با پذیرش ارزهای دیجیتال توسط بانکهای مرکزی کشورهای آسیایی (CBDC)، اکنون ژاپن نیز در صدد ورود به این عرصه است.
بانک مرکزی ژاپن علیرغم آن که بیان کرده بود در خصوص نیاز این کشور به ارز دیجیتال بانک مرکزی مطمئن نیست، اما در بهار آتی آزمایشهای خود در خصوص ین دیجیتال را آغاز خواهد کرد.
هاروهیکو کورودا (Haruhiko Kuroda) طی هفته جاری در سخنرانی خود در همایش FIN/SUM 2021 بیان کرد:
بانک مرکزی معتقد است که مد نظر قرار دادن CBDC نمیتواند سیاست مناسبی باشد؛ اما صدور آن در آینده ضروری است.
اگرچه در حال حاضر بانک مرکزی ژاپن برنامهای برای صدور و عرضه ین دیجیتالی ندارد، اما معتقد است که آماده شدن برای این موضوع، تصمیمی منطقی و عاقلانه است. کورودا در این خصوص گفت:
از لحاظ اطمینان از ثبات و کارآمدی سیستمهای پرداخت، ما معتقدیم که آمادگی کامل برای پاسخ به تغییر شرایط کنونی بسیار مهم است.
علاقه به CBDC ها در سراسر جهان افزایش یافته است؛ به طوری که بانکهای مرکزی از مرحله تحقیقات به مرحله آزمایش وارد شدهاند.
طی نظرسنجی اخیر که توسط بانک پرداختهای بینالمللی از ۶۵ بانک مرکزی انجام شده است، ۸۶ درصد این بانکها در حال بررسی عرضه ارز دیجیتال بانک مرکزی و تقریبا ۶۰ درصد نیز در حال اجرای مرحله اثبات مفهوم هستند.
کورودا در ادامه گفته است:
در بحبوحه تغییرات چشمگیری که با ظهور جامعه دیجیتالی در حال وقوع است، بانک مرکزی ژاپن از این فرصت استفاده خواهد کرد تا با دقت، ارائه CBDC را بررسی کند.
ماه اکتبر سال گذشته، بانک ژاپن رویکرد خود در خصوص CBDC را بیان کرده است و برنامه خود برای آزمایش عملکرد و هدف اصلی رمز ارز بانک مرکزی از طریق گواه اثبات مفهوم را اعلام کرد.
بانک مرکزی ژاپن در بخشی از مرحله اول اثبات مفهوم خود که از بهار آتی شروع خواهد شد، محیط آزمایشی مشخصی را برای سیستم CBDC توسعه خواهد داد و آزمایشات مقدماتی در خصوص صدور، توزیع و بازپرداخت رمزارز بانک مرکزی را اجرا خواهد کرد.
ژاپن همچنین تحقیقات مشترکی با بانک مرکزی اروپا در خصوص فناوری دفتر کل توزیعشده (DLT) برای زیرساخت بازارهای مالی انجام داده است. این تحقیقات طی پروژه استلا (Project Stella) و از سال ۲۰۱۶ تاکنون صورت گرفته است.
دفتر کل توزیع شده (DLT) چیست؟ +فایل صوتی
پروژه استلار از سال ۲۰۱۷، چهار مرحله از تحقیقات مربوط به فناوری دفترکل توزیعشده را منتشر کرده است که عبارتند از: پردازش پرداختهایی با ارزش زیاد، تحقیقاتی در خصوص مقایسه ارائه اوراق بهادار و پرداختها، تحقیقات مرتبط با پرداختهای بینالمللی و بررسی محرمانه و قابل حسابرسی بودن محیط DLT.
افزایش پذیرش CBDCها در آسیا
در سایر کشورهای آسیایی، سرعت بررسی و کار بر روی ارزهای دیجیتال بانک مرکزی افزایش یافته است. کشور چین از تمام جوانب از سایر کشورها جلوتر است. این کشور، آزمایشات عمومی و در سطح کلان یوان دیجیتال برای استفاده عموم مردم را انجام داده است. اگرچه هنوز تاریخ عرضه رسمی یوان دیجیتال اعلام نشده است، اما تحلیلگران معتقدند که به زودی این اتفاق رخ خواهد داد.
در کره جنوبی، یکی از قدیمیترین بانکهای این کشور به اسم بانک شینهان (Shinhan Bank) اخیرا اعلام کرده است که با همکاری شرکت LG Corp و به منظور آمادهسازی برای احتمال عرضه CBDC توسط بانک مرکزی کره جنوبی، مرحله آزمایشی پلتفرم رمز ارز بانک مرکزی مبتنی بر بلاک چین خود را برای استفاده عموم توسعه داده است.
ماه گذشته، بانک مرکزی کشورهای چین، هنگ کنگ، تایلند و امارات متحده عربی اعلام کردند که در حال همکاری در خصوص پروژه “راه ارتباطی چندین CBDC با یکدیگر” برای پرداختهای بینالمللی هستند.
اوایل ماه جاری، بانک مرکزی تایلند، پایان موفقیتآمیز پروژه خود در خصوص بررسی کاربرد CBDC در پرداختهای بخش سازمانی و شرکتی را اعلام کرد. بانک مرکزی تایلند بر روی تحقیقات و توسعه رمز ارز بانک مرکزی خود در سال ۲۰۲۱ الی ۲۰۲۲ معطوف است.
نهاد قانونی کنترل پول کشور سنگاپور نیز سال گذشته، پایان مرحله پنجم و آخر پروژه اوبین (Project Ubin) را اعلام کرد. این پروژه در سال ۲۰۱۶ آغاز شده بود و هدف آن، کاربرد بلاک چین و DLT در عرصه پرداختها و اوراق بهادار بوده است.