الکس اسوانویک ( Alex Svanevik) موسس و مدیر اجرایی موسسه تحقیقاتی اتریوم Nansen معتقد است که دیفای در بلندمدت آینده روشنی داشته و موفق خواهد شد. استارتاپهای فینتک باید برای تک تک برنامههای اقتصادی خود مجوز دریافت کرده و با مراجع قانونی و اقتصادی هماهنگ باشند؛ اما حوزه دیفای چنین محدودیتی ندارند و همین موضوع آینده دیفای را امیدوارکننده کرده است.
این پژوهشگر اتریوم موانع پیش رو برای ورود به حوزه دیفای را کمتر از خدمات مالی معمولی میداند و همین عامل را باعث درخشان بودن آینده حوزه دیفای در برابر حوزههای مالی سنتی قلمداد میکند. عملا هرکسی که از اتریوم یا سایر ارزهای رمزنگاری شده اصلی استفاده میکند، میتواند از خدمات گسترده حوزه دیفای استفاده کند.
دیفای در مسیر توسعه ؛ آینده روشن این حوزه
حوزه دیفای هنوز در مراحل اولیه و در شروع کار خود قرار داد. تا اوایل سال ۲۰۲۰، تعداد کاربرانی که در این فضا فعالیت میکردند، بسیار کم بود. اما روز به روز به تعداد آنها افزوده میشود. براساس اطلاعات سایت Defipulse دقیقا یک سال پیش مثل چنین روزهایی، کل سرمایه ذخیره شده در پروژههای دیفای کمتر از ۵۰۰ میلیون دلار بود. به عبارتی مجموع سرمایه افرادی که در این حوزه فعالیت داشتند کمتر از نیم میلیارد دلار بوده است. در حال حاضر مجموع دارایی دیجیتال قفل شده در پروژههای دیفای معادل ۱۰.۹۸ میلیارد دلار است. این رشد تنها در عرض ۱۲ ماه اتفاق افتاده است؛ رشد ۱,۹۰۰ درصدی در یک سال را میتوان انفجار این حوزه نامگذاری کرد که شروع بسیار خوبی برا رسیدن به آینده ای درخشان برای این حوزه خواهد بود.
این محقق حوزه اتریوم و دیفای به دلیل رشد تصاعدی حوزه دیفای و پروتکلهای مبتنی بر شبکه اتریوم معتقد است که آینده درخشانی در انتظار این حوزه خواهد بود و این حوزه از بازار ارزهای دیجیتال موفق خواهد شد:
مهمترین دلیلی که به نظر من موفقیت دیفای را تضمین کرده، کم بودن موانع ورود به این حوزه است. شرکتهای ارائهدهنده خدمات اقتصادی (شرکتهای فینتک) تقریبا نیمی از زمان و انرژی خود را صرف دریافت مجوز از متصدیان و قانونگذاران میکنند. در حالی که برای پروژههای حوزه دیفای چنین موانعی وجود ندارد.
از طرف دیگر پروژههای اقتصادی متمرکز ملزم به رعایت قوانین مقررات وضع شده از طرف قانونگذاران هستند؛ اما پروژههای دیفای چنین التزامی نخواهند داشت. برای مثال پروتکل Yearn.Finance در ماه جولای راهاندازی شد در حالی که از هیچ نهاد متمرکزی مجوزی دریافت نکرده است و به راحتی هرگونه تغییری را براساس نظرسنجی در شبکه اعمال میکند. چنین شرایطی برای موسسات مالی سنتی قابل تصور نیست. به نظر میرسد که اقتصاد آینده جهان، مبتنی بر دیفای است.
پروتکل YFI مطلوبترین توزیع عرضه توکن را برای جامعه دیفای به ارمغان آورده است. هرکسی که این توکن را بدست میآورد، مطابق اطلاعاتی که آزادانه در اختیار همه قرار گرفته است، ریسک برابری را متحمل شده است. ریسک این کار یادآور ماینینگ بیت کوین در سالهای اولیه است. چون تنها راه برای کسب این توکن در آینده ، ماین کردن آن است و هیچ کس، حتی موسس آن، راه دیگری برای بدست آوردن آن ندارد. پروژه YFI به تدریج به یک پروژه میلیارد دلاری تبدیل شد و در حال حاضر ارزش بازار این توکن، ۶۰۰ میلیون دلار است.
پروژههای نوآورانه دیفای همچون YFI مزیت بزرگی نسبت به پلتفرمهای سنتی فینتک دارند و آن متن باز بودن آنهاست. به همین دلیل توسعهدهندگان زیادی میتوانند در این تکنولوژی مشارکت کنند و اگر با اقبال بازار مواجه شوند، رشد بسیار زیادی در آینده خواهند کرد.
مقیاسپذیری بزرگترین نگرانی دیفای
پروژههای دیفای برای رشد بیشتر و پیروز شدن در مقابل پروژههای اقتصادی سنتی، نیاز به افزایش مقیاسپذیری و کسب ظرفیت بالای بلاک چین خواهند داشت. زمانی که پروژههای دیفای مورد توجه مردم قرار میگیرند، پلتفرمهایی همچون Uniswap بسیار شلوغ شده و فعالیت کاربران در آنها بسیار افزایش مییابد. در چنین وضعیتی کارمزد انجام تراکنشها، استفاده از قراردادهای هوشمند و انجام مبادلات مالی در آنها، ملزم به پرداخت کارمزدهایی تا ۱۵۰ دلار به ازای هر تراکنش خواهد بود. چنین وضعیتی نمیتواند در آینده پایدار بماند و به این حوزه ضربه وارد میکند. ورود اتریوم ۲ و یا استفاده از راهکارهای لایه دوم برای رفع مشکل مقیاسپذیری میتواند حوزه دیفای را همچنان پابرجا نگه دارد و توسعه پایدار این شبکه در آینده را ممکن خواهد ساخت.