همایش ارائه گزارش سالانه صرافی ارز دیجیتال آبان تتر ۲۵ اردیبهشت با حضور جمعی از فعالان فضای کریپتو در ایران برگزار شد.
به گزارش میهن بلاکچین، در این همایش که با عنوان «زمستان کریپتو رفت، ما ماندیم و خندیدیم» برگزار شد، پس از پنل تخصصی که با حضور چند تن از افراد شناخته شده فضای رمزارز و فینتک در ایران برگزار شد، مسئولان صرافی آبان تتر در مورد فعالیتهای خود در سال گذشته که با بازار خرسی سال ۲۰۲۲ در فضای جهانی کریپتو مصادف بود، گزارش مفصلی ارائه کردند و همچنین دورنمای فعالیتهای این صرافی در سال ۲۰۲۳ را به حضار ارائه کردند. در ادامه این مطلب مخاطبان میهن بلاکچین در جریان مهمترین موارد طرح شده در پنل تخصصی و همچنین دورنمای آبان تتر از فعالیتهای خود در سال ۲۰۲۳ قرار میگیرند.
گزارش عملکرد آبان تتر در سال گذشته و دورنمای آینده
آقای فلاح، قائم مقام آبان تتر، در ارائه گزارش عملکرد سالانه آبانتتر ضمن تاکید بر آغاز فعالیت این صرافی در سال ۲۰۱۸ با این فرض که این تکنولوژی در مرکزیت آینده صنعت امور مالی در دنیا است، اظهار داشت:
حباب ۲۰۲۱ در فضای کریپتو شباهتهایی با حباب دات کام داشت. همانطور که شرکتهایی مانند آمازون که توانستند از ترکیدن حباب دات کام جان سالم به در ببرند در آینده بسیار موفق و تاثیر گذار شدند، در فضای کریپتو هم شرکتهایی که توانستند از ترکیدن حباب بازار کریپتو در سال ۲۰۲۲ در امان بمانند و «زمستان کریپتو» را با موفقیت به انتها برسانند، احتمالا موفقیتهای بیشتری در آینده پیش رو دارند.
او همچنین با اشاره به فاجعه صرافی FTX در انتهای سال ۲۰۲۲، بر اهمیت حفظ امنیت داراییهای کاربران تاکید کرد و با اشاره به صندوق بیمه صرافی آبانتتر اظهار داشت:
در سال گذشته وقتی که رمزارز گالا سقوط کرد، معادل ۳۵۰ هزار دلار دارایی گالای کاربرانمان را از همین صندوق به آنها پرداخت کردیم. در صورتی که کمتر صرافیای مسئولیت جبران ضرر کاربرانش را برعهده گرفت.
او همچنین بر رشد تعداد رمزارزهای لیست شده در آبانتتر اشاره کرد و اظهار داشت تعداد رمزارزهای مورد پشتیبانی در این صرافی بیش از ۳۰۰ رمزارز رسیده است. ضمنا عنوان کرد رمزارهای تتر و شیبا بیشترین حجم معامله را در این صرافی به خود اختصاص دادهاند. فلاح در مورد عملکرد سال گذشته آبانتتر اظهار داشت:
تعداد کاربران صرافی آبانتتر در سال گذشته ۵۰٪ رشد داشت و به ۸۰۰٬۰۰۰ رسید. تخمین حجم معاملات صرافیهای متمرکز کار دشواری است اما برآوردهای ما نشان میدهد که آبان تتر در میان ۴ صرافی برتر ایرانی از نظر حجم معاملات است.
همچنین امید مولایی، مدیر بلاکچین آبان تتر، در این مراسم به تشریح برنامههای فنی آبانتتر برای ۲۰۲۳ پرداخت و اظهار داشت:
آبان تتر قصد دارد در سال ۲۰۲۳ کیف پول اختصاصی خود را با نام «آبان ولت» در اختیار کاربران قرار دهد.
بنابر اظهارات مولایی سایر برنامههای فنی آبانتتر در سال ۲۰۲۳، ارائه zaddress برای امن نگه داشتن تتر، ارائه خدمات استیکینگ و همچنین ارائه پشتیبانی از شبکه لایتنینگ در نیمه اول ۲۰۲۳ را شامل میشود. اخیرا افزایش شدید کارمزد تراکنشها در شبکه بیت کوین مشکلات شدیدی برای نقل و انتقالهای کاربران ایجاد و انتظار میرود در هاوینگ بعدی و بول ران احتمالی پس از آن پشتیبانی از لایتنینگ تبدیل به یکی از ضرورتها برای تمام پلتفرمهای تبادل ارز دیجیتال شود.
