قیمت بیت کوین، نمودار تکنیکال بیت کوین
تغییرات 1 ساعته | %-0.92 |
تغییرات 24 ساعته | %2.47 |
تغییرات 7 روزه | %3.74 |
تغییرات 30 روزه | %-27.19 |
تغییرات 1 ساله | %-18.97 |
- ارزش کل بازار $575,425,711,324
- حجم معاملات (24 ساعت) $27,846,697,915
- عرضه در گردش 19,044,831 BTC
- عرضه کل 21,000,000 BTC
بیت کوین اولین ارز رمزنگاری شده است که توسط فرد یا گروهی ناشناس (ساتوشی ناکاموتو) در سال ۲۰۰۸ به دنیا معرفی شده است. این ارز کاملا دیجیتالی با هدف از بین بردن مشکلات موجود در سیستمهای پرداختی سنتی عرضه شده است . برای مشاهده قیمت لحظه ای بیت کوین میتوانید به این صفحه مراجعه کنید.
نمودار تحلیل تکنیکال بیت کوین
بیت کوین یک کریپتوکارنسی (Cryptocurrency) یا رمز ارز است، که در ابتدا به عنوان وسیلهای برای مبادله طراحی شده بود؛ اما امروزه به عنوان ذخیره ارزش شناخته میشود. این ارز دیجیتال به جای تکیه و وابستگی به نهادهای واسطه مانند بانک، از رمزنگاری برای مدیریت و ایجاد کوینها استفاده میکند. تاریخچه بیت کوین با اختراع این ارز توسط شخص ناشناسی به نام ساتوشی ناکاموتو آغاز شد. ناکاموتو ایده Bitcoin را از ایدههای مختلفی که توسط جامعه سایفرپانکها ارائه شده بود، گرفتهاست.
بزرگ ترین رمز ارز دنیا به سرعت رشد کرد و در بین جوامع آنلاین و آفلاین به عنوان یک ارز شناخته شد. از اواسط سال ۲۰۱۰، برخی کسب و کارها در کنار دیگر روشهای پرداخت، شروع به پذیرش BTC به عنوان یک روش پرداخت جدید کردند. در این مطلب قصد داریم به بررسی تاریخچه قیمت بیت کوین بپردازیم. با ما همراه باشید.
قیمت بیت کوین لحظه ای
عوامل متعددی روی قیمت لحظهای بیت کوین تاثیر میگذارند. اگر قصد دارید به ترید بیت کوین بپردازید، دنبال کردن قیمت لحظهای بزرگترین رمزارز یکی از مهمترین اقداماتی است که باید انجام بدهید. اگر هم قصد سرمایهگذاری و هولد بلندمدت بیت کوین را دارید، باید نقطه مناسب برای ورود و خرید این رمزارز را پیدا کنید و برای سرمایهگذاری بلندمدت خود یک استراتژی منطقی داشته باشید. در ادامه این مطلب با میهن بلاکچین همراه باشید تا با عواملی که روی قیمت لحظهای بیت کوین تاثیر میگذارند بیشتر آشنا شوید.
تاریخچه قیمت بیت کوین
بیت کوین چیست؟ BTC یک ارز دیجیتال همتا به همتاست؛ بدین معنی که تمام تراکنش ها مستقیما بین مشارکت کنندگان مستقل، و بدون نیاز به واسطه انجام میشوند. ناکاموتو در وایت پیپر بیت کوین، آن را به عنوان “وسیلهای برای پرداختهای آنلاین، که به صورت مستقیم و بدون نیاز به واسطه از یک شخص به شخصی دیگر ارسال میشوند” معرفی کرده است.
در طی ۱۱ سال گذشته، سرمایه گذاران با نوسانات و دست اندازهای زیادی در قیمت بیت کوین مواجه شدهاند. علاوه بر نوسانات روزانه (که قیمت میتواند چند هزار دلار تغییر داشته باشد)، سرمایه گذاران با مشکلات متعددی در این سیستم برخورد کردند؛ به دلیل غیاب قانون گذاری، کلاهبرداران از فرصت سوءاستفاده کرده و قیمت این رمز ارز را دستکاری میکردند. به غیر از این اتفاقات ناگوار، دورههای زمانی خاصی نیز وجود داشت، که BTC به دلیل حباب شدید قیمتی، دچار نوساناتی شدیدتر از حالت عادی میشد. در ادامه، به بررسی تاریخچه قیمت بیت کوین از ابتدای سال ۲۰۰۹ تا اواسط سال ۲۰۲۱ میپردازیم.
قیمت بیت کوین طی سالهای ۲۰۰۹ و ۲۰۱۰
در سالهای ۲۰۰۹ تا اواسط ۲۰۱۰ بیتکوین هیچ ارزشی نداشت و از آپریل ۲۰۱۰ (فروردین ۸۹) که این رمز ارز برای معامله عرضه شد، قیمت آن کمتر از ۰.۱۴ دلار بود. پس از مدتی، که اولین کریپتو توجهاتی را به خود جلب کرد، تقاضا برای آن افزایش یافت و چون میزان عرضه آن محدود بود، قیمت نیز افزایش یافت. در اوایل نوامبر ۲۰۱۰ (آبان ۸۹) این رمز ارز با قیمت ۰.۳۶ معامله شد و سپس به ۰.۲۹ دلار نزول کرد. سپس در فوریه سال ۲۰۱۱ (بهمن ۸۹)، قیمت بیت کوین دوباره افزایش یافت و به ۱.۰۶ دلار رسید. در این زمان، افراد کمی پیگیر قیمت ارز دیجیتال بودند و کسی خبر نداشت بیت کوین در آینده نه چندان دور، تغییرات چشمگیری در بازارهای مالی دنیا ایجاد خواهد کرد.
همچنین در تاریخ ۲۲ می ۲۰۱۰ (۱ خرداد ۸۹)، لزلو هانیچ (Laszlo Hanyecz) یک توسعهدهنده نرم افزار از فلوریدا، اولین خرید رسمی با بیت کوین را انجام داد و برای دو پیتزا ۱۰,۰۰۰ بیتکوین پرداخت کرد. از آن زمان به بعد، جامعه کریپتوکارنسی هر سال این روز را به عنوان “پیتزا بیت کوین” جشن میگیرند.
