امور مالی غیرمتمرکز مبتنی بر اتریوم (DeFi) طی چند هفته گذشته توجهات زیادی را به خود جلب کرده است. این حوزه پس از ضربه شدید ناشی از رویداد نقد شدن های عمده در ماه مارس، بار دیگر به روند صعودی بازگشته است.
به احتمال زیاد رشد اخیر دیفای (DeFi) با عرضه عمومی توکن COMP به دست آمد. COMP توکن نظارتی پروتکل کامپوند است. کامپوند نیز پروتکلی است که به کاربران امکان میدهد تا ارزهای دیجیتال نظیر اتریوم و تتر را وام بگیرند و وام بدهند. عرضه COMP باعث رشد چشمگیر و تصاعدی دیفای شد. اما طبق گفته یکی از سرمایه گذاران برتر ارز دیجیتال، سود حاصل توسط خرده معامله کنندگان پشتیبانی میشود.
پشتیبانی از سود زیاد اتریوم توسط خرده معامله کنندگان
اگر طی چند روز گذشته اخبار ارز دیجیتال در توییتر را دنبال کرده باشید، احتمالا سود زیاد سرمایه گذاری از طریق استفاده از دیفای را شنیده اید. یکی از مدیران صندوق سرمایه گذاری در عرصه ارزهای دیجیتال گفته است که سالانه میتوان بیش از ۱۰۰ درصد از واریز استیبل کوین ها در دیفای به دست آورد. این مقدار سود، ۱۰۰۰ درصد بیشتر از سود حاصل از حساب های بانکی میباشد.
بسیاری از افراد به منظور استفاده از این فرصت در تلاش هستند و آن را به عنوان روشی برای کسب سود بسیار زیاد در زمانی میدانند که قیمت بیت کوین و اتریوم ثابت مانده است.
اما طبق گفته های ژیائو وانگ (Qiao Wang) رییس سابق سیستم های توزیع شده و علوم اطلاعات و داده های شرکت مساری، سود زیاد توسط خرده معامله کنندگانی پشتیبانی میشود که دائما در صرافی های متمرکز پول از دست داده اند. وانگ در ادامه افزود:
یکی از بزرگترین مشکلاتی که این معامله کنندگان با آن مواجه هستند، کارآمدی و بازده سرمایه است. اگر آنها بخواهند از خرید استقراضی استفاده کنند باید USDT وام بگیرند. اگر بخواهند از فروش استقراضی بهره ببرند باید ارزهای دیجیتال اصلی را وام بگیرند. اکثر دریافت و ارائه وام ها در پلتفرم های متمرکز نظیر OTC ها رخ میدهد. اما نرخ های سود این پلتفرم ها بسیار بیشتر از پلتفرم های غیرمتمرکز است.
نکته قابل ذکر این است که سود زیاد در دسترس از طریق دیفای (DeFi) اتریوم میتواند یک محصول فرعی توکن COMP باشد که به کاربران کامپوند توزیع شده است و تقاضای وام گیری و وام دهی را افزایش میدهد.
خطرات موجود
چندین ریسک در مسیر کسب سود ۱۰۰ درصدی وجود دارد. طبق گزارش بیت کوینیست، تونی شنگ (Tony Sheng) تحلیلگر و سرمایه گذار ارز دیجیتال در MultiCoin Capital به بیان پنج ریسک موجود پرداخته است. این پنج ریسک عبارتند از:
- آسیب پذیری قراردادهای هوشمند در پروتکل وام دهی.
- آسیب پذیری قراردادهای هوشمند در ارزهای دیجیتالی که در دیفای استفاده میشوند.
- نقد شدن ارزهای دیجیتال ناشی از نوسان های بزرگ بازار.
- شکست در طرح اقتصادی پروتکل.
- خطای انسانی کاربر.