پلتفرم وام دهی رمز ارز چیست و چه انواعی دارد؟

دریافت وام از جمله کارهایی است که تقریبا همه ما در زندگی خود با آن رو به رو هستیم. این وام توسط بانکها ارائه میشوند. همین مکانیزم را میتوان در بازار ارزهای دیجیتال نیز اجرا کرد. وام دهی رمز ارز یا قرض گرفتن ارز رمزنگاری شده، محصولی است که با ورود پروتکلهای دیفای بسیار مورد استفاده قرار گرفته است. این وام به صورت ارزهای دیجیتال مانند اتریوم، بیت کوین و استیبل کوینها اعطا میشود.
اگر نمیدانید که وام دهی کریپتو یا Lending چیست، میتوان آن را اینگونه بیان کرد که اساسا مکانی است که میتوانید ارز دیجیتال خود را وام دهید و در ازای آن بهره دریافت کنید. ارزهای دیجیتالی که معمولا در این پلتفرم ها پذیرفته میشوند عبارتند از بیت کوین، اتر یا حتی استیبل کوین ها. این پلتفرم ها به شما امکان میدهند تا در صورت ارائه وثیقه بتوانید وام به صورت ارز دیجیتال نیز دریافت کنید. این راه یک درآمد غیرفعال یا Passive income است.
وام دهی رمز ارز چیست؟
نیاز به وام دهی آنلاین زمانی احساس شد که بانکها از دادن وام به افراد سر باز زدند. بعد از بحران مالی سال ۲۰۰۸ بانکها رغبتی برای اعطای وام به افراد نشان نمیدادند و همین امر باعث پدید آمدن جایگزینهایی برای این وامهای بانکی شد.
وام دهی آنلاین باعث شد که افراد نیازمند وام، به راحتی و بدون گذر از فرآیندهای طولانی دریافت وام بانکی، قادر به گرفتن وام باشند. اگرچه در این نوع وام دهی نیز، باز وضعیت مالی و اعتبار افراد مورد توجه قرار میگیرد اما نسبت به وامهای بانکی بسیار راحتتر و بیدردسرتر است.
ابتکار وام دهی آنلاین پیشرفتی طبیعی از بانکداری سنتی بود. در جهانی که فناوری همه امور زندگی ما را تغییر میدهد، طبیعتا مدیریت پول و بانکداری نیز تحت تاثیر قرار میگیرد. تقریبا در تمامی اقتصادها، وامها نقش مهمی را در ایجاد فعالیتهای اقتصادی ایفا کردهاند. وام دهندگان با Lend دارایی خود، از سود بهدست آمده، برای توسعه کسبوکار خود بهره میبرند و این در حالی است که وام گیرندگان با Borrow دارایی، از وامها برای راه اندازی کسبوکار خود و تامین سرمایه برای کسبوکارهای فعلی خود یا رفع نیازهای شخصی استفاده میکنند. در طی دهههای اخیر، صنعت وام دهی یا Lendin تحول زیادی داشته است.
تحول این صنعت از زمانی که بازار رمز ارزها معرفی شده، در زمان کوتاهتر و سریعتری اتفاق افتاد. اکنون سرمایهگذاران بسیاری، به این حوزه علاقهمند شده و در آن مشارکت میکنند. سوالاتی وجود داشته است که آیا بازارهای وام دهی رمز ارز میتواند به طور عملی محقق شود؟ و در صورت محقق شدن، چگونه میتواند اقتصاد را تحت تاثیر قرار دهد؟ آیا این شیوه به صورت عملی در میان سرمایهگذاران رواج خواهد یافت؟
ویژگیهای وام دهی با استفاده از ارز دیجیتال
وام دهی با پشتوانه ارزهای دیجیتال، وامی است که وثیقه آن، داراییهایی از نوع رمز ارزهاست؛ به طوری که برای حفظ امنیت، پول فیات خصوصا دلار آمریکا در ازای بیت کوین وام داده میشود. به عبارتی، وام دهی ارز دیجیتال عملکردی شبیه به وام دهی همتا به همتا دارد؛ یعنی جایی که در آن وام گیرندگان و وام دهندگان توسط یک پلتفرم آنلاین وام دهی ارز دیجیتال به یکدیگر متصل شده و به جای ارز فیات از ارز دیجیتال به عنوان ارز مورد مبادله خود استفاده میکنند. این شیوهای سریع و مستقیم است. برخلاف مدل وام دهی سنتی که باید بانک مرکزی یا واسطهها در آن دخیل باشند، وام با پشتوانه رمز ارزها ویژگیهای متمایزی دارد که آنها را قابل اعتماد میسازد.
