اتریوم نسل دوم در حال آماده شدن است و قرار است که در جولای راهاندازی شود. اتریوم نسل دوم در حال حرکت از پروتکل گواه اثبات کار (PoW) به سمت گواه اثبات سهام (PoS) است و قرار است بعد از این راهاندازی، بجای اینکه افراد در حل کردن مسائل با یکدیگر رقابت کنند، از روش دیگری استفاده شود و کاربرانی که بیشترین ثروت را جمع کرده و یا به اصطلاح استیک (stake) کرده باشند، مسئول اعتبارسنجی تراکنشهای اتر (Ether) و تامین امنیت شبکه باشند.
به خاطر این تغییرات بنیادین است که عده زیادی بر این باورند شروع راهاندازی اتریوم نسل دوم باعث بزرگترین تغییرات اقتصادی این جامعه و صعود قیمت این ارز دیجیتال خواهد شد. این افراد معتقدند که ورود به مرحله استیکینگ و تغییرات اساسی در عرضه این ارز دیجیتال بزرگ باعث افزایش تقاضا خواهد شد. اما حال باید دید که افراد دیگر در این حوزه با این اظهارات موافق هستند یا خیر.
تغییرات در عرضه اتریوم
با ظهور اتریوم نسل دوم، حدودا ۳۰ درصد کل اتر موجود محبوس میشود و سرمایهگذاران به امید دستیابی به سود پایدار اقدام به استیکینگ میکنند. به این ترتیب عدهای بر این باورند که عرضه اتریوم کم میشود. از طرف دیگر، افرادی هم هستند که با توجه به ماهیت احتکارآمیز این دارایی دیجیتال نسبت به این تئوری بدبین هستند. آنها معتقدند که این ورود سرمایهگذاران جدید به فضای کریپتو است که باعث افزایش تقاضا برای داراییهای دیجیتالی مانند اتر میشود.
افراد مشکوک به تئوری بالا بر این باورند که استیکینگ ریسکهای خاص خود را دارد و این مانع از مشارکت افراد زیادی خواهد شد. از طرف دیگر و به نظر آنها، اتریوم با این کار به رقابت با دی فای (DeFi) یا همان امور مالی غیر متمرکز میپردازد و این در حالی است که در دی فای افراد میتوانند هر زمانی که بخواهند از پوزیشن (position) خود خارج شوند و به وجوه خود دسترسی داشته باشند.
از طرف دیگر، این افراد معتقدند که استیکینگ یک شبه روی نمیدهد و زمانبر است. از نظر آنها اگرچه افزایش تقاضا در تئوری ممکن است، اما در عمل مقدار اتر زیادی در پروتکلهای دیفای محبوس شده است و همین امر ممکن است باعث افزایش برجسته قیمت نشود. به نظر میرسد که تعداد اتریومهای مورد نیاز برای استیکینگ و اعتبارسنجی هم در حال افزایش است و این خود مانع دیگری در برابر افراد است.
اخیرا ویتالیک بوترین (Vitalik Buterin) در مصاحبهای ابراز داشته که هدف از اتریوم نسل دوم و ایجاد این تغییرات، کاهش صدور است. او ابراز داشته که حداکثر صدور تئوری در اتریوم نسل دوم ۲ میلیون در سال خواهد بود که چنین امری میتواند به معنی کاهش عرضه شدید باشد.
ترس عقب افتادن از قافله
افراد خوشبین به حرکت صعودی اتریوم بر این باورند که ترس عقب افتادن از قافله یکی دیگر از عواملی است که باعث افزایش قیمت اتر خواهد شد. آنها معتقدند که با به وجود آمدن شوک عرضه و شوک تقاضا، افراد زیادی به این ارز دیجیتال روی میآورند و حتی در کوتاه مدت باعث افزایش قیمت خواهند شد.
آخرین باری که اتریوم چنین حالتی را تجربه کرد، برمیگردد به سال ۲۰۱۷ و زمانی که قیمت بیت کوین به ۲۰.۰۰۰ دلار رسید. بیت کوین طلایهدار جهان ارزهای دیجیتال است و حرکات آن قطعا حرکات آلتکوینها (Altcoin) را تحت تاثیر قرار خواهد داد. پس افزایش قیمت بیت کوین و حرکت صعودی آن بر اتر هم بیتاثیر نخواهد بود.
