بر اساس گزارش جدید شرکت مدیریت دارایی وناک (VanEck)، دو کشور چین و روسیه در حال حاضر در برخی از معاملات انرژی خود از بیت کوین به عنوان روش پرداختی استفاده میکنند.
به گزارش میهن بلاکچین، این خبر در حالی منتشر شده که دونالد ترامپ، رییسجمهور آمریکا در تاریخ ۲ آپریل تعرفههای جدیدی علیه چین و اتحادیه اروپا وضع کرده است. البته شب گذشته ترامپ اعلام کرد تمامی تعرفهها به جز عوارض مرتبط با کالاهای چینی را به مدت ۹۰ روز به حالت تعلیق درمیآورد.
پیامدهای جهانی تحریمها و تاثیر آن بر بیت کوین
تحلیلگران وناک معتقدند که واکنش جهانی به این تعرفهها میتواند در بلندمدت به نفع بیت کوین تمام شود. به عقیده آنها، در صورت کندی رشد اقتصاد آمریکا بدون افزایش دوباره تورم، فدرال رزرو ممکن است به سمت کاهش نرخ بهره حرکت کند. چنین شرایطی باعث بازگشت سیاست تسهیل کمی و در نتیجه افزایش نقدینگی در بازار میشود؛ وضعیتی که بیت کوین در گذشته در آن خوش درخشیده است.
علاوه بر روسیه و چین، به نظر میرسد کشورهایی که تمایلی به وابستگی به نظام مالی آمریکا ندارند نیز به ارزهای دیجیتال به عنوان راهی بیطرف برای انتقال پول، بهویژه در معاملات بزرگ مانند نفت و برق، روی آوردهاند.
روسیه چگونه از بیت کوین برای دور زدن تحریمها استفاده میکند؟
ماه گذشته، خبرگزاری رویترز در گزارشی مدعی شد که روسیه از ارزهای دیجیتالی مثل بیت کوین، اتریوم و تتر برای انجام معاملات نفتی خود با چین و هند استفاده کرده است. اگرچه روسیه از تابستان سال گذشته استفاده از ارزهای دیجیتال در معاملات خارجی را تصویب کرده، اما استفاده شرکتهای نفتی از رمزارزها اتفاق تازهای محسوب میشود.
براساس دادههای آژانس بینالمللی انرژی (IEA)، ارزش کل تجارت نفتی روسیه در سال گذشته به حدود ۱۹۲ میلیارد دلار رسیده است. در حال حاضر رمزارزها سهم کوچکی از این رقم را تشکیل میدهند، اما این سهم بهسرعت در حال افزایش است.
به گفته یکی از منابع آگاه، تنها پرداختهای رمزارزی به چین ماهانه دهها میلیون دلار ارزش داشته است. این پرداختها از طریق واسطهها انجام میشود. خریدار چینی یوان را به حسابی در خارج از کشور واریز میکند، واسطه آن را به رمزارز تبدیل کرده و به حساب دیگری منتقل میکند و در نهایت این مبلغ در روسیه به روبل تبدیل میشود.
پیش از این نیز کشورهای دیگری از جمله ایران و ونزوئلا از ارزهای دیجیتال برای تجارت نفتی در شرایط تحریمی استفاده کردهاند.
البته روسیه همچنان از روشهای سنتی مثل استفاده از درهم امارات برای معاملات نفتی خود بهره میبرد. با این حال به نظر میرسد که نقش ارزهای دیجیتال به مرور در حال پررنگتر شدن است.
تحلیلگران وناک معتقدند هرگونه سیاستی که به تضعیف جایگاه دلار آمریکا در جهان منجر شود، میتواند روایت بیت کوین به عنوان یک دارایی مقاوم در برابر بیثباتی اقتصادی و سیاسی را تقویت کند. به این ترتیب اگر چین یا اتحادیه اروپا تصمیم بگیرند در برابر تحریمهای آمریکا، سیستمهای مالی مستقل خود را راهاندازی کنند، احتمالا توجه به رمزارزها و استفاده از آنها در معاملات جهانی نیز افزایش خواهد یافت.