سرمایهگذاران منحصر به فرد و یا هودلرها معمولا از داراییهای ارز دیجیتال خود به عنوان وثیقهای برای گرفتن وام استفاده میکنند. ممکن است بسته به پلتفرم وام دهی ارز دیجیتال که مورد استفاده قرار میگیرد مکانیسم کلی این روند نیز متفاوت باشد اما اگر بخواهیم به صورت ساده بیان کنیم باید بگوییم که:
از جمله ویژگی این نوع وام میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
این سیستم وام دهی کارایی بیشتری دارد
بازپرداخت وامهای با پشتوانه رمز ارزها آسانتر است و میتواند در زمینههای مختلفی استفاده شود. در وام دهی سنتی، وام گیرنده مجبور است با جزئیات تمام شرح دهد که پول دریافتی را صرف چه کاری خواهد کرد. اما در وام دهی به کمک ارز دیجیتال چنین مکانیزمی وجود ندارد. در برخی از فعالیتها، وام دهی سنتی دیگر پاسخگو نیست و کمکی به آنها نمیکند.
مالیات
به هنگام ثبت نام برای وام با پشتوانه رمز ارزها، این داراییها برای فروش و حراج در نظر گرفته نمیشوند و در نتیجه، مالیاتها در طول تراکنشها حذف میشوند. در این صورت، وام گیرنده میتواند پول فیات را به عنوان وام دریافت کند و بهره کمتری نسبت به مالیات بر داراییهای سرمایهای پرداخت کند.
درگیری های اداری
در سیستم های سنتی فرد وام گیرنده باید زمان زیادی را صرف تهیه کردن اسناد و مدارک مورد نیاز و البته فرد معتمد برای بانک کند. در نهایت، اغلب این پروسه زمان بر و در خیلی موارد بدون سرانجام خواهد بود. اما در شبکه های وام دهی غیرمتمرکز کنونی این مشکل تا حد زیادی برطرف شده و میتوان در کمتر از یک ساعت از پلتفرم دارایی دیجیتال قرض گرفت.
محدودیت مبلغ وام در سیستم متمرکز
معمولا در سیستم های متمرکز محدوده مشخصی برای وام گرفتن وجود دارد و هرچه میزان وام بیشتر باشد سختی گرفتن آن نیز بیشتر میشود. از سمت دیگر معمولا بانکها، وامهایی با ارزش خیلی پایین به مشتریان خود نمیدهند و برای خود فرد نیز روند سخت وامگیری و زمان آن، گرفتن وام با مبالغ پایین را بیارزش میکند. اما در سیستمهای غیرمتمرکز کنونی این مشکل نیز برطرف شده است.
وام دهی بدون نهاد متمرکز
در وامهای با پشتوانه ارزهای دیجیتال، وام گیرنده و وام دهنده هر کدام بسته به نیازهای خود، با یکدیگر مواجه میشوند؛ وام دهنده پول فیات را در اختیار شبکه قرار داده و وام گیرنده نیز رمز ارزها را دریافت میکند. بهره این وام از قبل به صورت شفاف توافق میشود. سپس وامی به ارزش ۷۰ درصد (این مقدار در پلتفرمهای مختلف تفاوت دارد)، قیمت بازار ارز دیجیتال وثیقه به وام گیرنده ارائه میشود. با پایان یافتن دوره وام، وام گیرنده پول را به همراه سودش بازپرداخت میکند. در تمام این کارها هیچ نهاد متمرکزی وجود ندارد.
وام دهی سنتی در برابر وام دهی ارز دیجیتال
پس از این که پارامترهای وامهای با پشتوانه ارزهای دیجیتال را متوجه شدیم، باید از خود بپرسیم که آیا این نوع از وام دهی به نفع هر دو طرف هست یا نه؟ آیا این سیستم واقعا کارایی دارد؟ در وام دهی سنتی، وام دهنده و وام گیرنده باید قراردادی که توسط وکیل یا شخص ثالث تعیین شده را امضا کنند. در مورد وام مبتنی بر ارز رمزنگاری شده، این تراکنش در یک فضای دیجیتال انجام میشود و فقط پول فیات و کریپتو مبادله میشوند. با این وجود، وامهایی با پشتوانه ارز دیجیتال تفاوتهای منحصر به فردی دارند که آنها را برای هر دو طرف وام گیرنده و وام دهنده سودمند میسازد.
