کارمزد تراکنشهای اتریوم از ۲۰۰ جیوه (Gwei) عبور کرد و در حال حاضر به ۲۵۶ رسیده است. این موضوع تهدید جدی برای پذیرش گسترده دیفای به وجود آورد. افزایش سقف گس فقط به سود ماینرهای شبکه بوده است.
انتقال به لایه دوم، مناسبترین راهکار برای کاهش هزینه استفاده از اتریوم است.
افزایش کارمزد اتریوم
پروتکلهای دیفای به سطح بالایی از کاربرد متکی هستند تا استفاده از آنها، کارمزد ایجاد کند و برای دارندگان توکن سودآور باشد. اما کارمزد تراکنشها به سطحی رسیده است که هزینه استفاده از اتریوم، سود بالقوه را خنثی میکند.
با وجود ۲۰۰ Gwei در هر واحد گس، استفاده از اتریوم بیش از پیش گران شده است.
این موضوع، مسیر پروتکلهای دیفای به سایر بلاک چینها نظیر کازمس (Cosmos) و سولانا (Solana) را هموار میسازد. هرچند، اکثر کاربران دیفای و نقدینگی این عرصه همچنان در اتریوم قرار دارد.
نهنگها که بخش عمدهای از کاربرد دیفای را در اختیار دارند، در خصوص پرداخت کارمزد ۱۰ دلاری برای انتقال توکنها یا پرداخت ۲۰ دلار برای عرضه توکنها به بازار مشکلی ندارند.
اما اگر دیفای میخواهد سهم قابل توجهی از بازار را به خود اختصاص دهد، هزینه کمتر تراکنشها ضروری است.
تنها برندگان واقعی در این شرایط، ماینرهای اتریوم هستند که با افزایش درآمد حاصل از کارمزد تراکنشها سود خوبی را کسب کردهاند.
کل درآمد ماینرهای اتریوم در سه ماهه جاری بیش از ۱۴۰۰ درصد افزایش یافته است که این موضوع، اتریوم را از لحاظ درآمد ماینرها بعد از بیت کوین قرار میدهد.
هرچند مدارکی از این موضوع وجود دارد که خود ماینرها تراکنشهای اسپم به بلاک چین ارسال میکنند تا کارمزد تراکنشها را در سطح بالایی حفظ کنند.
ماینرها به صورت یک طرفه، سقف گس بلاک چین را افزایش دادهاند که راهکار واقعی نیست. تمام کاری که ماینرها انجام دادهاند افزایش بار برای اپراتور نودهای اتِریوم است، در حالی که سود اصلی به ماینرها تعلق میگیرد.
راهکارهای این مشکل
راهکارهای لایه دوم، یک شبکه فرعی بر بستر بلاک چین موجود ایجاد میکنند و کاهش هزینه تراکنشها را نوید میدهند.
لوپرینگ (Loopring)، DeversiFi و چند محصول دیفای دیگر بر بستر اکوسیستم لایه دوم قرار دارند، اما این محصولات بخش اندکی از کل کاربرد دیفای را به خود اختصاص دادهاند.
دو راهکار دیگر EIP-1559 و اتریوم ۲.۰ هستند. اگرچه EIP-1559 کارمزد گس را کاهش نمیدهد، اما کارمزدها را قابل پیشبینیتر میکند و احتمال دستکاری ماینرها را کاهش میدهد. اتریوم ۲.۰ شاردینگ را به اتریوم وارد میکند. شاردینگ، مقیاسپذیری بلاک چین اتریوم را بهبود میبخشد.
هرچند با در نظر گرفتن نکات مثبت و منفی اتریوم ۲.۰ و راهکارهای لایه دوم، میتوان گفت که راهکارهای لایه دوم مناسبتر هستند زیرا حجم بلاک چین اتریوم را به صورت تصاعدی افزایش نمیدهند.