احتمالا با روشهای کسب سود در پلتفرمهای وامدهی و استیکینگ ارزهای دیجیتال آشنا هستید؛ اما آیا تا بهحال در مورد استراتژی لوپینگ چیزی شنیدهاید؟
استراتژی Looping روشی برای کسب بازده بیشتر در سرویسهای دیفای است. البته لوپینگ در سایر بازارهای مالی و حوزههایی مانند بازاریابی، مدیریت و توسعه محصول هم کاربرد دارد. این استراتژی مبتنی بر ایجاد یک چرخه متناوب است که در طی آن فرآیندها مدام بهبود پیدا میکنند تا هدف موردنظر محقق شود. در این مطلب میخواهیم بدانیم که استراتژی لوپینگ چیست، چطور میتوانیم با کمک این استراتژی در پروتکلهای وامدهی و استیکنگ سود بیشتری به دست بیاوریم، استفاده از لوپینگ چه ریسکهایی دارد و لوپینگ خودکار چیست. اگر اهل ریسک و طرفدار استراتژیهای سودآور هستید، با میهن بلاکچین همراه باشید.
استراتژی Looping چیست؟
اصطلاح لوپ (Loop) به معنای حلقه تکرار است. بر همین اساس در استراتژی لوپینگ (Looping Strategy) هم یک فعالیت یا فرآیند بهطور متناوب تکرار میشود. در بازارهای مالی مختلف از این استراتژی برای کسب سود بیشتر استفاده میشود. لوپینگ در بازار ارزهای دیجیتال در بخش دیفای و بهویژه پروتکلهای وامدهی (Lending Protocol) و استیکینگ (Staking) کاربرد دارد.
برای درک بهتر این استراتژی بیاید از آنچه که در بازارهای سنتی اتفاق میافتد، شروع کنیم. در سراسر دنیا یکی از روشهای امن کسب درآمد، سپردهگذاری نزد موسسات مالی و بانکهای سنتی است. افراد پولهای نقدشان را در اختیار بانک قرار میدهند و در ازای سپردههای خود سود دریافت میکنند. بانک برای تامین هزینهها ازجمله سود سپردهگذاران، پولهای وثیقهشده را به افرادی که به وام نیاز دارند، قرض میدهد و در عوض نرخ بهره بالاتری را از آنها میگیرد. در واقع بانک از اسپرد (Spresd) یا تفاوت نرخ سودی که به سپردهگذار میدهد و نرخ بهرهای که از وامگیرنده دریافت میکند، درآمد کسب میکند.
در بازار مسکن هم شرایط مشابهی وجود دارد. یک سرمایهگذار حوزه املاک و مستغلات میتواند ملکی را بخرد، بابت خرید آن از بانک وام بگیرد، ملک مذکور را اجاره بدهد و با وامی که دارد یک ملک دیگر بخرد. در حقیقت تکرار این فرآیند، اجرای استراتژی لوپینگ در سرمایهگذاری مسکن است که منجر به کسب سود بیشتر برای سرمایهگذار میشود.
استراتژی لوپینگ در دیفای چیست؟
حالا برگردیم به دنیای دیجیتال؛ در پروتکلهای وامدهی و استیکینگ دیفای هم میتوانیم با اعمال همین منطق، سود بیشتری بهدست بیاوریم. در ادامه استراتژی لوپینگ را بهطور جداگانه برای هر بخش بررسی میکنیم.
