کمیسیون تجارت فدرال آمریکا (FTC) به تازگی گزارشی منتشر کرده و در آن به نقش شبکههای اجتماعی مختلف در کلاهبرداریهای مرتبط با ارزهای دیجیتال پرداخته است. این کمیسیون در این گزارش، شبکههای اجتماعی و حوزه کریپتو را «ترکیبی عالی برای کلاهبرداری» خطاب کرده است و معتقد است نیمی از کلاهبرداریهای مربوط با رمزارزها در سال ۲۰۲۱، از شبکههای اجتماعی سرچشمه میگیرند.
به گزارش میهن بلاکچین و به نقل از کوین تلگراف، هر روز اخبار مختلفی در رابطه با حمله هکرها و کلاهبرداری از کاربران حوزه کریپتو منتشر میشود و پایانی بر فعالیتهای مخربانه در این فضا وجود ندارد. تقریبا نیمی از قربانیانی که در سال ۲۰۲۱ متحمل کلاهبرداریهای مرتبط با ارز دیجیتال شدهاند، اظهار داشتهاند که این کلاهبرداری با یک آگهی، پست و یا پیام در شبکههای اجتماعی آغاز شده است.
طبق گزارشی که روز جمعه منتشر شد، بیش از ۱ میلیارد دلار ارز دیجیتال از ابتدای سال ۲۰۲۱ تاکنون به سرقت رفته است که نسبت به سال ۲۰۲۰، پنج برابر و نسبت به سال ۲۰۱۸، شصت برابر افزایش یافته است.
علاوه بر این، به نظر نمیرسد سرعت کلاهبرداریها کاهش یافته باشد چراکه تا ۳۱ مارس (۱۱ فروردین) سال جاری، نیمی از مبلغ مسروقه در سال ۲۰۲۱ به دست کلاهبرداران به سرقت رفته است.
کلاهبرداران از چه روشهایی استفاده کردهاند؟
به گفته کمیسیون تجارت فدرال آمریکا، اینستاگرام با ۳۲٪، فیسبوک با ۲۶٪ و تلگرام با ۷٪ شبکههای اجتماعی مورد علاقه هکرها و کلاهبرداران برای قربانی کردن کاربران هستند.
جالب اینجاست که در این گزارش، هیچ اشارهای به توییتر نشده است. شبکه اجتماعی که به طور گسترده توسط جامعه ارز دیجیتال مورد استفاده قرار میگیرد و فضای آن مملو از رباتهای کلاهبرداری و ایردراپها و وعدههای دروغین است.
۱- کلاهبرداریهای مرتبط با سرمایهگذاری: طبق این گزارش، رایجترین نوع کلاهبرداری مرتبط با ارزهای دیجیتال، کلاهبرداریهای مرتبط با سرمایهگذاری بودهاند که ۵۷۵ میلیون دلار از کل رقم یک میلیارد دلاری را تشکیل میدهد.
در این گزارش آمده است:
در این کلاهبرداریها (کلاهبرداریهای مرتبط با سرمایهگذاری)، اغلب به صورت دروغین به سرمایهگذاران احتمالی وعده داده میشود که با وارد کردن پولشان به یک پروژه، سود زیادی کسب میکنند. با این حال، کاربران معمولا گزارش میدهند تمام پولی که سرمایهگذاری کردهاند را از دست دادهاند.
به گفته FTC، رایجترین شیوه کلاهبرداریهای مرتبط با سرمایهگذاری، آن است که یک شخص که به اصطلاح بنیانگذار و یا مدیر یک پروژه است با کاربران تماس میگیرد و به آنها وعده افزایش سرمایهشان را میدهد. با این حال، این افزایش سرمایه منوط به خرید ارز دیجیتال و انتقال آنها به حساب آنلاین پروژه است.
روش دیگر کلاهبرداری، جعل هویت افراد مشهور است. کلاهبرداران از این طریق از قربانیان میخواهند ارزهای دیجیتالشان را برای آنها ارسال کنند و در عوض به آنها وعده چند برابر شدن سرمایه، پول نقد و یا ارز دیجیتال رایگان میدهند.
کمیسیون تجارت فدرال آمریکا همچنین کلاهبرداریهایی که شامل سرمایهگذاری در آثار هنری جعلی، جواهرات، کوینهای کمیاب، سمینارها و مشاورههای سرمایهگذاری جعلی و سایر کلاهبرداریهای متفرقه است را در این گروه قرار میدهد.
