نحوه عرضه توکن APE و نوسانات بسیار بالای قیمتی آن در روز عرضه، این شائبه را به وجود آورده است که ممکن است هدف بنیاد یوگا لبز از توسعه این توکن، صرفا کسب درآمد از طریق نادرست باشد. در ادامه به بررسی این فرضیه خواهیم پرداخت.
به گزارش میهن بلاکچین و به نقل از Ambcrypto، ایپ کوین (ApeCoin) نام توکن بومی باشگاه قایقسواری میمون کسل (BAYC) است که در میانههای ماه مارس (اسفند) روانه بازار شد. این توکن توسط ایپ دائو (APE DAO) توسعه یافته و عرضه شده است. این سازمان مستقل غیرمتمرکز یک نهاد مجزا از یوگا لبز (Yuga Labs) است که کمیته شورایی ۶ ماههای شامل الکسیس اوهانیان (Alexis Ohanian)، ایمی وو (Amy Wu)، ماریا بایوا (Maaria Bajwa)، یات سیو (Yat Siu) و دین اشتاینبک (Dean Steinbeck) را بنا نهاده است.
مطابق گزارش پیشین میهن بلاکچین، به هر یک از دارندگان توکن NFT مجموعه میمونهای کسل تعداد ۱۰,۰۰۰ واحد APE به صورت ایردراپ اهدا شد. همچنین تعداد زیادی ایپکوین به سرمایهگذاران (VC) اولیه، بنیاد یوگا لبز و موسسان یوگا لبز اهدا شد. بسیاری از این افراد پس از دریافت APE، توکنهای خود را برای فروش روانه بازار کردند که این موضوع خود باعث ایجاد فشار فروش شدید برای این توکن گردید.
آیا APE تنها وسیلهای برای کسب درآمد اعضای BAYC بود؟
برای پاسخ به این سوال از چند جنبه وضعیت APE را بررسی میکنیم. توکن APE در تاریخ ۱۷ مارس (۲۶ اسفند) در صرافی بایننس لیست شد. جو هیجانی ایجاد شده میان کاربران این صرافی موجب شد تا در همان دقایق نخست قیمت این توکن تا ۲۸ دلار افزایش یابد اما به مرور این هیجان فروکش کرد و قیمت ایپکوین از اواخر ماه مارس در یک کانال نزولی قرار گرفت.
اما دادههای درون زنجیرهای نیز رفتار قیمتی APE را تایید میکنند. در هفتههای اخیر حجم معاملات مربوط به APE به شدت کاهش پیدا کرده است. این موضوع میتواند فرضیه بدون پشتوانه بودن APE را تقویت کند.
شاخص بعدی سهم آدرسهای با موجودی بالا از کل توزیع ایپکوین است. این شاخص قبل از لیست شدن این توکن در صرافیها برابر ۲۱٪ بود که در روز ۱۷ مارس (۲۶ اسفند) و همزمان با لیست شدن این توکن، این میزان به ۱۰٪ کاهش یافت و از آن تاریخ به بعد نیز به شدت در حال نزول است. این موضوع میتواند نشاندهنده این موضوع باشد که دارندگان اولیه این توکن که عموما افراد مرتبط با بنیاد یوگا لبز و دارندگان BAYC بودند، علاقهای به هولد کردن آن ندارند و احساسات آنها نسبت به آینده APE بدبینانه است.
نکته جالب توجه این است که در زمان اوج قیمت APE در روز عرضه آن، ارزش توکنهای اهدایی به VCها چیزی در حدود ۱.۷ میلیارد دلار برآورد میشود که بسیار بیشتر از مبلغی است که آنها در پروژه سرمایهگذاری کرده بودند. موج فروش ایجاد شده در آن تاریخ میتواند این فرضیه را تقویت کند که این مبلغ سرمایهگذاری شده از طریق فروش APE در آن تاریخ به آنها برگردانده شده است.
در وبسایت APE DAO به چهار مزیت مبهم برای در اختیار داشتن این توکن اشاره شده است که هیچکدام جامعه کاربران را حقیقتا در مدیریت یوگا لبز شریک نمیکند. کایل چایکا (Kyle Chayka) یکی از سرمایهگذاران مطرح کریپتو در این مورد تاکید کرد:
مهمتر از همه در مجموعه مزایا ذکر شده هیچ اشارهای به تقسیم سود این سازمان مستقل غیرمتمرکز بین دارندگان توکن APE نشده است.
آیا این کار قانونی است؟ یکی از سرمایهگذاران بازار رمزارز در مصاحبه با بلومبرگ گفت:
این DAO تنها ظاهر یک DAO را دارد. بیشتر شبیه به یک «شرکت چک سفید (SPAC)» بدون داشت محافظتهای قانونی شرکتهای چک سفید است.
کایل چایکا (Kyle Chayka) در مقاله دیگری نوشت:
عرضه این توکن تا حد ممکن به عرضه سهام تقلبی نزدیک است بدون اینکه به طور علنی غیر قانونی باشد. حدس من این است که این اقدام در به جمع کارهای «فعلا قانونی» باشد. کارهایی که بین بیشتر استارتآپهای سیلیکون ولی (Silicon Valley) رواج دارد. این کارها تا زمانی که SEC اقدام جدی انجام ندهد ادامه خواهند داشت.
در حال حاضر قیمت APE