در ساعات اولیه امروز قیمت بیت کوین در عرض ۱۰ دقیقه ۱۶۰۰ دلار از ارزش خود را از دست داد؛ در این ریزش ناگهانی، قیمت BTC، چهارده درصد کاهش یافت. در کنار بیت کوین، اتریوم و ریپل و سایر آلتکوین ها نیز ریزش قیمتی را به ثبت رساندند. علت ریزش بازار چه بود؟ در بازارهای آتی بیت کوین وسایر ارزهای دیجیتال چه مقدار از حساب های معاملاتی لیکویید شدند؟
ریزش قیمت بیت کوین و اتریوم
بازار ارزهای دیجیتال چند روزی در یک روند صعودی قدرتمند قرار داشت؛ بیت کوین و اتریوم و ریپل به عنوان سه رمز ارز برتر بازار، قلههای قبلی خود را ارتقاع داده و سقف جدیدی در نمودار قیمت ثبت کردند. شاخص ترس و طمع بازار بیت کوین، عدد ۸۰ را نشان میدهد که نشان دهنده امیدواری بسیار زیاد معاملهگران در بازار است؛ طمع بر بازار غلبه کرده است. قیمتها مدام در حال افزایش بودند تا اینکه صبح امروز، ناگهان قیمت ها ریزش شدیدی را تجربه کردند. بیت کوین ۱۴ درصد، اتریوم ۲۰ درصد و ریپل بیش از ۲۰ درصد از قیمت خود را کمتر از ۱۰ دقیقه از دست دادند.
دادهها نشان میدهند که معاملهگران در بازارهای آتی، “یکشنبه سیاه” را تجربه کردهاند. مجموع حسابهای معاملاتی لیکویید یا نقد شده در بازار آتی معادل ۱.۳ میلیارد دلار بوده است؛ ۱.۳ میلیارد دلار از حساب معاملاتی تریدرها در ۲۴ ساعته گذشته از بین رفته است.
۸۲ درصد از حسابهای نقد شده بیت کوین در پوزیشن Long بودهاند (به امید بالا رفتن قیمت، خرید انجام دادهاند) که همه این معاملات با ریزش بازار، لیکویید شده و سرمایه آنها از بین رفته است. علت این امیدواری به رشد قیمت ها به دلیل آن بود که بیت کوین و اتریوم برای اولین بار از سال ۲۰۱۸ مجددا به ۱۲,۰۰۰ و ۴۰۰ دلار رسیدند که این موضوع، امید برای رشد بیشتر قیمتها را افزایش میداد.
مقدار حسابهای لیکویید شده در دیگر رمز ارزها
در بازار آتی اتریوم نیز شرایط مشابهی وجود دارد؛ در این بازار حدودا معادل ۲۵۰ میلیون دلار نقد شده است. بعد از بیت کوین، اتریوم در جایگاه دوم حسابهای نقد شده قرار گرفته است. ایاس – EOS – با ۸۳ میلیون دلار، بیت کوین کش – BCH- با ۶۳ میلیون دلار و ریپل با ۵۵ میلیون دلار در جایگاههای بعدی قرار دارند.
رتبه بندی صرافی ها
بسیاری از صرافی های ارزهای دیجیتال، معاملات آتی را برای کاربران خود فراهم کردهاند. صرافی بایننس و بیت مکس از جمله صرافی های بزرگ بازار بوده که معاملات فیوچرز را پشتیبانی میکنند.
همانطور که در تصویر مشاهده میکنید، صرافی OKEx بیشتری حجم لیکویید شدن را با ۳۴.۷۱ درصد در اختیار دارد. صرافی Huobi با ۳۴.۳۸ درصد در رتبه دوم قرار دارد. صرافی بزرگ Bitmex که همواره در این ریزش قیمتها مورد توجه ویژه تحلیلگران قرار میگیرد با ۱۵ درصد از کل حساب ها لیکویید شده در جایگاه سوم قرار گرفته است. صرافی بایننس نیز با ۱۰ درصد، در جایگاه چهارم قرار دارد.
دلیل ریزش امروز قیمت بیت کوین چه بود؟
به گزارش کوینتلگراف، معمولا در انتهای هفته، بازارها با کاهش قیمت مواجه میشوند. در بازار ارزهای دیجیتال نیز همواره ریزش های قیمتی در انتهای هفته رخ میدهد. در هفتههای اخیر بازار در یک روند صعودی قدرتمند قرار داشت و کمتر شاهد اصلاح قیمت بودیم. این رشد بدون وقفه قیمت، پایدار نبوده و سرانجام بازار به یک اصلاح برای تثبیت روند صعودی خود نیاز داشت. همزمانی اشباع خرید شدن بازار و آغاز تعطیلات آخر هفته و تعطیلات بازارهای مالی، این ریزش قیمت را تشدید کرد. معمولا در آخر هفتهها به دلیل جو حاکم بر بازار، یک ریزش ناگهانی ( همان چیزی که امروز صبح شاهد آن بودیم که بیت کوین ناگهان از ۱۲۱۰۰ دلار به ۱۱۸۵۰ دلار ریزش کرد) باعث تحریک بازار شده و پس از آن با طوفان بستن پوزیشنهای معاملاتی همراه هستیم که در نتیجه این رفتار هیجانی بازار باعث افزایش فشار فروش خواهد شد که در نهایت ریزش آبشاری و شدیدی در بازار رقم میخورد.
دلیل دیگری که کوین تلگراف برای این ریزش بازار بیان داشته، افزایش بیش از حد قراردادهای خرید (Long) در معاملات آتی بیت کوین است. به دلیل صعودی بودن بازار، بیشتر معاملهگران تمایل به قرارداهای Long داشته و تعادل میان خریدران و فروشندگان برهم خورده و کفه ترازو به سمت خریدران، سنگینی میکرد. در بازارهای آتی هیچ گاه این وضعیت پایدار نخواهند ماند. زمانی که اکثریت بازار به سمت خرید (یا فروش) میروند، عموما در بازار عکس خواسته اکثریت اتفاق افتاده و شاهد ریزش قیمت خواهیم بود.
در بازار آتی بیت کوین و اتریوم دقیقا همین اتفاق افتاده است. همانطور که در نمودار اول نشان داده شد، ۸۲ درصد معاملهگران بازار آتی بیت کوین، انتظار رشد بیشتر قیمت را داشتهاند. این شرایط برای صرافیها مخصوصا بایننس و بیت مکس، شرایط مساعدی نیست؛ زیرا با ادامه داشتن این شرایط، دارایی صندوق تضمین معاملات آتی این صرافیها به کسری شدید مواجه خواهد شد و باید این تعادل به بازار بازگردد که این برقراری مجدد تعادل منجر به ریزش قیمت ها شده است.
نرخ بهره بیت کوین به محدوده ۰.۰۷۲۱% رسیده بود که عدد به طور معمول باید روی ۰.۰۱% باشد. به همین دلیل سلطه قراردادهای خرید یا Long در بازار آتی بیت کوین بسیار بالا بوده و این شرایط قطعا پایدار نبوده و منجر به لیکویید شدن قراردادهای خرید و ریزش قیمت ها خواهد شد. اما در مورد اتریوم این عدد به ۰.۲۱ % رسیده بود که پس از این ریزش قیمت به ۰.۱۹ % رسیده است. از این نکته میتوان نتیجه گرفت که در بازار اتریوم، حسابهای لیکویید شده کمتر از بیت کوین بوده است.