صرافی تترلند گزارشی جالب و خواندنی از عملکرد خود در سال ۱۴۰۱ منتشر کرده است که اطلاعات دقیق و شفافی از آنچه که در سال گذشته بر این صرافی گذشت و همچنین تصویری از افق توسعه آن در سال آینده ارائه میکند.
این گزارش که در ۸ فصل تنظیم شده است روایتی از تجربه مجموعه تترلند در سال ۱۴۰۱ است که ابعاد مختلف آن را به طور جامع و دقیق و با ارائه آمار شفاف اعلام میکند. تترلند هدف از انتشار این گزارش را «ایجاد شفافیت از طریق به اشتراکگذاری اطلاعاتی که زیست بوم رمزارز ایران به آن نیازمند است» اعلام کرده است و معتقد است این گزارش میتواند به عنوان یک مورد مطالعاتی با تکیه بر رفتار کاربران در قبال تتر، زاویه دید متفاوتی از ظرفیتهای موجود در بازار رمزارز کشور ارائه کند.
میهن بلاکچین در ادامه این مطلب مهمترین و جالبترین نکات این گزارش خواندنی را به مخاطبان خود ارائه میکند.
بازار رمزارز ایران در سال ۱۴۰۱
بنابر آمار به دست آمده از واحد بازاریابی تترلند، در سال ۱۴۰۱ حجم معاملات سکوهای تبادل رمزارز ایرانی ۴۰٪ رشد داشته است. با این حال این رشد چشمگیر نسبت به رشد حجم معاملات در سالهای پیش کمتر بود. برای مثال حجم معاملات سکوهای تبادل رمزارز در ایران در سال ۱۴۰۰ نسبت به سال قبل از آن ۴۵۰٪ رشد داشت. البته این موضوع با توجه به بازار خرسی سال ۲۰۲۲ چندان دور از انتظار نبود.
همچنین سهم تتر از حجم معاملات در سکوهای تبادل رمزارز ایرانی حدود ۲۴٪ بوده است که تقریبا ۳ برابر سهم تتر از حجم معاملات رمزارز در بازارهای جهانی است. این موضوع که رمزارز تتر در سکوهای تبادل داخلی در مقایسه با سکوهای تبادل بین المللی سهم بیشتری از حجم معاملات دارد، احتمالا به دلیل نبود دسترسی مستقیم به حسابهای بین المللی در ایران است و این موضوع بر اهمیت ویژه تتر برای فعالان بازارهای مالی در ایران تاکید میکند.
مطابق دادههای جمعآوری شده توسط تترلند، علیرغم کاهش حجم معاملات سکوهای ایرانی تبادل رمزارز در سال ۱۴۰۱، تعداد این سکوها در سال گذشته رشد چشمگیری داشته است. در این سال تعداد سکوهای فعال تبادل رمزارز در ایران ۱۰۹٪ افزایش یافته و تعداد ارائهدهندگان خدمات در این حوزه به ۷۰۴ رسیده است.
نگاه کلی به عملکرد تترلند در سال گذشته
برای مجموعه تترلند که فعالیت خود را از سال ۱۳۹۶، سال گذشته سال بسیار مهمی بود. در این سال تترلند با بازآفرینی هویت بصری خود و ارائه ۹ سرویس جدید به کاربران توانست تعداد کاربران خود را ۸۷.۶٪ افزایش دهد که موفقیت چشمگیری محسوب میشود.
نسخههای iOS و اندروید اپلیکیشن تترلند تا امروز بیش از ۱ میلیون بار نصب شده اند و ۳۰٪ از این تعداد نصب فعال است. کاربران تترلند تنها در سال ۱۴۰۱ حدود ۲۸.۸ میلیون بار از آن بازدید کردهاند و نزدیک به ۳ میلیون دقیقه از تترلند پشتیبانی گرفتهاند.
