بازار بیت کوین در برهه جالبی قرار گرفته است. در حال حاضر، به طور میانگین کوینها در سود ۲ برابری قرار دارند، در حالی که اکثر هولدرهای کوتاهمدت در ضرر هستند. در همین حال، بسیاری از شاخصهای مرتبط با نوسانات از نزدیک بودن نوسانات شدید در بازار خبر میدهند.
علیرغم تثبیت و اصلاح قیمت بیت کوین در روزهای اخیر، بخش قابل توجهی از بازار همچنان در سود قرار دارند اما بیشترین فشار در حال حاضر روی هولدرهای کوتاهمدت است. فشرده شدن نوسانات در مقایسه با گذشته نیز از بیعلاقگی سرمایهگذاران خبر میدهد اما میتوان آن را سیگنالی برای افزایش شدید نوسانات در آینده در نظر گرفت.
در این مطلب که از تحلیل آنچین هفتگی شرکت گلسنود برگرفته شده است، مجموعهای از سناریوهای آتی بازار را با استفاده از مدلهای آنچین و تکنیکال بررسی خواهیم کرد.
سودآوری بازار همچنان بالاست
با کاهش قیمت بیت کوین به زیر ۶۰٬۰۰۰ دلار، ترس زیادی معاملهگران و سرمایهگذاران را فرا گرفته و احساسات نزولی افزایش یافته است. با این حال، در گذشته نیز شاهد این بودهایم که با کاهش نوسانات بازار، سرمایهگذاران به سمت بیتفاوتی پیش میروند.
اما از دید نسبت ارزش بازار به ارزش تحقق یافته یا MVRV، در حال حاضر همچنان بخش قابل توجهی از سرمایهگذاران در سود هستند. این شاخص نشان میدهد به طور میانگین کوینها در سود دو برابری قرار دارند. این سطح از سود معمولا در فازهای سرخوشی (Euphoria) بازار صعودی دیده میشود.
برای بررسی دقیقتر میانگین خرید گروههای مختلف سرمایهگذاران بیت کوین را زیر ذرهبین میبریم. این کار به ما نشان میدهد هر گروه در چه میزان سود یا زیان تحقق نیافتهای قرار دارد.
🔴 در حال حاضر میانگین سود کوینهای در سود ۴۱٬۳۰۰ دلار است و میانگین خرید آنها در حوالی ۱۹٬۴۰۰ دلار قرار دارد. این بیت کوینها عمدتا کوینهایی هستند که آخرین بار در چرخههای قبلی جابجا شدهاند، مانند کوینهای مربوط به زمان ساتوشی، ماینرهای اولیه یا کوینهایی که کلید خصوصی آنها گم شده است.
🔵 میانگین ضرر کوینهای در زیان تحقق نیافته نیز ۵۳۰۰ دلار و میانگین خرید آنها تقریبا ۶۶٬۱۰۰ دلار است. این کوینها عمدتا مربوط به هولدرهای کوتاهمدت و تعداد بسیار کمی از افرادی که در اوج چرخه ۲۰۲۱ بیت کوین خریدند هستند.
سرمایهگذاران عمدتا به دنبال حفظ سود خود هستند و سعی میکنند از ضررهای سنگین فرار کنند. بنابراین این دو معیار هردو میتوانند در شناسایی نقاط احتمالی تشدید فشار فروش به ما کمک کنند.
اگر نسبت بین سود و ضرر تحقق نیافته به ازای هر کوین را بررسی کنیم میبینیم در حال حاضر این نسبت به ۸.۲ رسیده است. جالب اینجاست که تنها ۱۸٪ از روزهای معاملاتی آماری بهتر از این داشتهاند و همگی در فاز سرخوشی بازار صعودی به ثبت رسیدهاند.
میتوان به این نتیجه رسید که وضعیت بیت کوین در زمان رکوردشکنی ماه مارس که به دنبال تایید ETFهای اسپات این ارز دیجیتال رخ داد، با وضعیت این ارز دیجیتال در زمان اوجهای قبلی بازارهای صعودی مطابقت داشته است.
بررسی وضعیت بیت کوین در چرخه کنونی
قیمت بیت کوین از زمان رکوردشکنی ماه مارس در محدوده ۶۰٬۰۰۰ تا ۷۰٬۰۰۰ دلاری در نوسان بوده و شاهد درجهای از بیعلاقگی و بیحوصلگی سرمایهگذاران بودهایم. این به بلاتکلیفی گستردهای در بازار منجر شده و باعث شده تا هیچ روند مشخصی را شاهد نباشیم.
برای درک وضعیت بیت کوین در هرچرخه، از یک چارچوب مشخص که طبق دادههای تاریخی بوجود آمده استفاده میکنیم:
- 🔴 بازار خرسی: قیمت زیر قیمت تحقق یافته نوسان میکند.
