قیمت بیت کوین بیش از هفت ماه اخیر را در فاز تثبیتی گذرانده و در حال حاضر یک واگرایی قابل توجه بین عرضه و تقاضا در حال شکل گرفتن است. از زمان رکوردشکنی ماه مارس، تقاضا برای بیت کوین به طور قابل توجهی کاهش یافته است. اما در سمت عرضه نیز چندین شاخص آنچین نشان میدهند که «عرضه فعال» بیت کوین به سطوح نسبتا پایینی رسیدهاند.
در گذشته، کاهش عرضه بیت کوین معمولا با افزایش نوسانات همراه شده است. اما آیا این بار هم این اتفاق رخ میدهد؟ در این مطلب که از تحلیل آنچین هفته ۴۲ام سال ۲۰۲۴ شرکت گلسنود گرفته شده، وضعیت کنونی بیت کوین را در سمت عرضه و تقاضا زیر ذرهبین خواهیم برد.
تقاضای رو به کاهش بیت کوین
میزان ورود سرمایه جدید به بازار بیت کوین از زمان ثبت رکورد ۷۳٬۰۰۰ دلاری این ارز دیجیتال در ماه مارس کاهش یافته است. به دلیل ماهیت همتا به همتا بودن شبکه بیت کوین، هر خریدار به یک فروشنده مرتبط میشود. بنابراین، میتوان دو شاخص سود و زیان تحقق یافته را به عنوان نمایندهای از میزان سرمایه جدید وارد یا خارج شده به شبکه تلقی کرد.
با استفاده از این چارچوب، میتوانیم ببینیم که در حال حاضر روزانه ۰.۷۳ میلیارد دلار سرمایه جدید به شبکه بیت کوین وارد میشود که چندان ناچیز نیست اما به طور قابل توجهی کمتر از اوج ۲.۹۷ میلیارد دلاری ماه مارس است.
اگر نمودار خام سود تحقق یافته بیت کوین را بررسی کنیم، در تاریخ ۸ اکتبر یک جهش چشمگیر مشاهده میشود. با این حال، اگر نمودار تعدیلشده (Entity-Adjusted) این شاخص را بررسی کنیم دیگر این جهش را نمیبینیم. این جهش در دادههای خام سود تحقق یافته ناشی از تراکنشهای بزرگ داخل سازمانی مربوط به تغییر مالکیت توکنهای WBTC صرافی بیتگو (Bitgo) بوده است.
شاخص Point-in-Time گلسنود بررسی تغییرات عرضه WBTC را بدون تغییر دادههای گذشته بررسی میکند. همانطور که در این نمودار مشخص است، پس از تراکنشهای داخلی مذکور عرضه WBTC با کاهش همراه شده اما پس ازینکه گلسنود متوجه ماهیت انتقالات شده عرضه به حالت قبلی بازگشته است.
باز به سراغ ارزیابی تقاضای کنونی میرویم. برای بررسی بیشتر میتوانیم از شاخص CDD باینری برای سنجش فشار سمت تقاضا استفاده کنیم. این شاخص، مقدار بیت کوین خرجشده را در طول عمر هر UTXO ضرب میکند و با استفاده از آن میتوان افزایش فعالیتهای معاملاتی عرضه قدیمی بیت کوین (معادل ورود خریداران جدید به بازار) را متوجه شد.
در حال حاضر شاخص CDD در سطوح نسبتا پایینی است که نشان میدهد سرمایهگذاران بلندمدت بیت کوین در محدوده قیمتی فعلی تمایلی برای فروش ندارند.
بررسیهای بیشتر نشان میدهد که شدت تقاضا و توجه سرمایهگذاران جدید در محدوده کنونی قیمت نسبتا کم است و موج دوم قابل توجهی از ابتدای سال مشاهده نشده است.
کاهش عرضه
پس از بررسی میزان تقاضا در وضعیت کنونی، بهتر است به سراغ عرضه برویم. در اینجا ما عرضه را معادل حجم کوینهایی درنظر میگیریم که فعالان بازار مایل به خرج کردن و معامله آنها هستند.
در نمودار زیر پارامترهای مختلفی از جمله عرضه کوتاهمدت یا عرضه بسیار نقدینه که همه «عرضه در دسترس» را نشان میدهند بررسی شدهاند. ما این پارامترها را با عرضه طولانیمدت یا قفلشده بیت کوین مقایسه میکنیم.
همانطور که در نمودار زیر مشخص است، در چند ماه گذشته عرضه ذخیرهشده بیت کوین افزایش یافته که بر تمایل سرمایهگذاران به هولد این ارز دیجیتال تاکید میکند. چنین اتفاقی باعث شده تا عرضه فعال کاهش یابد. این یعنی کوینهای کمتری در محدوده قیمت فعلی معامله میشوند.
برای بررسی بیشتر به سراغ «عرضه گرم» بیت کوین میرویم که کوینها را بر اساس مدت زمان هولد آنها دنبال میکند و تمرکزش روی کوینهای جابجا شده در یک ماه گذشته است.
