آیا بیت کوین میتوانست اقتصاد یک کشور را نجات دهد؟ آخرین دادهها از بلغارستان بحثی داغ را در جامعه ارزهای دیجیتال به راه انداخته است: اگر دولت این کشور بیت کوینهایی که در سال ۲۰۱۸ توقیف کرده بود را نمیفروخت، اکنون میتوانست با آنها نزدیک به ۸۰٪ بدهی ملیاش را پوشش دهد!
به گزارش میهن بلاکچین، این آمار باعث شده تا چانگپنگ ژائو (Changpeng Zhao) – بنیانگذار بایننس – بیت کوین را راهحل بالقوهای برای حل بحران بدهی کشورها توصیف کند؛ ایدهای که توجه حامیان و مخالفان را همزمان جلب کرده است.
بیت کوین میتوانست بدهی بلغارستان را حل کند؟
در گزارشی آمده که مقامات بلغارستان در سال ۲۰۱۸ حدود ۲۱۳,۵۰۰ بیت کوین را فروختهاند. اکنون ارزش این مقدار BTC بهاندازه بخش بزرگی از بدهی عمومی کشور رسیده است. طبق گزارش منتشرشده در شبکه X، این میزان بیت کوین در حال حاضر ۷۹٪ از کل بدهی عمومی بلغارستان را تشکیل میدهد. بنابراین اگر مقامات این داراییها را نفروخته بودند، میتوانستند بخشی از بدهی کشور را با آن جبران کنند.
در زمان نگارش این گزارش، بدهی عمومی بلغارستان بیش از ۳۰ میلیارد دلار اعلام شده است. نسبت بدهی به تولید ناخالص داخلی نیز ۲۴.۸٪ است. از سوی دیگر، BTC به بالاترین قیمت تاریخی خود در سطح ۱۲۳,۰۰۰ دلار رسیده است. در نتیجه، ارزش ۲۱۳,۰۰۰ بیت کوین فروختهشده اکنون حدود ۲۵.۱ میلیارد دلار برآورد میشود.
از سال ۲۰۱۸ تاکنون، قیمت بیت کوین بیش از ۱,۹۰۰٪ افزایش یافته و در این مدت عملکرد بهتری نسبت به بسیاری از داراییهای سنتی داشته است. با استناد به این دادهها، چانگپنگ ژائو گفته است که بیت کوین میتواند بحران بدهی عمومی در کشورهای مختلف را حل کند. او در شبکه X نوشت:
بیت کوین میتواند بیشتر بدهیهای عمومی را حل کند.
در سال ۲۰۱۷، مقامات بلغارستان در عملیاتی هماهنگ علیه مجرمان سایبری، موفق شدند ۲۱۳,۵۰۰ بیت کوین را توقیف کنند. در آن زمان، ارزش این داراییها حدود ۲ میلیارد دلار بود. همین موضوع باعث شد بلغارستان به دومین کشور دارنده بزرگترین ذخیره BTC تبدیل شود.
با افزایش پیوسته ارزش بیت کوین، برخی کشورها تصمیم گرفتهاند داراییهای توقیفشده را بهجای فروش، نگهداری کنند. ایالات متحده پیشگام این مسیر شده و یک ذخیره استراتژیک BTC تأسیس کرده است. کشورهایی مانند اوکراین و پاکستان نیز در آستانه تشکیل ذخایر رمزارزی خود قرار دارند.
حامیان این رویکرد میگویند بیت کوین میتواند در برابر کاهش ارزش پول ملی از داراییها محافظت کند. همچنین آنها به مزایای بالقوه استخراج BTC با حمایت دولت اشاره میکنند. این در حالی است که در پاکستان، صندوق بینالمللی پول برنامه این کشور برای استخراج بیت کوین با برق ارزان را متوقف کرده است. اما کشورهای دیگر همچنان در حال بررسی این گزینه هستند تا داراییهای دیجیتال خود را تقویت کنند.
با وجود مزایای این رویکرد، نوسانات شدید قیمتی و اصلاحهای عمیق در بازار رمزارزها از جمله خطرات آن محسوب میشوند. کشورهایی که قصد دارند از بیت کوین برای مدیریت بدهی عمومی استفاده کنند، باید آماده مقابله با مخالفت نهادهایی مانند صندوق بینالمللی پول و بانک جهانی باشند.