بیت کوین در پی عبور از محدوده فشرده قیمتی و ثبت اوج ۱۰ هفتهای، با ورود سرمایه نهادی و رشد نقدینگی در بازار رمزارزها، سیگنالهایی از ادامه روند صعودی تا ۱۳۵٬۰۰۰ دلار دریافت کرده است.
به گزارش میهن بلاکچین، با این حال، نگرانیها درباره رکود اقتصادی جهانی و وابستگی بیت کوین به شاخصهای کلان مانند VIX و بازار سهام، خوشبینی معاملهگران نسبت به سقفهای قیمتی جدید را محدود کرده است.
بیت کوین ۱۳۵٬۰۰۰ دلاری در ۱۰۰ روز آینده؟
در تحلیل جدیدی از تیموتی پیترسن (Timothy Peterson)، اقتصاددان شبکه بیت کوین، احتمال دستیابی بیت کوین به سقف تاریخی جدیدی ظرف ۱۰۰ روز آینده افزایش یافته است. او همچنان چشماندازی خوشبینانه برای سال ۲۰۲۵ ارائه داده است.
پیترسن در تحلیلی که در شبکه X منتشر کرد، رابطه عملکرد قیمت بیت کوین با شاخص نوسان بازار «VIX» (شاخص نوسانات بازار بورس شیکاگو) را بررسی کرد. این شاخص، انتظارات بازار از نوسانات ۳۰ روزه آینده را اندازهگیری میکند. او بیان کرد که مقدار VIX در ۵۰ روز معاملاتی گذشته از ۵۵ به ۲۵ کاهش یافته است. طبق مدل او، وقتی شاخص VIX به زیر ۱۸ برسد، شرایط «ریسکپذیر» (Risk-On) در بازار شکل میگیرد که به نفع داراییهایی چون بیت کوین است.
مدل پیشبینی پیترسن که دقتی ۹۵٪ دارد، در صورت حفظ شرایط فعلی VIX، قیمت ۱۳۵٬۰۰۰ دلاری را برای بیت کوین در بازه ۱۰۰ روز آینده هدفگذاری کرده است. این مدل بر حساسیت بالای بیت کوین به احساسات بازار تأکید دارد؛ زیرا کاهش VIX باعث کاهش بلاتکلیفی شده و سرمایهگذاری در داراییهای پرریسکتر را تشویق میکند.
در همین زمینه، جورین تیمر (Jurrien Timmer)، مدیر کلان جهانی شرکت فیدلیتی (Fidelity)، ماهیت نوسانی بیت کوین را با «دکتر جکیل و آقای هاید» مقایسه کرد. او معتقد است بیت کوین همزمان میتواند نقش ذخیره ارزش (مانند دکتر جکیل) و دارایی سفتهبازانه (مانند آقای هاید) را ایفا کند، در حالی که طلا صرفاً یک دارایی سخت و باثبات باقی میماند. تیمر افزود:
به یاد داشته باشید زمانی که نقدینگی جهانی (شاخص M2) در حال رشد بوده و بازار سهام نیز صعودی است، بیت کوین نیز وارد مسیر صعودی قدرتمندی میشود، زیرا هر دو ویژگی ذخیره ارزش و سفتهبازی به سود آن عمل میکنند. اما زمانی که نقدینگی افزایش مییابد ولی بازار سهام وارد اصلاح میشود، چنین نیست.
این گفتهها بار دیگر بر حساسیت بیت کوین نسبت به شرایط کلان اقتصادی تأکید دارد و نشان میدهد عملکرد آن نسبت به طلا پیشبینیناپذیرتر است.
احتمال فشار خرید از نوع «Short Squeeze»
بر اساس دادههای پلتفرم کریپتوکوانت (CryptoQuant)، ارزش بازار استیبلکوینها به رکورد ۲۲۰ میلیارد دلار رسیده است. این موضوع نشاندهنده افزایش نقدینگی در بازار ارزهای دیجیتال است و نشانهای از خروج بیت کوین از فاز نزولی محسوب میشود. با توجه به اینکه استیبلکوینها نماد نقدینگی در بازار کریپتو هستند، میتوان انتظار داشت قیمت بیت کوین در هفتههای آینده به سقفهای جدیدی برسد.
در حالی که روند صعودی بیت کوین ادامه دارد، نمودارهای بازه زمانی کوتاه (LTF) تغییراتی در رفتار بازار نشان میدهند. فاندینگ ریت (Funding Rate) معاملات آتی بیت کوین دوباره منفی شده که نشاندهنده افزایش موقعیتهای فروش (Short) است. این یعنی بسیاری از معاملهگران امید در کاهش قیمت بیت کوین دارند.