مدیریت دادهها
روشی که بانکها و موسسات مالی به ذخیره، مدیریت و دسترسی به دادههای ما میپردازند، یک نگرانی اساسی را برای مشتریان ایجاد کرده است. بانکها قادر به دسترسی به تمام سابقه مالی ما هستند، اما با استفاده از سیستم وام دهی مبتنی بر رمز ارزها، وام دهی تبدیل به فرآیندی خصوصی و تحت کنترل افراد شده است.
ارائه خدمات به افراد محروم
همه ما میدانیم که در گذشته بانکداری، سنتی بوده و برای مدیریت پول خود نیاز به مراجعه حضوری به بانک داشتیم. افرادی که دسترسی کمتری به بانک داشتند، با فرآیند دشواری برای مدیریت پول خود و وام دهی مواجه بودند. دریافت وام و پرداخت اقساط برای این افراد واقعا مشکل بود. اما با استفاده از این حوزه ، این سیستمهای فیزیکی از میان رفتند و اکنون میتوان با گوشی و کامپیوتر خود مدیریت سرمایه، سپردهگذاری و اهدای وام، دریافت وام و سایر امور مالی را انجام داد. این نوع بانکداری بسیار سادهتر و قابل اعتمادتر از گذشته است. علاوه بر این، جذابیت این نوع بانکداری باعث گرایش افراد به استفاده از سیستمهای آنلاین شده و این مورد تبعیض در امور مالی را از بین خواهد برد.
مزایا و معایت وام دهی کریپتوکارنسی
به این لیست میتوان موارد بسیار بیشتری را اضافه کرد. اما در انتها لیستی از مزایا و معایب سیستم وام دهی ارز دیجیتال را به صورت خلاصه اشاره میکنیم.
مزایای این نوع وام دهی برای وام دهنده
- از آنجا که در این روش بازپرداخت وام به طور کامل انجام میشود، برای وام دهندگان، ریسک از دست دادن پول بسیار ناچیز خواهد بود. این به سمت سیستمی خودکار عظیمی حرکت میکند که تراکنشهای مستقیم بانکی را تضمین میکند. به خاطر این سیستم خودکار، نظارت وام دهنده بر نحوه استفاده از وام بسیار راحتتر خواهد شد.
- یک سیستم شبکهای جهانی وجود دارد و از اینرو وام دهنده میتواند به وام گیرندگان در سراسر جهان دسترسی داشته باشد. این سیستم، وام با پشتوانه رمز ارز را تبدیل به یک سرمایهگذاری بین المللی کرده است.
- وامهای مبتنی بر ارز دیجیتال در قالب انواع ارزهای رایج وجود دارد. وام دهنده میتواند هر گونه ارزی را به حساب وام گیرنده واریز کند و استخر مورد نظر در حوزه دیفای تبدیل آن ارز را تسهیل خواهد کرد.
- هیچ سقفی برای مقدار وام وجود ندارد؛ به شرطی که بودجه لازم برای آن موجود باشد و وام گیرنده بتواند ضمانت کافی و مناسب ارائه دهد.
- هر فرد یا شخص حقیقی و حقوقی میتواند در این بستر در نقش وام دهنده حاضر شود؛ زیرا هیچ گونه محدودیت در خصوص پیش نیازهایی مانند گواهیهای تجاری وجود ندارد.
مزایای این نوع وام دهی برای وام گیرنده
- در صورتی که وام گیرنده نتواند کل مبلغ وام و بهره آن را برای بازپرداخت تامین کند، داراییهای دیجیتال میتواند توسط وام دهنده حفظ گردد.
- در پیاده سازی ضوابط و شرایط وام، انعطاف پذیری وجود دارد تا شرایط برای هر دو طرف وام متناسب باشد.
- هیچ گونه الزام اجباری برای بررسی اعتبار وام گیرنده و سوابق بازپرداخت او وجود ندارد. این موضوع به نفع وام گیرنده است؛ زیرا آنها میتوانند بسته به ارزش وثیقه خود به وامها دسترسی داشته باشند.