تغییرات قیمت بیتکوین در سال ۲۰۱۱
با وجود متن باز بودن شبکه بیت کوین، دیگر رمز ارزها مانند لایت کوین نیز با ایجاد تغییراتی در کدهای این رمز ارز، پدیدار شدند. در ژانویه ۲۰۱۱، سازمان Electronic Frontier که یک بنیاد غیرانتفاعی بین المللی در زمینه دفاع از حقوق مردم در فضای مجازی و آنلاین است، شروع به پذیرش بیت کوین به عنوان روش پرداخت کرد؛ اما در ژوئن همان سال به دلیل نبود قانون گذاری بر روی این ارز دیجیتال، پرداخت با BTC را متوقف کرد. البته بعدها در سال ۲۰۱۳، دوباره این رمز ارز را پذیرفت.
در ژوئن ۲۰۱۱، سازمان Wikileaks و دیگر سازمانها نیز جذب کمکهای مالی با استفاده از بیت کوین را پذیرفتند.
در این سال، اولین حباب قیمتی بیت کوین رخ داد؛ قیمت این رمز ارز از ۱ دلار در آوریل آن سال (فروردین ۹۰)، به ۳۲ دلار در ماه ژوئن رسید (۳۲۰۰ درصد رشد در طی ۲ ماه)! این شیب صعودی شدید، باعث حباب قیمتی شد و در ماه نوامبر ۲۰۱۱ (۵ ماه بعد)، قیمت BTC به ۲ دلار ریزش کرد؛ اما در همان سال، دوباره قیمت از حدود ۴.۸۰ دلار در ماه می، به ۱۳.۲۰ دلار در ۱۵ آگوست (طی ۴ ماه) رسید.
در بهار این سال، مجله فوربز مقالهای درباره این ارز رمزنگاری شده نوشت. پس از انتشار این مقاله، قیمت بزرگترین ارز رمزنگاری شده منفجر شد؛ از اوایل آوریل تا اواخر می (فروردین تا اردیبهشت ۹۰) این رمز ارز از ۰.۸۶ دلار به ۸.۸۹ دلار رسید. پس از آن، وبلاگ Gawker داستانی درباره محبوبیت BTC در بین دلالان مواد مخدر نوشت، که باعث شد قیمت به حدود ۲۷ دلار افزایش یابد (حدود ۳ برابر در طی یک هفته). در این هنگام، ارزش کل Bitcoin های در گردش، حدود ۱۳۰ میلیون دلار بود و ثروت KnightMB که ۳۷۱۰۰۰ بیتکوین در اختیار داشت و یکی از اولین سرمایهگذاران این رمز ارز بود، به بیش از ۱۰ میلیون دلار رسید و او تبدیل به ثروتمندترین شخص در این اکوسیستم در آن زمان شد.
ارزش ۱۰۰۰۰ بیت کوینی که هانیچ در سال ۲۰۱۰ برای ۲ پیتزا پرداخت کرده بود نیز به حدود ۲۷۲۰۰۰ دلار رسید!
روند قیمت بیت کوین در سال ۲۰۱۲
در ژانویه ۲۰۱۲ (دی ۹۰) بیتکوین به موضوع اصلی قسمت سوم سریال The Good Wife، یعنی Bitcoin For Dummies تبدیل شد. در این سریال، شخصیت اصلی در دادگاه شهادت میدهد که بیت کوین یک ارز حقیقی شناخته نمیشود. او میگوید: هیچ بانک مرکزی وجود ندارد که آن را قانونگذاری کند. این یک ارز دیجیتال است و عملکرد آن کاملا همتا به همتاست.
در سپتامبر ۲۰۱۲ (شهریور ۹۱) بنیاد بیت کوین راهاندازی شد، تا رشد جهانی بیتکوین را از طریق استاندارد سازی، محافظت و تبلیغات تسریع ببخشد. بنیانگذاران این سازمان گوین اندرسن (Gavin Andresen)، پاتریک مرک (Patrick Murch)، چارلی شرم (Charlie Shrem) و پیتر وسنس (Peter Vessenes) بودند.
در اکتبر همان سال (مهر ۹۱) بیت پی (BitPay) که خدمات پرداخت بیت کوین برای تاجران ارائه میدهد، اعلام کرد که بیش از ۱۰۰۰ تاجر از خدمات پرداختی این شرکت استفاده میکنند. در نوامبر ۲۰۱۲ (آبان ۹۱) نیز وردپرس بیت کوین را پذیرفت.
وضعیت قیمت بیت کوین در سال ۲۰۱۳
در فوریه ۲۰۱۳ (بهمن ۹۱) صرافی رمز ارز Coinbase گزارش کرد که در طی یک ماه، به ارزش ۱ میلیون دلار بیتکوین (با قیمت ۲۲ دلار برای هر کوین) در این اکسچنج معامله شده است.
در ماه مارس (اسفند ۹۱) بلاک چین بیت کوین به طور موقت به دو شاخه مجزا تقسیم شد؛ در طول ۶ ساعت، این دو شاخه به طور همزمان عمل میکردند، اما قوانین تایید تراکنشها در این شاخهها با یکدیگر متفاوت بود. در این حین، تراکنشها در صرافی MT.Gox به طور موقت متوقف شد و نرخ معاملات آن از ۲۳ درصد به ۳۷ درصد کاهش یافت. پس از ۶ ساعت، اکثریت مشارکتکنندگان شبکه توافق کردند که نرم افزار بیتکوین را به نسخه قبلی یعنی ۰.۷ باز گردانند و بدین ترتیب، شاخه اصلی به کار خود ادامه داد. قبل از این بازیابی شبکه، قیمت بیت کوین حدود ۴۸ دلار بود.
در همین سال در آمریکا، شبکه مبارزه با جرایم مالی (FinCen) مقرراتی را برای شهروندان آمریکایی وضع کرد، که ماینرهای بیت کوین را طبقه بندی میکرد. از این پس این ماینرها برای فروش بیتکوین های استخراج کرده خود، باید احراز هویت میکردند و مراحل قانونی دیگر را میگذراندند. در می این سال (اردیبهشت ۹۲) مسئولین قانونی آمریکا، حسابهای صرافی Mt.Gox را به دلیل این که به عنوان یک سرویس مالی در FinCen ثبت نشده بود، کشف و ضبط کردند.