بر اساس نمودار چهار ساعته، فاندینگ ریت بیت کوین به پایینترین سطح خود در سال ۲۰۲۵ رسیده است. توازن نداشتن بین نقدینگی موقعیتهای فروش و خرید، شرایطی برای وقوع «شورت اسکوئیز» ایجاد میکند که در آن افزایش سریع قیمت باعث لیکویید شدن فروشندگان و تشدید حرکت صعودی میشود.
بیش از ۳ میلیارد دلار موقعیت فروش در معرض خطر لیکویید شدن قرار دارد که میتواند قیمت بیت کوین را به سمت سطح ۱۰۰٬۰۰۰ دلار هدایت کند.
رشد قیمت همزمان با ورود سرمایه به ETFهای اسپات آمریکا
از طرفی صعود اخیر بیت کوین همزمان با ورود سرمایه قابل توجه به صندوقهای قابل معامله بیت کوین در بازار اسپات ایالات متحده رخ داد. اما با وجود این رشد، بسیاری از معاملهگران همچنان ناامید هستند. دلیل این امر میتواند به درگیریهای تعرفهای جهانی برگردد که اکنون تأثیر خود را بر دادههای کلان اقتصادی گذاشته است. نگرانی درباره رکود اقتصادی با وجود افزایش علاقه سرمایهگذاران نهادی باعث شده پیشبینیها نسبت به رسیدن قیمت بیت کوین به ۱۱۰٬۰۰۰ دلار یا بالاتر در سال ۲۰۲۵ کاهش یابد.
پرمیوم سالانه قراردادهای فیوچرز دوماهه بیت کوین طی هفته گذشته بین ۶٪ تا ۷٪ باقی مانده که در محدوده «خنثی» (۵٪ تا ۱۰٪) محسوب میشود. این در حالی است که در ژانویه، بیت کوین در نزدیکی ۹۵٬۰۰۰ دلار معامله میشد اما پرمیوم بیش از ۱۰٪ بود. این کاهش پرمیوم، بیانگر افت اطمینان معاملهگران نسبت به رشدهای قیمتی شدید است.
برخی تحلیلگران، رشد ۲۰٪ طلا از ۲٬۶۸۰ دلار به ۳٬۲۲۰ دلار را عامل نگرانی میدانند. این رشد چشمگیر باعث شده در حالی که بیت کوین به تازگی از نظر ارزش بازار از نقره عبور کرده و به رتبه هفتم داراییهای قابل معامله رسیده، ولی توجهات بیشتر معطوف طلا با ارزش ۲۱.۷ تریلیون دلار شود. در نتیجه، روایت «طلای دیجیتال» بیت کوین، تحت فشار همبستگی قوی آن با بازار سهام، تضعیف شده است.
بر اساس دادههای کوین گلس، ETFهای اسپات بیت کوین طی دو هفته گذشته ۳.۶ میلیارد دلار ورودی خالص ثبت کردهاند. با این حال، این ورود سرمایه ممکن است ناشی از استراتژیهای «دلتا-خنثی» باشد؛ یعنی سرمایهگذاران فقط از محصولات لیستشده برای هج کردن یا جابجایی دارایی، بدون اینکه تأثیر مستقیمی بر قیمت داشته باشند، استفاده کردهاند. این نظریه با رشد محدود ۵٪ قیمت بیت کوین طی این مدت هماهنگ است.
بازار آپشن: تمایل به رشد
در بازار اختیار معامله، شاخص «۲۵٪ دلتا اسکیو» برای آپشنهای یک ماهه بیت کوین (در Deribit) به پایینترین سطح خود از ۱۵ فوریه رسیده است. این شاخص وقتی منفی باشد، نشان میدهد که معاملهگران بزرگ و بازارسازها احتمال رشد بیشتر را بالا میدانند. این وضعیت کاملاً برخلاف سه هفته پیش است که قراردادهای فروش (Put) با پریمیوم بالاتری معامله میشدند.
بهطور کلی، بازار مشتقه بیت کوین نشانههایی از خوشبینی محتاطانه را نشان میدهد. اگرچه معاملهگران صعودی تمایلی به استفاده از لوریج ندارند، اما همین احتیاط میتواند زمینهساز یک رشد ناگهانی و غافلگیرکننده شود؛ مخصوصاً که اصلاح اخیر تا ۷۴٬۵۰۰ دلار در ۹ آوریل، تأثیر محسوسی بر بازار مشتقه نداشت.
با این حال، اصلیترین عامل تعیینکننده در عملکرد آینده بیت کوین، رابطه تجاری میان ایالات متحده و چین باقی میماند. تا زمانی که جنگ تجاری ادامه داشته باشد، بیت کوین احتمالاً به روند شاخص S&P 500 وابسته خواهد ماند. این محیط ممکن است در کوتاهمدت مانع از ثبت سقف تاریخی جدید شود، اما فعلاً مشتقات بیت کوین اندکی به نفع گاوها تمایل دارند.