آبان تتر یکی از پلتفرمهای تبادل رمزارز پرسابقه در ایران است. این صرافی اخیرا در رویدادی با نام «زمستان کریپتو رفت؛ ما ماندیم و خندیدیم» ضمن برگزاری پنلی با حضور فعالان فضای کریپتو درباره رگولاتوری فضای رمزارز در ایران، از گزارش سالانه خود رونمایی کرد.
در حاشیه این رویداد سردبیر میهن بلاکچین با آقای فلاح، قائم مقام آبان تتر، مصاحبه مفصلی در مورد برنامههای این صرافی برای آینده، چالشهای پیش رو و به طور کلی، شرایط فضای رمزارز در ایران داشت. دعوت میکنیم در ادامه پای گفتوگوی ما با آبان تتر بنشینید.
میهن بلاکچین: به عنوان یک پلتفرم نوین مالی چه چالشهایی تا به امروز داشتید و بزرگترین چالشهاتون تو چه زمینهای بوده؟
فلاح: مشخصا به عنوان یک پلتفرم مالی ایرانی بزرگترین چالش ما تحریمهاست. به عنوان یک پلتفرم بزرگ که حجم معاملات زیادی دارد عمدتا کیف پول صرافیهایی مثل آبان تتر توسط پلتفرمهای جهانی شناسایی و بن میشود و دور زدن این تحریمهای ناعادلانه که کاربرها و کسب و کارهای ایرانی را تحت تاثیر قرار میدهد یک چالش بسیار بزرگ است. به همین دلیل همیشه توصیه میکنیم اگر کاربران ما میخواهند رمزارز خود را از پلتفرمهای ایرانی به صرافیهای خارجی انتقال دهند کیف پول خود را واسطه قرار دهند. البته آبان تتر برای پیشگیری از بروز مشکلات اینچنینی به صورت دورهای کیف پولهای خود را تعویض میکند. ولی با این حال این چالش بزرگ همچنان به قوت خود باقی است.
چالش دیگر بحرانهای جهانی فضای کریپتو است که پلتفرمهای ایرانی را هم تحت تاثیر قرار میدهد. مانند نابودی لونا و ورشکستگی FTX یا مثلا اتفاقی که برای گالا افتاد. ماجرای گالا تمام پلتفرمها را با ضرر مواجه کرد. البته ما در آبان تتر ضرر مشتریها را از کیف پول بیمه خود جبران کردیم. البته اتفاقهای اینچنینی جزء جداییناپذیر این اکوسیستم به خاطر نوپا بودن آن است.
میهن بلاکچین: با توجه به رگولاتوری جدید آیا اقدام به گرفتن مجوز از سمت انجمنهای مختلف داشتید؟
فلاح: ما از سالها پیش در پی گرفتن مجوزهای مختلف بودیم. برای مثال گواهی عضویت در سازمان نظام صنفی یارانهای، گواهی عضویت در انجمن فینتک، گواهی عضویت در اتحادیه کسب و کارهای اینترنتی را در اختیار داریم. جواز کسب و کارهای اینترنتی را سالها پیش گرفتیم یا مجوز شرکتهای دانشبنیان را کسب کردیم. لزوما تمام مجوزهایی که در نظام رگولاتوری جدید هست را در حال حاضر در اختیار نداریم اما خیلی مجوزها را ۲-۳ سال است که دریافت کردهایم.
میهن بلاکچین: راهکار شما برای افزایش سقف برداشت ۲۵ میلیون تومانی چیست؟ آیا برای بیشتر شدن این مبلغ پیگیری از مراجع داشتهاید؟
فلاح: تمام کاربرهای VIP آبان تتر این امکان را دارند که با واریز به حساب ما مبالغ بالای ۲۵ میلیون را به حساب خود منتقل کنند. همچنین برای افزایش این سقف پیگیریهای بسیاری داشتهایم. به نظر ما نباید میان کسب و کارهای مختلف از نظر سقف واریز تبعیض وجود داشته باشد. در حال حاضر سقف واریز روزانه به صرافیهای ارز ۱۰۰ میلیون تومان است. این در حالی است که خرید و فروش مستقیم دلار قطعا اثر بسیار مهمتری بر نرخ ارز دارد. همچنین به نظر ما این سیاست از نظر عملی اثری در کنترل جریانهای نقدینگی ندارد و کسی که اصرار به خرید رمزارز داشته باشد به نحوی راه آن را پیدا میکند. نتیجه این سیاست تنها آسیب زدن به کسب و کارهای رمزارزی فعال در ایران است.
میهن بلاکچین: برنامهای برای توکنیزه کردن اوراق بهادار بورس دارید؟
فلاح: خیر. برداشت ما این است که سازمان بورس حداقل در این برهه زمانی با این اقدام مخالف است و در نهایت جلوی آن را خواهد گرفت.
میهن بلاکچین: به نظر شما برای برطرف کردن مشکلات قانونی صرافیها چه کارهایی میتوان کرد؟
فلاح: قاعدتا اگر بتوانیم یک صنف رمزارز داشته باشیم و چنین صنفی برای برطرف کردن ابهامات قانونی پیگیریهای لازم را انجام بدهد شاید بتوان فضای فعالیت را تا حدی شفافتر کرد. اما برداشت ما این است که تصمیم فعلی حاکمیت در مورد فضای رمزارز رسمیت دادن کامل به آن نیست. با این حال اگر کسب و کارهای فعال در این فضا به جای رقابت همکاری را اصل قرار دهند شاید بتوانیم از نظر قانونگذاری هم گامهای مهمتری برداریم.
