دو گزارش تحقیقاتی که اخیرا منتشرشدهاند پیشبینی کردهاند که افزایش تقاضا از سوی نهادهای مالی میتواند قیمت بیت کوین را در سال ۲۰۲۵ تا سطح قابل توجه ۲۰۰ هزار دلاری بالا ببرد.
به گزارش میهن بلاکچین، تحلیلگران بانک استاندارد چارترد (Standard Chartered) و شرکت تحلیلگر هوش مصنوعی اینتلکتیا ایآی (Intellectia AI) بر این باورند که رشد تقاضای نهادی برای بیت کوین، بهویژه از طریق صندوقهای قابلمعامله در بورس (ETF) و همچنین تمایل معاملهگران برای پوشش ریسکهای اقتصاد کلان، میتواند قیمت این ارز دیجیتال را در سال جاری بیش از دو برابر کند.
فِی چِن (Fei Chen)، استراتژیست ارشد سرمایهگذاری در شرکت اینتلکتیا ایآی، در این باره میگوید:
هرچند این پیشبینی خوشبینانه است، اما مشروط هم هست. وقوع هر اتفاق غیرمنتظرهای مثل یک سرکوب بزرگ نظارتی یا یک رویداد ژئوپولیتیک میتواند این مسیر صعودی را بهطور کامل بر هم بزند.
موج خوشبینی در بازار
این گزارشات در حالی منتشر شدهاند که شب گذشته بیت کوین پس از شش هفته، برای نخستین بار از محدوده ۹۰ هزار دلاری عبور کرد. به عقیده تحلیلگران، این رشد قیمتی نشانهای از استقبال معاملهگران از بیت کوین و طلا به عنوان ابزارهایی برای محافظت در برابر جنگهای تجاری احتمالی و ناپایداریهای ژئوپلیتیکی است.
رشد اخیر قیمت بیت کوین در حالی رخ داده که صندوقهای ETF این ارز دیجیتال در تاریخ ۲۱ آپریل بیش از ۳۸۰ میلیون دلار ورودی سرمایه را تجربه کردند و بزرگترین میزان ورود خالص سرمایه روزانه را از ماه ژانویه به ثبت رساندند.
تحلیلگران شرکت اینتلکتیا ایآی معتقد است عوامل تقویتکننده تقاضای نهادی از جمله خرید بیت کوین توسط شرکتها و صرافیهایی مثل کوین بیس و کراکن، همچنان میتواند به تداوم روند مثبت بیت کوین منجر شود.
بر اساس دادههای وبسایت BitcoinTreasuries.net، در حال حاضر سازمانها و شرکتهای مختلف روی هم رفته حدود ۶۵ میلیارد دلار بیت کوین در اختیار دارند.
پوشش ریسک یا صرفا فعالیتهای سوداگرانه؟
بانک سرمایهگذاری جیپی مورگان (JPMorgan) در یادداشتی تحقیقاتی که در ماه ژانویه منتشر شد خاطرنشان کرد که طلا و بیت کوین به طور ساختاری به عناصر مهمتری در سبد سرمایهگذاری افراد تبدیل شدهاند چراکه این سرمایهگذاران بهدنبال محافظت از سرمایه خود در برابر ریسکهای سیاسی و تورم هستند.
با این حال، طبق گزارش بایننس ریسرچ که در تاریخ ۷ آپریل منتشر شده، از زمانی که دونالد ترامپ در تاریخ ۲ آپریل تعرفههای وارداتی جدیدی را اعلام کرده، همبستگی قیمت بیت کوین با طلا کاهش یافته است. در واقع بیت کوین در این دوره همبستگی بیشتری با بازار سهام نشان داده تا طلا.
اسپنسر یانگ (Spencer Yang)، یکی از اعضای اصلی پروژه زیرساختی فرکتال بیت کوین (Fractal Bitcoin) معتقد است که در پارادوکسی جالب، ورود مستمر سرمایه از طریق صندوقهای ETF ممکن است در نهایت باعث تضعیف جایگاه بیت کوین بهعنوان یک ابزار پوشش ریسک اقتصاد کلان شود؛ و این به معنای از بین رفتن یکی از مهمترین ویژگیهای جذاب بیت کوین برای نهادهای بزرگ است.
یانگ در این باره میگوید:
با وجود افزایش علاقه نهادی، پایداری بلندمدت بیت کوین تنها به جذابیت آن در ترازنامههای مالی وابسته نیست، بلکه به استفاده واقعی از آن بستگی دارد. این به این معناست که افراد باید به طور واقعی در شبکه بیت کوین تراکنش انجام دهند، پروژههایی را توسعه دهند و نوآوریهایی را آزمایش کنند، نه اینکه صرفاً بیت کوین را به عنوان یک دارایی سوداگرانه نگه دارند.