در ماه آپریل (فروردین ۹۲) اکسچنجهای Mt.Gox و BitInstant با تاخیر در پردازش تراکنشها مواجه شدند. این تاخیر به دلیل شلوغی شبکه برای کاهش قیمت لحظه ای بیت کوین از ۲۶۶ دلار به ۷۶ دلار، و سپس بازگشت به ۱۶۰ دلار در طی ۶ ساعت ایجاد شد.
در ۱۷ می (۲۷ اردیبهشت ۹۲) گزارش شد که حدود ۳۰ درصد از تراکنشهای ورودی و خروجی بیت کوین در پلتفرم BitInstant انجام میشود و تنها در ماه آپریل، ۳۰۰۰۰ تراکنش در این پلتفرم انجام شده است.
در سال ۲۰۱۳، سرویسهایی مانند OKCupid و Foodler شروع به پذیرش این کوین برای پرداخت کردند، که این توجهات را بیش از پیش جلب کرد. همچنین اریک پوزنر (Eric Posner) پروفسور حقوق در دانشگاه شیکاگو، اعلام کرد که بیت کوین یک طرح پانزی است و بیشتر شبیه به “توهم جمعی” است.
در جولای این سال (تیر ۹۲) پروژهای در کنیا، بیت کوین را با سیستم پرداخت موبایلی محبوب، یعنی M-Pesa ادغام کرد. این یک نوآوری برای انجام پرداختها در قاره آفریقا بود.
در ماه اکتبر (مهر ۹۲) FBI حدود ۲۶۰۰۰ بیتکوین را از وبسایت SilkRoad ضبط کرد. این یک سایت فروش مواد مخدر در دارک وب تحت مالکیت راس اولبریکت (Ross Ulbricht) بود.
همچنین دو شرکت Robocoin و Bitcoiniacs اولین دستگاه خودپرداز (ATM) بیت کوین را در یک کافی شاپ در ونکوور کانادا راه اندازی کردند. مشتریان میتوانستند با استفاده از این ATM بیت کوین خرید و فروش کنند. غول اینترنت چینی یعنی Baidu نیز به کاربران اجازه میداد تا خدمات امنیتی وبسایت خود را با BTC خریداری کنند.
در نوامبر ۲۰۱۳ (آبان ۹۲) دانشگاه Nicosia در قبرس، اعلام کرد که به عنوان شهریه، بیتکوین را نیز قبول میکند. مدیر ارشد مالی این دانشگاه، اولین رمز ارز دنیا را با عنوان “طلای فردا” خطاب کرد.
اولین رمز ارز، این سال را با قیمت ۱۳.۴۰ آغاز کرد و در همان سال دچار دو حباب قیمتی شد؛ اولین حباب زمان اتفاق افتاد که بیتکوین در ابتدای آوریل ۲۰۱۳ به ۲۲۰ دلار رسید و سپس به دنبال ترکیدن این حباب، به حدود ۷۰ دلار در اواسط همان ماه (آپریل) رسید.
دومین حباب در اواخر ۲۰۱۳ رخ داد؛ یعنی زمانی که BTC با قیمت ۱۲۳.۲۰ دلار معامله میشد. در ماه دسامبر (آذر) قیمت بزرگترین کریپتو به ۱۱۵۶ دلار رسید و تنها ۳ روز بعد، به قیمت ۷۶۰ دلار ریزش کرد. این ریزش باعث شد که بیتکوین وارد یک فاز نزولی ۲ ساله شود و در ابتدای سال ۲۰۱۵ به ۳۱۵ دلار برسد.
تغییرات قیمت بیت کوین در سال ۲۰۱۴
در ژانویه ۲۰۱۴ (دی ۹۲) شرکت تولید بازی Zynga اعلام کرد که در حال آزمایش بیت کوین، برای خرید داراییهای داخل ۷ بازی خود است.
در همین سال، روزنامه USA Today گزارش کرد که بیت کوین در برخی رستورانها و هتلها پذیرفته میشود. با پذیرش سایتهای TigerDirect (خرده فروش آنلاین لوازم کامپیوتری و الکترونیکی) و OverStock (فروش آنلاین مبلمان و وسایل دکوری منزل)، هش ریت شبکه بیت کوین افزایش یافت و به ۱۰ پتاهش بر ثانیه رسید.
در اوایل فوریه (بهمن ۹۲) امکان برداشت از صرافی بزرگ Mt.Gox به دلیل مشکلات فنی، به حالت تعلیق درآمد. در انتهای همین ماه (اوایل اسفند ۹۲) این صرافی هک شد و ۷۴۴۰۰۰ بیت کوین از آن به سرقت رفت.
در ماه ژوئن (خرداد ۹۳) نرخ هش شبکه بیتکوین به ۱۰۰ پتاهش بر ثانیه رسید. در ماه جولای (تیر ۹۳) نیز شرکتهای کامپیوتری Dell و Newegg بیت کوین را به عنوان روش پرداخت پذیرفتند.
در سپتامبر این سال (شهریور ۹۳) شرکت TeraExchange تاییدیه کمیسیون معاملاتی معاملات آتی کالای (CFTC) آمریکا را برای مبادلات محصولات به صورت OTC و با استفاده از بیتکوین را دریافت کرد؛ این اولین اتفاق در سیستم قانون گذاری آمریکا بود، که بیت کوین را به عنوان یک محصول مالی تایید کرد.
در دسامبر ۲۰۱۴ (آذر ۹۳) شرکت مایکروسافت این رمز ارز را برای خرید کنسول های بازی XBOX و نرم افزارهای ویندوز پذیرفت. همچنین مستندی به نام The Rise and Rise of Bitcoin در این سال منتشر شد، که شامل مصاحبههایی با کاربران بیت کوین است. وارن بافت (Warren Buffett) سرمایه گذار مشهور نیز در همین سال بیت کوین را یک “سراب” یا “وهم” خطاب کرد.
قیمت بیتکوین در ابتدای سال ۲۰۱۴، بین ۷۵۰ تا ۱۰۰۰ دلار معامله میشد؛ اما در انتهای این سال، قیمت به ۳۱۷ دلار رسیده بود.
