رپورتاژ آگهی یکی از روشهای کسب درآمد برای رسانههایی است که مخاطبان قابل توجهی دارند. این رسانهها در ازای دریافت هزینه، محتوای مورد نظر مخاطب را به کاربرانشان نمایش میدهند. انتظار میرود پیش از قبول و انتشار محتوا، بررسی کاملی انجام شود تا خیالمان راحت باشد که به کاربر آسیبی نمیرسد؛ اما در بسیاری از موارد این اتفاق نمیافتد. همین موضوع به کلاهبرداران هم کمک کرده است تا بیشتر دیده شوند و راحتتر اعتماد مردم را جلب کنند. در این مقاله از میهن بلاکچین، میخواهیم نقدی داشته باشیم بر انتشار رپورتاژ آگهی در رسانههای عمومی و بهخصوص رمزارزی و محتوای آن به شما کمک میکند تا در مواجهه با این مطالب هوشمندانه عمل کنید.
رپورتاژ آگهی چیست؟
حضور گسترده مردم در فضای آنلاین، وبسایتهای پرمخاطب را به محل مناسبی برای تبلیغات و دیدهشدن تبدیل کرده است. رپورتاژ آگهی یک روش تبلیغات متنی است که تبلیغدهنده آن را در وبسایتهای پرمخاطبی که مخاطبان هدفش را در آنها میبیند، منتشر میکند. در این روش تبلیغدهنده محتوای مورد نظرش را آماده و هزینه رپورتاژ را پرداخت میکند.
سپس آن مطلب به صورت همسان با محتواهای وبسایت موردنظر منتشر میشود؛ یعنی در نگاه اول کاربر فکر میکند که محتوای این مطلب را هم همان وبسایتی نوشته است که مدتی است آن را دنبال میکند و تا حدودی به آن اعتماد دارد.
البته وبسایتهای بزرگ هم دوست ندارند جایگاهشان در بین مخاطبان را از دست بدهند. آنها محتوای رپورتاژهای درخواستی را بررسی میکنند و اگر با معیارهایشان همخوانی داشت، آن را منتشر میکنند.
وبسایتها برای انتشار رپورتاژ آگهی معمولا دو سیاست دارند. سیاست اول استفاده از دستهبندی یا تگ تبلیغات و رپورتاژ آگهی برای مطلب منتشرشده است. گاهی نیز باکس هشداری قرار میدهند تا کاربر متوجه شود که مطلب رپورتاژ آگهی و مسئولیت صحت اطلاعات بر عهده تبلیغدهنده است. سیاست دوم انتشار مطلب کاملا مشابه با مطالب اصلی و بدون هیچگونه المان نشاندهنده تبلیغات است.
سوءاستفاده کلاهبرداران از رپورتاژ
در حالت معمول آنهایی که برای رپورتاژ آگهی هزینه میکنند، کسبوکارهایی هستند که هدفشان دیدهشدن محتوای مورد نظر و همچنین بهبود سئوی وبسایت خودشان با دریافت لینک از سایت پرمخاطب است. اما همین رپورتاژ آگهی بستر دیده شدن کلاهبرداران را هم فراهم کرده است.
یک شخص یا شرکت کلاهبردار میتواند رپورتاژی را به سایتهای بزرگ دهد که محتوای آن برایش اعتماد میسازد. به عنوان مثال محتوای رپورتاژ میتواند تعریف و تمجید از شخص باشد و رزومهای ساختگی برایش بسازد. روش دیگر میتواند انجام دادن مصاحبه با شخص یا شرکت به عنوان یک الگوی موفقیت باشد.
انتشار چنین مطالبی در سایتهای پربازدید باعث میشود تا کاربران در نتیجه جستجوی اسم شخص یا شرکت کلاهبردار در گوگل، رپورتاژ موردنظر آنها را در سایتهایی شناختهشده به عنوان نتایج برتر ببیند. اگر کاربر چندان دانش زیادی از تبلیغات آنلاین نداشته باشد، با همین مطلب به شیادان اعتماد میکند و سرمایه خود را در اختیار آنها قرار میدهد.
این موضوع فقط مختص سایتهای ایرانی نیست. بسیاری از پروژههای کریپتویی نیز مطالبی حاوی تعریف و تمجید و آیندهدار بودن را در قالب رپورتاژ آگهی در سایتهای مختلف منتشر میکنند. کاربران هم برای تصمیمگیری درباره سرمایهگذاری روی توکن پروژه، در نتیجه جستجوی اسم آنها در گوکل با این رپورتاژها مواجه و برای سرمایهگذاری ترغیب میشود.
نقدی بر فعالیت رسانههای عمومی
انتظار میرود همه رسانهها محتوای رپورتاژها را بررسی کنند و در صورت مشاهده مطالب خلاف واقع یا مشکلساز برای کاربر، از انتشار آن خودداری کنند. معمولا این اتفاق میافتد اما رسانههای عمومی به خصوص آنهایی که ماهیت خبری دارند، اغلب دانش کمتری در ارتباط با ارزهای دیجیتال و اتفاقات پیرامون آن دارند. به همین دلیل ممکن است در بررسی محتوای رپورتاژ آگهی درخواستی مرتبط با فضای رمزارزها تخصص و تجربه کافی نداشته باشند و با سختگیری کمتری مطلب را منتشر کنند.
