تحلیل آنچین یکی از روشهایی است که میتواند برای پیشبینی قیمتها به تحلیلگران بازار ارزهای دیجیتال کمک کند. این روش در چند وقت اخیر توجه بسیاری از تریدرها در این بازار را به خود جلب کرده است. امروزه علاوهبر پیشبینیهایی که با ابزارهایی مانند اندیکاتورها، تحلیل تکنیکال و فاندامنتال از بازار ارزهای دیجیتال داشت، میتوان برای تحلیل دقیقتر قیمت از اطلاعات موجود در خود بلاک چین نیز استفاده کرد. تحلیل آنچین اطلاعات دقیقی از جزئیات و اتفاقاتی که در بلاک چین رخ میدهد را در اختیار تحلیلگران قرار میدهد. این اطلاعات شامل بررسی تراکنشها، رفتار خریداران و فروشندگان، رفتار ماینرها و سایر موارد مربوط به بلاک چین است. تحلیل آنچین به نسبت نوع جدیدی از پیشبینی قیمت در بازار ارزهای دیجیتال است، که بواسطه آن میتوان پیشبینیهای دقیقتری از روند قیمتی ارزهای دیجیتال بخصوص قیمت بیت کوین بدست آورد. در این مقاله به بررسی بیت کوین با استفاده از دیتای آنچین در آخرین هفته از سال میلادی ۲۰۲۱ میپردازیم. با میهن بلاکچین همراه باشید.
مروری کوتاه بر بیت کوین در سال ۲۰۲۱
بیت کوین سال ۲۰۲۱ را با افزایش ۷۸ درصدی به پایان رساند. سال ۲۰۲۱ سال پرفراز و نشیب و پر نوسانی برای بیت کوین بود و توانست به قلههای قیمتی جدید دست یابد. در این مقاله به بررسی بیت کوین با استفاده از دیتای آنچین در متریکهای صرافیها، بازارهای مشتقه و استخراج بیت کوین میپردازیم. برای مطالعه آخرین گزارش از سری تحلیلهای هفتگی آنچین میهن بلاکچین، می توانید به مقاله زیر مراجعه کنید.
قیمت بیت کوین در آخرین روزهای سال ۲۰۲۱ افزایش کمی را تجربه کرد. قیمت آن در آخرین هفته سال از ۴۵,۶۰۱ دلار آغاز شد و به قیمت ۵۱,۷۷۳ دلار رسید. سال ۲۰۲۱ سال پرنوسانی برای اولین رمزارز جهان بود؛ خلاصه سالی که گذشت به شرح زیر است:
- قیمت بیت کوین نسبت به اول ژانویه ۲۰۲۱ (۱۲ دی ۱۳۹۹) افزایش ۷۸ درصدی داشته است (قیمت آن از ۲۹,۰۰۱ دلار در اولین روز سال ۲۰۲۱ به ۵۱,۷۷۳ دلار در آخرین هفته سال ۲۰۲۱ رسیده است.)
- قیمت BTC نسبت به ATH خود از در سال ۲۰۲۱ یعنی ۶۸,۵۶۰ دلار به قیمت ۵۱,۷۳۳ دلار در آخرین هفته سال رسیده و کاهش ۱۸.۳۴ درصدی را تجربه کرده است.
- مجموع بیتکوینهایی که از بالاترین قیمت تا قیمت فعلی در ضرر هستند، تعداد ۳.۴۸۰ میلیون بیت کوین است که معادل ۱۸.۳۴ درصد از عرضه کل در گردش این کوین است.
- خروجی بیت کوین از صرافیها در سال ۲۰۲۱ معادل ۶۷۸,۰۰۰ بیت کوین بوده است، که ۲.۵ درصد نسبت به سال گذشته کاهش داشته است.
- در سال ۲۰۲۱ هولدرهای بلندمدت ۱.۸۴۶ میلیون واحد بیت کوین به داراییهای خود اضافه کردهاند، در حالی که تریدرها و دارندگان کوتاهمدت داراییهایشان ۱.۴۲۸ میلیون واحد بیت کوین کاهش داشته است.
- قراردادهای آتی منقضی نشده در سال ۲۰۲۱ تقریبا دو برابر شده و ۹۷ درصد افزایش داشته است، در حالی که حجم معاملات آتی با ۱۶ درصد کاهش به ۳۶.۷ میلیارد دلار در روز رسیده است.
