اقتصاد جهانی در حال تجربه کردن بحران عظیمی است و ویروس کرونا پایههای آن را به لرزش درآورده است. بازارها با نوسانات شدیدی مواجه هستند و کارشناسان و اندیشمندان بسیاری در درک وضعیت و حرکت بازارها عاجز ماندهاند. در این حالت، طبیعی است که سرمایهگذاران نگران و عصبی باشند و این سوال برای آنها مطرح باشد که چگونه باید به مقابله با این ریسکها و ناآرامیها بپردازند؟ باید توجه داشته باشیم که این اولین باری نیست که ما گرفتار بحران و اصلاح بازار شده باشیم و این بحرانها جزء ذات بازار هستند و نباید از روی ترس اقدام به تصمیمگیری کرد. بازار سهام همواره در سالهای اخیر احیا شده است و هرگز این بازار در دراز مدت، سرمایهگذاری نامطلوبی نبوده است. باید بگوییم که حتی این گونه بحرانها هم موقعیتی خوب برای خرید هستند و سرمایهگذاران بلند مدت از این موقعیت استفاده خواهند کرد. با در نظر گرفتن این موارد، نکاتی برای مدیریت مناسب پورتفولیو (portfolio) هم در جهان بورس و هم در جهان بلاکچین (blockchain) و ارز دیجیتال (cryptocurrency) شایان توجه است که در این مقاله به آنها پرداخته میشود.
۱- به سرمایهگذاری برای بازنشستگی ادامه دهید
هر فردی که هنوز بازنشست نشده است، باید همانند قبل از بحران کرونا عمل کند و به سرمایهگذاری ادامه دهد و یک دلار از پول خود را هدر ندهد. اگرچه ترسناک است که سرمایه شما در حال کاهش یافتن باشد، اما توجه کنید که این بحران موقعیتی برای خرید است نه برای فروش. اگر دیدی بلند مدت داشته باشید، در آینده خواهید دید که سرمایهگذاری این دوران بسیار باارزش بوده است و بازده خوبی داشته است.
افرادی که از بحران ۲۰۰۸ استفاده کردند، این قضیه را به خوبی درک میکنند. در سال ۲۰۰۹ بود که بازار صعودی شروع شد و این بازار تا مارس ۲۰۲۰ ادامه پیدا کرد. بر این نکته تمرکز کنید که سهام احیا خواهند شد و نگران زمان این احیا شدن نباشید. اگر شما بازنشسته هستید، حتما قبلا داراییهای خود را تبدیل به پول نقد و اوراق قرضه کردهاید که باثبات هستند و از داراییهای پرریسک کنارهگیری کردهاید.
۲- وجوه اضطراری خود را افزایش دهید
داشتن پسانداز اضطراری همواره حیاتی است و توصیههای مالی همواره به این نکته اشاره دارند که افراد باید به اندازه گذران مخارج حداقل ۳ تا ۱۲ ماه پول نقد در حساب داشته باشند تا اگر مشکلی مانند از دست دادن کار و غیره پیش آمد، بتوانند مشکل را مدیریت کرده و از عهده مخارج زندگی برآیند.
رعایت این سیاست مخصوصا در دوران بحران بسیار ضروری است. در خلال این بحران، آشفتگی و عدم ثبات شدیدی در بازار موجود است که باید بسیار مورد توجه قرار گیرد. اگر شما هنوز هم در این بحران دارای درآمد هستید، فراموش نکنید که پسانداز نقدی خود را برای مقابله با ضرورتهای بیشتر حتما افزایش دهید.
۳- پول نقد پادشاه است
به عنوان یک سرمایهگذار و تریدر (trader)، همواره باید درصدی از پورتفولیوی خود را به صورت پول نقد داشته باشیم. این پول نقد جدای پسانداز اضطراری است که باید داشته باشیم. فراموش نکنید که ارزش پول نقد در خلال بحران و روندهای نزولی افزایش پیدا میکند. اگر شما در پورتفولیوی ارز دیجیتال خود پول نقد داشته باشید، در هنگام بحران این پول نقد ارزش پورتفولیوی شما را افزایش میدهد و به شما کمک میکند که فرضا در هنگام پایین آمدن قیمت بیت کوین (bitcoin) و یا اتریوم (Ethereum) بتوانید خرید کنید و کف قیمتها را شکار کنید.
در مورد سهام هم همین طور است و بیخود نیست که وارن بافت (Warren Buffet) همواره پول نقد زیادی را نگه میدارد. او در مواقع بحران و زمانی که قیمت سهام ارزان میشود، اقدام به خرید میکند. علاوه بر این، در حال حاضر میتوانیم ببینیم که تقاضا برای پول نقد در میان کشورهای جهان افزایش پیدا کرده است زیرا این کشورها به دلیل ترس از کرونا اقدام به ذخیره نقدی برای آینده خود میکنند و تنها به نیازهای حال حاضر خود توجه نمیکنند. در زمان آشفتگی و دردسر، افراد ارزهایی باثبات مانند دلار را میخواهند و مهم نیست که بانک مرکزی چه مقدار از آن را چاپ میکند؛ چنین ارزهایی در واقع ارز ذخیره جهانی هستند.
۴- بیت کوین و ارز دیجیتال بخرید
هر فردی که به مدیریت پورتفولیوی خود و ارزیابی ریسک میپردازد، به این نتیجه میرسد که باید بیت کوین و ارز دیجیتال بخرد زیرا این داراییها به عوامل زیربنایی تاثیرگذار بر داراییهای دیگر بستگی ندارند و با ریسک سیستماتیک (systematic) داراییهای دیگر روبرو نیستند.
من معتقدم که هر فردی باید سرمایهگذاری کوچکی در بیت کوین داشته باشد زیرا این دارایی نوعی بیمه در برابر تورم و عوامل بد است. سرمایهگذاری در بیت کوین باید به صورت تدریجی و از طریق پسانداز انجام گیرد. تشخیص کف قیمت این دارایی دشوار است و این خرید تدریجی بسیار عاقلانهتر از خرید یکباره است. این سیاست اساسا تفاوتی با سرمایهگذاری در یک صندوق بازنشستگی ندارد. من (نویسنده مقاله) تقریبا هر روز بدون توجه به قیمت بیت کوین، مقدار کوچکی از این ارز میخرم و آن را به صورت یک سرمایهگذاری بلند مدت نگاه میکنم.
۵- سرمایهگذاران ارز دیجیتال باید اقدام به متنوعسازی کنند
هرگز نباید کل سرمایه خود را در یک دارایی قرار دهید. حتی اگر به بیت کوین بسیار اعتقاد دارید، باز باید در دیگر ارزهای دیجیتال هم سرمایهگذاری کنید و پورتفولیوی متنوعی داشته باشید. در این زمان بحران که قیمت سهام، املاک و غیره پایین آمده است، بد نیست که برای مدیریت ریسک و تنوعبخشی بیشتر به پورتفولیوی خود، اقدام به خرید این داراییها نیز کنید.
جهان در حال حاضر گرفتار بحران است و نگرانی در مورد فروپاشی اقتصادی و از دست رفتن مشاغل وجود دارد. اگر در این موقعیت به درستی اقدام کنیم و سرمایهگذاری مناسبی انجام دهیم، در آینده مزد این کار خود را خواهیم گرفت. نظر شما چیست؟ چه سرمایهگذاریهای دیگری را برای وضعیت کنونی پیشنهاد میکنید؟ نظرات خود را با ما در میان بگذارید.