- وام گیرنده میتواند از رمز ارزهایی مانند بیت کوین، اتریوم و لایت کوین به عنوان وثیقه برای وام استفاده کند. تراکنش میتواند از طریق هر صرافی در جهان انجام شود. لزومی ندارد که وام گیرنده درباره نوع صرافی برای واریز و برداشت نگران باشد.
البته این سیستم ایدهآل نیست و در سیستم وام دهی غیرمتمرکز نیز مشکلاتی وجود دارد. این پلتفرمها قراردادهای هوشمندی هستند که برنامه نویسی شدهاند. پس از راهاندازی آنها، هیچ کس بر روی آنها کنترل ندارد. در صورتی که در کدهای این برنامه خطا و ایرادی وجود داشته باشد، باعث نابودی سرمایه افراد خواهد شد. پس در این سیستم نیز اعتماد به کد و سلامت پلتفرم مطرح است.
یکی دیگر از مسائلی که خاص این پلتفرمهای لندینگ است، پر نوسان بودن بازار ارزهای دیجیتال است. این موضوع باعث میشود که ارزش وثیقه وام تغییر کند که میتواند بالانس میزان ارزش وام و وثیقه آن را تغییر دهد. به دلیل جدید بودن و نوپا بودن این حوزه، پلتفرهای وام دهی ارز دیجیتال برای عموم مردم بسیار پیچیده است. پیچیدگی پلتفرمهای امروزی یکی از ایرادات آنهاست.
وام دهی ارز دیجیتال در پلتفرمهای متمرکز
زمانی که از وام دهی رمز ارز صحبت میشود، عمده افراد به پروتکلها و پلتفرمهای حوزه دیفای اشاره میکنند. اما این تنها گزینه در دریافت وام نیست. شرکتها و موسسات مالی که به صورت کاملا متمرکز و سنتی اداره میشوند نیز، ارز دیجیتال وام میدهند. در بسیاری از این شرکت میتوان وام خود را به صورت بیت کوین، اتریوم و یا استیبل کوین دریافت کرد. در حالی که وام دهنده، یک نهاد کاملا متمرکز است.
آنها در واقع نهادها یا شرکتهایی هستند که روند احراز هویت کاربر را بر عهده دارند مثل پیاده سازی (KYC (Know-Your-Customer و تبادلات ارزهای دیجیتال و ارز فیات با حضور یک سیستم حمایتی برای محافظت کردن از داراییها صورت میگیرد. همچنین این نهادها در راستای شکلگیری یک مشارکت با سایر مشاغل و مذاکره در مورد توافق نامههای وامهای درخواستی، انعطافپذیری بیشتری در عملکرد خود نشان میدهند. در واقع این سازمانها را میتوان سازمانهای ریسک پذیرتری به شمار آورد. هرچند با ورود به عرصه ارزهای دیجیتال، طیف جدیدی از مشتریان را به دست آوردهاند که در گذشته وجود نداشتند.
ساز و کار وام دهی ارز دیجیتال متمرکز
پلتفرمهای متمرکز وام دهی ارز دیجیتال از روش مارجین لندینگ یا وام دهی مارجین برای جذب مشتری استفاده میکنند، مانند سیسام وام دهی صرافی بایننس؛ آنها به حداکثر رسیدن میزان بهرهوری داراییهای دیجیتال خود را به صورت ایمن و آسان وعده میدهند. علاوه بر این، ارائه نرخ سود و شرایط مطلوب به وام دهندگان ارز دیجیتال در مقایسه با سیستم وام دهی ارز دیجیتال غیرمتمرکز در روند کاری آنها متداول به حساب میآید. این شرکتها و نهادهای متمرکز در کنار این محصول اقتصادی، پلتفرمی برای سپردهگذاری رمز ارز را نیز ارائه میدهند. برای مثال صرافی بایننس، محصولی را ارائه میدهد که در آن هولدرها و سرمایهگذاران بلندمدت و سایر افراد میتوانند دارایی دیجیتال خود را در آن سپردهگذاری کنند و سود دریافت میکنند. بایننس این دارایی را به افرادی که در خواست دریافت وام از این صرافی دارند، اعطا خواهد کرد. در ادامه نمونههایی از پلتفرمهای وام دهی ارز دیجیتال امور مالی متمرکز را معرفی خواهیم کرد.
