با گسترش صنعت رمزارز و ورود بازیگران سنتی به این حوزه، رعایت مقررات از یک دغدغه فرعی به یکی از اولویتهای اصلی شرکتها تبدیل شده است.
به گزارش میهن بلاکچین، به گفته جیمز اسمیت، یکی از بنیانگذاران شرکت الیپتیک، اکنون اغلب صرافیهای رمزارز در سطح جهانی به دنبال انطباق با استانداردهای نظارتی هستند.
تغییر چشمگیر در رویکرد شرکتهای رمزارز به رعایت مقررات
صنعت رمزارز از ابتدای شکلگیری خود تاکنون شاهد تغییر قابلتوجهی بهسوی رعایت مقررات بوده است. به گفته جیمز اسمیت (James Smith) در رویداد تومن ۲۰۴۹ (Token2049)، یکی از بنیانگذاران شرکت «الیپتیک» (Elliptic) که در سال ۲۰۱۳ با تمرکز بر رعایت مقررات در حوزه رمزارز تأسیس شد:
در روزهای اولیه، فقط تعداد کمی از شرکتها نگاه جدی به رعایت مقررات داشتند. کوینبیس اولین مشتری ما بود؛ از همان ابتدا میدانستند که میخواهند کسبوکارشان را بر اساس رعایت مقررات بنا کنند. اما برای بقیه شرکتها، این موضوع اولویت اصلی نبود.
به گفته اسمیت، این وضعیت زمانی شروع به تغییر کرد که نهادهای قانونگذار از جمله در ایالت نیویورک، توجه بیشتری به صنعت رمزارز نشان دادند. ورود نهادهای مالی سنتی مانند فیدلیتی (Fidelity) و بانک دیبیاس (DBS) نیز نقش مهمی در این روند ایفا کرد، چرا که این نهادها با استانداردهای بالای رعایت مقررات وارد حوزه رمزارز شدند.
بهعنوان مثال، فیدلیتی اولین خدمات رمزارزی خود را در سال ۲۰۱۹ ارائه داد و بانک آسیایی دیبیاس نیز در سال ۲۰۲۰ یک صرافی دیجیتال برای سرمایهگذاران حرفهای و نهادی راهاندازی کرد.
اسمیت در ادامه گفت:
در چند سال اخیر شاهد تغییر بزرگی بودهایم. اکنون صرافیهای مطرح جهانی همگی به رعایت مقررات اهمیت میدهند، چون میخواهند بخشی از اکوسیستم جهانی باشند.
پرسشهایی درباره رعایت مقررات پس از هک بایبیت
در حال حاضر، صرافیهای رمزارز و پروتکلهای همتا به همتا، همچنان اصلیترین اهداف نظارتی هستند. از دید نهادهای قانونگذار، این شرکتها گلوگاههایی کلیدی برای اعمال کنترلهای ضد پولشویی (AML) و نظارت مالی گستردهتر محسوب میشوند. در عین حال، این پلتفرمها اغلب قربانی حملات پیچیده هکری و عملیات پولشویی هستند که در تاکتیکهای گروه لازاروس (Lazarus Group) دیده شده است.
جدیدترین نمونه این موضوع، مربوط به هک اخیر صرافی بایبیت (Bybit) است که در آن، گروه لازاروس با اجرای یک طرح پیچیده پولشویی، وجوه به سرقترفته را جابهجا کرد. هکرها ابتدا توکنهای کمنقدینگی را با اتر (Ether) تعویض کرده و سپس از طریق صرافیهای غیرمتمرکز بدون نیاز به احراز هویت (no-KYC) آن را به بیت کوین تبدیل کردند.
اسمیت اظهار داشت:
آنها از چند صرافی بدون احراز هویت استفاده کردند که اصلاً نباید وجود داشته باشند و همچنین از یک پروتکل غیرمتمرکز که تأمین نقدینگی زیادی داشت و به آنها اجازه داد بیت کوین بگیرند. در واقع، ما بهعنوان یک صنعت، کار را بیش از حد برایشان آسان کردهایم.
او همچنین بیان کرد که حتی پس از آنکه برخی شرکتها این وجوه را بهعنوان دزدیدهشده تگ کردند، کاربران همچنان به معامله آنها در پلتفرمهای غیرمتمرکز ادامه دادند. اسمیت گفت:
چرا اینهمه نقدینگی برای پولشویی وجود داشت؟
او استدلال کرد کسانی که برای چنین پروتکلهایی نقدینگی فراهم میکنند باید تحت بررسیهای پایهای درخصوص منشأ و مقصد وجوه قرار بگیرند. وی افزود:
بروید ببینید چه کسانی از این وضعیت پول درمیآورند؛ آنجا اولین جایی است که باید کنترلهایی را اعمال کرد.