استراتژی لوپینگ برای پروتکلهای وامدهی
روند معمول در پروتکلهای وامدهی (Lending Protocol) این است که سرمایهگذار در ازای سپردهای که در اختیار بانک قرار میدهد، سود دریافت میکند و اگر از بانک وام بگیرد باید نرخ بهره پرداخت کند. در این میان بسیاری از پروتکلها، توکنهای بومی خودشان را صادر میکنند و به عنوان مشوق استفاده از پلتفرم، درصد مشخصی از توکنها را به سپردهگذاران میدهند. در چنین شرایطی نرخ درصد سالانه (APR) سپردهگذاری (Lend) بیشتر از نرخ درصد سالانه دریافت وام (Borrow) میشود. بنابراین کاربر ترجیح میدهد داراییهایی را که وام گرفته است، مجددا سپردهگذاری کند و از حاشیه اختلاف سود و نرخ بهره، درآمد بهدست بیاورد. با توجه به اینکه در این فرآیند یک حلقه تکرار از استقراض و وامدهی ایجاد میشود به آن استراتژی لوپینگ گفته میشود.
حالا بیاید با یک مثال موضوع را روشنتر کنیم. فرض کنید میخواهید داراییهای اتر (ETH) خود به ارزش ۱۰۰ دلار را در یک پروتکل وامدهی وثیقه کنید و سود بگیرید. سود سپردهگذاری در این پروتکل ۸٪ است و ۲٪ در قالب توکن بومی پروتکل به عنوان مشوق استفاده از پلتفرم به شما داده میشود. در نتیجه، مجموع سود سپردهگذاری در این پلتفرم به ۱۰٪ میرسد که نسبت به سود استقراض اعلامشده بیشتر میشود.
همچنین حداکثر دارایی قابل برداشت از موقعیت سپردهگذاری شده (LTV) معادل ۸۰٪ وثیقه اعلام شده است. بنابراین میتوانید به نسبت وثیقهای که دارید، ۸۰ دلار اتر وام بگیرید و مجددا آن را سپردهگذاری کنید. حالا داراییهای وثیقه شما به ۱۸۰ دلار میرسد و میتوانید طبق LTV، دوباره درصد مشخصی از داراییتان را وام بگیرید و آن را نزد پروتکل وثیقه کنید. در حلقه تکرار این پروسه، داراییهای شما که درگیر موقعیت وامدهی هستند، افزایش مییابند و به شرط اینکه سود سپردهگذاری بیشتر از سود دریافت وام بماند، بازده قابلتوجهی نصیب شما خواهد شد.
استراتژی لوپینگ برای پروتکلهای لیکویید استیکینگ
کسب سود از استراتژی لوپینگ همیشه مبتنی بر حاشیه سود بین سپردهگذاری و استقراض نیست؛ بلکه گاهی بازده از طریق سرمایهگذاری در پروتکلهای لیکویید استیکینگ و توکنهای سودده (Yield-bearing tokens) بهدست میآید. بازدهی و ارزش این توکنها در پروژههای مختلف، متفاوت است؛ اما بهطور کلی ارزش آنها معادل ارزش اولیه سپرده کاربر بهاضافه پاداش استیک است و سهم کاربر از موجودی صندوق را نشان میدهند.
توکن اتر استیکشده (stETH) نمونه بارزی از توکنهای سوددهی است. کاربرانی که برای تامین امنیت شبکه اتریوم، توکن اتر را در پلتفرم لیدو استیک کنند، توکن stETH میگیرند. شبیه به سناریوی پروتکلهای وامدهی که کاربر در کنار سود سپردهگذاری مشوقهای بومی پروتکل را هم دریافت میکرد، در این حالت علاوه بر سود وثیقه پاداش استیکینگ را هم دریافت میکنند.
در هر پروژه، پاداش استیک به طور خودکار و بر اساس سهم کاربر از موجودی صندوق تعیین میشود. به همین دلیل با افزایش موجودی صندوق، ارزش توکنی که در اختیار کاربر است نیز افزایش پیدا میکند. با توجه به اینکه در این حالت نیز نرخ سود استیک بیشتر از دریافت وام است، کاربر ترجیح میدهد با استفاد از استراتژی لوپینگ بازده بالاتری را بهدست بیاورد.