روند قیمتی بیت کوین در سال ۲۰۱۵
در ژانویه ۲۰۱۵ (دی ۹۳) صرافی آمریکایی کوین بیس ۷۵ میلیون دلار جذب سرمایه کرد، تا بتواند خدمات بیشتر و بهتری به مشتریان خود ارائه کند.
کمتر از یک سال بعد از فروپاشی صرافی Mt.Gox، اکسچنج بریتانیایی بیت استمپ (BitStamp) اعلام کرد که به دلیل تحقیق درباره یک هک که منجر به سرقت ۱۹۰۰۰ بیتکوین (حدود ۵ میلیون دلار در آن زمان) از کیف پول گرم آنها شده است، فعلا معلق خواهد شد. این اکسچنج در تاریخ ۹ ژانویه (۱۹ دی ۹۳) پس از افزایش امنیت خود، معاملات را بازگشایی کرد.
در فوریه ۲۰۱۵ (بهمن ۹۳) شمار تاجرانی که بیت کوین را به عنوان روش پرداخت پذیرفته بودند، به ۱۰۰ هزار نفر رسید. در این ماه، نرخ بیت کوین به ۲۶۲ دلار رسید.
در ماه می (اردیبهشت ۹۴) راس اولبریکت مالک وبسایت Silk Road با عناوین پولشویی، هک و قاچاق مواد مخدر مجرم شناخته شد و به حبس ابد محکوم شد.
در ابتدای سال ۲۰۱۵، قیمت بیت کوین حدود ۲۶۰ دلار بود و در انتهای این سال، به ۴۲۰ دلار رسید.
وضعیت نرخ بیتکوین در سال ۲۰۱۶
در ژانویه ۲۰۱۶ (دی ۹۴) هش ریت شبکه بیتکوین به ۱ اگزاهش بر ثانیه رسید. در مارس همین سال (اسفند ۹۴) نیز دولت ژاپن دریافت که ارزهای مجازی مانند بیت کوین، شبیه به پول واقعی عمل میکنند.
در ماه جولای (تیر ۹۴) محققان سندی را یافتند که نشان میداد در سال ۲۰۱۳، فعالیتهای مجرمانه با BTC انجام نمیشد، بلکه شرکتهای بزرگ قانونی از آن استفاده میکردند.
در آگوست ۲۰۱۶ (مرداد ۹۴) صرافی بزرگ Bitfinex هک شد و حدود ۱۲۰ هزار بیتکوین (تقریبا ۶۰ میلیون دلار در آن زمان) به سرقت رفت.
در این سال مقالاتی که درباره Bitcoin منتشر میشدند، افزایش یافتند؛ این مقالات به رشد قیمت بیت کوین از سال ۲۰۰۹ تا ۲۰۱۶ اشاره میکردند.
بیت کوین سال ۲۰۱۶ را با قیمت ۴۳۰ دلار شروع کرد و در انتهای سال، تا حدود ۹۰۰ دلار رشد کرد.
افزایش قیمت ارز دیجیتال بیت کوین در سال ۲۰۱۷
در این سال تعداد کسب و کارهایی که از بیت کوین استفاده می کردند افزایش یافت. در ژانویه ۲۰۱۷ (دی ۹۵) NHK اعلام کرد که تعداد فروشگاههای آنلاین ژاپنی که اجازه خرید با BTC را میدهند، نسبت به سال قبل ۴.۶ برابر شده است.
مدیر عامل BitPay نیز گزارش داد که تعداد تراکنشهای آن نسبت به یک سال گذشته ۳ برابر شده است و استفاده از بیتکوین در پرداختهای زنجیره تامین B2B افزایش یافته است.
اولین رمز ارز دنیا در این سال، وجهه قانونیتری نسبت به سالهای گذشته یافت. برای مثال، ژاپن پرداخت با بیتکوین را کاملا قانونی اعلام کرد و روسیه نیز اعلام کرد که استفاده از کریپتوکارنسیها را قانونی خواهد کرد. بزرگترین بانک آنلاین نروژ یعنی Skandiabanken نیز شروع به افتتاح حسابهای بیت کوین کرد.
حجم معاملات صرافیها به طور مداوم افزایش مییافت؛ از مهر تا اسفند ۹۵، حجم معاملات صرافی مکزیکی Bitso حدود ۱۵۰۰ درصد و حجم معاملات صرافی Poloniex حدود ۶۰۰ درصد افزایش یافت.
تعداد پروژههایی که به بیت کوین مربوط میشدند، در گیت هاب (Github) به ۱۰ هزار رسید.
در اول آگوست ۲۰۱۷ (۱۰ مرداد ۹۶)، بیت کوین به دو شاخه تقسیم شد، که به آن اصطلاحا هارد فورک (Hard Fork) میگویند؛ در این هاردفورک، یک شاخه همان بیتکوین اولیه (BTC) بود و شاخه دیگر نیز بیت کوین کش (BCH) نامیده شد.
در ماه اکتبر (مهر ۹۶) چین مبادلات رمز ارزها و شرکت در ICOها را ممنوع اعلام کرد.
پنجمین حباب در سال ۲۰۱۷ رخ داد؛ این کریپتوکارنسی در ابتدای این سال در حدود قیمت ۱۰۰۰ دلار نوسان میکرد. در ۱۲ ژوئن (۲۲ خرداد ۹۶) قیمت بیت کوین به ۳۰۰۰ دلار رسید. در اول سپتامبر (۱۰ شهریور) نیز قیمت اولین کوین از ۵۰۰۰ دلار عبور کرد. در ۲۹ نوامبر (۸ آذر) ارزش BTC به ۱۰۰۰۰ دلار رسید و در نهایت، در تاریخ ۱۸ دسامبر (۲۷ آذر ۹۶) به نزدیک ۲۰۰۰۰ دلار رسید. یعنی در طی ۱ سال، قیمت بزرگترین رمز ارز، تقریبا ۲۰ برابر رشد کرد!
این افزایش چشمگیر قیمت بیتکوین، توجه بسیاری را به این رمز ارز جلب کرد. دولتها و اقتصاددانان شروع به توسعه داراییهای دیجیتالی کردند، که بتوانند با BTC رقابت کنند؛ تحلیلگران نیز بحث هایی را پیرامون این که قیمت این رمز ارز هنوز جا برای رشد دارد، شروع کردند و تریدرها و سرمایه گذاران پیش بینیهای قیمتی بسیار زیادی برای آن ارائه دادند.