آمار کاربران تترلند
مطابق دادههای تترلند کاربران این پلتفرم در سال گذشته در مجموع ۲۹۱ سال را در وبسایت و اپلیکیشن تترلند سپری کردهاند. در سال ۱۴۰۱ حدود ۲۸.۸ میلیون بار از تترلند بازدید شده است. از این تعداد ۱۴.۷۵ میلیون بازدید یکتا (از آی پیهای مختلف) بوده است که حتی با فرض استفاده یک کاربر از چند آی پی مختلف درصد قابل توجهی از جمعیت ایران را شامل میشود.
همانطور که ذکر شد تعداد کاربران تترلند در سال گذشته ۸۷.۶٪ رشد داشته است. این مقدار رشد علیرغم چشمگیر بودن، از بازار خرسی سال ۲۰۲۲ متاثر شده است. چنانکه در نمودار زیر مشاهده میشود، رشد تعداد کاربران تترلند در ۳ سال منتهی به ۱۴۰۱ بهطور متوسط ۳۵۵٪ بوده است.
همچنین دادههای تترلند نشان میدهد که این پلتفرم بیشترین کاربران را از استانهای تهران، خراسان رضوی و فارس جذب کرده است. علاوه بر این اکثریت کاربران تترلند از نظر سنی در بازه ۲۵ تا ۳۵ سال (۳۸.۴٪) یا ۱۸ تا ۲۵ سال (۳۱.۳٪) قرار دارند و میانگین سن کاربران این پلتفرم ۳۲ سال است.
همچنین در سال ۱۴۰۱ تعداد خریداران تتر در تترلند بیش از تعداد فروشندگان بود. تترلند در گزارش خود در این باره اظهار داشت:
نیاز کاربران به ورود و سرمایهگذاری در بازار رمزارزها و همچنین خرید برای حفظ سرمایه و جلوگیری از مخاطرات تورم موجود در کشور، سبب شد تا تتر به محلی امن برای حفظ سرمایه تبدیل شود.
دادههای تترلند نشان میدهد ۴۲٪ از کاربران این پلتفرم فقط تتر خریدند و هیچ گاه اقدام به فروش آن نکردند؛ در حالیکه تنها ۱۷.۸٪ از کاربران آن فقط تتر فروختند و اقدام به خرید نکردند. در ضمن ۸۲.۲٪ از کاربران این پلتفرم اقلا یک بار تتر خریدهاند.
با این حال میانگین حجم فروش تتر در هر معامله ۸۲۱ تتر و بسیار بیشتر از میانگین حجم خرید تتر در هر معامله (۵۰۷ تتر) بوده است. یعنی فروشندگان تتر حجم بیشتری از تتر را فروختهاند.
تعداد و حجم معاملات در تترلند
آمار ارائه شده در این گزارش نشان میدهند که علیرغم ۱۱.۳٪ افزایش تعداد معاملات در تترلند در سال ۱۴۰۱، حجم معاملات در این پلتفرم در مقایسه با سال ۱۴۰۰، ۲۱.۱٪ کاهش یافته است. همچنین حجم معامله میانگین کاربران در سال گذشته ۲٬۱۴۵ تتر بوده است.
دادههای جالب دیگری در این گزارش گنجانده شده است که نشان میدهد در سال گذشته چهارشنبهها پرمعاملهترین روز هفته و جمعه، کممعاملهترین روز هفته بوده است. همچنین ساعات ۱۱ الی ۱۴ هر روز، به طور میانگین شلوغترین ساعات فعالیت بر این پلتفرم بودهاند. جالب اینکه ۱۶.۷٪ از معاملات در این سکوی تبادل رمزارز از ۱۲ شب تا ۶ صبح انجام شده است.
آمار جذاب گنجانده شده در این گزارش نشان میدهد رکورددار تعداد معاملات سال گذشته در تترلند فردی بوده است که در طول سال ۶۰۹۵ معامله انجام داده است، یعنی به طور متوسط هر روز ۱۶.۷ معامله؛ و ۳۵۰ روز از سال گذشته را در تترلند فعال بوده است.