میهن بلاکچین: با وجود اینکه صنف صرافی ها قانون گذاری نشده، اگه با ریسک بسته شدن صرافی مواجه بشین چه کارهایی در دست اقدام دارین؟
فلاح: اولا به نظر من احتمالش خیلی زیاد نیست. صرافیهای ایرانی امروزه خیلی جا افتادهتر از قبل هستند و میلیونها کاربر دارند. تعطیلی کامل یک صنف کار سادهای نیست. ما هم نهایت تلاش خود را میکنیم که با رایزنی با نهادهای مربوطه جلوی این اشتباه را بگیریم. چرا که تنها نتیجه بسته شدن صرافیهای ایرانی روانه شدن پول به صرافیهای خارجی است. کسب و کارهایی که در ایران فعال هستند و کارآفرینی کردهاند و قابل نظارت هستند تبدیل به سرمایههای سرگردان میشوند و از ایران خارج میشوند. در کشور ما در گذشته بعضا برای بستن برخی کسبوکارها و صنفها اقدام شده است اما معمولا هدف قانونگذار تامین نشده است. همچنین روی آوردن کاربران ایرانی به صرافیهای خارجی و احراز هویت با پاسپورتهای فیک خطرات متنوعی را متوجه سرمایه کاربر ایرانی میکند.
میهن بلاکچین: صرافی آبان تتر برای تامین امنیت دارایی کاربرها چه اقداماتی انجام داده است؟ آیا از کیف پول های سرد برای نگهداری داراییها استفاده میشود؟ کیف پول چند امضایی چطور؟
آبانتتر: آبان تتر هم از کیف پول سرد استفاده میکند هم از کیف پول چند امضایی. ۸۰٪ از داراییهای کاربران آبان تتر در کیف پولهای سرد نگهداری میشود و ۲۰٪ در کیف پولهای گرم. آن ۸۰٪ در امنیت کامل به سر میبردند.
از سوی دیگر آبان تتر به صورت همزمان یک کیف پول بیمه دارد که بخشی از سودهای سالانه خود را در آن نگهداری میکند تا در صورتی که به هر دلیل ولتهای گرم آن دچار اختلال شدند بتواند از سودی که در سالهای متمادی به دست آورده است هزینه ریسک آن ولتها را بدهد. هرچند که آن ولتها هم با امنیت بالایی توسط تیم بلاکچین و تیم امنیت آبان تتر نگهداری میشوند تا دچار مشکلی نشوند و تا امروز هم اتفاقی نیافتاده است.
میهن بلاکچین: تعداد کاربراتون توی سال جدید چه میزان افزایشی داشته و با توجه به اینکه امکان داره تعداد کاربرها توی بول ران بعدی افزایش پیدا کنه آیا زیرساخت کافی برای تامین نیاز کاربر رو دارین؟
فلاح: صرافی ما در سال گذشته حدود ۶۵۰٬۰۰۰ کاربر داشت و امسال به حدود ۸۰۰ تا ۸۵۰ هزار کاربر رسیدهایم و هدف ما این است که به ۱ میلیون کاربر برسیم.
تمام تلاش ما در سالهای گذشته معطوف به تقویت زیرساخت بوده است تا بتوانیم کاربران بیشتری را پشتیبانی کنیم و الان به آن مرحله رسیدهایم و به مشکل آنچنانی نمیخوریم. با توجه به اینکه در حال حاضر آبان تتر بیش از ۳۵۰ رمزارز را پشتیبانی میکند، گاها بعضی از این رمزارزها ترند میشوند و حجم معامله بسیار بالایی پیدا میکنند و باری را به سیستم تحمیل میکنند که در ۹۰٪ مواقع وجود ندارد. بنابراین زیرساخت آبان تتر نشان داده است که به راحتی تحمل دو سه برابر بار میانگین فعلی را دارد.
میهن بلاکچین: امکانات ویژه صرافی آبان تتر چیست؟ و چه امکاناتی در آینده به این صرافی اضافه میشود؟
فلاح: امکانات ویژه ما شامل تنوع توکنها و کاهش فی برای کاربران VIP و تسهیل نقل و انتقالات و همچنین اعطای وام به کاربران VIP است که برنامه داریم در سال جاری اعطای وام را به تمام کاربران گسترش دهیم. همچنین در برنامه داریم که کپیتریدینگ و استیکینگ را هم به ویژگیهای خود اضافه کنیم. بازار P2P آبان تتر هم در دست ساخت است و به زودی در دسترس کاربران ما قرار میگیرد.
میهن بلاکچین: برنامتون برای دیفای چیه؟ توی این حوزه چه کارهایی میخوایین انجام بدین؟
فلاح: در کیف پول غیر حضانتی آبان تتر که در دست طراحی است کاربران میتوانند با تمام دکسهای فضای دیفای در ارتباط باشند. اسم این کیف پول هنوز مشخص نشده است اما ما آن را «آبان ولت» صدا میکنیم. به نظر من این کیف پول میتواند دریچه بسیار خوبی به فضای دیفای برای کاربران ایرانی باشد.
میهن بلاکچین پیشتر از مفاد گزارش سالانه آبانتتر و سرفصل مباحثات مطرح شده در پنل این رویداد گزارشی تهیه کرده است که برای آگاهی از آن میتوانید مطلب زیر را مطالعه کنید.