بیت کوین ابتدای سال ۲۰۱۷ را با ۱۰۰۰ دلار شروع کرد و با تمام جست و خیزهای قیمتی، قیمت این کوین با حدود ۱۴۱۰۰ دلار سال ۲۰۱۷ را به پایان رساند.
سقوط قیمت BTC در سال ۲۰۱۸
۲۰۱۸ سال دشواری برای بیت کوین و کاربرانش بود؛ مخصوصا برای کسانی که تصور میکردند قیمت بیتکوین افزایش بیشتری خواهد داشت. این افراد دچار ترس شدند و تا جایی که میتوانستند، کریپتوهای خود را فروختند تا جلوی ضرر بیشتر را بگیرند و همین فروش، باعث ریزش بیشتر قیمتها در طول سال شد.
در ۲ ژانویه (۱۲ دی ۹۶) بنیاد Peter Thiel میلیونها دلار بیتکوین خرید؛ اما تعداد آن معلوم نیست. بنا به گزارش Wall Street Journal، این مقدار صدها میلیون دلار است. همچنین مشخص نیست که بنیانگذاران این بنیاد این بیت کوینهایشان را فروخته اند یا خیر.
در تاریخ ۱۳ ژانویه (۲۳ دی ۹۶) مشخص شد که ۲۱ میلیون شخص یا شرکت بیتکوین دارند، ۱۶ میلیون و ۸۰۰ هزار BTC تولید شده و تنها ۲۰ درصد از عرضه ۲۱ میلیونی این کوین باقی مانده است.
در ۲۵ ژانویه (۵ بهمن) جورج سوروس سرمایهگذار مشهور، بیت کوین را حباب خطاب کرد.
در تاریخ ۳۰ ژانویه (۱۰ بهمن ۹۶) فیسبوک مردم را از تبلیغات بیتکوین یا دیگر رمز ارزها منع کرد.
در ۵ فوریه (۱۵ بهمن ۹۶) قیمت بیتکوین در طی ۱۶ روز، ۵۰ درصد ریزش کرد و به حدود ۷۰۰۰ دلار رسید.
در ۷ مارس (۱۶ اسفند ۹۶) سازمان بورس و اوراق بهادار آمریکا (SEC) تایید کرد که پلتفرمهای معاملاتی زیادی در این حوزه وجود دارند و برای ادامه فعالیت، باید در این سازمان به عنوان صرافی ثبت شوند. این گزارش حاکی از آن بود که این قانونگذاریهای سفت و سخت، باعث محدود شدن معاملات رمز ارزها خواهد شد.
در ۱۴ مارس (۲۳ اسفند) گوگل اعلام کرد که تبلیغات رمز ارزها را ممنوع میکند. حدود دو هفته بعد نیز توییتر تبلیغات کریپتو را منع میکند. این ممنوعیتهای فیسبوک، گوگل و توییتر، برای جلوگیری از فریب سرمایه گذاران توسط کلاهبرداران انجام شد.
در ۱۳ آپریل (۲۴ فروردین ۹۷) یکی از بزرگترین پلتفرمهای معاملاتی هند، حدود ۴۳۸ بیت کوین به ارزش ۳ میلیون دلار در آن زمان را گم کرد، که احتمالا یکی از کارمندان این صرافی آنها را سرقت کرده است.
در ۲۴ می (۳ خرداد ۹۷) دادگاه عالی آمریکا، پروندهای بر علیه تریدرهایی که قیمت بیتکوین و دیگر رمز ارزها را دستکاری میکردند، تشکیل داد.
در ۱۰ ژوئن ۲۰۱۸ (۲۰ خرداد) صرافی کرهای Coinrail هک شد و بیش از ۴۰ میلیون دلار توکن مختلف به سرقت رفت.
۳۱ اکتبر (۹ آبان ۹۷) در تولد ۱۰ سالگی بیت کوین، قیمت بزرگترین رمز ارز ۶۳۰۰ دلار است. دو هفته بعد در ۱۴ نوامبر، قیمت BTC به زیر ۶۰۰۰ دلار و در ۲۴ نوامبر نیز به کمتر از ۴۰۰۰ دلار رسید.
ابتدای سال ۲۰۱۸، بیت کوین با ۱۶۴۰۰ دلار معامله میشد و در پایان این سال، قیمت آن به ۳۸۰۰ دلار رسید.
تغییرات قیمت بیتکوین در سال های ۲۰۱۹ و ۲۰۲۰
در ابتدای سال ۲۰۱۹، ارزش کل بازار کریپتوکارنسیها ۳۲ درصد افزایش یافت و به ۱۶۵ میلیارد دلار رسید و قیمت Bitcoin نیز با افزایش ۱۵ درصدی، به ۵۰۰۰ دلار رسید. تحلیلگران معتقد بودند که این افزایش قیمت به خاطر بازگشت بازیگران اصلی به بازار اتفاق افتاد.
در فوریه این سال (بهمن ۹۷) حرکات مثبتی در رشد قیمت بیتکوین مشاهده شد.
در ۲ آپریل (۱۳ فروردین ۹۸) یک فرد ناشناس، ۲۰۰۰۰ بیت کوین به ارزش ۹۴ میلیون دلار در آن زمان خریداری کرد.
در می ۲۰۱۹ (اردیبهشت ۹۸) قیمت شروع به افزایش کرد و در انتهای این ماه میلادی، به ۸۷۲۱ دلار رسید و سپس در ماه ژوئن (یک ماه بعد) به ۱۰۰۰۰ دلار رسید و از آن نیز عبور کرد.
در ابتدای ماه جولای (تیر ۹۸) قیمت بیت کوین تا ۱۲۵۰۰ دلار صعود کرد، اما سپس تا ۹۳۰۰ دلار نزول کرد.
در ماه آگوست (مرداد) بیت کوین در حدود ۱۰ هزار دلار معامله می شد و سلطه بیت کوین که به مدت طولانی (نزدیک ۲ سال) در کمتر از سطح ۶۰ درصد قرار داشت، ناگهان به بیش از ۹۰ درصد رسید.
تا سپتامبر ۲۰۱۹ (شهریور ۹۸) حدود ۵۴۵۷ دستگاه ATM در سراسر دنیا وجود داشت. بیشترین تعداد کشورهایی که از دستگاههای خودپرداز بیت کوین استفاده میکردند آمریکا، کانادا، بریتانیا، اتریش و اسپانیا بودند.
