دونالد ترامپ، رئیسجمهور ایالات متحده، بهتازگی اعلام کرده که در روز دوشنبه، فرمانی اجرایی برای کاهش هزینه داروهای تجویزی در آمریکا امضا خواهد کرد؛ اقدامی که صنعت قدرتمند داروسازی را وارد شوک و بازار سهام آسیا را نیز دچار نوسان کرد.
به گزارش میهن بلاکچین، ترامپ، در شبکه اجتماعی تروث سوشال (Truth Social) وعده داد این فرمان که قرار است در تاریخ ۱۳ می (۲۳ اردیبهشت) صادر شود، قیمت داروها را «تقریباً بلافاصله» بین ۳۰٪ تا ۸۰٪ کاهش خواهد داد. او اظهار داشت که شهروندان آمریکایی هرگز چیزی را گرانتر از کشورهای دیگر خریداری نمیکنند.
جزئیات ایده ترامپ برای کاهش قیمت داروها
ایدهای مشابه با این طرح، در دوره اول ریاستجمهوری ترامپ نیز مطرح و بهدلیل مخالفت شدید شرکتهای داروسازی متوقف شد. اما او اعلام کرده که این بار آماده مقابله با این صنعت است. او نوشت:
کمکهای مالی انتخاباتی میتوانند تأثیر زیادی داشته باشند، اما نه برای من و حزب جمهوریخواه. ما میخواهیم کار درست را انجام دهیم؛ همان کاری که دموکراتها سالها بهدنبال آن بودهاند.
اتحادیه صنعت داروسازی آمریکا (PhRMA) که پیشتر رهبری مخالفت با این طرح را بر عهده داشت، به درخواست فایننشال تایمز برای اظهار نظر پاسخ نداد. این گروه سالهاست استدلال میکند که تعیین سقف قیمتی، باعث کاهش بودجه تحقیق و توسعه میشود.
ترامپ به این ادعا بهطور مستقیم واکنش نشان داد و گفت این شرکتها سالهاست که میگویند این هزینهها به تحقیق و توسعه مربوط میشود؛ اما همه این مخارج، بدون هیچ دلیل موجهی، تنها به دوش شهروندان آمریکایی خواهد افتاد. او تأکید کرد که این فرمان جدید، باعث میشود که آمریکاییها بهطور منصفانه از داروها برخوردار شوند.
آن دسته از رهبران جمهوریخواه که رویکردهای تسهیلیتر را ترجیح میدهند، هنوز بهصورت علنی واکنش نشان ندادهاند؛ اما چندین قانونگذار ارشد با نسخه قبلی این پیشنهاد در سال ۲۰۲۰ مخالفت کرده بودند.
واکنش بازارهای آسیایی چه بود؟
سهام شرکت داروسازی ژاپنی چوگای (Chugai)، در معاملات اولیه روز دوشنبه تا ۷.۲٪ کاهش یافت که شدیدترین افت در یک ماه گذشته محسوب میشود.
شرکتهای دایایچی سانکیو (Daiichi Sankyo) و تاکدا (Takeda) نیز هر کدام حدود ۵٪ از ارزش سهام خود را از دست دادند. در کره جنوبی، سهام شرکتهای SK Biopharmaceuticals، سلتریون (Celltrion) و سامسونگ بیولوژیکس (Samsung Biologics)، همگی بیش از ۳٪ افت کردند.
هیدمارو یاماگوچی (Hidemaru Yamaguchi)، تحلیلگر شرکت سیتیگروپ ژاپن (Citigroup Global)، در یادداشتی اظهار داشت اگرچه مسیر حقوقی این فرمان اجرایی «قابل تردید» است، اما صرف اعلام آن نیز اثری منفی بر کل این صنعت دارد.
وی افزود شرکتهایی مانند تاکدا، آستلاس فارما (Astellas Pharma) و اوتسوکا (Otsuka) که وابستگی زیادی به درآمد حاصل از بازار آمریکا دارند، در معرض آسیب بیشتری قرار دارند.
سرمایهگذاران نگرانند که هرگونه اقدام برای پایین نگه داشتن قیمتها در آمریکا، به مذاکرات سختگیرانهتر در دیگر کشورها منجر شود و حاشیه سود شرکتها را کاهش دهد. این نگرانی در حالی مطرح میشود که بسیاری از شرکتهای دارویی، برای تأمین هزینه آزمایشهای گرانقیمت در زمینه سرطان و درمانهای نسل جدید دارو، به فروش در بازار آمریکا تکیه دارند.
کاخ سفید هنوز متن کامل این فرمان را منتشر نکرده است. مدیران و لابیگران، منتظر انتشار جزئیات آن هستند تا امکان به چالش کشیدن آن در دادگاه را بررسی کنند.
در حال حاضر، هم والاستریت و هم ناظران حوزه سلامت منتظرند ببینند که امضای این فرمان در روز دوشنبه، به یک نبرد طولانی حقوقی منجر خواهد شد یا در نهایت بهنفع مصرفکنندگان و خانوادههای آمریکایی تمام میشود.