- 🔵 فاز اولیه بازار صعودی: قیمت بین قیمت تحقق یافته و میانگین قیمت واقعی بازار (True Market Mean) نوسان میکند.
- 🟠 فاز خوشی بازار صعودی (Enthusiastic): قیمت بین اوج و میانگین قیمت واقعی بازار نوسان میکند.
- 🟢 فاز سرخوشی بازار صعودی (Euphoric): قیمت بالاتر از اوج چرخه قبلی نوسان میکند.
بیت کوین در این چرخه مدت کوتاهی را به فاز سرخوشی وارد شد اما در حال حاضر در فاز خوشی قرار دارد. میانگین قیمت واقعی بازار در حال حاضر در حوالی ۵۰٬۰۰۰ دلار است. منظور از میانگین قیمت واقعی بازار، میانگین خرید سرمایهگذاران فعال بیت کوین است.
برای حفظ روند صعودی و تداوم آن، بیت کوین باید بالاتر از این میانگین باقی بماند.
در گام بعدی به سراغ هولدرهای کوتاهمدت میرویم و میانگین هزینه خرید آنها را با انحراف معیار مثبت و منفی ۱ آن بررسی میکنیم. این مقایسه محدودههای احتمالی که با واکنش سرمایهگذاران همراه میشود را مشخص میکنند:
- منحنی قرمزرنگ نشاندهنده سود تحقق نیافته شدید در بازار است. در این وضعیت تب و تاب بازار به شدت بالاست. این محدوده در حال حاضر در حوالی ۹۲٬۰۰۰ دلار قرار دارد.
- 🔴 منحنی نارنجی رنگ نشاندهنده نقطه سربهسر میانگین خرید هولدرهای کوتاهمدت است. البته در حال حاضر قیمت کمی پایینتر از این سطح نوسان میکند و در تلاش است تا این سطح را مجددا بازپس بگیرد.
- 🔵 منحنی آبی نشاندهنده زیان تحقق نیافته قابل توجه در بازار است. این محدوده در حال حاضر در حوالی ۵۰٬۰۰۰ دلار است و با میانگین قیمت واقعی بازار مطابقت دارد.
شایان ذکر است که تنها ۷٪ از روزهای معاملاتی بیت کوین قیمتی پایینتر از انحراف معیار منفی ۱ (منحنی آبی رنگ) را داشتهاند.
با توجه به اینکه در حال حاضر قیمت اسپات بیت کوین پایینتر از میانگین خرید هولدرهای کوتاهمدت قرار گرفته است، بهتر است زیرگروههای این دسته از هولدرها را به تفکیک زیر ذرهبین ببریم و میانگین قیمت خرید هرکدام از آنها را بررسی کنیم.
در حال حاضر کوینهای با عمر یک روز تا یک هفته، یک هفته تا یک ماه و یک ماه تا ۳ ماهه در ضرر تحقق نیافته قرار دارند. این نشان میدهد محدوده تثبیتی کنونی بیت کوین چندان برای معاملهگران و سرمایهگذاران عایدی نداشته است.
در حال حاضر تنها کوینهای با عمر ۳ تا ۶ ماه در سود تحقق نیافته قرار دارند. میانگین خرید این دسته از هولدرها ۵۸٬۰۰۰ دلار است که با قیمت کف روند اصلاحی کنونی مطابقت دارد و نشاندهنده تقاضاهای احتمالی برای خرید در این حوالی است.
برای بررسی بهتر وضعیت فعلی به سراغ شاخص میر مالتیپل (Mayer Multiple) میرویم. این شاخص نسبت بین قیمت بیت کوین و میانگین متحرک ۲۰۰ روزه را بررسی میکند و با استفاده از آن میتوان صعودی یا نزولی بودن بازار و نقاط کلیدی را مشخص کرد. در حال حاضر میانگین متحرک ۲۰۰ روزه در حوالی ۵۸٬۰۰۰ دلار است.
با استفاده از شاخص URPD میتوانیم ببینیم اطراف یک قیمت خاص، چه مقدار بیت کوین خریداری شده است. در حال حاضر قیمت لحظهای بیت کوین نزدیک به آستانه انتهایی محدوده ۶۰٬۰۰۰ تا اوج ماه مارس است که با میانگین خرید هولدرهای کوتاهمدت مطابقت دارد.
بررسی شاخص URPD نشان میدهد در محدوده ۶۰٬۰۰۰ تا ۷۰٬۰۰۰ دلاری، ۲.۶۳ میلیون واحد بیت کوین (۱۳.۴٪ از عرضه در گردش) خریداری شده است. این بدان معناست که تغییرات کوچک قیمت میتواند به طور قابل توجهی بر سود کوینها و سرمایهگذاران تاثیر بگذارد.
علاوه بر این، این نشان میدهد بسیاری از سرمایهگذاران ممکن است نسبت به هر افت قیمت به زیر ۶۰٬۰۰۰ دلار واکنش نشان دهند.
