بیت کوین را میتوان بهجرئت یکی از مهمترین اختراعات بشر در قرن ۲۱ دانست. این ارز دیجیتال برای اولینبار فناوری بلاک چین را بهصورت گسترده به جهان معرفی کرد. فناوری که قبل از بیت کوین جایگاه مهمی در زندگی روزمره مردم نداشت؛ اما امروزه دهها هزار پروژه مختلف بر اساس این فناوری در حال فعالیت و توسعه هستند. نوآوریها و فناوریهای متعدد بیت کوین خیلی زود توجه سرمایهگذاران و مردم دنیا را به خود جلب کرد. همین حمایتهای گسترده باعث شد که قیمت ارز دیجیتال بیت کوین طی سالهای اخیر افزایش چشمگیری پیدا کند. برای مقایسه جالب است بدانید که قیمت بیت کوین سال ۲۰۱۰ حدود ۱ دلار بود اما سال ۲۰۲۱ قیمت این رمزارز به بیش از ۶۸ هزار دلار رسید.
این رشد سرسامآور باعث شکلگیری گمانهزنیهای متعدد حول محور قیمت این رمز ارز شد. زمانی که سال ۲۰۲۱ قیمت بیت کوین سقف تاریخی خود (۶۴ هزار دلار) را شکست، موجی از تحلیلگران تحلیلهایی با عنوان صد هزار دلاری شدن بیتکوین در شبکههای اجتماعی منتشر کردند. حتی برخی از خبرهترین تحلیلگران تکنیکال و بنیادی معتقد بودند که قیمت بیت کوین میتواند پس از شکست ۱۰۰ هزار دلار تا ۱۳۰ یا حتی ۲۰۰ هزار دلار هم پیشروی کند. تمامی این تحلیلها مردم را به خرید بیت کوین ترغیب کرد. اما هیچ کدام از این پیشبینیها رخ نداد و عده زیادی از مردمی که تجربه لازم برای ورود به بازار رمزارزها را نداشتند، دچار ضررهای جبرانناپذیری شدند.
قیمت بیت کوین برخلاف انتظار اکثریت فعالین بازار پس از شکست سقف تاریخی خود، مجددا به زیر ۶۴ هزار دلار وارد شد و این آغاز شروع یک روند نزولی و بازار خرسی برای این رمز ارز و کلیت بازار کریپتوکارنسی بود. قبل از اینکه به دلایل شروع روند نزولی بیت کوین بپردازیم، بهتر است کمی بیشتر با این ارز دیجیتال شگفتانگیز آشنا شویم.
بیت کوین، اولین ارز دیجیتال جهان
بعد از بحران مالی سال ۲۰۰۸، فرد یا گروهی ناشناخته با نام مستعار ساتوشی ناكاموتو، وایت پیپر بیت کوین را منتشر کرد. در این وایت پیپر به ارز دیجیتالی اشاره شد که با کمک فناوری بلاک چین درصدد ایجاد شبکهای غیرمتمرکز و همتابههمتا برای جابهجایی پول است. شبکهای که توسط هیچ گروه یا سازمان خاصی کنترل نمیشود.
چند سال بعد از ظهور بیت کوین، ارزهای دیجیتال دیگری با الگوبرداری از این رمزارز ایجاد شدند. اما هیچکدام از آنها نتوانستند به ارزشی بالاتر از بیت کوین برسند. زیرا این بیت کوین بود که برای اولین بار فناوری بلاک چین را بهطور گسترده به کار گرفت. با آغاز به کار اولین صرافی ارز دیجیتال دنیا در سال ۲۰۱۰، تعداد معاملات بیت کوین افزایش قابل توجهی پیدا کرد. زیرا تا قبل از آن، افراد مجبور به خرید بیت کوین از یکدیگر بودند که با گسترش صرافیهای ارز دیجیتال این مشکل برطرف شد. هم اکنون با وجود صرافی های زیاد ایرانی مشکل خرید بیت کوین برای ایرانیان وجود ندارد. برای خرید ارز دیجیتال میتوانید به سایت صرافی ارزپایا به آدرس www.arzpaya.com مراجعه نمایید.
تحلیل روند بیت کوین
یکی از مهمترین عواملی که بر روی روند بیت کوین تاثیر میگذارد هاوینگ است. هاوینگ بیت کوین رویدادی است که هر ۴ سال یک بار رخ میدهد و در آن پاداش ماینرها (استخراجکنندگان) بیت کوین نصف میشود. تاکنون بیت کوین سه هاوینگ را تجربه کرده است و ما پس از هر هاوینگ شاهد افزایش قیمت این ارز بودهایم. آخرین هاوینگ بیت کوین مربوط به سال ۲۰۲۰ است که بعد از آن، قیمت بیت کوین چندین سقف تاریخی را به ثبت رساند که آخرین سقف آن ۶۸ هزار دلار بود.