در سال ۲۰۱۹، قیمت BTC از ۴۰۰۰ دلار شروع به افزایش کرد و در پایان این سال، به ۷۴۰۰ دلار رسید.
در طول دو سال ۲۰۱۹ و ۲۰۲۰ بیت کوین بیشتر به صورت افقی و بدون روند حرکت کرده است؛ اما در برخی موارد نشان داده که جای رشد دارد. برای مثال در ژوئن ۲۰۱۹ که قیمت Bitcoin از ۱۰۰۰۰ دلار عبور کرد، امید به شروع یک رالی صعودی دیگر زنده شد؛ اما در دسامبر همان سال، قیمت بیت کوین به ۷۱۱۲ دلار رسید.
افزایش قیمت تا سال ۲۰۲۰ اتفاق نیفتاد؛ زیرا در این سال کل اقتصاد دنیا، تحت تاثیر پاندمی ویروس کرونا، دچار رکود شد. قیمت اولین ارز دیجیتال یک بار دیگر دچار ریزش شد؛ این رمز ارز در ابتدای سال ۲۰۲۰ با قیمت ۷۲۰۰ دلار معامله میشد؛ اما رکود اقصادی ناشی از کووید ۱۹ ، بر روی قیمت BTC نیز تاثیر گذاشت و آن را به حدود ۳۷۰۰ دلار رساند. اما این ویروس و سیاستهای بعدی دولتها، باعث ترس سرمایهگذاران از اقتصاد جهانی شد و آنها به دلیل بیاعتمادی نسبت به دولتها و چاپ بیرویه دلار از طرف دولت و بانک مرکزی آمریکا، در بیتکوین سرمایه گذاری کردند. زیرا عرضه آن ۲۱ میلیون کوین ثابت است و نمیتوان بیشتر از آن را تولید کرد و این باعث میشود که بسیاری از افراد BTC را به عنوان ذخیره ارزش ببینند و برای حفظ ارزش پول خود در آن سرمایهگذاری کنند. این حرکت عمومی به سمت بزرگترین ارز دیجیتال، باعث افزایش قیمت آن شد؛ به طوری که در ۲۳ نوامبر ۲۰۲۰، بیت کوین با قیمت ۱۸۳۵۳ دلار معامله میشد.
در اکتبر ۲۰۲۰ (مهر ۹۹) غول پرداختیهای دیجیتالی پی پال (Paypal) اعلام کرد که به کاربران اجازه خرید و فروش بیت کوین را بر روی پلتفرم خود میدهد. این خبر باعث افزایش قیمت بیت کوین شد.
سال ۲۰۲۰ در ادامه سال ۲۰۱۹ با قیمت ۷۴۰۰ دلاری بیت کوین شروع شد و در ماه دسامبر به ۲۶۲۰۰ دلار رسید؛ سال ۲۰۲۰ با وجود پاندمی ویروس کووید ۱۹، سال خوبی برای بزرگترین ارز دیجیتال و سایر کریپتوها محسوب میشود.
انفجار قیمت بیت کوین در سال ۲۰۲۱
موضوع ذخیره ارزش بودن بیت کوین، از سال ۲۰۱۷ توجه سرمایه گذاران سازمانی را به خود جلب کرد؛ یعنی زمانی که سرمایه گذاران خُرد باعث افزایش قیمت آن شدند. بعدها شرکتها، سازمانها و افراد ثروتمند نیز شروع به سرمایه گذاری در اولین رمز ارز کردند. این باعث شد که قیمت بزرگترین کریپتو در دسامبر ۲۰۲۰ (آذر ۹۹) برای اولین بار در تاریخ خود، به ۲۴۰۰۰ دلار برسد؛ یعنی افزایش ۲۲۴ درصدی از ابتدای سال ۲۰۲۰. کمتر از یک ماه پس از دستیابی به این قیمت تاریخی جدید، در ۸ ژانویه ۲۰۲۱ (۱۹ دی ۹۹) قیمت BTC از ۴۰۰۰۰ دلار نیز عبور کرد؛ اما ۳ روز بعد، تا حدود ۳۰۵۰۰ دلار ریزش کرد.
سال ۲۰۲۱ با قیمت ۳۲۷۰۰ دلاری بیت کوین شروع شد و در ماه آوریل (فروردین ۱۴۰۰) به بالاترین قیمت تاریخی خود یعنی حدود ۶۴۰۰۰ دلار رسید. همچنین برای اولین بار، حجم معاملات یا مارکت کپ بیت کوین به ۱ تریلیون دلار رسید. در همین زمان بودکه افزایش چشمگیر قیمت بیت کوین، روی تمام بازار کریپتو تاثیر مثبت گذاشت. در زمان نگارش این مقاله یعنی ۱۸ خرداد ۱۴۰۰، قیمت BTC در حدود ۳۲۰۰۰ دلار معامله می شود. باید دید که تا انتهای سال ۲۰۲۱ میلادی، قیمت بیتکوین چه تغییراتی خواهد داشت.
در جولای ۲۰۲۱ (۲۸ تیر ۱۴۰۰) قیمت بیتکوین تقریبا ۵۰ درصد کاهش یافت و به ۲۹,۷۹۵ دلار رسید؛ این ریزش شدید، به دلیل توییت ایلان ماسک در اوایل ژوئن ۲۰۲۱ (اواسط خرداد ۱۴۰۰) مبنی بر این که شرکت خودروسازی تسلا دیگر بیتکوین را بهعنوان روش پرداخت نمیپذیرد، رخ داد. در این دوران، کاربران متوجه شدند که بازار رمزارزها تا چه حد زیادی، از توییتها و صحبتهای اشخاص معروف تاثیر میپذیرد. طرفداران کریپتو با این موضوع با خشم برخورد کردند و چانگ پنگ ژائو مدیرعامل صرافی بایننس، در توییتی اعلام کرد که "توییتهایی که به مردم آزار میرسانند، بامزه نیستند؛ بلکه غیرمسئولانه هستند." در همان اوایل ماه ژوئن، رئیس جمهور السالوادور اعلام کرد که بیت کوین در کشورش قانونی است. این اعلامیه تاثیر کمی بر روی قیمت BTC گذاشت. در نهایت، بیتکوین و سایر ارزهای دیجیتال، در دو ماه ژوئن و جولای (خرداد و تیر ۱۴۰۰) وضعیت جالبی نداشتند. اما در سپتامبر این سال (شهریور ۱۴۰۰) قیمت لحظهای بیت کوین دوباره خود را بازیابی کرد و به ۵۲,۶۹۳ دلار رسید؛ اعلامیه قانونی شدن Bitcoin توسط رئیس جمهور السالوادور، در ۷ سپتامبر (۱۶ شهریور ۱۴۰۰) تاثیر خود را روی مارکت رمزارزها گذاشت. سرمایهگذاران شروع به خرید بیت کوین کردند و این موضوع، به صورت دومینووار بر روی کل رمز ارزها تاثیر گذاشت؛ اما بعد از مدت کوتاهی، قیمت BTC با یک اصلاح چشمگیر روبرو شد و تا ۴۰,۷۰۹ دلار ریزش کرد.
