امروز، نشست خبری فعالان حوزه استخراج رمز ارز با انتقاد به عملکرد دولت، مجلس و تعرفهگذاریهای غیرمنطقی برای این صنعت و از دست رفتن فرصت ورود سرمایه به این حوزه برگزار شد. در انتهای این نشست بیانیهای توسط فعالان صنعت استخراج قرائت شد.
به نقل از پیوست، در نشست خبری که با حضور فعالان صنعت استخراج رمز ارز و با هدف بررسی چالشها و مشکلات این حوزه برگزار شد، فعالان حوزه ماینینگ با انتقاد از شرایط موجود، نسبت به خروج سرمایه از کشور و ورود ماینرها به عرصه استخراج غیر قانونی در داخل کشور هشدار دادند.
انتقاد از اجرای گزینشی قوانین و مصوبههای موجود
علی بابکنیا، مدیرعامل و رییس هیات مدیره گروه شرکتهای آریانا و رییس کارگروه ماینینگ انجمن بلاکچین در این باره گفت:
از نظر پذیرش صنعت استخراج رمزارز، دولت نگاه مثبتی دارد، قوانین بدی هم برای این حوزه نداریم اما مساله این است که قوانین موجود بهصورت گزینشی اجرا میشوند. این قوانین که طی ۵ مرحله در دولتهای دوازدهم و سیزدهم تصویب شدهاند، به درستی اجرا نمیشوند. این درحالی است که صنعت استخراج میتواند به حوزه تامین ارز و همچنین به صنعت برق کشور کمک کند.
وی در سخنان خود اشاره کرد عدهای به اشتباه تصور میکنند که خواسته فعالان حوزه استخراج رمزارز تامین انرژی ارزان است، در حالی که اجرای بند به بند و بدون تبعیض مصوبات و تعرفهگذاری معقول انرژی، مطالبه اصلی این افراد است؛ به نحوی که بتوانیم شاهد توسعه استخراج قانونی در کشور باشیم.
عدم امکان فروش و مبادله رمز ارزهای استخراج شده
امید علوی، رییس هیات مدیره انجمن بلاکچین، با اشاره به مصوبه هیات وزیران در مورد رمزارز حاصل از استخراج گفت:
بر اساس این مصوبه، رمزارز حاصل از استخراج در کشور باید صرف واردات شود. به این ترتیب، استخراجکننده یا باید خودش مستقیما واردات را با رمز ارز انجام دهد یا اینکه رمزارز استخراجشده را در اختیار واردکنندگان قرار داده و در ازای آن ریال دریافت کند. اما متاسفانه ساز و کار تبادل رمزارز با واردکنندگان هنوز فراهم نشده است.
وی در ادامه توضیح داد که به همین دلیل امکان فروش این داراییها وجود ندارد. از سوی دیگر، تامین برق مورد نیاز این صنعت با قیمت منطقی و عادلانه عملا غیرممکن شده است. وی با اشاره به راهحلی به نام تابلوی سبز بورس انرژی به کمبود عرضه در آن اشاره کرد و افزود متقاضیان این تابلو علاوه بر قیمت خرید برق باید ۱۰٪ تعرفه ماینینگ را علاوه بر مالیات بر ارزش افزوده و ترانزیت پرداخت کنند. در این صورت، به ازای هر کیلووات ساعت ۲۰۰۰ تومان، بهای تمام شده برق تا ۲۵٪ قیمت خرید افزایش خواهد یافت.
نوع تعرفهگذاری به نحوی است که نهتنها سودی برای استخراجکنندگان ندارد بلکه آنها را به دولت بدهکار نیز میکند. بابک نیا با انتقاد از مدل تعرفهگذاری از دریافت مالیات از این حوزه نیز ابراز نارضایتی کرد که طی آن دولت یک بار در ابتدای فرآیند استخراج یعنی در حوزه تامین انرژی با تعرفههایی که مقرر کرده از ماینرها پول دریافت میکند و هم در انتهای این فرآیند یعنی زمانی که سودی حاصل میشود، از دریافت مالیات منتفع میشود.
بر اساس قوانین موجود در حوزه ماینینگ، استخراجکنندگان حتی نمیتوانند رمزارز استخراج شده را به پلتفرمهای مبادله رمز ارز بفروشند. امید علوی در این باره گفت:
رمزارزهایی که ماینرهای داخلی استخراج میکنند در کشور گیر میکند و نمیتوان هیچ کاری با آن انجام داد. در واقع، نه میتوانیم آنها را بفروشیم، نه مبادله کنیم و نه صادرات انجام دهیم. به این ترتیب، این رمزارزها استخراج میشوند اما جایی استفاده نمیشوند.
ماینینگ غیرقانونی و فرار سرمایه از کشور
یکی از جدیترین پیامدها و نتایج منفی عدم رویکرد درست نسبت به این صنعت، افزایش ماینینگ غیرقانونی در کشور است. عیسی صالحیان، یکی از فعالان حوزه استخراج رمزارز، در این مورد اظهار داشت:
تعدادی از دستگاههای قانونی ماینینگ وارد حوزه استخراج غیرقانونی شدهاند، زیرا استخراج قانونی بهخاطر محدودیتهای موجود دیگر برای سرمایهگذار جذابیت ندارد. نتیجه این استخراجهای غیرقانونی نیز آسیب دیدن شبکه برق کشور است.