نقطه مشترک تمام تحلیلگرانی که سیگنال صد هزار دلار برای بیت کوین صادر کرده بودند، سیکل چهار ساله بیت کوین بود. آنها با در نظر گرفتن سیکلهای قبلی، انتظار رفتار مشابهای از بیت کوین داشتند و معتقد بودند که روند صعودی بیت کوین همچنان ادامه دارد و قیمت میتواند اعداد بالاتری را ببیند.
اما بیت کوین در سالهای اخیر نشان داده است که تا حد زیادی همگرا با دیگر بازارهای مالی دنیا است. معمولا زمانی که بازارهای جهانی مانند بورس ایالات متحده دچار ریزش و کاهش قیمت میشوند، بیت کوین نیز اصلاح قیمتی را تجربه میکند. زیرا بازار رمز ارزها و بیت کوین در حال حاضر بخشی از اقتصاد جهانی را تشکیل میدهند. برای مثال در چند ماه اخیر، عواملی نظیر جنگ روسیه و اوکراین، افزایش نرخ تورم آمریکا و سیاستهای انقباضی فدرال رزرو آمریکا موجب شد که اقتصاد جهانی با شوکی جدی مواجه شود. اتفاقی که دامن بازار کریپتوکارنسی را هم گرفت و باعث ریزش بیشتر بیت کوین شد.
پس از اینکه قیمت بیت کوین کف ۳۷,۵۰۰ دلار را از دست داد، اکثریت تحلیلگران امیدوار بودند که بیت کوین نهایتا تا ۳۰ هزار دلار سقوط کند و از همین محدوده شاهد برگشت قیمت این ارز باشیم. اما متاسفانه کف ۳۰ هزار دلار آن چنان که انتظار میرفت نتوانست قیمت را حمایت کند و بیت کوین وارد کانال ۲۰ هزار دلار شد.
در مجله ارز دیجیتال ارزپایا، میتوانید تحلیل روند بیت کوین و سایر ارزهای دیجیتال را در قالب تحلیلهای بلندمدت و کوتاهمدت مشاهده کنید. این تحلیلها همچنین در سایر شبکههای اجتماعی مانند اینستاگرام و آپارات ارزپایا نیز منتشر میشوند و میتوانند به شما در تصمیمگیری برای فروش یا خرید بیت کوین کمک کنند. با این وجود، این نکته را مد نظر داشته باشید که هیج تحلیلی نمیتواند بهصورت صددرصد روند آینده قیمت را پیشبینی کند؛ بنابراین همواره جانب احتیاط را در معاملات خود رعایت کنید.
بیت کوین بخریم یا بفروشیم؟
در چند ماه اخیر و همزمان با از دست رفتن حمایتهای مختلف بیت کوین، بسیاری از هولدرهای این کوین در ترس شدید قرار دارند و در حال فروش داراییهای خود هستند. اما نکته حائز اهمیت این است که ریزش و رکود یا اصطلاحا بازار خرسی بخشی از سیکل قیمتی بیت کوین است و نمیتوان آن را منکر شد. میتوان امیدوار بود با شروع سیکل صعودی بعدی بیت کوین و همچنین ورود شرکتهای سرمایهگذاری به حوزه ارزهای دیجیتال، شاهد رشد قیمت این ارز و حتی ۱۰۰ هزار دلاری شدن آن باشیم.
اتفاقاتی كه در پی ريزش های اخير قيمت بيت كوين رقم خوردهاند، تجربه جديدی را برای معاملهگران رقم زدهاند. مسائلي كه براي بنياد لونا اتفاق افتاد و از دست رفتن ارزش استيبل كوين UST، موجی از بی اعتمادی را نسبت به ساير استيبل كوينها ایجاد کرد. حتی ما شاهد کاهش قیمت تتر، بزرگترین استیبل کوین بازار رمز ارزها بودیم که سریعا توسط بنیاد تتر کنترل شد.
بیت کوین در سالهای اخیر وارد لیست ۱۰ دارایی ارزشمند دنیا شده است و بسیاری از افراد فارغ از نوسانات قیمتی این ارز دیجیتال، با خرید ارز دیجیتال بیت کوین آن را برای بلند مدت نگهداری میکنند. زیرا آنها معتقدند که ارزش مهم است نه قیمت. اگر شما هم مانند این افراد فکر میکنید، بهتر است به دارایی ارزشمند خود دست نزنید. زیرا همیشه قیمت به سمت ارزش واقعی خود حرکت میکند. اما اگر یک تریدر کوتاه مدت هستید، بهتر است با دقت بیشتری روند بیت کوین در ماههای آتی را دنبال کنید.