دومین اقتصاد بزرگ جهان شاهد تخلیه و فروش میلیاردها دلار اوراق خزانه است. اختلافات تجاری چین و آمریکا همچنان ادامه دارد و مثل همیشه مصرفکننده بیشتر از دولتها متضرر میشود.
آیا یک جنگ تجاری در پیش است؟
به گزارش میهن بلاکچین، دادههای جدید وزارت خزانهداری ایالات متحده نشان میدهد چین داراییهای خزانهداری خود را از ۸۱۶.۳ میلیارد دلار در دسامبر سال گذشته (آذر ۱۴۰۲) به ۷۶۷.۴ میلیارد دلار در ماه مارس (اسفند ۱۴۰۲) کاهش داده است.
این یعنی داراییهای خزانهداری این کشور در عرض سه ماه ۴۸.۹۰ میلیارد دلار کاهش یافته است.
استفان چیو (Stephen Chiu)، استراتژیست ارشد ارز خارجی و نرخهای آسیا در بلومبرگ اینتلیجنس (Bloomberg Intelligence)، گفته که روند روشنی در پیش است:
علیرغم اینکه به چرخه کاهش نرخ بهره فدرال رزرو نزدیک میشویم، چین اوراق قرضه خزانهداری آمریکا و احتمالاً سایر داراییهای دلاری این کشور را میفروشد. این امر بدان معناست که چین میخواهد وابستگی خود به دلار آمریکا را کاهش دهد و ذخایر مالی خود را با ارزها یا داراییهای دیگر متنوع کند.
کاهش مالکیت چین بر اوراق قرضه آمریکا در حالی اتفاق میافتد که دزموند لاچمن (Desmond Lachman)، معاون سابق صندوق بینالمللی پول (IMF) هشدار داده یک جنگ تجاری جدید بین دو اقتصاد بزرگ در حال وقوع است.
لاچمن طی پستی در اندیشکده American Enterprise Institute مستقر در واشنگتن گفته که رییس جمهور بایدن در حال ایجاد «تعرفههای تنبیهی واردات» علیه چین است و ترامپ، رییسجمهور سابق آمریکا نیز همین قصد را دارد.
علاوه بر اعمال تعرفه ۱۰۰٪ برای واردات خودروهای الکتریکی چینی، بایدن اعلام کرد که ایالات متحده تعرفه واردات فولاد و آلومینیوم چین را سه برابر و تعرفه واردات قطعات نیمه هادی و سلولهای خورشیدی این کشور آسیایی را دو برابر خواهد کرد.
ناگفته نماند که دونالد ترامپ نیز قصد دارد در صورتی که مجددا به عنوان رییس جمهور آمریکا انتخاب شود، تعرفه خودروهای برقی چینی را تا ۲۰۰٪ افزایش دهد و ۱۰٪ تعرفه را بر همه کالاهای وارداتی به آمریکا اعمال کند.
به گفته لاچمن، افزایش تعرفه واردات احتمالا چین را وادار به تلافی خواهد کرد و به تشدید تنشها منجر میشود. این امر به هر دو کشور آسیب میزند. در صورت تحقق یک جنگ تجاری تمام عیار، لاچمن هشدار میدهد که فشار تورمی در ایالات متحده افزایش خواهد یافت، زیرا شرکت های چینی قیمتها را افزایش میدهند تا هزینههای اضافی ورود به بازار ایالات متحده را پوشش دهند.
علیرغم تلاشهای فدرال رزرو برای کنترل تورم از طریق افزایش نرخ بهره، تورم آنطور که انتظار میرفت کاهش نمییابد. یک جنگ تجاری جدید فقط شروع چرخه کاهش نرخ بهره فدرال رزرو را بیش از پیش به تاخیر میاندازد و این کشور را از رشد محروم میکند.
وضعیت بیت کوین از کاهش داراییهای خزانهداری چین به چه شکل خواهد بود؟
با کاهش داراییهای چین در اوراق خزانه ایالات متحده و وقوع احتمالی یک جنگ تجاری، شک و تردیدهای اقتصادی افزایش مییابد. سرمایهگذاران اغلب به دنبال داراییهای جایگزین برای محافظت در برابر این تردیدها هستند. بیت کوین که غیرمتمرکز است و مستقیما به هیچ اقتصادی وابسته نیست، گاهی به عنوان یک «پناهگاه امن» مشابه طلا در نظر گرفته میشود و سرمایهگذاران نهادی ممکن است به تنوع بخشیدن پرتفوی خود با داراییهای غیر سنتی مثل بیت کوین ترغیب شوند.
نگرانیهایی از بابت تورم:
- اگر جنگ تجاری بین ایالات متحده و چین تشدید شود، به دلیل افزایش تعرفهها و ایجاد اختلالاتی در زنجیره تامین، شاهد افزایش قیمت کالاها (تورم) در ایالات متحده خواهیم بود.
- بیت کوین به دلیل عرضه ثابتی که دارد اغلب به عنوان پوششی در برابر تورم معرفی میشود. تورم بالاتر ممکن است سرمایهگذاران بیشتری را به سمت بیت کوین سوق دهد تا قدرت خرید خود را حفظ کنند.
اما از طرف دیگر، سیاستهای نرخ بهره فدرال رزرو تاثیر قابلتوجهی بر قیمت بیت کوین میگذارند. نرخ بهره بالاتر عموماً سرمایهگذاریهای سنتی مانند اوراق قرضه را جذابتر میکند و به طور بالقوه تقاضا برای بیت کوین را کاهش میدهد. برعکس، اگر فدرال رزرو کاهش نرخ بهره را به دلیل فشارهای تورمی ناشی از جنگ تجاری به تاخیر بیندازد، این امر میتواند جذابیت بیت کوین را به عنوان یک سرمایهگذاری حفظ کرده یا افزایش دهد.
در ضمن افزایش نقدینگی در سیستم مالی نیز میتواند قیمت داراییهایی از جمله بیت کوین را افزایش دهد. باید دید آیا این جنگ اقتصادی رخ خواهد داد یا خیر. و آیا بیت کوین مثل گذشته به این رویدادها واکنش نشان خواهد داد یا اینکه تغییر رویه میدهد.