ویتالیک بوترین (Vitalik Buterin)، یکی از بنیانگذاران اتریوم، از صنعت کریپتو خواسته است که به استفاده از مجوزهای متنباز کپیلفت (Copyleft) روی آورد، زیرا به گفته او این صنعت در حال از دست دادن ریشههای همکاریجویانه خود است.
به گزارش میهن بلاکچین، بوترین (Buterin) روز دوشنبه در پست وبلاگی جدیدی نوشت که پیشتر طرفدار رویکرد آزاد (Permissive) در مجوزدهی نرمافزار بود که به اشتراکگذاری رایگان با همه اجازه میدهد، اما اکنون به سمت رویکرد «کپیلفت» متمایل شده است.
کپیلفت در فضای کریپتو
تفاوت ظریفی بین این دو وجود دارد. مجوزهای آزاد به عموم اجازه میدهند تا فایلهای کد منبع را آزادانه تغییر داده یا توزیع کنند. مجوزهای کپیلفت نیز همین اجازه را میدهند، اما استفادهکننده را ملزم میکنند که هرگونه اثر مشتقشده بر اساس کد اصلی را نیز بهصورت متنباز منتشر کند.
بوترین اظهار داشت:
من از نظر فلسفی، کلاً کپیرایت و پتنتها را دوست ندارم.
او افزود:
من از این ایده خوشم نمیآید که دو نفر صرفاً با به اشتراک گذاشتن خصوصی دادهها بین خودشان، مرتکب جرمی علیه شخص سومی شوند که حتی با او تماس یا ارتباطی ندارند.
بوترین گفت که به کپیلفت علاقهمند شده است، زیرا متنباز اکنون به پذیرش انبوه رسیده و تشویق شرکتها به استفاده از آن بسیار عملیتر است.
با این حال، او اذعان داشت که رویکرد کپیلفت میتواند معایبی نیز داشته باشد؛ از جمله آنکه ممکن است در مواردی که کد بهطور عمومی توزیع نمیشود اما همچنان باید به اشتراک گذاشته شود، بیش از حد محدودکننده یا تحمیلی باشد.
بوترین تأکید کرد که فضای کریپتو تغییر کرده و رقابتیتر و منفعتطلبانهتر شده است که این موضوع، ایدهآل قدیمی متنباز درباره اشتراکگذاری داوطلبانه کد توسط افراد را تضعیف کرده است.
او گفت:
فضای کریپتو بهطور خاص رقابتیتر و مزدبگیرانهتر شده و دیگر مثل قبل نمیتوانیم روی متنباز کردن کارها توسط افراد صرفاً از روی مهربانی حساب کنیم.
به گفته او، اشتراکگذاری داوطلبانه دیگر کافی نیست و باید با «قدرت سخت» همراه شود، بهطوری که دسترسی به برخی کدها تنها به کسانی داده شود که کدهای خود را نیز به اشتراک میگذارند.
بوترین افزود که استفاده از مجوزهای کپیلفت در کریپتو، نوعی الزام متقابل ایجاد میکند و اطمینان میدهد نوآوری به نفع کل جامعه باشد و فقط در اختیار چند بازیگر با کدهای بسته قرار نگیرد.
او در پایان نوشت که کپیلفت «استخر بزرگی از کدها» یا سایر محصولات خلاقانه ایجاد میکند که استفاده قانونی از آنها تنها در صورتی مجاز است که کاربران مایل به اشتراکگذاری کد منبع هر چیزی باشند که بر اساس آن ساختهاند.
بوترین گفت:
بنابراین میتوان به کپیلفت بهعنوان راهی بسیار گسترده و خنثی برای ایجاد انگیزه در جهت گسترش بیشتر نگاه کرد؛ روشی که مزایای سیاستهای یادشده را بدون بسیاری از معایب آنها بههمراه دارد.
او افزود که ایجاد انگیزه برای متنباز زمانی ارزشمندترین حالت را دارد که نه غیرواقعی باشد و نه تضمینی، و مزایای کپیلفت امروز بسیار بیشتر از ۱۵ سال پیش است.
وی توضیح داد:
امروزه هم در شرکتهای بزرگ و هم در کریپتو، چنین وضعیتی وجود دارد و همین موضوع ارزش ایجاد انگیزه برای متنباز از طریق کپیلفت را بسیار بالا میبرد.
آدام کاکرن (Adam Cochran)، سرمایهگذار خطرپذیر در حوزه کریپتو، نیز با او همعقیده بود و نوشت:
برخی موارد استثنای کاربردی وجود دارد که در آنها کپیلفت مشکلساز است، اما بهطور کلی با این فلسفه موافقم.