تصویر فوق یک نمونه رپورتاژ آگهی است که علی حسنی را جوانترین کارآفرین ایرانی در زمینه ارزهای دیجیتال معرفی میکند و در یکی از سایتهای خبری مطرح منتشر شده است. سال گذشته اگر اسم این شخص را سرچ میکردید، در نتایج اول چندین مطلب مشابه تصویر فوق میدید که همگی در تحسین یک کارآفرین جوان بودند و سبک زندگی او را به عنوان یک الگو بررسی میکردند، اما اکنون در نتایج جستجو با رزومه کلاهبرداری علی حسنی مواجه میشوید که میهن بلاکچین به آن پرداخته است و توصیه میکنم آن را مطالعه کنید.
توقع داریم که رسانههای آنلاین حتی اگر محتوای رپورتاژ به خودی خود مشکلی نداشته باشد، بیشتر در مورد سوابق اشخاص و شرکتها تحقیق کنند. کمک گرفتن از کارشناسان مختلف برای بررسی یک محتوا در حوزهای خاص هم میتواند راهگشا باشد.
نقدی بر فعالیت رسانههای رمزارزی
رپورتاژهایی که در رسانههای رمزارزی منتشر میشوند، کاملا مرتبط با این حوزه و مخاطبان آن هستند و بیشتر آنها میتوانند سرمایه کاربران را به خطر بیاندازند. این مطالب باید با دقت و حساسیت بیشتری بررسی شوند و سرتاسر محتوا از تیتر گرفته تا تصاویر، زیر ذرهبین قرار بگیرند. این رویهای است که ما در میهن بلاکچین در پیش گرفتهایم و درخواستهای رپورتاژ زیادی را به دلیل تهدید مستقیم یا غیرمستقیم سرمایه کاربران رد کردهایم.
عنوان بسیاری از رپورتاژها بررسی فلان موضوع، طرح، پروژه و غیره است. تصور کاربر وقتی آن را میخواند این است که این بررسی توسط رسانه مورد علاقهاش صورت گرفته است؛ پس ممکن است بهراحتی نتیجه بررسی را بپذیرد. این موضوع زمانی حساستر میشود که مطلب بدون المان نشاندهنده رپورتاژ منتشر شود. بنابراین قبل از انتشار رپورتاژ کارشناسان مجموعه باید به دقت مطلب را بررسی کنند و در صورت وجود هرگونه نقطه ابهامی درخواست رپورتاژ را رد کنند.
تصویر فوق یک رپورتاژ آگهی است که در رسانههای رمزارزی زیادی منتشر شده است که تعدادی آن را به صورت رپورتاژ و تعدادی بدون المان نشاندهنده رپورتاژ منتشر کردهاند. با بررسی بیشتر این محتواها متوجه میشوید که شخصی هزینه کرده و چندین رپورتاژ در سایتهای مختلف در مورد این صرافی منتشر کرده است. او در همه این مطالب لینک رفرال خود را برای ثبتنام در صرافی قرار داده است تا از قابلیت دعوت دوست صرافی استفاده کرده و در کارمزد معاملات افرادی که با لینک رفرال او ثبتنام کردهاند، سهیم شود.
ذات این کار مشکلی ندارد و نقدی هم به آن وارد نیست. اما با مراجعه به سایت Margex متوجه میشوید که به صورت واضح و شفاف اعلام کرده است به کاربران ایرانی خدمات نمیدهد. حتی این موضوع در فوتر سایت نیز علاوه بر صفحه قوانین اشاره شده است (تصویر زیر).
بنابراین قطعا این صرافی میتواند تهدیدی برای سرمایه کاربران باشد و وقتی از تیتر بررسی برای آن استفاده شده است، حداقل باید در طی مطلب به این موضوع که این صرافی برای کاربران ایرانی ریسک دارد، اشاره شده باشد.
سخنی با کاربران میهن بلاکچین
یقینا از تمام رسانهها انتظار میرود که محتوای رپورتاژ را قبل از انتشار بررسی کنند و همگی تقریبا این کار را کموبیش انجام میدهند. در دو قسمت قبلی عملکرد رسانهها را نقد کردیم و وظیفه همه رسانهها است که با دقت و حساسیت بیشتری در قبال رپورتاژها عمل کنند. اما شما کاربران عزیز هم بهتر است مطالب را با دقت و وسواس زیادی بخوانید و صرفا محتوای منتشرشده در یک رسانه مرجع را ملاک سرمایهگذاری خود قرار ندهید. حتما قبل از هرگونه سرمایهگذاری خودتان به اندازه کافی تحقیق کنید، DYOR در دنیای ارزهای دیجیتال را جدی بگیرید و حاصل تلاش خود را راحت در اختیار دیگران قرار ندهید.
سوالات متداول (FAQ)
رپورتاژ آگهی یا خبری یک مدل تبلیغات متنی است که طی آن محتوای مورد نظر تبلیغدهنده به صورت همسان با سایر محتواها روی سایت پربازدید مورد نظر منتشر میشود.
کلاهبرداران با انتشار مطالبی که شخص، شرکت، طرح یا پروژه آنها را تحسین و تمجید میکند، اعتماد کاربران را جلب میکنند و آنها را ترغیب به سرمایهگذاری میکنند.
جمعبندی
در این مطلب توضیح کوتاهی در مورد رپورتاژ آگهی