به دنبال افزایش قیمت ارزهای دیجیتال در ماههای اخیر، کلاهبرداریهای مرتبط با این حوزه نیز به طور قابل توجهی افزایش یافته است. در همین حال گزارشات مرتبط با کلاهبرداریهای حوزه رمزارز در آگهیهای استخدام وبسایتهایی مثل «دیوار» نیز افزایش یافته که زنگ خطر را به صدا درآورده است.
به گزارش میهن بلاکچین و به نقل از دیوار، در همین راستا وبسایت دیوار پستی در بلاگ خود منتشر کرده و در آن نسبت به خطرات ناشی از پدیده «حساب اجارهای» به کاربران خود هشدار داده است. در کلاهبرداریهای از نوع حساب اجارهای، افراد سودجو با وعده درآمدهای بالا، صاحب حساب را درگیر تراکنشهای غیرقانونی میکنند و مسئولیت کیفری و مالی چنین معاملات مشکوکی بر عهده فرد صاحب حساب خواهد بود.
علیرغم تلاشهای پلتفرم دیوار برای مقابله با انتشار آگهیهای مجرمانه، برخی از افراد سودجو و کلاهبرداران با آگهیهای مختلفی از جمله «استخدام در منزل»، «کارهای اینترنتی آسان» و «ادمین ارز دیجیتال» از اطلاعات حساب بانکی، کیف پول ارز دیجیتال یا حساب صرافی افراد ناآگاه سواستفاده میکنند.
از جمله موارد استفاده از حسابهای اجارهای میتوان به تسهیل تراکنشهای غیرقانونی، پولشویی، فرار مالیاتی و انتقال وجوه مسروقه اشاره کرد که طبیعتا فرد صاحب حساب در برابر قانون پاسخگو خواهد بود.
حساب اجارهای چیست و چگونه مورد سوءاستفاده قرار میگیرد؟
کلاهبرداری از طریق حسابهای اجارهای یکی از روشهای متداول پولشویی است که در آن مجرمان با دسترسی به حسابهای بانکی یا کیف پولهای دیجیتالی افراد ناآگاه، اقدام به انتقال وجوه غیرقانونی میکنند تا ردپای تراکنشها را پنهان سازند. این روش به دو شکل اصلی انجام میشود:
۱. ایجاد حساب در صرافی ارز دیجیتال
در این روش، کلاهبردار از فرد قربانی میخواهد که در یک صرافی ارز دیجیتال ثبتنام کرده، فرآیند احراز هویت را تکمیل کند و سپس اطلاعات ورود به حساب را در اختیار او قرار دهد. پس از دسترسی به حساب، مجرم میتواند آزادانه تراکنشهای رمزارزی را انجام داده و وجوه غیرقانونی خود را جابهجا کند، درحالیکه تمام این فعالیتها به نام قربانی ثبت میشود.
۲. انتقال پول از طریق حساب بانکی
در این روش، کلاهبردار با وعده پرداخت کارمزد یا سود، از قربانی میخواهد که وجوهی را از حساب خود به حساب دیگری منتقل کند. این روش معمولا به دو شکل زیر اجرا میشود:
- انتقال مستقیم وجه: قربانی مبلغی را که به حسابش واریز شده، بدون ارائه اطلاعات دیگر، به حسابی دیگر منتقل میکند. در این حالت، تنها شماره کارت یا حساب فرد برای جابهجایی پول مورد استفاده قرار میگیرد.
- خرید ارز دیجیتال: کلاهبردار از قربانی میخواهد که پس از دریافت پول، رمزارز خریداری کرده و آن را به کیف پولی که مشخص کرده است، انتقال دهد. در این روش، فرد ممکن است اجازه داشته باشد کارمزد خود را بردارد، اما در نهایت، حساب بانکی یا کیف پول او بهعنوان واسطهای برای پولشویی مورد سوءاستفاده قرار میگیرد.
این شیوههای کلاهبرداری به مجرمان اجازه میدهد که بدون فاش شدن هویت واقعی خود، سرمایههای غیرقانونی را به کیف پولهای ناشناس منتقل و فرآیند ردیابی را بسیار دشوار کنند.
حتی اگر فرد قربانی هیچ سودی از این همکاری نبرد، در صورت شناسایی تراکنشهای غیرقانونی، مسئولیت حقوقی و کیفری به عهده او خواهد بود. عواقب این همکاری میتواند فرد را با پروندههای قضایی و محکومیتهای قانونی، مجازاتهای سنگین یا حتی محدودیتهای مالی در استفاده از خدمات بانکی مواجه کند.
چگونه از گرفتار شدن در دام حسابهای اجارهای جلوگیری کنیم؟
معمولا آگهیهای استخدامی که از شما میخواهند در یک صرافی ارز دیجیتال ثبتنام کنید یا پولی به حساب دیگری منتقل نمایید کلاهبرداری هستند. دیوار از کاربران خواسته تا با دیدن این موارد مشکوک، آنها را گزارش دهند.
برای جلوگری از گرفتار شدن در دام حسابهای اجارهای به این نکات حتما توجه کنید:
- هرگز اطلاعات حساب بانکی یا کیف پول ارز دیجیتال خود را در اختیار افراد ناشناس قرار ندهید.
- به وعدههای درآمد آسان از طریق جابهجایی پول یا خرید رمزارز مشکوک باشید.
- نسبت به آگهیهای مشکوک که درباره درآمد نامتعارف یا کارهای مبهم صحبت میکنند، محتاط باشید.
- در مواجهه با پیشنهادهای کاری که نیازی به مهارت خاصی ندارند و صرفا بر روی جابهجایی پول تمرکز دارند، هشیار باشید.
- تمامی مکالمات و توافقات مالی خود را در بسترهای امن انجام دهید و از انتقال ارتباط به خارج از این فضا خودداری کنید.
- درصورتیکه از شما خواسته شد در یک بانک یا صرافی جدید حساب باز کنید و اجازه دهید تراکنشهایی از طریق آن انجام شود، بهشدت احتیاط کنید.
در نهایت، به یاد داشته باشید که همکاری ناخواسته در چنین فعالیتهایی میتواند شما را درگیر مسائل جدی قانونی کند. هرگونه پیشنهاد مشکوک را رد کنید و در صورت مواجهه با موارد مشابه، آن را به مراجع قانونی گزارش دهید.