در اوایل اکتبر ۲۰۲۱ (اواسط مهر ۱۴۰۰)، قیمت ارزهای دیجیتال دوباره شروع به افزایش کرد. سرمایهگذاری سازمانی نیز دوباره شروع شد و صندوق ETF شرکت ProShares Bitcoin Strategy با نام مخفف BITO نیز راهاندازی شد و به کاربران خود قراردادهای فیوچرز بیتکوین را ارائه داد.
در ۷ نوامبر (۱۶ آبان ۱۴۰۰) بیت کوین توانست بالاترین قیمت تاریخی قبلی خود را بشکند و قله جدیدی را در قیمت ۶۷,۵۴۹ دلار ثبت کند. در اواسط نوامبر (اواخر آبان ۱۴۰۰) کمکم قیمت بزرگترین ارز دیجیتال رو به افول رفت و این کاهش قیمت تا دسامبر این سال (آذر ۱۴۰۰) ادامه داشت. در اواسط دسامبر (اواخر آذر ۱۴۰۰) نمودارها نشان دادند که اگر بیتکوین نتواند قیمت ۴۷,۰۰۰ دلار را نگه دارد، بازار نزولی تا قیمت ۳۰,۰۰۰ دلار ادامه خواهد داشت.
بیت کوین سال ۲۰۲۱ را با میانگین قیمت ۴۷,۴۰۰ دلار به پایان رساند. این اتفاق در حالی رخ داد که بسیاری از تریدرها، تحلیلگران و کاربران رمز ارزها، تصور میکردند که بیتکوین سال ۲۰۲۱ را با قیمت ۱۰۰,۰۰۰ دلار و حتی بالاتر به پایان میرساند.
چه عواملی بر روی قیمت بیت کوین تاثیرگذار هستند؟
تقریبا هر داراییای (شامل ارزهای فیات) در زمانی که ساخته میشوند، ارزشی ندارند. قیمت هر دارایی به صورت "درکی" است و بر اساس میزان عرضه و تقاضا تعیین میشود. برای مثال، دلار آمریکا ارزش دارد، چون مردم معتقدند که ارزش دارد. همین موضوع برای بیتکوین نیز صادق است. مردم بر روی BTC سرمایهگذاری میکنند، زیرا معتقدند که قیمت بزرگترین ارز دیجیتال افزایش خواهد یافت. دلیل مهمی که پشت موفقیت Bitcoin، عرضه محدود ۲۱ میلیون کوین آن است. از آنجایی که بیشتر از ۲۱ میلیون بیتکوین تولید نخواهد شد، هرچه تعداد کوینهای در گردش آن بیشتر میشود، قیمت آن نیز بیشتر افزایش مییابد.
فاکتور دیگری که بر روی قیمت بیت کوین تاثیر میگذارد، هاوینگ بیتکوین است. در هر ۴ سال، پاداش استخراج اولین رمز ارز نصف میشود. این موضوع باعث کاهش سرعت عرضه کوینها به بازار میشود و در نتیجه، کمیابی BTC افزایش مییابد و همانطور که میدانیم، هرچه یک دارایی کمیابتر باشد، قیمت و ارزش آن نیز بیشتر خواهد شد. از طرف دیگر، در طی زمان تقاضا برای بیتکوین افزایش مییابد، اما عرضه آن محدود است؛ بنابراین باید نرخ بیتکوین افزایش یابد، تا توانایی پاسخگویی به نیاز کاربران را داشته باشد.
چگونه تاریخچه قیمتی BTC را آنالیز کنیم؟
سه روش مختلف برای ارزیابی قیمت بیتکوین وجود دارد: تحلیل تکنیکال، تحلیل فاندامنتال و تحلیل احساسات. هر کدام از این روشها، دارای مزایا و معایب خود هستند؛ اما میتوان با ترکیب آنها، تحلیل دقیقتری انجام داد.
- تحلیل تکنیکال: در این تحلیل، از قیمت گذشته و رفتار آن و دادههای حجمی برای پیشبینی آینده بازار استفاده میشود. برای مثال، اگر شما از میانگین متحرک ساده ۵۰ در نمودار روزانه استفاده کنید، میانگین قیمت در ۵۰ روز گذشته و رفتار آن را میبینید. اگر بیت کوین زیر میانگین متحرک ۵۰ روزه حرکت میکند و سپس حرکت ناگهانی رو به بالا میکند و خط میانگین را میشکند، ممکن است یک سیگنال صعودی به شما بدهد و روند بازار تغییر کند. البته تحلیل تکنیکال بسیار گسترده است و ما تنها برای شما مثالی از عملکرد این روش بازگو کردیم. برای آشنایی با این نوع تحلیل، این مقاله را به شما پیشنهاد میکنیم.
- تحلیل فاندامنتال: از این تحلیل، برای ارزیابی ارزش ذاتی و بنیادی یک رمز ارز استفاده میشود. تحلیل بنیادی بر روی عوامل خارجی و داخلی تمرکز میکند تا ارزش واقعی یک دارایی را تعیین کند. برای مثال، میتوانید به عملکرد تراکنشهای بیتکوین نگاه کنید، تا میزان فعالیت این شبکه را ارزیابی کنید؛ اگر تعداد تراکنشها نسبت به ماه قبل افزایش یافته باشد، یعنی به محبوبیت بزرگترین کریپتو افزوده شده و این ممکن است به افزایش قیمت نیز منجر شود. تحلیل فاندامنتال نیز مانند تحلیل تکنیکال گسترده است و فاکتورهای بیشماری در این تحلیل دخیل هستند. برای آشنایی با تحلیل فاندامنتال و فاکتورهای آن، پیشنهاد میکنیم این مقاله را مطالعه کنید.