نوسانات در راهند
پس از ماهها تثبیت قیمت بیت کوین، شاهد کاهش قابل توجه نوسانات در بسیاری از تایم فریمها هستیم. برای نشان دادن این موضوع، از یک ابزار ساده استفاده میکنیم که دورههای انقباض یا کاهش نوسانات تحقق یافته بازار را مشخص میکند. این دورهها اغلب نشان میدهند نوسانات بالاتری احتمالا در پیش هستند.
این ابزار تغییر ۳۰ روزه نوسانات حقق یافته را در تایم فریمهای ۱ هفته، ۲ هفته، ۱ ماهه، ۳ ماهه، ۶ ماهه و ۱ ساله را ارزیابی میکند. زمانی که در تمامی این تایم فریمها تغییرات ۳۰ روزه منفی شود، سیگنالی برای فشردهشدن نوسانات صادر میشود و سرمایهگذاران معمولا در این برههها انتظار دارند نوسانات کمتری در آینده دیده شود.
علاوه بر این، میتوانیم نوسانات بازار را با بررسی محدوده درصدی بین بالاترین و پایینترین سطوح قیمت در ۶۰ روز گذشته اندازهگیری کنیم. بررسی این شاخص نشان میدهد در حال حاضر نوسانات به سطوحی که به ندرت دیده میشود کاهش یافته است. این سطوح معمولا پس از تثبیت طولانیمدت قیمت و پیش از جهشهای شدید دیده میشوند.
در نهایت برای ارزیابی دقیقتر نوسانات به سراغ نسبت ریسک سمت فروش (Sell-Side Risk Ratio) بیت کوین میرویم. این شاخص مجموع تمام سود و ضرر تحقق یافته را بر ارزش تحقق یافته بیت کوین تقسیم میکند و نشان میدهد ارزش کلی کوینها در مقایسه با اندازه کلی بازار چقدر تغییر کرده است.
- مقادیر بالای این نسبت نشان میدهد سرمایهگذاران بیت کوینهای خود را با سود یا زیان زیادی نسبت به قیمت خرید خود خرج میکنند. این شرایط نشان میدهد که بازار احتمالا به تعادل مجدد نیاز دارد و معمولا پس از نوسانات بالای بازار رخ میدهد.
- مقادیر پایین این نسبت نشان میدهد که اکثر بیت کوینها با قیمتی نزدیک به قیمت خرید خود در حال خرج شدن هستند. این یعنی بازار به درجهای از تعادل رسیده است. این شرایط اغلب نشان دهنده فرسودگی «سود و زیان» در محدوده قیمت فعلی است و معمولاً محیطی با نوسانات کم را توصیف میکند.
در حال حاضر نسبت ریسک سمت فروش هولدرهای کوتاهمدت در کف خود قرار دارد و تنها ۲۷۴ روز از ۵۰۸۳ روز معاملاتی (۵٪ از تمام روزها) در سطوحی پایینتر قرار داشته است. این یعنی درجهای از تعادل در طول فاز تثبیتی اخیر ایجاد شده و از افزایش قریبالوقوع نوسانات در آینده نزدیک حمایت میکند.
سخن پایانی
بازار بیت کوین در نقطه جالبی قرار گرفته است. در حال حاضر، با وجود اینکه قیمت حدود ۲۰٪ از اوج خود فاصله دارد و بیتفاوتی و بیحوصلگی بر سرمایهگذاران چیره شده است، کوینها به طور میانگین در سود ۲ برابری قرار دارند. البته خریداران جدیدتر در ضرر هستند و فشار زیادی احساس میکنند.
در این مطلب سطوح قیمتی کلیدی که ممکن است رفتار سرمایهگذاران در آنها تغییر کند را بررسی کردیم و به سه محدوده کلیدی رسیدیم:
- ریزش قیمت به زیر محدوده ۵۸٬۰۰۰ تا ۶۰٬۰۰۰ دلار بخش قابل توجهی از هولدرهای کوتاهمدت را در ضرر قرار میدهد و باعث میشود قیمت به زیر میانگین متحرک ۲۰۰ روزه سقوط کند.
- پرایس اکشن بین ۶۰٬۰۰۰ تا ۶۴٬۰۰۰ دلار روند بلاتکلیف فعلی بازار را ادامه میدهد.
- شکست قاطع ۶۴٬۰۰۰ دلار حجم قابل توجهی از کوینهای کوتاهمدت را به سود برمیگرداند و احتمالا احساسات صعودی سرمایهگذاران را افزایش میدهد.
در حال حاضر در تایم فریمهای متنوع نوسانات کاهش یافته و شاخصهای مختلفی از جمله نسبت ریسک سمت فروش به کف تاریخی خود رسیدهاند. این نشان میدهد احتمالا در ادامه با جهش شدید قیمت مواجه خواهیم شد.