تترلند همواره در تلاش بوده است که به مرجع نرخ تتر در ایران تبدیل شود و در سال ۱۴۰۱ توانسته است گامهای مهمی در این راستا بردارد. در این سال تعداد سکوهای تبادل رمزارز که برای دادههای قیمت تتر از API تترلند استفاده میکنند، به ۳۲ پلتفرم رسید و به طور متوسط در هفته بیش از ۱۹۰٬۰۰۰ درخواست دریافت نرخ تتر از طریق API به تترلند ارسال شد.
کمترین نرخ تتر در سال ۱۴۰۱، در ۵ و ۷ فروردین ۱۴۰۱ اتفاق افتاد که در این روزها قیمت تتر ۲۶۱۵۰ تومان بود. دادههای تترلند نشان میدهد که در این تاریخها ۷۱۱ نفر در این پلتفرم ۷ میلیارد تومان تتر را در کف قیمت خریدند. همچنین آمار جالب تترلند نشان میدهد که در تاریخ ۷ اسفند که قیمت تتر به ۶۲۰۰۰ تومان رسید، ۹۳ نفر از کاربران تترلند حدود ۲ میلیارد تومان تتر را در این سقف محلی خریداری کردند.
احراز هویت در تترلند چقدر طول میکشد؟
سرعت انجام روند احراز هویت در پلتفرمهای متمرکز برای کاربران فضای کریپتو اهمیت زیادی دارد. مطابق گزارش تترلند دلایل اصلی رد احراز هویت کاربران مطابقت نداشتن مالکیت شماره تلفن همراه با نام کاربر، ارسال تصویر مدرک شناسایی فاقد اعتبار زمانی و خطا در ویدئوی احراز هویت بود. در گزارش تترلند آمده است که اختلال اینترنت در نیمه دوم سال ۱۴۰۱ باعث شد که مشکل بارگذاری تصاویر و ویدئوی احراز هویت کاربران تشدید شود.
با این حال آمار تترلند نشان میدهد که ۸۴.۳٪ از درخواستهای احراز هویت کاربران در این پلتفرم کمتر از ۵ دقیقه پس از ارسال، بررسی و نهایی میشوند.
پرتکرارترین سوالات کاربران از پشتیبانی تترلند!
واحد پشتیبانی تترلند که ۴۴٪ از نیروی انسانی این پلتفرم را تشکیل میدهد در هر روز سال گذشته به طور متوسط به ۸۵۶ درخواست پشتیبانی پاسخ داده است. در سال ۱۴۰۱ بیش از ۳۱۲٬۰۰۰ مراجعه به پشتیبانی این صرافی انجام شد که در مقایسه با سال ۱۴۰۰ به خاطر بهبود تجربه کاربر و سادهسازی فرآیندهایی مانند احراز هویت و خرید و فروش کاهش قابل توجهی داشت. بهطوریکه در سال ۱۴۰۱، حدود ۵۵٪ از کاربرانی که در این سکوی تبادل رمزارز تراکنش انجام دادند، اصلا به پشتیبانی مراجعه نکردند و تنها ۲۱٪ از کاربران این پلتفرم در سال گذشته دوبار یا بیشتر به پشتیبانی مراجعه کردند. همچنین میانگین زمان انتظار کاربران برای دریافت اولین پاسخ در پشتیبانی، با ۵ ثانیه کاهش نسبت به سال ۱۴۰۰، به ۳۲ ثانیه رسیده است.
بخش پشتیبانی تترلند در مورد پرتکرارترین سوالات کاربران از پشتیبانی اطلاعات جالبی را منتشر کرده است. در این گزارش، «محدودیت اعلام شده پلیس فتا برای به تعویق انداختن برداشت اول» پر تکرارترین منشا سوال از پشتیبانی این پلتفرم عنوان شده است. گزارش تترلند اظهار داشته است که این اعلام پلیس فتا فاقد سند و بخشنامه مکتوب است.