پلتفرم وام دهی Hodlnaut
Hodlnaut یک شرکت استارت آپ فین تک مستقر در سنگاپور است و خدمات مالی را در اختیار کاربران خود قرار میدهد. افراد میتوانند داراییهای ارز دیجیتال خود را سپرده گذاری کرده و در ازای آن سود دریافت کنند. این پلتفرم از ۵ررمز ارز بیت کوین، اتریوم، تتر، DAI و USDC پشتیبانی میکند. در واقع افراد با سپردهگذاری این پنج ارز دیجیتال، سود دریافت میکنند. نرخ سود سپردهگذاری در هر کوین به صورت سالانه بوده و برای هر کوین متفاوت است؛ بیت کوین ۶.۲ درصد، اتریوم ۶.۷ درصد، DAI و USDC و تتر ۸.۳ درصد.
دیگر مشتریان این شرکت، تریدرهایی هستند که برای انجام معاملات در بازار ارزهای دیجیتال، حساب مارجین افتتاح کرده و وام دریافت میکنند. این شرکت به عنوان واسط، داراییهای سپردهگذاری شده را، به این تریدرها وام میدهد. این شرکت اعلام کرده که تنها به شرکتها و موسسات حقوقی وام اعطا میکند و برنامهای برای اعطای وام به مردم عادی ندارد. این پلتفرم حداقل مقدار واریز نداشته و افراد با هر سرمایهای میتوانند در آن مشارکت کنند.
سپردهگذاری ارز دیجیتال در این شرکت نیاز به ثبت نام و احراز هویت دارد. راههای ارتباطی با این سایت را در ادامه مشاهده میکنید. در صورتی که قصد دارید با هویت ایرانی در این سایت فعالیت کنید، حتما با پشتیبانی آن صحبت کنید. این پلتفرم به صورت متمرکز مدیریت میشود و در صورت تحریم بودن ایران، سرمایه شما به خطر خواهد افتاد.
پلتفرم وام دهی BlockFi
BlockFi یک پروژه ارائهدهنده خدمات مالی در ایالات متحده است. این شرکت ابتدا خدمات خود را از ایالتهای امریکا آغاز کرده و اکنون در سراسر جهان فعالیت دارد. این شرکت بر خلاف شرکت Hodlnaut خدمات خود را علاوه بر شرکتها و موسسات، به افراد عادی نیز ارائه میدهد. سپردهگذاری، پلتفرم وام دهی ارز دیجیتال و بستری برای معامله ارزهای دیجیتال از جمله خدمات این شرکت است. این شرکت یکی از مطرحترین پلتفرمهای متمرکز در اکوسیستم وام دهی ارزهای دیجیتال است. این شرکت مجوزهای لازم از نهادهای نظارتی فدرال امریکا را دریافت کرده و از این جهت، امنیت قابل قبولی دارد. این پلتفرم سه محصول مجزا دارد: سپردهگذاری ارز دیجیتال، پلتفرم ترید و معامله ارزهای رمزنگاری شده و پلتفرم وام دهی رمز ارز.
پلتفرم سپردهگذاری بلاک فای
شما با سپردهگذاری دارایی دیجیتال خود در این پلتفرم وام دهی رمز ارز سود هفتگی دریافت خواهید کرد. بیت کوین، اتریوم، لایت کوین و چندین استیبل کوین جزو داراییهایی هستند که میتوانید در این پلتفرم سپردهگذاری انجام دهید. سود دریافتی در این پلتفرم علاوه بر زمان به مقدار سپرده نیز بستگی دارد و هرچه مقدار سپرده بالاتر باشد، سود دریافتی نیز بیشتر خواهد بود. مقدار این سود تقریبا ۸.۶ درصد به صورت سالانه است.
پلتفرم وام دهی ارز دیجیتال بلاک فای
با استفاده از این پلتفرم میتوانید وام دریافت کنید. برای دریافت وام، بایستی دارایی دیجیتال خود را به عنوان وثیقه به این شرکت انتقال دهید. در حال حاضر این شرکت رمز ارزهای بیت کوین، اتریوم، لایت کوین و Paxg را به عنوان وثیقه میپذیرد. سود این وام به صورت سالانه محاسبه میشود و تقریبا ۴.۵ درصد است.
