هشتمین همایش بانکداری الکترونیک و نظام های پرداخت در تاریخ ۹ و ۱۰ بهمن متمرکز بر انقلاب بلاک چین برگزار شد. این همایش توسط پژوهشکده پولی و بانکی بانک مرکزی در سالن همایشهای برج میلاد برپا شد.
در این همایش محمد جواد آذری جهرمی وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات، اکبر کمیجانی قائم مقام بانک مرکزی، علی دیواندری رییس پژوهشکده پولی و بانکی، ناصر حکیمی معاون فناوری های نوین بانک مرکزی، ابوطالب نجفی مدیرعامل شرکت خدمات انفورماتیک، برت کینگ آیندهپژوه و نظریه پرداز، کارستن بارچ معاون مدرسه اقتصاد مونیخ، مهدی عبادی دبیر انجمن فینتک ایران، سهیل نیکزاد عضو هیئت مدیره انجمن بلاک چین و نیما امیرشکاری مدیر گروه بانکداری الکترونیک پژوهشکده پولی و بانکی سخنرانی کردند.
فناوری زنجیره بلوک و دفاتر توزیعشده، رمز ارزها، سامانههای پرداخت جایگزین، فناوریهای مالی، پرداخت و بانکداری باز، تقلب، پولشویی، کلاهبرداری و روشهای مقابله با آن و تحول دیجیتال ۶ محور اصلی هشتمین همایش بانکداری بودند.
همچنین اهداف همایش بانکداری الکترونیک تبیین و بررسی روندهای صنعت بانکداری و پرداخت با استفاده از فناوری بلاک چین، تبیین و بررسی کلان روندهای بینالمللی بانکداری الکترونیک و نظامهای پرداخت، تبیین و بررسی تحولات ایجاد شده در حوزه فناوری اطلاعات با فناوری بلاک چین، بررسی و تبیین موانع و چالشهای پیشروی صنعت بانکداری و پرداخت، تبیین و بررسی تحولات ایجاد شده در حوزه ارز رمزها، تببین و بررسی فضای جدید کسب و کار مالی بودند.
در این همایش بانکها، مؤسسات مالی و اعتباری و شرکتهای ارائه خدمات بانکی آخرین دستاوردها، خدمات، محصولات و توانمندیهای خود را معرفی و عرضه کردند.
سخنان مهم همایش در زمینه بلاک چین
در هشتمین همایش بانکداری الکترونیک و نظامهای پرداخت جمع کثیری از افراد بزرگ صنعت بانکداری و الکترونیک در مورد پیشرفت در زمینه های بانکداری، روش های نوین پرداختی و همچنین معرفی رمزارزهای ملی سخنرانی کردند.
آذری جهرمی وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات همچنین بیان کرد:
تاکنون چهار تا پنج رمزارز آزمایشی پیادهسازی شده و درخصوص فعالیت آنها بانک مرکزی باید تصمیم گیری کند.
اکبر کمیجانی قائم مقام بانک مرکزی وی با بیان اینکه اگر پدیده غیر قابل نظارت در حوزه پولی و مالی بوجود بیاید بلاک چین به عنوان زیر ساخت مناسب مشکل را حل می کند، گفت: مقام ناظر باید باور کند که فناوری بلاک چین، معضل نبوده بلکه بخشی از راه حل است
ابوطالب نجفی مدیرعامل شرکت خدمات انفورماتیک نیز در خصوص صنعت بلاک چین به این نکته اشاره کرد که به نظر می رسد بلاک چین آمده تا تمام مشکلات جوامع بشری را حل کند، اما در واقع این طور نیست. وی تصریح کرد:
باید بیاندیشیم نقش بانک در دنیای بلاک چین چه خواهد شد. از اینرو ضروری است یک بانک جدید با زیرساخت مشترک غیرانحصاری برای سرویس های مالی و مبتنی بر بلاک چین به وجود آید. همچنین سرمایه گذاری و خروجی هدفمند در هر صنعتی می تواند با کمک بلاک چین شکوفا شود؛ بلاک چین تا سال ۲۰۳۰ به شکوفایی خود خواهد رسید.
