یکی از پروپوزالهای بهبود جدید بیت کوین (BIP)، قصد دارد با حذف تدریجی الگوریتمهای امضای قدیمی این ارز دیجیتال، که ممکن است در برابر حملات کامپیوترهای کوانتومی آسیبپذیر باشند، از جایگزینهای مقاوم در برابر کوانتوم استفاده کند.
به گزارش میهن بلاکچین، این طرح با عنوان «مهاجرت به پساکوانتوم و پایان امضاهای قدیمی»، اوایل همین هفته توسط گروهی از کارشناسان رمزنگاری و بلاکچین، از جمله جیمسون لاپ (Jameson Lopp)، مهندس نرمافزار آمریکایی و کریستین پاپاتاناسیو (Christian Papathanasiou)، بنیانگذار BitcoinQS تهیه شده است.
آیا بیت کوین در برابر رایانش کوانتومی آسیبپذیر است؟
اگرچه کامپیوترهای کوانتومی که بتوانند رمزنگاری بیت کوین را بشکنند، هنوز ساخته نشدهاند، اما پیشرفتهای اخیر، زمان رسیدن به آن مرحله را کوتاهتر کردهاند. طبق پیشبینیهایی که شرکت مککینزی (McKinsey) ارائه داده، برخی پژوهشهای دانشگاهی نشان میدهند که ممکن است کامپیوترهای کوانتومی تهدیدکننده بیت کوین، بین سالهای ۲۰۲۷ تا ۲۰۳۰ در دسترس قرار گیرند.
در حال حاضر، بیت کوین برای ایمنسازی تراکنشها از امضاهای ECDSA و Schnorr استفاده میکند. با این حال، حدود یکچهارم از خروجیهای خرجنشده بیت کوین (UTXOs)، تا به امروز کلید عمومی خود را بهصورت آنچین افشا کردهاند؛ موضوعی که این داراییها را بهطور خاص در برابر حملات کوانتومی آسیبپذیر میکند.
در این پروپوزال آمده است:
یک حمله موفق کوانتومی به بیت کوین، میتواند باعث ایجاد اختلال اقتصادی گسترده و آسیب به کل اکوسیستم شود. فراتر از تأثیر آن بر قیمت، توانایی ماینرها برای تأمین امنیت شبکه نیز ممکن است بهطور قابلتوجهی تحت تأثیر قرار بگیرد.
رویکرد مرحلهای برای مقابله با خطرات رایانش کوانتومی
در این پروپوزال، راهکاری مرحلهای برای مقابله با خطرات احتمالی ناشی از کامپیوترهای کوانتومی مطرح شده است. در مرحله اول، پیشنهاد شده که دیگر نتوان به آدرسهای قدیمی بیت کوین که امنیت پایینی دارند، کوین ارسال کرد؛ چون این آدرسها بهراحتی قابل هک شدن هستند.
حدود پنج سال بعد از اجرای این مرحله، گام بعدی برداشته میشود. در این مرحله، خرج کردن بیت کوینهایی که در آن آدرسهای آسیبپذیر ذخیره شدهاند غیرممکن میشود و در نتیجه، آن کوینها عملاً فریز (Freeze) خواهند شد.
همچنین، مرحله احتمالی دیگری هم در حال بررسی است. در این مرحله، کاربران ممکن است بتوانند با استفاده از روشهای رمزنگاری پیشرفته و با کمک عبارت پشتیبان کیف پول خود، مالکیت بیت کوینهای فریز شده را ثابت کرده و آنها را بازیابی کنند؛ البته اجرای این مرحله به ادامه تحقیقات و میزان تقاضا بستگی دارد.
نویسندگان این پروپوزال نوشتهاند:
هرچه روند مهاجرت را بیشتر به تعویق بیندازیم، هماهنگسازی آن دشوارتر خواهد شد.
آنها معتقدند که یک برنامهریزی مشخص با بازه زمانی محدود میتواند شفافیت ایجاد کند، ذینفعان را هماهنگ کند و ریسک سرقت فاجعهبار از طریق کوانتوم را به حداقل برساند.
رایانش کوانتومی؛ تهدیدی برای بیت کوین
دیوید کاروالیو (David Carvalho)، مدیرعامل Naoris Protocol، اخیراً مدعی شده که که ظهور رایانش کوانتومی، جدیترین تهدید امنیتی برای بیت کوین بهشمار میرود؛ چراکه این فناوری میتواند ظرف کمتر از پنج سال، توانایی شکستن الگوریتمهای رمزنگاری بیت کوین را پیدا کند.
او اشاره کرده است که پیشرفتهای اخیر، از جمله چیپ ماجورانا (Majorana) شرکت مایکروسافت، روند توسعه کامپیوترهای کوانتومی قدرتمند را سرعت بخشیدهاند. این سیستمها برخلاف کامپیوترهای کلاسیک عمل کرده و الگوریتمهای اصلی امنیتی بیت کوین را تهدید میکنند؛ بهویژه با توجه به اینکه حدود ۳۰٪ از کوینهای BTC، در آدرسهایی ذخیره شدهاند که در برابر حملات کوانتومی آسیبپذیرند.
کاروالیو گفته است:
اگر این حفاظت شکسته شود، برای هولدرهای بیت کوین فاجعهبار خواهد بود؛ چراکه داراییشان برای همیشه از بین میرود و کل اکوسیستم نیز آسیب خواهد دید.
او همچنین اضافه کرده که تهدید واقعی، خود فناوری کوانتومی نیست؛ بلکه تعلل جامعه بیت کوین در اقدام قاطع برای ایمنسازی آینده این ارز دیجیتال است.