پلتفرم Celsius
پلتفرم Celsius در سال ۲۰۱۸ از طریق ICO تامین مالی شد و از این طریق توکن CEL عرضه شد. این توکن در زمان نگارش مقاله در محدوده ۲ دلار معامله میشود. در همین سال نسخه اول اپلیکیشن Celsius منتشر شد. این پلتفرم با هدف کمک کردن به مردم در راستای مستقل شدن از بانکها و به چالش طلبیدن ساختارهای فعلی امور مالی با استفاده از یک مدل جدید به کار خود ادامه میدهد. سپردهگذاری، وام دهی ارز دیجیتال و کارت اعتباری Cel از جمله محصولات این پلتفرم است. همه این محصولات توسط اپلیکیشن تلفن همراه این شرکت ارائه میشود که یکی از دلایل تمایز این شرکت نسبت به رقبایش نیز محسوب میشود.
سپردهگذاری در پلتفرم سلسیوس
این محصول که تحت عنوان Earn در این پلتفرم معرفی شده، امکانی را فراهم کرده است که افراد میتوانند دارایی دیجیتال خود را در اختیار این شرکت قرار داده و در ازای آن سود دریافت کنند. این شرکت مدعی است که سود سالانه ۲۱ درصد را ارائه میدهد. لیست داراییهای قابل سپردهگذاری در این شرکت بسیار بیشتر از موارد بالاست. سود سالانه تتر در این شرکت حددا ۱۴ درصد، سود بیت کوین ۶.۲ درصد و سود سالانه اتریوم ۷.۲۱ درصد است. در این پلتفرم ارزهای دیجیتال جدید مانند UNI، BNB و LINK در کنار بیت کوین، اتریوم، دش، بیت کوین کش، بیت کوین اس وی، لایت کوین،ریپل و… به چشم میخورد. از جهت تنوع داراییها این پلتفرم یکی از بهترینها در میان پلتفرمهای وام دهی رمز ارز است.
پلتفرم وام دهی ارز رمزنگاری شده
این شرکت همچنین بستری را فراهم کرده که میتوان ارز فیات و یا ارز دیجیتال وام گرفت. این شبکه مدعی است که سود این وام تا ۱درصد کاهش مییابد. پلتفرم سلسیوس دارای برنامه موبایلی است که باعث تمایز آن میشود. امنیت این پلتفرم نیز در سطح قابل قبولی است و از تایید هویت ۲ مرحلهای گوگل استفاده میکند و میتوانید برای آدرس هایی که میتوانند برداشت انجام دهند فهرست مجاز ایجاد کنید.
پلتفرم Nexo
Nexo یک سیستم وام دهی بر بستر بلاک چین است که به کاربران اجازه میدهد با ارز دیجیتال وام بگیرند. سازنده این پلتفرم وام دهی شرکت Credissimo است که یک شرکت فناوری مالی شناخته شده و معتبر در اروپا است و از سال ۲۰۰۷ فعالیت خود را آغاز کرده است. این شرکت بیش از ده سال است که در زمینه وام دهی فعالیت دارد و در سراسر اروپا بسیار محبوب است. شرکت Credissimo از فناوری نوآورانه و اختصاصی برای خدماترسانی به مشتریان خود استفاده کرده است تا به آنها وام های آنلاین و فوری دهد. امنیت این سرویس توسط سیستم رمزگذاری ۲۵۶ کاراکتری با سطح امنیتی بسیار بالا تامین میشود و در آن از به روزترین تکنولوژیهای دنیا استفاده شده و برای جلوگیری از کلاهبرداری، نظارت لحظهای در تمام روزهای سال بر این سرویس صورت میگیرد.
مطالعه بیشتر: نکسو (Nexo) چیست؟ نگاهی اجمالی بر روی سیستم وام دهی بلاک چینی
پلتفرمهای وام دهی رمز ارز دیفای
سیستم های همتا به همتا اولین نسلهای پلتفرمهای لندینگ بودند مثل پلتفرم نکسو، که متمرکز بوده و فقط بستری مهیا کردهاند که سپردهگذار و وامگیرنده را بهم متصل میکند. اما سیستمهای نسل جدید پلتفرم وام دهی دیفای رمز ارز مثل کامپوند و آووه، دیگر همتا به همتا نیستند. تمام دارایی ها از جمله وثیقه و پول سپردهگذار تماما در قراردادهای هوشمند ذخیره شده که اصطلاحا به آنها Pool یا استخر گفته میشود. کاربران به این استخر متصل شده و از آن وام گرفته و یا در آن سپردهگذاری میکنند. مکانیسم کاری این پلتفرمها به صورت کلی اینگونه است که هیچ نهاد متمرکزی در میان نیست.
