسته، هشدار داده که به دلیل کسری بودجه مزمن، دولت آمریکا در حال ورود به «مارپیچ مرگ بدهی» است.
به گزارش میهن بلاکچین، دالیو – بنیانگذار Bridgewater Associates – در مصاحبهای با CNBC توضیح داد که در چرخههای اعتبار سالم، تمامی طرفین، از بدهکاران گرفته تا طلبکاران و بازار، از گردش پول جدید در سیستم بهرهمند میشوند.
آمریکا در آستانه بحران بدهی؟
اما دالیو معتقد است دولت آمریکا آنقدر بدهی جدید منتشر میکند که تقاضای طرف خریدار را تحت فشار قرار داده است. این امر احتمالاً باعث میشود دولت برای پرداخت بدهیهای پیشین، مجبور به استقراض شود که این خود مارپیچ مرگ بدهی را فعال میکند.
دالیو سیستم اعتباری را به سیستم گردش خون در بدن انسان تشبیه میکند:
سیستم اعتباری مانند جریان خون در بدن است که مواد مغذی و قدرت خرید را به قسمتهای مختلف میرساند. اگر به درستی استفاده شود و درآمد ایجاد کند، همه از آن سود میبرند؛ وامدهنده پولش را پس گرفته و وامگیرنده از آن برای تولید و رشد اقتصادی استفاده میکند.
در این شرایط، بدهی نسبت به درآمد افزایش قابلتوجهی ندارد.
دالیو اما هشدار میدهد که اگر بدهیها برای مدت طولانی سریهعتر از درآمد رشد کنند، مانند رسوبی در رگهای بدن عمل میکنند و جریان مالی را محدود میسازند. او توضیح داد:
هرچه بدهی و هزینههای بهره بیشتر شود، بخش کمتری از درآمد باقی میماند که میتوان آن را خرج کرد. در حال حاضر، دولت آمریکا سالانه نزدیک به یک تریلیون دلار را تنها برای پرداخت بهره بدهیهای خود هزینه میکند.
این شبیه به تنگ شدن رگهای بدن به دلیل رسوبات است و مشکلی جدی محسوب میشود.
دالیو همچنین به یک عدم تعادل بین عرضه و تقاضا در بازار اعتباری اشاره میکند. او توضیح داد:
وقتی دولت کسری بودجه بزرگی دارد و اکنون این کسری حدود ۷.۵٪ از تولید ناخالص داخلی (GDP) برآورد شده، باید برای تامین آن بدهی بیشتری منتشر کند. اما میزان بدهی فروختهشده باید با تعداد خریداران هماهنگ باشد.
محاسبات من نشان میدهد که حجم بدهی منتشرشده بسیار بیشتر از قدرت خرید یا تمایل به خرید آن است…
دالیو توضیح میدهد که در بازارهای خصوصی، اصطلاح «مارپیچ مرگ بدهی» زمانی به کار میرود که بدهکار برای پرداخت بدهیهای قبلی مجبور به استقراض جدید شود. این روند سرعت میگیرد، تا جایی که سرمایهگذاران متوجه میشوند، از نگه داشتن این بدهی اجتناب میکنند و بحران تشدید میشود. او افزود:
هم اکنون در حال نزدیک شدن به چنین وضعیتی هستیم.
به گفته دالیو، آمریکا باید کسری بودجه خود را از ۷.۵٪ GDP به ۳٪ کاهش دهد، چیزی که او آن را «راهکار ۳٪» مینامد.
این کار عمدتاً از طریق کاهش هزینههای دولت و کاهش نرخ بهره قابل انجام است. دالیو توضیح داد:
اگر این بار انجام نشود، واقعاً نگران خواهم شد. بهنظرم تمام مسئولان، از رئیسجمهور گرفته تا کنگره، باید درک کنند که اگر این اقدام را انجام ندهند، مسئول پیامدهای بعدی خواهند بود.