تنشهای تجاری میان اتحادیه اروپا و آمریکا وارد مرحله تازهای شده است. در واکنش به تعرفههای سنگینی که دونالد ترامپ، رییسجمهور آمریکا بر واردات کالاهای اروپایی اعمال کرده، حالا کشورهای اروپایی تصمیم گرفتهاند تا با هم متحد شده و در روزهای آینده، اولین گام تلافیجویانه خود را بردارند.
به گزارش میهن بلاکچین و بر اساس طرح جدید اتحادیه اروپا، قرار است روی مجموعهای از کالاهای آمریکایی از نخ دندان گرفته تا الماس تا سقف ۲۸ میلیارد دلار تعرفه وضع شود.
اجرای چنین طرحی، به معنای پیوستن اتحادیه اروپا به چین و کانادا در مقابله با تعرفههای آمریکا خواهد بود؛ اقدامی که ممکن است شعلههای یک جنگ تجاری جهانی را روشن کند. بسیاری نگراناند که این تنشها باعث افزایش قیمت کالاها برای میلیاردها مصرفکننده در سراسر جهان و در نهایت، ورود اقتصادهای بزرگ به رکود شود.
ترامپ اعلام کرده که از روز چهارشنبه، واردات فولاد، آلومینیوم، خودرو و تقریبا همه کالاها از اروپا با تعرفههای سنگین مواجه خواهد شد. این تصمیم چیزی حدود ۷۰٪ از کل صادرات اتحادیه اروپا به آمریکا را هدف قرار میدهد؛ صادراتی که در سال گذشته ۵۳۲ میلیارد یورو (معادل ۵۸۵ میلیارد دلار) ارزش داشت. حالا شایعههایی هم مطرح شده که ممکن است مس، دارو، نیمهرساناها و چوب هم به این لیست اضافه شوند.
اتحادیه اروپا چه برنامهای دارد؟
کمیسیون اروپا که وظیفه هماهنگی سیاستهای تجاری اتحادیه را برعهده دارد، قرار است روز دوشنبه فهرستی از کالاهای آمریکایی مشمول تعرفههای تلافیجویانه را به کشورهای عضو اتحادیه ارائه دهند. این فهرست بیشتر پاسخی به تعرفههای فولاد و آلومینیوم آمریکاست و شامل محصولاتی از جمله گوشت، غلات، چوب، آدامس، جاروبرقی و حتی کاغذ توالت خواهد شد.
اقتصاد اتحادیه اروپا به شدت به تجارت آزاد وابسته است و حالا به نظر میرسد که این اتحادیه در تلاش است تا با انسجام در مواضع خود و ارائه پاسخی هماهنگ و قاطع، درنهایت آمریکا را پای میز مذاکره بکشاند.
در همین حال، نخستین نشست سیاسی اتحادیه اروپا پس از اعلام تعرفههای ترامپ در لوکزامبورگ برگزار خواهد شد و مقامات ۲۷ کشور اروپایی در آن شرکت خواهند کرد.
اتحادیه اروپا ترجیح میدهد این بحران از راه گفتوگو حل شود، اما اگر مذاکره جواب ندهد، آماده است که با قدرت مقابله کند. یکی از دیپلماتهای اروپایی میگوید:
بعد از برگزیت، بزرگترین نگرانی ما از همگسیختگی اتحادیه بود. ولی حالا همه میدانند که در مسائل تجاری، وحدت قدرت میآورد.
اختلافنظر در اروپا
در حاضر مواضع کشورهای مختلف اروپایی در قبال تعرفههای ترامپ متفاوت است. فرانسه میگوید باید پاسخ اتحادیه اروپا فراتر از تعرفهها باشد و حتی امانوئل مکرون پیشنهاد کرده که فعلا شرکتهای اروپایی در آمریکا سرمایهگذاری نکنند.
در سمت دیگر، ایرلند که یک سوم صادراتش به آمریکا میرود خواستار پاسخی آرام و منطقی شده است. ایتالیا، سومین صادرکننده بزرگ به آمریکا نیز در مورد اقدام متقابل اتحادیه اروپا نامطمئن است.
یکی از دیپلماتهای اروپایی در این باره میگوید:
پیدا کردن تعادل سخت است. پاسخها نباید آنقدر ملایم باشند که آمریکا را به میز مذاکره نیاورند، و نه آنقدر شدید که باعث تشدید تنشها شود.
تعرفههای تلافیجویانه اتحادیه اروپا قرار است روز چهارشنبه به رای گذاشته شود و در صورت عدم مخالفت اکثریت کشورهای عضو، احتمالا تصویب خواهند شد. مرحله اول این تعرفهها قرار است از ۱۵ آپریل