اگر این قضیه تحقق پیدا کند و افراد به سمت اتر هجوم برند، ممکن است تعدادی از صرافیها امکان استیکینگ را برای افراد فراهم کنند و این باعث کاهش بیشتر عرضه هم خواهد شد. از منظر افراد خوشبین به حرکت صعودی اتریوم، چیزی که مانع شدت بیشتر حرکت صعودی سال ۲۰۱۷ شد، فقدان ارز فیات بود. اینک اوضاع فرق کرده و میبینیم که صرافیهایی مانند بایننس (Binance) امکان مبادله کریپتو را با تعداد زیادی ارز فیات فراهم کردهاند که این باعث افزایش نقدینگی کریپتو شده است و به حرکت صعودی بعدی کمک خواهد کرد.
از نظر این افراد، وجود ارز فیات در فضای حال حاضر به رشد اتریوم کمک خواهد کرد. از طرف دیگر، دیفای اساسا بر روی بلاک چین اتریوم قرار دارد و این باعث افزایش تقاضا خواهد شد. استیبل کوینها که بخشی از دی فای هستند، عمدتا بر روی اتریوم قرار دارند و بنابراین افزایش تعداد استیبل کوینهای موجود بر این بلاک چین نیز باعث افزایش تقاضا خواهد شد.
سوزاندن اتریوم
EIP 1559 یکی از پیشنهادهای بهبود اتریوم است و هدف آن این است که کارایی مکانیسم تراکنش اتریوم را بالا ببرد. برای این کار لازم است که BASEFEE با نرخ حدود ۱۰۰۰۰ اتریوم در سال سوزانده شود. این فرآیند نیز از نظر عدهای میتواند منجر به کمیابی شود و عرضه سالیانه را کاهش دهد.
این افراد بر این باورند که در صورتی که سازمانهای بزرگ بلاک چین اتریوم را در دست بگیرند، میزان اتر سوزانده شده در سال افزایش پیدا میکند و این عرضه سالیانه اتریوم را بیشتر هم کاهش میدهد. از طرف دیگر، افرادی بر این باورند که تاثیر این امر بر عرضه اتریوم ناچیز است و چندان حائز اهمیت نیست. در کل باید گفت که آینده این ارز دیجیتال بستگی به حل مشکلاتی مانند مقیاسپذیری و سرعت تراکنشها دارد و موارد دیگر جزئیات هستند و چندان حائز اهمیت نیستند.
تقاضای واقعی
علاوه بر دلایلی که برای احتمال رشد اتر ذکر شد، اتریوم نسل دوم قرار است برای مشکل مقیاسپذیری راهحل ارائه دهد و اگر این امر صورت بگیرد، تقاضای واقعی برای این ارز دیجیتال بزرگ افزایش خواهد یافت. حل این مشکل تاثیرات برجستهای بر مصرفکننده خواهد گذاشت. ارزش یک شبکه بر تعداد کاربران آن متمرکز است و اتریوم نسل دوم هم برای توسعه کاربران خود باید با موفقیت به اهداف خود برسد. البته این افزایش کاربران نیز زمان لازم دارد و به یکباره انجام نخواهد شد.
برطرف کردن مشکلات اتریوم نسل اول میتواند اکوسیستمی ایمن و پایدار را ایجاد کند. این منجر به استفاده بیشتر از پلتفرم خواهد شد و احتمالا تقاضا را در دراز مدت افزایش خواهد داد. البته این ارتقا نیز مشکلات خاص خود را دارد و میتواند منجر به افزایش تمرکز شود. انتقادی که همواره نسبت به گواه اثبات سهام وارد بوده این است که ثروتمند را روز به روز ثروتمندتر میکند. زمانی که کنترل این شبکه در دستان افراد خاصی قرار گرفت، دیگر بازگرفتن این کنترل غیر ممکن خواهد بود.
شک و تردیدهایی که در مورد اتریوم نسل دوم وجود دارد، ممکن است باعث شود که تعدادی از پروژههای سودآور از اتریوم نسل اول خارج نشوند. امروزه نیز راهحلهایی برای افزایش مقیاسپذیری وجود دارد و ممکن است این پروژهها ضرورتی برای انتقال به اتریوم نسل دوم احساس نکنند.
بسیاری بر این باورند که سود سالانه اتر چیزی نیست که انگیزه را برای ورود به نسل دوم فراهم کند، زیرا که چنین سودی در فضای خارج از این ارز دیجیتال و در پروژههای دیگر قابل دستیابی است.
همه دارندگان اتریوم امیدوارند که قیمت آن افزایش پیدا کند و احتمال آن وجود دارد که عوامل ذکر شده در این مقاله باعث افزایش قیمت این ارز دیجیتال محبوب شوند. نظر شما چیست؟ آیا قیمت اتر افزایش خواهد یافت؟ نظرات خود را با ما در میان بگذارید.