معایب استراتژی لوپینگ چیست؟
اگرچه استفاده از استراتژی لوپینگ در ارزهای دیجیتال برای کاربران دیفای مزایایی به همراه دارد؛ اما با ریسکهایی نیز مواجه است که باید به آنها توجه داشته باشیم. استفاده از این استراتژی شبیه به راهرفتن روی چوب موازنه است؛ چراکه درصورت تغییر نرخ وامدهی و استقراض، توقف صدور مشوقهای بومی به سپردهگذاران یا کاهش پاداش استیکنیگ، تعادل از بین میرود یا عملا هرچه رشته کرده بودید، پنبه میشود.
یکی دیگر از ریسکهای مرتبط با این استراتژی، خطر هک شدن پروتکلهای دیفای است و گاهی ممکن است صدها میلیون دارایی کاربر بر باد برود. از آنجایی که در استراتژی لوپینگ، کاربر داراییهای خودش را چندین بار سپردهگذاری میکند، ریسک او هم چند برابر میشود.
لوپینگ خودکار چیست؟
پیشینه استفاده از استراتژی لوپینگ در معاملات ارزهای دیجیتال به مدتها قبل برمیگردد، حداقل به همان زمانی که پروتکلهای دیفای ظهور کردند. محبوبیت و میزان استفاده از این استراتژی نیز متناسب با وضعیت بازار است و معمولا در بازارهای صعودی بیشتر مورد استقبال قرار میگیرد.
با توجه به اینکه فناوریهای مورد استفاده در پروتکلهای دیفای به مرور زمان پیچیدهتر شدهاند، اجرای استراتژی لوپینیگ و تکرار چرخه بهصورت دستی دشوارتر شده است. به همین دلیل افرادی که قصد استفاده از این استراژی را دارند، سراغ رباتهای معاملاتی میروند که از استراتژی لوپینگ پشتیبانی میکنند. پلتفرم استقراض و وامدهی ردینت کپیتال (Radiant Capital) و پروتکل وامدهی داراییهای مصنوعی مترونوم (Metronome) دو نمونهای هستند که لوپینگ خودکار (Automated looping) را ارائه میدهند. نحوه استفاده از لوپینگ خودکار در این پلتفرمها بسیار ساده است. بهطور مثال برای استفاده از لوپینگ خودکار مترونوم میتوانید وارد وبسایت آن شوید و به منوی “Smart Farming” بروید.
در این صفحه بعد از اتصال کیف پول و تعیین نوع و میزان وثیقه، تکرار لوپ و سایر تنظیمات، استراتژی لوپینگ به طور خودکار روی دارایی شما اعمال میشود.
اگرچه کار با رباتهای معاملاتی آسانتر است؛ اما باید این را بدانید که هیچ رباتی موفقیت و سودآوری شما را تضمین نمیکند.
جمعبندی
استراتژی لوپینگ (Looping) یا حلقه برای سودآوری بیشتر در حوزه دیفای استفاده میشود. اساس این استراتژی در تکرار یک فرآیند خلاصه میشود. همانطور که گفتیم کاربر با توجه به حاشیه سود بین وامدهی و استقراض یا افزایش سود توکنهای سودده در پروتکلهای لیکویید استیکینگ، تصمیم میگیرد یک فرایند را تکرار کند تا به بازده بالاتری برسد.
لازم به یادآوری است که استراتژی لوپینگ ریسک بالایی دارد و برای سرمایههای کوچک مناسب نیست. آیا شما از استراتژی لوپینگ در سرویسهای دیفای استفاده کردهاید؟ تجارب خود را در بخش نظرات با ما در میان بگذارید.
سوالات متداول (FAQ)
استراتژی لوپینگ در معاملات ارزهای دیجیتال چیست؟
لوپینگ به معنای تکرار یک فرآیند است و از استراتژی لوپینگ در پروتکلهای وامدهی و استیکینگ برای کسب سود بیشتر استفاده میشود.
لوپینگ خودکار چیست؟
منظور از لوپینگ خودکار رباتهای معاملاتی هستند که از این استراتژی پشتیبانی میکنند.