- تحلیل احساسات: در این تحلیل، از احساسات بازار برای پیش بینی قیمتها استفاده میشود. احساسات بازار شامل حالتها و احساسات سرمایهگذاران درباره یک دارایی است. میتوان این احساسات را به دو بخش نزولی و صعودی تقسیم کرد. برای مثال، افزایش چشمگیر جستجو در گوگل درباره خرید بیت کوین، احساسات مثبت یا صعودی بازار را نشان میدهد و احتمالا به افزایش قیمت بیت کوین میانجامد؛ زیرا بسیاری از مردم به دنبال خرید بزرگترین ارز دیجیتال هستند و خرید زیاد یک دارایی نیز به افزایش قیمت آن منجر میشود. برای آشنایی بیشتر با تحلیل احساسات مردم، این مقاله را مطالعه کنید.
پرسش و پاسخ قیمت بیت کوین (FAQ)
- ارز دیجیتال بیت کوین چیست؟
بیت کوین توسط فرد یا گروهی ناشناس به نام ساتوشی ناکاموتو، در سال ۲۰۰۹ به دنیا معرفی شد. این ارز رمزنگاری شده، از تکنولوژی بلاکچین برای ذخیره اطلاعات تراکنشها استفاده میکند و هدف آن، حذف واسطههایی مانند بانکها و موسسات مالی است. این کریپتوکارنسی در طول سالها محبوبیت بسیار زیادی از طرف مردم و سرمایهگذاران سازمانی پیدا کرده است؛ بهطوری که قیمت بیت کوین از سال ۲۰۱۰ که حدود چند سنت بود، به چند ده هزار دلار در سال ۲۰۲۱ رسیده است.
-
قیمت بیت کوین به صورت لحظه ای را چگونه میتوان بررسی کرد؟
قیمت BTC را از سایتهای متعددی مانند کوین مارکت کپ یا کوین گکو میتوان پیگیری کرد؛ اما این وبسایتها، قیمت بیت کوین را تنها به صورت دلار نشان میدهند. میتوانید از سایت میهن بلاکچین برای پیدا کردن قیمت بیت کوین به تومان استفاده کنید. -
نرخ بیت کوین به تومان بر چه اساسی محاسبه میشود؟
نرخ بیت کوین با قیمت تتر (USDT) و دیگر استیبل کوینها سنجیده میشود و از آنجایی که قیمت هر تتر معادل ۱ دلار است، زمانی که در ایران نرخ دلار تغییر میکند، مستقیما بر روی قیمت بیت کوین نیز تاثیر میگذارد. بدین معنی که ایرانیها علاوه بر قیمت Bitcoin، باید قیمت تتر را نیز در نظر بگیرند. -
آیا قیمت بیت کوین توسط شرکتهای بزرگ دستکاری می شود؟
سرمایهگذاران سازمانی یا افراد مشهور، میتوانند با روشهای مختلفی، قیمت Bitcoin را دستکاری کنند. برای مثال، ایلان ماسک با توییتهای خود درباره بیت کوین در توییتر، باعث افزایش یا کاهش قیمت این رمز ارز می شود. سرمایه گذاران سازمانی نیز با انتشار اخباری مربوط به خرید انبوه بیتکوین در یک قیمت خاص، باعث افزایش قیمت میشوند. -
مهمترین عوامل تاثیرگذار بر قیمت بیت کوین، چه عواملی هستند؟
عوامل زیادی روی قیمت بیت کوین تاثیر میگذارند؛ از مهم ترین این موارد می توان به میزان عرضه و تقاضا، رسانهها و صفحات اجتماعی، اتفاقات سیاسی و اقتصادی در دنیا و قانون گذاری کشورها اشاره کرد. -
قیمت لحظه ای بیت کوین چطور تعیین میشود؟
قیمت لحظهای BTC علاوه بر مواردی که در بالا گفته شد، به عواملی چون فومو و فاد نیز بستگی دارد؛ فومو (FOMO) به معنی ترس از دست دادن فرصت سرمایه گذاری است و در بازارهای صعودی اتفاق می افتد. زمانی که روند قیمت بیت کوین صعودی است، سرمایهگذاران شروع به خرید میکنند و این اغلب باعث ضرر این افراد میشود. فاد (FUD) نیز به معنی جلوگیری از ضرر بیشتر است و در بازارهای نزولی اتفاق میافتد. سرمایه گذاران برای این که متحمل ضرر بیشتری نشوند، به صورت احساسی بیتکوینهای خود را می فروشند. این دو عامل تاثیر بسیار زیادی دروی قیمت لحظه ای بیتکوین میگذارند. -
چرا قیمت بیت کوین به تومان، نسبت به قیمت دلاری بیت کوین گرانتر است؟
از آنجایی که ایران با تورم شدیدی روبروست، قیمت دلار هر سال و حتی هر ماه تغییر میکند و افزایش مییابد. برای مثال، قیمت دلار در فروردین سال ۹۹، حدود ۱۶ هزار تومان بود؛ اما در سال ۱۴۰۰، دلار با قیمت ۲۳۵۰۰ تومان معامله میشود. همین موضوع باعث میشود که حتی اگر قیمت بیتکوین ثابت بماند، ما با قیمت بالاتری نسبت به یک سال گذشته آن را خریداری کنیم.
جمع بندی
بیت کوین خود را به عنوان یک کلاس دارایی اثبات کرده است. با این که تاریخچه قیمت بیت کوین پر از فراز و فرودهای شدید بوده، اما بسیاری از سرمایهگذاران آن را به سرمایهگذاری در داراییهای سنتی ترجیح میدهند. در سالهای ۲۰۱۱، ۲۰۱۳، ۲۰۱۷ و اواسط ۲۰۲۱، ما شاهد حبابهای قیمتی در بزرگترین رمز ارز بودیم که در طی آن، قیمت به شدت افزایش یافته و سپس با همان سرعت ریزش کرده است.