بیشتر بخوانید: مفاهیم ارزهای دیجیتال؛ موضوع: نکاتی جالب درباره Flash Loan + ویدیو
برخلاف پلتفرمهای همتا به همتا، در این شبکههای وام دهی یا Lending دیفای، افراد به صورت مستقیم نیز با هم ارتباط ندارند. سپردهگذاران، دارایی دیجیتال خود را در یک استخر نقدینگی یا Pool ذخیره میکنند. سپردهگذاران، در پلتفرمهای دیفای به supplier یا lender نیز شناخته میشوند. این افراد در ازای تامین نقدینگی این استخرها، سود یا interest دریافت میکنند. این سود از محل بهره وامی که به وام گیرندگان پرداخت میکنند، تامین میشود. افرادی که تمایل به دریافت وام به صورت ارز دیجیتال دارند به این استخرها متصل میشوند و مقداری رمز ارز را به عنوان وثیقه در این استخر قرار میدهند. این افراد ملزم به پرداخت اصل وام به همراه سود این وام هستند. همین سود به سپردهگذاران اعطا خواهد شد. سپردهگذاری، وام و وثیقه آن به صورت ارزهای دیجیتال مشهور مانند اتریوم و توکنهای شبکه اتریوم مثل WBTC خواهد بود. در ادامه با برخی از مشهورترین این پلتفرمها آشنا میشویم.
پلتفرم دیفای Maker
میکر (MakerDao) یک سازمان غیرمتمرکز مبتنی بر اتریوم است که اجازه میدهد بدون نیاز به شخص ثالث بتوانیم به وام دهی و وام گیری رمز ارزها بپردازیم. این پلتفرم به صورت یک سرویس قرارداد هوشمند ساخته شده، که وام دهی و وام گیری را مدیریت میکند. همچنین میکر دارای دو توکن DAI و MKR است که ارزش وامها را کنترل میکنند. با قفل کردن مقداری کوین اتر در قراردادهای هوشمند میکر ، کاربران میتوانند مقداری استیبل کوین DAI تولید کنند. هر چه مقدار اتر قفل شده بیشتر باشد، مقدار DAI تولید شده نیز بیشتر خواهد بود. زمانی که کاربران آماده این هستند که اترهای خود را از حالت قفل خارج کنند (که برای وثیقه گذاشتن برای وام گیری توکن DAI به کار میرود)، آنها میتوانند به راحتی وام خود را بدون هیچ کارمزدی پس دهند.
بیشتر بخوانید: آموزش گام به گام ۲ روش برای وام گیری DAI از پلتفرم MakerDao!
زمانی که وثیقه یک وام به کمتر از حد معمول کاهش بیابد، یعنی قیمت اتر بسیار بیشتر از مقدار DAI وام گرفته شده نزول کرد، این وام لیکوئید یا نقد میشود. به عبارتی، اتر وثیقه گذاشته شده، برای بازپرداخت DAI وام گرفته شده به علاوه کارمزد و پنالتی خرج میشود. لیکوئید شدن و تهدید لیکوئید شدن، از طریق جلوگیری مردم از وام گیری بیش از حد، سیستم را باثبات نگه میدارد.
پروتکل وام دهی Compound
Compound یکی از پروتکلهای وام دهی حوزه DeFi است که بر بستر اتریوم در حال اجرا بوده و به کاربران اجازه میدهد تا افراد بدون نیاز به وجود افراد واسطه با استفاده از داراییهای ارز دیجیتال وام بگیرند و یا وام بدهند. به صورت خلاصه، این پلتفرم یک پروتکل الگوریتمی است که در آن وام دهندگان به صورت مستقیم داراییهای خود را به گیرندگان وام نمیدهند بلکه یک استخر نقدینگی در این بستر وجود دارد که وام گیرندگان میتوانند با استفاده از آن پول قرض بگیرند. این استخر توسط اشخاص، یک بانک و یا تیم سازنده این پروتکل اداره نمیشود بلکه کل روند کاری آن توسط مجموعهای از قراردادهای هوشمند مدیریت میشود.
این قراردادها وام گیرندگان را با داراییهای موجود مورد مطابقت قرار میدهند و به صورت خودکار پرداخت سود از وام گیرندگان به وام دهندگان را مدیریت میکنند. با توجه به میزان عرضه و تقاضا در Compound، پروتکلها از الگوریتمهایی برای اندازه گیری و تخمین زدن نرخ سود استفاده میکنند. مشابه با Maker، این پلتفرم نیز به صورت خودمختار عمل میکند و در آن هیچ KYC و یا سیستم تایید هویتی وجود ندارد و تمامی افراد دنیا در این پلتفرم قادر به شروع کردن فرایند وام دهی و یا وام گیری در هر زمانی هستند.
