هفته گذشته دکتر پیتر هاسکامپ (Pieter Hasekamp) رییس اداره تحلیل سیاستهای اقتصادی هلند (CPB) ممنوعیت کامل رمزارز ها را درخواست کرد. هرچند وپکه هوکسترا (Wopke Hoekstra) وزیر اقتصاد با این موضوع موافقت نکرد.
اطلاعات و اهداف CPB عبارت است از:
سازمان CPB هرگز در برنامهریزی اقتصادی شرکت نکرده است، بلکه اثرات سیاستهای کنونی و آینده دولت را تحلیل میکند. CPB بخشی از وزارت اقتصاد است. رییس این سازمان توسط وزیر اقتصاد و با مشورت با اعضای دولت منصوب میگردد. CPB کاملا مستقل عمل میکند و برنامه قانونی و کمیته مشاوره و اجرایی مخصوص به خود را دارد. رییس کمیته برنامهریزی CPB هانس اشمیتز است.
جمعه هفته گذشته، رییس CPB مقالهای با عنوان “هلند باید بیت کوین را ممنوع کند” منتشر کرد که با این عبارات آغاز شد:
پول بد و نامناسب منجر به خروج پول خوب میشود. از اوایل قرن شانزدهم، قانون گریشام بیان کردن است که پول و سکههای باکیفیت سرانجام از گردش حذف میشوند. سیستمهای پرداخت به سمت سکههای ناخالص و سپس اسکناس و پول تغییر میکنند. به نظر میرسد ظهور رمزارزها نظیر بیت کوین در این الگو جای میگیرد. رمزارزها تمام ویژگیهای پول بد را دارند. این ویژگیها عبارتند از منشأ نامشخص، ارزش نامشخص، فعالیتهای معاملاتی مشکوک. آیا قانون گریشام برگشته است؟
در ادامه مقاله گفته شده است که رمزارزهای خصوصی با رمزارزهای بانک مرکزی بسیار تفاوت دارند:
عملکرد رمزارزها از تمام جهات بدتر از پول دولتی است. رمزارزها هیچگونه ارزش مشخصی ندارند و به دلیل عدم پذیرش، سهولت استفادهای در آنها مشاهده نمیشود و امنیت آنها دستخوش کلاهبرداری است. تراکنشهای سایبری فقط مناسب حفظ حریم خصوصی است و ناشناس بودن رمزارزها دقیقا همان چیزی است که مجرمان را به این عرصه جذب میکند.
بنابراین رمزارزها به عنوان واحد حساب و ابزار پرداخت خارج از فعالیتهای مجرمانه، نامناسب هستند. ذخیره ارزش بودن رمزارزها بر اساس این امید است که روزی جایگزین پول واقعی خواهند شد. اما این اتفاق رخ نخواهد داد.
رمزارزها اساسا نه پول هستند و نه محصول مالی، بلکه مثالی از تعریف رابرت شیلر (Robert Shiller) از یک داستان مسری هستند. در یک داستان مسری، مردم به چیزی معتقد هستند زیرا سایر افراد به آن باور دارند. قانون نیوتون جایگزین قانون گریشام شده است. فروپاشی حباب رمزارزها اجتنابناپذیر است.
در ادامه مقاله گفته شده که وقت آن رسیده است تا سروصدا و هیجان پیرامون رمزارزها در کشور هلند فروکش کند:
چندین کشور گامهایی در راستای فروکش کردن هیجان پیرامون رمزارزها برداشتهاند زیرا این موضوع، پیامدهای مضری به دنبال دارد. پیامدهایی نظیر کلاهبرداری، استفاده در فعالیتهای مجرمانه، قمار و شرطبندی، بیثباتی مالی و اقتصادی و هدر رفتن انرژی بسیار زیاد. در هفته جاری اعلام شده است که کشور چین، حسابهای مرتبط با بیت کوین در شبکههای اجتماعی را مسدود میکند.
کشور هلند در این زمینه عقب مانده است. اقداماتی در راستای نظارت سختگیرانه بر روی پلتفرمهای معاملاتی انجام شده است اما موفقیت قابل توجهی حاصل نشده است. در سال ۲۰۱۸، سازمان برنامهریزی مرکزی به خطرات معاملات رمزارزها اشاره کرده بود، اما در پایان گفته بود که هنوز قانونگذاری سختگیرانه لازم و ضروری نیست.
طبق گزارش خبرگزاری هلندی NU.nl، وپکه باستیان هوکسترا رییس حزب دموکرات از سال ۲۰۲۰ و وزیر اقتصاد کابینه سوم نخستوزیر مارک روته (Mark Rutte) از سال ۲۰۱۷ گفته است که اگرچه از نگرانیهای رییس CPB در خصوص رمزارزها مطلع است، اما بهتر است به جای ممنوعیت رمزارز ها به نظارت بر آنها پرداخت. وی در این خصوص گفت:
مشاهدات و نظر من این است که نظارت بر رمزارز ها بسیار کارآمدتر از ممنوعیت کلی آنها در کشور هلند است.
ظاهراً هوکسترا معتقد است که صرفا اعلام ممنوعیت رمزارز ها در کشور هلند منطقی نیست.
دیوید السیلوادور روزا (David El Silvador Rosa) که از کارمندان لجر (Ledger) است در پاسخ به مقاله رییس CPB در توییتر نوشت:
هنوز همه افراد از ارزش رمزارزها و بیت کوین آگاه نیستند. به همین دلیل است که هرکسی میتواند ارزش رمزارزها را در بازاری آزاد بیان کند.