رئیس پژوهشکده پولی و بانکی بانک مرکزی از اجرای ۸ اقدام مهم در حوزه سیاستهای پولی و بانکی با هدف تثبیت اقتصادی خبر داد.
به گزارش میهن بلاکچین به نقل از ایرنا، آنطور که کوروش پرویزیان، رئیس پژوهشکده پولی و بانکی بانک مرکزی، اعلام کرده، بخشی از این سیاستها بهطور خاص رمزارزها و صرافیهای دیجیتال را نیز در بر میگیرد. وی در نشست تحلیلی بررسی نتایج سیاستهای تثبیت اقتصادی در سالهای ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲ اظهار کرد:
رئیسکل بانک مرکزی بار دیگر بر تداوم سیاست تثبیت اقتصادی تأکید کرده و این رویکرد همچنان در دستور کار قرار دارد.
پرویزیان با اشاره به برنامههای بانک مرکزی افزود که دستکم ۸ اقدام در دو حوزه «سیاستهای کنترلی» و «سیاستهای پولی» تعریف شدهاند. در بخش سیاست پولی، به موضوعاتی مانند حکمرانی و مدیریت ریال، ساماندهی سامانههای پرداخت، رمزارزها و صرافیهای دیجیتال اشاره شده است.
به گفته این مقام مسئول، تمرکز وجوه دولت و انتقال آن به بانک مرکزی نیز از دیگر اقدامات مدنظر بوده و در سیاستهای کنترلی نیز مسائلی همچون مدیریت ترازنامه، کنترل سپردههای قانونی، انتشار گواهی سپرده ۳۰٪، تأمین مالی پروژهها، و ساماندهی اضافه برداشت بانکها مورد توجه قرار گرفتهاند. وی همچنین با اشاره به عملکرد بانک مرکزی در سال گذشته گفت:
رشد نقدینگی در پایان ۱۴۰۲ به حدود ۲۴٪ رسید و پیشبینی میشود در سال ۱۴۰۳ نیز نقدینگی در محدوده ۲۷٪ باقی بماند.
به گفته پرویزیان، بانک مرکزی برای سال جدید برنامههایی در راستای تأمین سرمایه تولید کشور طراحی کرده است.
۴ کانال رانتزای تورمساز در اقتصاد ایران
در ادامه نشست، تیمور رحمانی، عضو هیئت علمی دانشگاه تهران، از چهار مسیر اصلی ایجاد رانت در اقتصاد ایران نام برد که به باور او منجر به رشد نقدینگی و تورم میشود:
- ساختار گسترده بروکراسی
- یارانههای سنگین مانند برق و بنزین
- پروژههای عمرانی عظیم
- تسهیلات بانکی ارزانقیمت
تیمور رحمانی گفت:
در زمستان ۱۴۰۱، حتی اگر همهچیز طبیعی پیش میرفت، باید منتظر تورم ۲۰٪ میبودیم، اما شرایط خاص سیاسی باعث شد تورم به بالای ۳۰٪ برسد.
شوک ارز ترجیحی و تورم زودگذر
رحمانی توضیح داد که حذف ارز ترجیحی در اردیبهشت ۱۴۰۱ یک شوک تورمی بهوجود آورد که خیلی زود، در عرض دو ماه، اثرش در تورم ماهانه کاهش یافت. اما تورم در زمستان همان سال بیشتر به وقایع سیاسی آن دوره مرتبط بوده است. او همچنین اشاره کرد که خروج سرمایه از کشور در آن دوره نگرانکننده بوده و میتوانست در صورت تداوم، زمینهساز ورود ایران به ابرتورم شود.
نقش روابط خارجی در مهار تورم
به گفته رحمانی، بهبود روابط با عربستان و کاهش تنشهای منطقهای در کنترل انتظارات تورمی مؤثر بودهاند. همچنین، افزایش نرخ سود بانکی و بررسی ترازنامه بانکها از جمله اقداماتی بود که در کاهش رشد نقدینگی نقش داشتهاند.
نقدی بر عملیات بازار باز و وابستگی به بودجه
در بخش پایانی نشست، اکبر کمیجانی رئیس کل پیشین بانک مرکزی گفت:
ناهماهنگی میان سیاستهای پولی و مالی و تداوم کسری بودجه، همیشه یکی از مشکلات اصلی اقتصاد ایران بوده است. عملیات بازار باز که از سال ۹۸ آغاز شد، به دلیل فراهم نبودن بستر مالی مناسب، به جای کنترل نقدینگی به ابزاری برای تأمین کسری بودجه بانکها تبدیل شد. نتیجه آن، افزایش برداشت بانکها از منابع بانک مرکزی و در نهایت، رشد پایه پولی بود.
کمیجانی تأکید کردکه تا وقتی کسری بودجه کنترل نشود، بانک مرکزی بهتنهایی نمیتواند تورم را مهار کند.