پلتفرمهای لیکویید استیکینگ (Liquid Staking) جزو ترندهای جدید دنیای ارز دیجیتال و بهخصوص حوزه دیفای هستند که برای حل مشکلات استیکینگ یا سپردهگذاری اتریوم طراحی شدهاند. پروتکل غیرمتمرکز Ether.Fi یکی از این پلتفرمها است که با ساختار کاربرمحور و قابلیتهای منحصربهفرد خود، علاقه کاربران و استیککنندگان اتریوم را به خود جلب کرده است. در این مقاله از میهن بلاکچین پروژه اترفای، ساختار و نحوه کار این پروتکل و ارز دیجیتال آن را بررسی میکنیم.
پروتکل ETH.Fi چیست؟
پروژه اترفای (Ether.Fi) یک پروتکل استیک نیابتی (Delegated Staking Protocol) غیرمتمرکز و غیرحضانتی است که میخواهد استیکینگ اتریوم را برای کاربران آسانتر کند.
طراحی خلاقانه اترفای این امکان را به استیکرها میدهد که بر کلیدهای خصوصی خود کنترل کامل داشته باشند. این یک ویژگی خاص است که اترفای را از سایر پروتکلهای استیکینگ دیفای متمایز میکند. اترفای به استیکرها توکنهای لیکویید استیکینگ (LST) مثل eETH ارائه میدهد که نشاندهنده نقدینگی و انعطافپذیری بالا و تعهد این پروتکل نسبت به کاربرن است.
بر اساس دادههای پلتفرم دیفای لاما (DefiLlama)، در حال حاضر از نظر سرمایه کل قفلشده (TVL) اترفای بزرگترین پروتکل لیکویید استیکینگ است و TVL آن به بیش از ۲.۵ میلیارد دلار رسیده است.
ساختار پروتکل اترفای
هدف پروتکل Ether.Fi حفظ یکپارچگی و تمرکززدایی اکوسیستم اتریوم است. این پروتکل بر اساس قواعد و اصول خاصی ساختهشده است که در ادامه آنها بهطور خلاصه بررسی میکنیم:
- تمرکز زدایی: غیرمتمرکز بودن، مهمترین قاعده پروتکل اترفای است. هدف اترفای این است که ماهیت غیرمتمرکز و غیرحضانتی بودن خود را حفظ کند و به استیکرها اطمینان دهد که بر داراییهای خود کنترل کامل دارند.
- پایداری و حفظ ارزشهای اخلاقی: پروتکل اترفای با مدلهای اقتصادی ناپایدار مثل طرحهای پانزی مخالف است و از یک مدل تجاری واقعی پیروی میکند که با هدف حفظ پایداری و ارزشهای اخلاقی اقتصادی ساخته شده است.
- تمرکز بر جامعه کاربری: پروتکل اترفای مدعی است که تمرکز اصلی خود را بر جامعه کاربری اتریوم قرار داده است و اهمیت ویژهای برای شفافیت و مسئولیتپذیری قائل است.
پروتکل اترفای چگونه کار میکند؟
پروتکل اترفای یک سیستم جامع و پیچیده است که انواع مختلفی از کاربران را در بر میگیرد: استیکرها (سپردهگذاران)، نودهای شبکه، کاربران سرویسهای نود. این کاربران بهترتیب در ۳ فاز اصلی پروتکل یعنی استیک نیابتی (Delegated Staking)، استخر نقدینگی (Liquidity Pool) و سرویسهای نود (Node Services) فعالیت میکنند. در ادامه، با این بخشها بیشتر آشنا میشوید.
معرفی استیک نیابتی اترفای
این فاز برای سپردهگذارانی است که میخواهند مضربی از ۳۲ اتریوم را استیک کنند (مقدار اتریوم لازم برای تبدیل شدن به اپراتور نود در شبکه اتریوم). در ابتدا، اپراتورهای نود برای انتخاب اپراتورهای جدید یک مزایده برگزار میکنند. استیککنندگان با واریز کردن اتریوم در این مزایده شرکت میکنند. بهدنبال این مزایده، صندوقهای برداشت و توکنهای T-NFT و B-NFT نیز ضرب میشوند که نشاندهنده مالکیت و کنترل استیککنندگان بر ETHهای خود هستند.
استخر نقدینگی و توکن eETH
این بخش مخصوص کاربرانی است که تعداد اتریومهای آنها کمتر از ۳۲ است یا برای کاربرانی است که نمیخواهند بهصورت مستقیم نودها را مدیریت کنند. در این بخش کاربران میتوانند با مشارکت در استخر نقدینگی، توکن eETH مینت کنند. مشارکت در استخر نقدینگی یک روش غیرمستقیم و راحتتر برای شرکت در استیکینگ اتریوم است.