همچنین اختلالهای موجود در زیرساخت و اینترنت کشور از سال ۱۴۰۱ و مشکلاتی که برای کاربران در بارگذاری تصویر و ویدئوی احراز هویت ایجاد کرد، و نیز تاخیر در سیکل پایا و اختلال در شاپرک و پرداختیاری که باعث تاخیر در تسویه تومانی میشود، پرشمارترین سوالات را از سوی کاربران به همراه داشته است.
محبوبترین سرویس تترلند در سال ۱۴۰۱
همانطور که در تصویر زیر مشاهده میشود شش مورد از سرویسهای مهم تترلند پس از ریبرندیگ آن در سال ۱۴۰۱ با شعار «سادگی نهایت هوشمندی است» کلید خورده است. همچنین سرویس «تسویه فوریه تومانی» با جلب رضایت ۹۳٪ از کاربران تترلند محبوبترین سرویس این پلتفرم بوده است.
شیوه «معاملات تک نرخی» تترلند – که ابداع خود این پلتفرم است – با حذف شکاف بیت قیمت خرید و فروش و حذف کارمزدهای پنهان به کاربر این امکان را میدهد که با شفافیت و صرفه بیشتری معاملات خود را انجام دهد.
همچنین »بازار تترلند» که در شهریور ۱۴۰۱ با هدف پاسخگویی به تقاضای معاملهگران حرفهای رونمایی شد، تنها در نیمه دوم سال ۱۴۰۱ بیش از ۲۱۳٬۰۰۰ معامله را با حجم ۲.۱ هزار میلیارد تومان به خود جذب کرد.
«مبدل رمزارزی تترلند» که در تیرماه ۱۴۰۱ راهاندازی شد و از ۲۷۰ رمزارز مختلف پشتیبانی میکند، با ارائه کارمزد صفر به کاربران این سکوی تبادل رمزارز کمک کرد تا انتهای سال ۲.۳ میلیارد تومان در پرداخت کارمزد صرفه جویی کنند.
همچنین تعداد بانکهای تحت پشتیبانی در سرویس «تسویه فوری تومان» تترلند تا پایان سال ۱۴۰۱ به ۱۴ بانک رسید.
«سرویس ریفرال تترلند» در سال گذشته ۴.۸ میلیارد تومان پاداش به معرفها اعطا کرد. به علاوه افراد معرفی شده به تترلند که یک سوم کاربران جدید تترلند را تشکیل میدهند، ۱.۶ میلیارد تومان در پرداخت کارمزد صرفه جویی کردند.
افق پیش روی تترلند
مطابق گزارش تترلند اهداف پیش روی این پلتفرم تبادل رمزارز برای سال جاری، در کنار توسعه سرویسها، توسعه در ارائه خدمات به کسب و کارها را نیز شامل میشود. تترلند در مورد طرح پیش روی خود برای توسعه سرویسها موارد زیر را برشمرده است:
- توسعه بخش مبدل و بهبود تجربه کاربری در تبادل فوری تتر با سایر رمزارزها
- ارائه سرویسهای مالی و توسعه بسترهای پرداخت رمزارزی
- بهبود تجربه کاربری و توسعه سرویسهای تبادل تتر
- تنوع بیشتر در زمینه خدمات پرداخت و تسویه
- توسعه ساختار معاملات مبتنی بر API
- ارائه محصولات سرمایهگذاری برای رفع نیاز کاربران علاقهمند
همچنین در مورد برنامههای تترلند برای گسترش ارائه خدمات به کسب و کارها، تاکید شده است که ویژگیهای منحصر به فرد رمزارزها نظیر کارمزد بسیار اندک، سرعت بسیار زیاد تراکنشها و محدود نبودن به روزهای کاری در امر حواله ارزی، نبود محدودیت در تراکنشها در مقایسه با روشهای مرسوم گذشته، در کنار دانش و توانایی تترلند در امر نقل و انتقالات مالی رمزارزی، آن را برای همکاری با مجموعهها و کسب و کارهای گوناگون و ارائه انواع خدمات به آنها آماده کرده است.