پنل تخصصی با موضوع فضای رگولاتوری رمزارز در ایران
در این پنل که با حضور آقایان عباس آشتیانی، مدیرعامل انجمن بلاکچین، مصطفی امیری، دبیر انجمن فینتک، رضا قربانی، رییس کمیسیون فینتک نصر تهران، مهدی فاطمیان، رییس انجمن فینتک، و به میزبانی آقای رضا جمیلی برگزار شد از جوانب مختلف به فضای جدید باز شده در حوزه رگولاتوری رمزارز در ایران پرداخته شد. آقای جمیلی در اظهارات آغازین پنل عنوان کرد:
فضایی که تنظیمگری نشده است مستعد بروز تصمیمهای پیشبینی نشده است و این موضوع میتواند برای کسبوکارهای فعال و همچنین سرمایهای که قصد ورود به این فضا دارد بازدارنده باشد. شناخت کم از پدیده جدید رمزارز و رویکردهای نه چندان بهروز در برخود با این پدیده جدید دنیای اقتصاد و تکنولوژی همواره تهدید برخوردهای سلبی و ممنوعیت کامل را برای این فضا در ایران زنده نگه میداشت. اما به نظر من در دو سال اخیر شاهد تغییرات مهمی در فضای رگولاتوری رمزارز در ایران بودهایم. با این حال هنوز یک سری چالشهای اساسی پابرجا است و هنوز سایه آسیبزای برخی متغیرهای غیرقابل پیشبینی بر سر کسب و کارهای این فضا هست.
آقای آشتیانی در پاسخ به سوال در مورد سرفصل تحولات فضای رگولاتوری در دو سال اخیر عنوان کرد:
رگولاتوری رمزارز در تمام دنیا مسالهای چالش برانگیز است. اما داوطلب شدن بسترهای ایرانی تبادل رمزارز برای قانونگذاری جلب توجه میکند. اما در رویدادهای قبلی فعالان ایرانی فضای رمزارز – به نظر من به اشتباه – بانک مرکزی را مخاطب قانونگذاری قرار دادند. بانکهای مرکزی در تمام دنیا به شدت محافظهکار هستند و در کشورهای دیگر هم هیچگاه بانک مرکزی وارد رگولاتوری این حوزه نشده است. پس از این اتفاق فضای رگولاتوری رمزارز در ایران دچار اغتشاش شد و به نظر من ریشه این سردرگمی در ذات متغیر فضای کریپتو بود که تنظیمگری آن در نظام مجوزدهی سنتی نمیگنجید. یکی از اتفاقات مثبت و مترقی این حوزه تلاشهای فعالان فضای کریپتو در ایران بود که به ابلاغیه مرکز ملی فضای مجازی در سال ۱۳۹۹ منجر شد که در آن تصریح شده بود که تنظیمگری این حوزه باید خارج از نظام مجوزدهی سنتی انجام شود و کارگروهی متشکل از ۵ دستگاه درگیر برای سیاستگذاری در این مورد در بانک مرکزی شکل بگیرد. امروز پایگاه داده سازمان توسعه تجارت الکترونیک قرار است نقش نوعی وایت لیست را ایفا میکند و تشکلهای بخش خصوصی قرار است نقش پررنگتری را در تدوین یک سری الزامات و کمک به پیادهسازی این الزامات ایفا کنند.
آقای امیری در پاسخ به سوال در مورد وضعیت کانالهای پرداختها در حوزه رمزارز اظهار داشت:
امروز برخلاف گذشته افق مناسبی برای تعامل دیده میشود. شرایط در دو سال گذشته در این زمینه بهتر شده است و اقلا میتوان در مورد مسائلی که حول این فضا وجود دارد گفتوگو کرد. امروز به نظر میرسد که میتوان مذاکره کرد و جایگاهها را تحکیم و نگرانیها را برطرف کرد و جای کار برای فعالان حوزه را بیشتر کرد. به نظر میرسد که فضای رمزارز در ایران پس از طی چند سال پر چالش به نقطه قابل قبولی رسیده است. گشایشی که در مساله اینماد اتفاق افتاد یکی از نشانههای آن است. هرچند که زمان مناسب برای ورود به برخی فعالیتها از دست رفته است. واقعیت این است که حاکمیت عادت کرده است که در وضعیت «No Action» باشد تا زمانی که اوضاع بحرانی میشود و پس از بروز بحران بر ممنوعیت اصرار کند و این عادت خیلی جاها فضا را به سمت محدودیت میبرد. با شرایط فعلی به نظر میرسد که این فضا در حال تغییر باشد.