۲- کلاهبرداریهای مرتبط با روابط عاطفی: پس از کلاهبرداریهای مرتبط با سرمایهگذاری، کلاهبرداریهایی که در قرارهای عاطفی در شبکههای اجتماعی اتفاق میافتند، بیشترین ضرر (۱۸۵ میلیون دلار) را متحمل کاربران کردهاند. در این دسته از کلاهبرداریها، یک فرد تلاش میکند تا با برقرار کردن رابطه عاطفی با شخص دیگری، او را به سرمایهگذاری در یک پروژه دروغین ترغیب کند.
۳ و ۴- کلاهبرداریهای مرتبط با جعل هویت تجاری یا دولتی: کلاهبرداریهای مرتبط با جعل هویت شرکتها و یا مقامات دولتی با ۱۳۳ میلیون دلار در رتبه سوم قرار دارند. در این دسته از کلاهبرداریها، افراد مخرب کاربران را هدف قرار میدهند و مدعی هستند پول آنها به دلیل کلاهبرداری و یا تحقیقات دولتی در خطر است.
در گزارش FTC در این رابطه آمده است:
این کلاهبرداریها میتوانند با متنی در رابطه با خریدهای ظاهرا غیرقانونی در وب سایت آمازون و یا یک پنجره پاپ آپ آنلاین هشداردهنده که شبیه به هشدارهای امنیتی مایکروسافت است، شروع شود. طی این پیامها به کاربران گفته میشود کلاهبرداری گستردهای در حال وقوع است و پول آنها در خطر است.
پس از آن، کلاهبرداران وانمود میکنند که از بانکها و یا موسسات اعتباری هستند و تصمیم دارند تا وجوه کاربران را در مقابل این حملات حفظ کنند.
یکی دیگر از راهکارهای افراد مخرب، جعل هویت ماموران گشت مرزی است. کلاهبرداران در این سناریو به مردم میگویند حساب فیات آنها به عنوان بخشی از تحقیقات مرتبط با قاچاق مواد مخدر مسدود شده است و مدعی میشوند تنها راه محافظت از پولشان، تبدیل آن به ارز دیجیتال است. به این شکل از آنها خواسته میشود تا پول خود را از طریق دستگاههای خودپرداز کریپتو به رمزارز تبدیل کنند و سپس، آنها را فریب میدهند تا ارزهای دیجیتال را به کیف پول کلاهبرداران ارسال نمایند.
بر اساس این گزارش، افراد ۲۰ تا ۴۹ ساله قربانیان اصلی کلاهبرداریهای مرتبط با ارز دیجیتال هستند. وهمچنین افراد ۳۰ ساله با بیش از ۳۵٪ از کلاهبرداریها، محبوبترین هدف برای کلاهبرداران محسوب میشوند.
مقدار ارز دیجیتال مسروقه بر اساس گروه سنی افزایش مییابد به طوری که میانگین ضرر ارزهای دیجیتال برای افراد ۷۰ ساله به ۱۱،۷۰۸ دلار میرسد، در حالی که این رقم برای افراد ۱۸ و ۱۹ ساله فقط ۱۰۰۰ دلار است.
توصیه کمیسیون FTC در رابطه با کلاهبرداریهای کریپتو
مقالهای در وب سایت کمیسیون تجارت فدرال آمریکا برای مقابله با کلاهبرداران و جلوگیری از به سرقت رفتن داراییها وجود دارد که در ادامه برخی از نکات آن آورده شده است:
- تنها کلاهبرداران خواستار پرداخت با ارز دیجیتال هستند. هیچ کسب و کار قانونی از شما درخواست نمیکند تا برای خرید چیزی یا محافظت از پول خود، ارز دیجیتال ارسال کنید. این درخواست، همیشه یک کلاهبرداری است.
- فقط کلاهبرداران وعده سود هنگفت میدهند. به افرادی که به شما وعده میدهند که میتوانید به سرعت و به راحتی در بازار رمزارزها پول درآورید، اعتماد نکنید.
- هرگز قرارهای عاطفی اینترنتی و مشاوره سرمایهگذاری را با هم ترکیب نکنید. اگر با شخصی در یک وب سایت یا شبکه اجتماعی ملاقات کردید و او از شما میخواهد به شما نشان دهد چگونه در بازار رمزارزها سرمایهگذاری کنید یا برای وی رمزارز ارسال کنید، او کلاهبردار است.