بیشتر بخوانید: با سرویس وام دهی غیر متمرکز Compound بیشتر آشنا شوید + ویدیو
این ویژگی باعث میشود که این پلتفرم دیفای به ایمنترین و قابل اعتمادترین پلتفرم برای ذخیره ارزهای دیجیتال تبدیل شود. نرخ بهره DAI بسیار خوب است و بر اساس عرضه و تقاضا به صورت پویا تغییر میکند. هم چنین میتوان رمز ارز اتر را نیز وام داد اما کمترین نرخ بهره در میان تمام پلتفرم ها را دارد. نکته مثبت این است که بهره مرکب به صورت روزانه محاسبه میشود. پلتفرم Compound پلتفرم خوبی است و به ما نشان میدهد که کاربردهای DeFi چگونه است.
جمعبندی
با افزایش روز افزون ارزش رمز ارزها، راهبردهای وام دهی رمز ارز نیز در حال افزایش هستند. سرمایهگذاران به دنبال سرمایهگذاری در بازاری هستند که در آن هیچگونه مداخله مستقیمی مانند مالیات و کنترل متمرکز وجود ندارد. همچنین سرمایهگذاران در جستجوی راهی هستند تا وامهایهایی را اخذ کنند که در آن اعتبار یا سوابق بازپرداخت آنها بررسی نشود. وام دهی با پشتوانه ارز دیجیتال چه در حوزه دیفای و چه توسط شرکتها تبدیل به روندی رایج در اقتصاد جهان خواهد شد. با وجود اینکه بازار رمز ارزها هنوز جوان به حساب میآید و تنها چند سال است که فعالیت خود را آغاز کرده است اما پتانسیل بسیار بالایی برای وام دهی رمز ارز در این حیطه وجود دارد.
ارسال نظر
عذر خواهی میکنم، اگر از بین اعضا سایت کسی با دین اسلام یا مسیحیت هست، یادش باشه دادن پول در ازای بهره توی این دوتا دین حرومه. اگر آتئیست یا لیبرال هستید که هیچ.
مثلا یه جای گفتی برای سیلسیوس نرخ وام دهی ۷.۱ درصده . اگه این سالیانه باشه ، میشه ماهی کمتر از یک درصد . این کجاش نسبت به بانک بهتره ؟؟
با سلام
لطفا بفرمایید این میزان سودی که در توضیحات فرمودید بصورت ماهانه یا سالیانه و کلا درصد سود برای چه مدت زمان پیش بینی شده مثلا فلان پلتفرم که ۷.۱ درصد سود میدهد . این سود برلی چه مدت زمان است
متشکرم
سلام وقت بخیر، درصد های اعلام شده سالانه هستش
آیا کلاهبرداری وجود ندارد در این سودهی
چون خیلی عجیب است بدون تایید هویت فیزیکی و ….یه عمر می خوایم با این سود ها زندگی کنیم
آیا مثل سایت های هایپ و ….. یا استخراج ابری ضربه نمی خوریم تا 50 سال دیگر ؟؟
ما صرفا معرفی میکنیم و ویژگی های این پلتفرم ها رو میگیم
راه های تشخیص کلاهبردار بودن یا نبودن رو هم میگیم
این که شما در کدوم پلتفرم سرمایه گذاری میکنین و از کدوم پلتفرم استفاده میکنین کاملا با نظر شماست و میهن بلاکچین هیچ مسئولیتی در این زمینه بر عهده نداره
سلام. سلسیوس و بلاک فی که خوب هستند هردو ایران تحریم کردند و متاسفانه قابل استفاده نیست برای ما. شما راه حلی دارید ؟
سلام ممنون از مطالب خوب سایتتون فقط کاشکی لینک هرکوکمو هم میزاشتین. که موقع سرچ کردن فیشینگ نشیم
با سلام
لینک سایت ها گذاشته شد؛ ممنون از توجه شما
سلسیوس تحریم کرده ایرانو
همه جا ما رو تحریم کرده کجا مونده که تحریم نکرده باشه؟ آهان فقط جیبوتی تحریم نکرده