آقای قربانی در پاسخ به سوال در مورد نهادهای تنظیمگر موجود و برخورد آنها با فضای کریپتو اظهار داشت:
هیچ کدام از نهادهای تنظیمگر موجود توان رگولاتوری فضای رمزارز را ندارند و نمیتوان از بانک مرکزی یا سازمان بورس یا سایر نهادهای تنظیمگر موجود توقع داشت این فضا را تنظیم کنند و به یک نهاد رگولاتوری جدید برای فضای فینتک نیاز داریم. نمیتوان مانند بیت کوین مکسیمالیستها طرفدار آنارشی بود و امروزه در ایران گرد هم آمدن و شکل گرفتن کسب و کار در فضای رمزارز جا افتاده است و به رسمیت شناخته شده است. به همین ترتیب تمام اکوسیستمهای فعال در فصای رمزارز در ایران هم رشد کردهاند و بالغ شدهاند. با این حال باید توجه داشت که «وایت لیست» شدن کسب و کارهای فعال فعلی نباید به معنی «بلک لیست» شدن بازیگران جدید و ممانعت از نوزایی و شکل گرفتن انحصار باشد.
آقای فاطمیان در پاسخ به سوال در مورد اینماد و تاثیر آن بر نگاه رگولاتور اظهار داشت:
منشا سیاست جدید «اینماد بیستاره» جلوگیری از تشکیل پرونده برای شرکتهای رمزارزی در ایران و تهدید آنها به تعطیلی به واسطه سوء استفاده برخی بازیگران شخص ثالث از درگاههای پرداخت آنها بود. این موضوع انگیزه مذاکراتی شد که خروجی آن که سپرده شدن رگولیشن به انجمنهای تخصصی و روی آوردن به «خود-تنظیمگری (Self-Regulation)» بخش خصوصی بود. بهتر است اگر فارغ از نهادسازی به تنظیمگری نگاهی از جنس نظارت و شفافیت داشته باشیم، باید قبول کرد که هیچ حاکمیتی نمیپذیرد که یک جریان مالی فعال و غیرقابل رصد در حوزه نفوذش وجود داشته باشد.
تا سال ۱۴۰۰ رویکرد حاکمیت سلبی و برخورد پیشفرض بستن این فضا بود اما امروزه تمایل به تعامل بیشتر شده است. هرچند که هنوز برخوردهای قهری مشاهده میشود و ما به آنها نقد داریم و تلاش میکنیم فضا را بیشتر به سمت تعامل ببریم.
بیشتر بخوانید: آشتیانی: به صرافیهای ایرانی رمزارز «اینماد» داده میشود
اعضای پنل همگی در مورد سیاست جدید مالیات بر حوزه رمزارز اظهار نظر کردند. آقای امیری در پاسخ به این سوال که «آیا وضع مالیات بر حوزه رمزارز را میتوان به معنای رسمیت یافتن این فضا در ایران تلقی کرد؟»، اظهار داشت:
باید ببنیم وضع کدام نوع از مالیات را میتوان به معنای «به رسمیت شناخته شدن» تلقی کرد، چرا که مالیات بر درآمد مسبوق به سابقه است و آنچه که در قانون جدید مورد نظر است مالیات بر عایدی سرمایه است. اگر پرداخت مالیات بر درآمد را ملاک «رسمیت یافتن» تلقی کنیم، بسیاری شرکتها حداقل ۴-۵ سال است که سابقه مالیاتی دارند و بر این اساس نمیتوان آنها را «شاغل به فعالیتی غیر مجاز» تلقی کرد. بنابراین حاکمیت پیش از این فضای رمزارز را به نحوی پذیرفته بود اما بعضی جاها که باید امتیازی به این فضا میداد از مسئولیت شانه خالی میکرد.
وضع این نوع مالیات جدید میتواند نوعی تلاش برای کنترل حداکثری از سوی قانونگذاران باشد و آنها باید توجه داشته باشند که کنترل ۱۰۰ درصدی بر فضای کریپتو مانند سایر حوزهها امری غیرعملی است.
بیشتر بخوانید: مجلس تصویب کرد؛ انتقال رمزارزها مشمول مالیات میشود
همچنین آقای فاطمیان در انتهای پنل در این مورد عنوان کرد:
برای مالیات باید با قانونگذاران تعامل کرد چون اگر ما شروعکننده این بحث نباشیم کس دیگری آن را شروع میکند و نتیجه آن چیزی شبیه با قانون مالیات بر عایدی سرمایه میشود که نتیجه اولیه آن فرار سرمایه ایرانی به پلتفرمهای تبادل خارجی و افت کسب و کارها در ایران و افزایش خطرات برای کاربرهای ایرانی است.
جمعبندی
همانطور که در گزارش سالانه آبان تتر مطالعه کردید، این صرافی قصد دارد در سال جاری، همانند گذشته با تکیه بر تامین امنیت کاربران و با توجه به بهتر شدن فضای قانونگذاری رمزارزها در ایران، سرویسها و خدمات خود را به کاربران گسترش دهد. از جمله این خدمات میتوان به اضافه شدن امکان استیکینگ رمزارزها و پشتیبانی از شبکه لایتنینگ بیت کوین اشاره کرد.