دادستانهای ایالات متحده ۴ شرکت کریپتو و ۱۴ نفر را روز چهارشنبه به کلاهبرداری متهم کردند. به گزارش رویترز، دادستانهای فدرال بوستون شرکتهای Gotbit، ZM Quant، CLS Global و MyTrade و همچنین روسا و کارمندان آنها را متهم کردند که در بین آنها تعدادی دستگیر شدند. به گفته رویترز، دادستانها میگویند این «اولین پیگرد کیفری شرکتهای خدمات مالی» مربوط به دستکاری بازار و تجارت ساختگی در صنعت کریپتو است. بر اساس بیانیه ای که توسط دفتر دادستانی ناحیه ماساچوست ایالات متحده منتشر شد، چهار متهم با اعتراف به گناه موافقت کردند و بیش از ۲۵ میلیون دلار ارز دیجیتال کشف شده است.
به گزارش میهن بلاکچین، این دادخواستها در تاریخ ۹ اکتبر (۱۸ مهر) علیه شرکتهای گاتبیت کنسالتینگ (Gotbit Consulting)، کوآنت اینوستمنت (ZM Quant Investment) و سیالاس گلوبال (CLS Global) تنظیم شد. علاوه بر این، دو دادخواست دیگر علیه افراد مرتبط با این پروندهها مطرح شد. SEC اعلام کرد در مجموع ۹ نفر در این ماجرا مورد اتهام قرار گرفتهاند. در این فرآیند، کمیسیون بورس و اوراق بهادار ایالات متحده (SEC)، وزارت دادگستری آمریکا (DOJ) و دفتر تحقیقات فدرال (FBI) دخالت داشتند.
شبکهای پیچیده از تخلفات
به گفته دادستانها، متهمان شرکتهای کریپتو ایجاد کردهاند، در مورد ارزهای دیجیتال خود دروغ گفتهاند و سپس برای ایجاد توهم فعالیت تجاری، تجارت شستشو (Wash trading) انجام دادهاند تا سرمایهگذاران فکر کنند که این توکنها سرمای گذاری خوبی هستند و در نتیجه قیمت توکنها را افزایش دادند. دادستانها افزودند متهمان سپس توکنهای خود را به قیمت بالایی که به طور مصنوعی تعیین شده بودند فروختند.
همچنین، این شرکتهای رمزارز بازارسازها را برای شستوی توکنهای خود در ازای پول استخدام کردند. بر اساس یک بیانیه، ظاهراً این بازارسازها ZM Quant، Gotbit، CLS Global و MyTrade بودند. این ۴ بازارساز به طور مخفیانه خدمات دستکاری بازار را به این پروژهها ارائه میکردند تا به طور مصنوعی حجم معاملات آنها را افزایش دهند.
گفتنی است FBI که در تحقیقات نیز شرکت داشت، ارز دیجیتال خود را به نام NexFundAI (مبتنی بر شبکه اتریوم) ایجاد کرد تا رفتارهای نادرست را کشف کند. معاملات این توکن اکنون متوقف شده است.
جودی کوهن، مامور ویژه مسئول اداره تحقیقات فدرال، بخش بوستون، در مصاحبهای گفت:
اف بی آی گام بیسابقهای را برای ایجاد توکن و شرکت ارز دیجیتال خود برای شناسایی، مختل کردن و به دادگاه کشاندن این کلاهبرداران انجام داد.
شرکت گاتبیت و مدیر بازاریابی آن، فدور کدروف (Fedor Kedrov)، به دستکاری در بازار از طریق تجارت شستشو، در حمایت از افرادی که ارزهای دیجیتال سایتاما (Saitama) و روبو اینو (Robo Inu) را تبلیغ میکردند، متهم شدند.
این پروژههای ارز دیجیتال توسط وی فام (Vy Pham)، یک شهروند ویتنامی ساکن کالیفرنیا، سازماندهی شده بود. وی بهطور جداگانه به اتهام عرضه اوراق بهادار بدون مجوز، کلاهبرداری در خرید یا فروش اوراق بهادار و دستکاری در بازار متهم شد.
چهار نفر دیگر مرتبط با فام نیز بهصورت جداگانه به اتهامات مشابه تحت پیگردهای قانونی قرار گرفتند. فام و دو نفر از همکارانش با توافق دو بخشی موافقت کردند که به آنها اجازه میدهد بخشهای مختلفی از اتهامات علیهشان بهطور جداگانه حلوفصل شود.
دو شرکت دیگر، یعنی ZM Quant Investment و CLS Global، با اتهامات تقریباً مشابهی در ارتباط با یک ارز دیجیتال به نام NexFundAI مواجه هستند. این ارز دیجیتال توسط FBI ایجاد شده بود. علاوه بر این، ZM Quant و چهار فرد مرتبط با فام، به اتهام مربوط به دارایی دیجیتال دیگری به نام سایتا ریلیتی (SaitaRealty) متهم شدند.
تحقیقات گسترده در راستای رسیدگی به تخلفات
احتمالا فدور کدروف در روسیه سکونت دارد. مدیران اجرایی ZM Quant که در این دادخواست ذکر شدهاند، ساکن لندن، انگلستان و هنگ کنگ هستند. یکی از چهار نفری که در پنجمین دادخواست متهم شدهاند نیز در هند زندگی میکند.
در این دادخواستها آمده است:
این شکایات خواستار صدور دستورات دائمی، دستورات مبتنی بر رفتار، بازپرداخت سودهای احتمالی به دست آمده به همراه بهره و جریمههای مدنی علیه تمامی متهمان هستند و همچنین برکناری برخی از متهمان، از سمتهای مدیریتی و هیأتمدیره نیز درخواست شده است.
در بیانیه جداگانهای، FBI فهرستی از ارزهای دیجیتالی که تحت بررسی قرار دارند، منتشر کرد که شامل سایتاما (Saitama)، سایتا ریلیتی (SaitaRealty)، سایتاچین (SaitaChain)، روبو اینو (Robo Inu)، VZZN، لیلیان فایننس (Lillian Finance) و NexFundAI هستند.
همچنین، وزارت دادگستری تعداد کل افراد متهم در این پروندههای ترکیبی را ۱۸ نفر اعلام کرده و یک شرکت دیگر به نام مای ترید امام (MyTrade MM) را که خدماتی به NexFundAI ارائه میداد نیز به این فهرست اضافه کرد.
به گفته وزارت دادگستری، بنیانگذاران داراییهای VZZN و Lillian Finance نیز تحت پیگرد قرار گرفتند. بنیانگذار VZZN با ارز دیجیتال Saitama ارتباط داشت، اما به نظر میرسد این تنها ارتباط بین این دو ارز دیجیتال در این تحقیقات باشد.