سرویسهای نود
پروتکل اترفای قصد دارد در آینده نزدیک اکوسیستم خود را گسترش دهد. یکی از بخشهایی که در آینده به این پروتکل اضافه خواهد شد، سرویسهای نود (Node Services) است. در این بخش، از NFTها بهعنوان یک مشوق اقتصادی برای جذب استیکرها و اپراتورهای نود استفاده خواهد شد. این کار باعث بهبود کاربرد پروتکل و زیرساخت غیرمتمرکز شبکه اتریوم میشود.
توضیحاتی درباره استیکینگ اتریوم
استیکینگ در شبکه در اتریوم توسط ولیدیتورها انجام میشود. ولیدیتورها با هولد کردن ETH، ارائه پیشنهادات جدید و تایید بلاکها، امنیت و اجماع شبکه اتریوم را تامین میکنند.
از آنجایی که ولیدیتورها نقش بسیار مهمی در اکوسیستم اتریوم ایفا میکنند، به آنها پاداش داده میشد. در مکانیسم اثبات سهام (الگوریتم اجماع اتریوم)، کاربران شبکه در ازای تایید بلاکها، ارائه پیشنهادات و سایر مشارکتها پاداش میگیرند و کاربرانی که فعالیتهای مخرب دارند، جریمه میشوند.
ویژگی های منحصربهفرد Ether.Fi
پروتکل اترفای ویژگیهای خاصی دارد که آن را از سایر پروتکلهای لیکویید استیکینگ دیفای متمایز میکند. در این بخش، تعدادی از ویژگیهای منحصربهفرد پروتکل اترفای را بهطور خلاصه بررسی میکنیم.
جذب ولیدیتورها
معرفی فناوری اعتبارسنجی توزیعشده (DVT) در پروتکل اترفای باعث شده است موانع تبدیل شدن به ولیدیتور از سر راه کاربران برداشته شود و کاربران برای مشارکت در این شبکه غیرمتمرکز علاقهمند شوند. اترفای محدودیتهایی مثل هزینه سختافزار و هزینههای اجرایی را حذف میکند و این امکان را به کاربران میدهد که از هر جای دنیا در استیکینگ اتریوم مشارکت کنند.
سیستم پاداشدهی جذاب
یکی از ویژگیهای منحصربهفرد پروتکل Ether.Fi، رویکرد خاص آن در توزیع پاداش است. این پروتکل علاوه بر اینکه به استیکرها پاداش میدهد، یک مکانیزم خاص برای پاداشدهی به ریاستیکینگ (استیک مجدد) نیز دارد. این قابلیت به هولدرهای eETH و weETH اجازه میدهد که پاداشهای بیشتری کسب کنند و اترفای را به یک کوسیستم پویا و فعال تبدیل میکند.
نقشه راه Ether.Fi
در ادامه، مراحل توسعه پروتکل غیرمتمرکز اترفای و اتفاقات مهم این اکوسیستم از زمان راهاندازی آن را بررسی میکنیم.
پروتکل Stake
محصول اولیه پروژه Ether.Fi، پلتفرمی به نام استیک (Stake) بود که فرآیند استیکینگ ETH را برای کاربران سادهتر میکرد. پروتکل Stake این امکان را به کاربران میداد که با استفاده از قابلیتهای پروتکل EigenLayer، اتریومهای خود را ریاستیک کنند.
رویکرد اترفای بر این اساس بود که با تکامل شبکه اتریوم، مرز بین استیکینگ و ریاستیکینگ کمرنگتر خواهد شد و ریاستیکینگ به یک بخش جدانشدنی از استیکینگ تبدیل خواهد شد.
پروتکل Liquid
پس از Stake، اترفای پروتکل لیکویید (Liquid) را معرفی کرد که برای مدیریت استراتژیهای DeFi و با هدف بهینهسازی پاداشها در حین مدیریت ریسک طراحی شده است.
پلتفرم Liquid در تاریخ ۱۸ مارس (۲۸ اسفند ۱۴۰۲) راهاندازی شد و هدف آن بهبود تجربه کاربران در حوزه دیفای است. در پلتفرم لیکویید میتوان توکنهای ETH، eETH و weETH را با استراتژیهای مختلف دیفای و از طریق برنامههای غیرحضانتی که شفاف و امن هستند، سپردهگذاری کرد.