ناصر حکیمی، معاون فناوریهای نوین بانک مرکزی به مزایای بانکداری الکترونیک اشاره کرد و توضیح داد در سیستم بانکی توسعه یافته الکترونیکی امکان دبه کردن و جابجایی تراکنش های بانکی غیرممکن است بنابراین می توان به سیستم تکنولوژی بلاک چین اعتماد کرد.
نیما امیرشکاری، مدیر گروه بانکداری الکترونیک پژوهشکده پولی و پانکی بانک مرکزی درباره محوریت همایش امسال در حوزه فناوری زنجیره بلوک با شعار انقلاب بلاکچین گفت در شروع فعالیت فناوری بلاکچین قطعا تخلفات متعددی رخ خواهد داد و مخالفان این فناوری نیز به تخلفات رجوع و استناد میکنند، اما با فعالیت این فناوری، گذشت زمان و رسیدن بلاک چین به بلوغ در کشور و همچنین شناخت کامل فناوری بلاکچین توسط دستگاههای قانونگذار و جانبی از جمله پلیس و قوه قضاییه میتوان امیدوار بود تا خلاءهای قانونی و امنیتی آن رفع شود تا بلاک چین به پایداری برسد و نسبت به نسل قبل خود میزبان تعداد بیشتری کاربر باشد.
برت کینگ آیندهپژوه و نظریه پرداز توضیح داد در بلاک چین مشکل حجم معاملات وجود دارد مخصوصا در بیت کوین. بلاک جین در هوش مصنوعی اثرگذار است. بلاک چین اطلاعات شما را امن می کند. ما در بانکداری امنیت بلاک چین را نداریم و باید از آن برای امنیت کاربران بانکی بهره بگیریم. احراز هویت با آن میسر است. پرداخت ها با آن تسهیل می یابد. یکی از کاربردهای جالب آن تایید ارزش هاست و ایجاد ارزش مشترک.
محصولات معرفی شده در این همایش
در هشتمین همایش بانکداری الکترونیک و نظام های پرداخت مهم ترین محصولاتی که ارائه شد رمزارز ملی با پشتوانه طلا بود که این رمزارز با نام پیمان توسط همکاری چهار بانک پارسیان، پاسارگاد، ملی و ملت ایجاد شده است.
سرويس دايرکت دبيت (پرداخت مستقيم) توسط بانک مرکزي عرضه شد. اين سرويس که اکنون توسط ۱۸ بانک فعال شده، به بخش فناوري کمک ميکند. اين سرويس به کسب و کارها امکان می دهد تا به مشتريان اجازه دهند اشتراک ماهانه را از بانکها بگيرند و با کاربرد پايين در اختيار سرويسدهنده بگذارند.
بانک پارسیان نیز ۲ محصول جدید و مهم خود با عنوان رمز پویا و میز هوشمند در صنعت بانکداری و پرداخت الکترونیک را معرفی کرد. مشتریان می توانند از تاریخ ۱۳ بهمن ماه از این محصول بهره مند شوند.
برای اولین بار آزمایشگاه بلاک چین و رمز ارز در کشور تاسیس شد که مدل جدیدی از کسب و کار را برای پیشبرد اهداف فناوری بلاک چین طراحی کرده است.
شرکت خدمات انفورماتیک به عنوان سازمان پیشرو در حوزه توسعه زیرساخت های بانکی از دو محصول شاهین (هاب بانکداری باز) و برنا (پلتفرم بلاک چینی) رونمایی کرد. برنا پلتفرمی متن باز، مشترک و قابل توسعه برای بهره برداری بانک ها و دیگر نهادهای مالی کشور است و بدون نیاز به سرمایه گذاری های مستقل و سنگین محصولات مختص به خود را توسعه می دهد.