همانطور که در گزارشهای تحلیلی قبلی بررسی کردیم، احتمال خرج کردن کوینها با زمان نگهداری از کوینها مرتبط است. بنابراین عرضه گرم بیت کوین زیرمجموعهای از کوینها که میتوان انتظار داشت به زودی خرج میشوند را به تصویر میکشد.
علاوه بر این میتوانیم سود باز و حجم معاملات بازار فیوچرز را به عنوان «عرضه در شرف معامله» تلقی کنیم.
در مجموع، عرضه فعال از زمان رکوردشکنی بیت کوین در ماه مارس نصف شده است. حجم پایین تراکنشهای آنچین و فعالیتها در بازار فیوچرز کاهش فعالیتهای سوداگرانه بین سرمایهگذاران را برجسته میکند.
برای بررسی بیشتر به سراغ شاخص Liveliness بیت کوین میرویم. این شاخص نسبتی میان روز-کوینهای تخریب شده (خرج شده) و ایجادشده (هولد شده) را ارزیابی میکند. همانطور که در نمودار زیر مشخص است، بین ماه جولای و آگوست شاهد افزایش خرج شدن کوینهای قدیمی بودهایم. یکی از دلایل این افزایش بازپرداخت بدهی مشتریان صرافی Mt Gox در آن بازه بوده است.
شاخص Liveliness در حال حاضر در یک روند نزولی پایدار قرار دارد که نشاندهنده تمایل قوی بازار به هولد و محدود بودن عرضه قابل معامله است.
سرمایهگذاران دائمی درون چرخهای
همانطور که بالاتر بررسی کردیم، در حال حاضر تقاضا کاهش یافته و عرضه قابل معامله نیز محدود شده است. برای بررسی بیشتر وضعیت کنونی میتوان سرمایه نگهداریشده در شبکه بیت کوین را در دو گروه مختلف بررسی کرد:
- شاخص کوتاهمدت (زیر یک ماه) 🔴: این شاخص کپ تحقق یافته یا تراکنشهای انجام شده در ۳۰ روز گذشته را بررسی میکند. گروه کوتاهمدت را میتوان معادل تقاضای جدید در بازار درنظر گرفت.
- شاخص بلندمدت (۱تا ۲ سال) 🔵: این بخشی از عرضه را بررسی میکند که در کف بازارهای نزولی به اوج خود میرسد. منظور از شاخص بلندمدت، گروه سرمایهگذارانی است که دید طولانیمدتی به بیت کوین دارند و به قیمت حساس نیستند.
با مقایسه فشار خرید و تمایل برای هولد سرمایهگذاران میتوان به وضوح کاهش تقاضای جدید را بررسی کرد. اگرچه تقاضای کنونی به طور قابل توجهی نسبت به بازار نزولی سال ۲۰۲۲ بالاتر است، اما همچنان از اوج ثبتشده در ماه مارس فاصله زیادی دارد.
بنابراین هنوز افزایش شدید و پایداری در تقاضا را تجربه نکردهایم. این افزایش معمولا با اوج چرخه همراه میشود. به همین ترتیب، فشار هولد بیت کوین که در طول ریزشهای شدید بازارهای نزولی افزایش مییابد نیز رشد چشمگیری را تجربه نکرده است. این رفتارها باعث شده تا بازار کنونی در یک تعادل قرار بگیرد.
برای بررسی بیشتر میتوانیم به سراغ شاخص RHODL برویم. همانطور که در نمودار زیر مشخص است، در وضعیت کنونی سرمایهگذاران جدید به بازار وارد شدهاند اما هنوز تقاضا به اوج خود نرسیده است.
اعتماد سرمایهگذاران جدید به روند بازار نیز در محدوده «خنثی» باقی مانده که نشان میدهد قیمتی که سرمایهگذاران جدید در آن کوینهای خود را به فروش میرسانند، تفاوت زیادی با قیمت خرید آنها ندارد.
علیرغم وضعیت آشفته اخیر بازار و حاکم شدن احساسات منفی اندک، سطح اطمینان سرمایهگذاران جدید به طور قابل توجهی بالاتر از هردو بازار ۲۰۱۹-۲۰۲۰ و ۲۰۲۱ است.
همچنین این واقعیت که سرمایهگذاران جدید با ضرر تحقق نیافته قابل توجهی مواجه نیستند، انعطافپذیری بازار را نشان میدهد. با توجه به این میتوان گفت هولدرهای بیت کوین در حال حاضر تحت فشار یا استرس مالی زیادی نیستند که بازار را به فاز نزولی وارد کند.
سخن پایانی
در حال حاضر واگرایی قابل توجهی بین عرضه و تقاضای بیت کوین وجود دارد. تقاضای جدید از زمان رکوردشکنی بیت کوین در ماه مارس به طور قابل توجهی کاهش یافته و پارامترهای مختلفی از محدودشدن عرضه قابل معامله بیت کوین خبر میدهند. با این حال، با توجه به بازارهای گذشته میتوان گفت چنین رفتارهایی معمولا با نوسانات شدید بازار همراه خواهند شد.