پلتفرم Cash و برنامههایی برای آینده
اترفای قصد دارد با معرفی محصول جدیدی به نام کش (Cash)، سرویسهای خود را گسترش دهد. هدف از توسعه پلتفرم Cash، پر کردن شکاف بین دنیای ارزهای دیجیتال و تراکنشهای مالی دنیای واقعی است. سرویس کش یک برنامه موبایل است که از طریق آن، کاربران میتوانند موجودی خود در پروتکل Ether.Fi را با استفاده از یک کارت اعتباری بهراحتی خرج کنند و ارز دیجیتال وام بگیرند. سرویس کش فناوری کریپتو را با فعالیتهای مالی روزمره ادغام کرده و مثل سیستم بانکداری سنتی، استفاده از ارزهای دیجیتال را برای ما سادهتر میکند.
مجموعه برنامههای اترفای
محصولات Stake، Liquid و Cash با هم یک مجموعه جامع را تشکیل میدهند که هدف آن بهبود کاربرد ارزهای دیجیتال و دسترسی آسان به آنها است. اترفای قصد دارد با سادهسازی تجربه کاربری و کاربرپسند کردن اکوسیستم خود، در مقبولیت گسترده حوزه دیفای نقش داشته باشد و آن را برای مخاطبان کل جهان جذاب و قابل دسترس کند. پروژه اترفای با حرکت کردن در مسیر حاکمیت غیرمتمرکز و خدمات مالی کاربرمحور، مدلهای اقتصادی سنتی را به چالش میکشد و نیازها و توانمندسازی کاربران را اولویت کار خود قرار میدهد.
توکن ETHFI
ارز دیجیتال ETHFI توکن بومی پروتکل اترفای است که اولین بار در صرافی بایننس لیست شد. معاملات این توکن در تاریخ ۱۸ مارس ۲۰۲۴ (۲۸ اسفند) و ساعت ۱۲ جهانی آغاز شده است.
پروتکل اترفای با لانچ پول (Launchpool) بایننس نیز همکاری کرد. بر اساس این همکاری، کاربران بایننس میتوانستند با استیک کردن توکنهای BNB و FDUSD در استخرهای مختلف، توکن ETHFI فارم کنند. دوره فارم از ۱۴ مارس ۲۰۲۴ (۲۴ اسفند) آغاز شد و بهمدت ۴ روز ادامه داشت.
جزئیات توکن ETHFI به شرح زیر است:
- عرضه کل توکن: ۱,۰۰۰,۰۰۰,۰۰۰ ETHFI
- پاداشهای لانچ پول: ۲۰,۰۰۰,۰۰۰ ETHFI (٪۲ از عرضه کل توکن)
- عرضه در گردش اولیه: ۱۱۵,۲۰۰,۰۰۰ (۱۱.۵۲٪ از عرضه کل توکن)
احتمال میرود که ایردراپ نیز از سمت پروتکل اترفای انجام شود؛ اما هنوز اطلاعیهای درباره آن صادر نشده است. از آنجایی که پروتکلهای رقیب اترفای هنوز توکن خود را معرفی نکردهاند، راهاندازی توکن ETHFI قدم مهمی برای این پروتکل بود. انتظار میرود که آیگن لایر نیز توکن خود را تا آخر ماه آوریل راهاندازی کند.
آموزش کسب درآمد از توکن ETHFI در لانچ پول بایننس
پلتفرم لانچ پول بایننس با معرفی پروژه Aevo (پروژه ۴۸ام در لانچ پول)، فرصت جذابی برای کسب درآمد از توکن های ETHFI فراهم کرده است. در ادامه، نحوه شرکت در این رویداد را توضیح دادهایم:
میتوانید با استیک کردن توکن BNB و برخی توکنهای خاص در استخرهای لانچ پول، توکن ETHFI دریافت کنید.
- برای مشارکت در این طرح باید یک حساب تاییدشده در صرافی بایننس داشته باشید و توکنهای لازم برای استیکینگ را تهیه کنید. در لانچ پول بایننس، پروژه Ether.fi را پیدا کنید.
- در صفحه پروژه میتوانید جزئیات دوره استیک، نحوه توضیح پاداشها و سایر شرایط را مشاهده کنید.
جمعبندی
پروژه اترفای (Ether.Fi) یک پروتکل غیرمتمرکز برای استیک نیابتی است که با ویژگیهای خاص و سیستم کاربرپسند خود، علاقه استیکرهای شبکه اتریوم را به خود جلب کرده است. ارز دیجیتال ETHFI، توکن بومی این پروتکل است که در صرافی بایننس لیست شده است. در این مطلب پروتکل Ether.Fi، ساختار و نحوه کار آن را بررسی کردیم. منتظر دریافت نظرات و سوالات شما هستیم.