بسیاری از کاربران به کلاینت گث (Geth) اتریوم متکی هستند که یک باگ میتواند این شبکه را به طور موقت مسدود کند، اتفاقی که اصلا نباید در بلاک چین ها رخ دهد.
در این خصوص، توسعه دهندگان اتریوم کور (Ethereum Core) روز جمعه تصمیم گرفتند تا کار بر روی هاردفورک برلین را حداقل تا ماه آگوست به تعویق بیاندازند تا به سایر کلاینت ها فرصت دهند که سهم خود از شبکه را افزایش دهند.
طبق گزارش Ether Nodes کلاینت گث یکی از ۱۱ کلاینت است، اما ۷۹ درصد نودهای اتریوم بر بستر آن فعال هستند.
این مقدار از ماه دسامبر سال گذشته تاکنون ۵ درصد افزایش یافته است. توسعه دهندگان نگران این موضوع هستند که یک باگ مهم بتواند باعث از کار افتادن اتریوم شود.
پیتر زیلاگی (Péter Szilági) سرپرست تیم گث در نشست گروه توسعه دهندگان اصلی در روز جمعه هفته گذشته گفت:
گث بخش عمده ای از شبکه را تشکیل میدهد. این نکته ای بسیار مهم است که به اصلاح کار خود و بی نقص کردن آن بپردازیم زیرا نمیتوان از عواقب آن چشم پوشی کرد.
زبان های برنامه نویسی اتریوم
داشتن کلاینت های متنوع برای شبکه نکته خوبی است. این موضوع باعث میشود که پروژه های مختلف به جامعه توسعه دهندگان اتریوم بپیوندند. اتریوم یک سال پس از عرضه خود در سال ۲۰۱۵ دارای ۸ زبان برنامه نویسی در سطوح مختلف بود. بنیاد اتریوم در حال حاضر کلاینت ها را در پنج بخش زبان برنامه نویسی Go، سالیدیتی (Solidity)، جاوا، جاوااسکریپت و پایتون دسته بندی کرده است.
در عین حال، همانند زبان انسان، تمام زبان های برنامه نویسی نیز دارای تفاوت ها و نقص های مختص به خود هستند. هنگامی که توسعه دهندگان اتریوم به روزرسانی انجام میدهند، این تفاوت ها میتواند منجر به باگ های مهمی شوند.
آلکسی آخونوف (Alexey Akhunov) یکی از توسعه دهندگان مستقل گفته است:
دلیل اصلی به تعویق افتادن هاردفورک برلین میتواند کاهش وابستگی کاربران به کلاینت گث باشد. در حال حاضر بار موجود بر روی گث بسیار زیاد است و اصلاح این کلاینت بسیار مهم و ضروری است.
این موضوع با اعتراف کلاینت پریتی (Parity) از ناتوانی خود در حفظ پروژه تشدید یافته است. تیم پریتی در پست بلاک خود نوشته است:
پریتی نمیتواند منابع مورد نیاز برای صرفا نگهداری و حفظ پروژه را تامین کند.
کدبیس این پروژه به سازمان مستقل غیرمتمرکزی از توسعه دهندگان انتقال داده شده است. بودجه این سازمان توسط تیمی از کانسنسیس به اسم Gnosis تامین میشود. پریتی اکنون تحت نام Open Ethereum فعالیت میکند. از ماه دسامبر سال گذشته، این کلاینت تقریبا ۶۰ درصد نودهای خود را از دست داده است. گفتنی است کلاینت گث نیز از ماه دسامبر ۱۴ درصد نودهای خود را از دست داده است.
متنوع سازی کلاینت ها
مارتین کوپلمان (Martin Köppelmann) موسس Gnosis گفته است:
در شرایط ایده آل ما چندین کلاینت خواهیم داشت که سهم بازار هیچکدام بیشتر از ۳۳ درصد نباشد. اگرچه Open Ethereum به تعداد نودهای کلاینت پریتی دست نیافته است، اما این موضوع یک نکته منفی به حساب نمیآید. اتفاقا کاملا برعکس این موضوع است. هنگامی که Gnosis مسئولیت Open Ethereum را به عهده گرفت، سهم بازار ما صفر درصد بود.
علیرغم اشتیاق و خوش بینی کوپلمان، نگرانی های زیلاگی نیز منطقی است. اجرای هر چیزی به جز گث برای کاربران، صرافی ها و کلاینت های دیگر دشوار شده است و اگر گث با مشکل فنی مهمی مواجه شود، این وابستگی میتواند پیامدهای چشمگیری داشته باشد.
این وابستگی دلیل اصلی عرضه کند و با تاخیر اتریوم ۲.۰ است. محققان اتریوم ۲.۰ توافق کرده اند تا زمان متنوع شدن کلاینت ها صبر کنند تا در صورتی که یک یا دو مورد از کلاینت ها از کار افتادند، شبکه به مشکل برنخورد.
پیشتازی گث
این سوال مطرح میشود که سایر کلاینت ها چگونه میتوانند به گث نزدیک شوند.
گرگ کالوین (Greg Colvin) توسعه دهنده اتریوم در نشست توسعه دهندگان گفت که این سوال بعید است که توسط توسعه دهندگان پاسخ داده شود. پروژه ها تصمیم خواهند گرفت تا با کلاینتی کار کنند که سهم اندکی از بازار دارد زیرا نیازهایی دارند که گث نمیتواند برطرف کند.