معضل دیگری که در صنعت استخراج رمزارز به وجود آمده، مساله خروج سرمایه از کشور و مهاجرت به کشورهای همسایه است.
مسیح علوی، یکی دیگر از فعالان حوزه رمزارز، با اشاره به این موضوع که مهاجرت ماینرهای داخلی به موج دوم رسیده است، افزود:
موج اول کوچ ماینرها و سرمایههای آنها در سال ۹۷ و ۹۸ اتفاق افتاد. در آن زمان کوچ به سمت روسیه، ازبکستان، قزاقستان و برخی هم به چین و شمال آمریکا بود. اکنون کوچ دوم به سمت کشورهای حاشیه خلیج فارس، بهویژه عمان، امارات و قطر آغاز شده است.
وی به میزان سرمایهگذاری در این حوزه در کشورهای حوزه خلیج فارس اشاره کرد که در حال حاضر ۲.۵ میلیارد دلار سرمایهگذاری فقط در کشور عمان در حال انجام است و تا سال ۲۰۲۵ قرار است برای تولید بیش از یک گیگاوات انرژی در زیرساخت برق این کشور سرمایهگذاری شود.
مسیح علوی با اشاره به فرصتی که ایران در حوزه توسعه صنعت استخراج رمز ارز داشت نسبت به از دست رفتن فرصت تبدیل شدن به هاب رمزارز در خاورمیانه ابراز تاسف کرد.
در ادامه، امید علوی آوردههای صنعت استخراج برای کشور را نام برد و در این میان به مهمترین آنها از جمله تامین یک میلیون دلار نیاز ارزی کشور، سرمایهگذاری برای توسعه نیروگاههای تجدیدپذیر، جلوگیری از خروج ارز از کشور و توسعه فناوری بلاکچین اشاره کرد.
بیانیه فعالان صنعت استخراج رمز ارز
در این نشست بیانیهای توسط فعالان صنعت استخراج قرائت شد که از مهمترین بندهای مطرح شده در آن میتوان به موضوع احداث نیروگاه حرارتی خارج از شبکه (بند ۵ ماده ۷ مصوب ۲۲/۸/۱۴۰۱) اشاره کرد که متاسفانه با در نظر گرفتن نرخ بسیار بالای سوخت گاز برای انشعابات این صنعت و عدم اجرایی شدن این بند از مصوبه باعث توقف تولید برق خودتامین این نیروگاهها و عدم توسعه بخش نیروگاهی این صنعت در شرایط کمبود برق کشور شد.
همچنین، در این بیانیه به ۵ مصوبه دولتهای دوازدهم و سیزدهم اشاره شد که نتیجهای جز توقف رشد این حوزه و مرگ تدریجی این صنعت را به همراه نداشته است. در این بیانیه برآورد شده است حدود ۶۵ هزار میلیارد ریال سرمایهگذاری در حوزه استخراج رمز ارز در خطر نابودی قرار دارد. در بخشی از این بیانیه آمده است:
بارها فریاد زدیم این حوزه با خرید انرژی به قیمت عادلانه میتواند هم به صنعت برق کمک کند هم بخش قابل توجهی از نیاز ارزی را مرتفع نماید.
مطالبه اصلی فعالان این صنعت نیز در این بیانیه اینگونه مطرح شد:
خواسته روشن و مشخص ما فعالین جهت برونرفت از شرایط موجود و نجات صنعت استخراج در کوتاهمدت انجام هرچه سریعتر وظایف مشخصشده برای وزارتخانهها و دستگاهها در مصوبات گذشته است که پس از سالها تاخیر همچنان ابلاغ و اجرا نشدهاند.
در ادامه این متن، فعالان این حوزه به مواردی همچون اصلاح نرخ انرژی و محاسبه آن مانند صنایع پر مصرف، تعیین و ابلاغ آییننامه مشوقهای مراکز استخراج بزرگ با هدف کاهش استخراج غیر مجاز در کشور، پهنهبندی جغرافیایی و تعیین محل استقرار مراکز استخراج و همچنین ایجاد زیرساخت عرضه رمز ارز استخراجشده و تدوین دستورالعمل شرایط رفع تعهد ارزی توسط وزارت صمت و بانک مرکزی اشاره کردند.
در پایان این بیانیه نیز نسبت به عواقب تداوم شرایط موجود هشدار داده شد:
هشدار میدهیم به آنها که کمر به نابودی این صنعت در کشور بستهاند. در نظر داشته باشید خاموشی و تعطیلی بخش قانونی و شفاف این حوزه باعث توقف استخراج در کشور نمیشود، بلکه موجبات توسعه بخش زیرزمینی را فراهم کرده و جهش بعدی قیمت رمزارزها که بسیار به آن نزدیک هستیم باعث فشار دوباره به شبکه کشور خواهد شد.