- هش ریت ماینینگ در شبکه بیت کوین در سال ۲۰۲۱ پس از کاهش ۵۳ درصدی رشد ۲۷ درصدی را نسبت به سال گذشته تجربه کرد. این رقم پس از بازیابی کامل شبکه پس از مهاجرت ماینرهای چینی اتفاق افتاد.
- در سال ۲۰۲۱ مجموع درآمد ماینرها ۵۸ درصد افزایش یافت. این رقم پس از هاوینگ بیت کوین که در ماه می ۲۰۲۰ (اردیبهشت ۱۳۹۹) اتفاق افتاد، که بیش از ۴۴۰ درصد رشد در درآمد، برای ماینرها به ارمغان داشته است.
در تصویر زیر میتوانید تغییرات قیمت بیت کوین در یکسال گذشته را مشاهده کنید.
بررسی رفتار سرمایهگذاران بیت کوین
بررسی شاخص نحوه توزیع قیمت محقق شده خروجیهای خرج نشده (UTXO realised price distribution) نشان میدهد که، پس از اصلاح قیمت بیت کوین از سقف تاریخی خود یعنی ۶۸,۵۶۰ دلار تقریبا ۳.۷ میلیون واحد از بیتکوینهای خریداری شده در ضرر هستند. این میزان تقریبا ۱۹.۵ درصد از تعداد کل بیتکوینهای در گردش است.
با بررسی دقیق این شاخص میتوان نتیجه گرفت که حدود ۲.۲۱۴ میلیون واحد بیت کوین، معادل ۱۱.۷ درصد از عرضه کل در گردش در بازه قیمتی ۴۵ تا ۵۰ هزار دلار در حال گردش بین افراد مختلف است. این بررسی نشان میدهد تقاضا در این بازه زیاد است و بسیاری از افراد در حال خرید بیت کوین در این محدوده قیمت هستند.
بررسی شاخص درصد کل بیت کوینهای در سود (Percent Supply In Profit) نشان میدهد، تجمع فروش در سقف مقاومتی رخ میدهد و هنگامی که قیمت بیت کوین به بازه ۴۵ تا ۵۰ هزار دلار میرسد حدودا ۱۰.۳۴ درصد به تعداد بیت کوینهایی که در سود هستند اضافه میشود و با رسیدن بسیاری از آدرسها به این محدوده قیمت آنها اقدام به فروش میکنند.
از این شاخص میتوان برای مشخص کردن محدودههای تجمع سود استفاده کرد. در نمودار زیر درصد افزایش قیمت با رنگ آبی و درصد کاهش قیمت با رنگ صورتی مشخص شده است. عرضه بیت کوین معمولا در دورههای یکسان و پس از مقدار مشخصی از سود اتفاق میافتد و این محدودهها باعث عرضه سنگین در بازار میشوند.
بررسی رفتار هولدرها در برابر تریدرها
با استفاده از دیتاهای OnChain روی شاخص Sovereign Supply که بر روی توزیع بیت کوین بین هولدرهای بلند مدت و کوتاه مدت تمرکز دارد، میتوان دریافت که در زمان نگارش این مقاله توزیع بیت کوینهای در حال گردش به شرح زیر است:
- هولدرهای بلندمدت ۱.۸۴۶ میلیون واحد بیت کوین به داراییهای خود اضافه کردهاند. مجموع بیت کوینهایی که در اختیار دارندگان بلندمدت این کوین است، مجموعا ۱۳.۳۳ میلیون واحد BTC است که نشاندهنده افزایش ۱۶ درصدی نسبت به ابتدای سال است.
- عرضه بیت کوین توسط دارندگان کوتاه مدت در طول سال ۲۰۲۱ معادل ۱.۴۲۸ میلیون واحد BTC بوده است. این گروه در حال حاضر ۳.۰۱ میلیون واحد بیت کوین نگهداری میکنند که نسبت به سال گذشته ۳۲ درصد کاهش داشته است.
- بیت کوینهایی که خارج از صرافیها نگهداری میشوند رشد خیره کنندهای در سال ۲۰۲۱ داشتهاند و در حال حاضر ۱۳.۳۴ میلیون واحد بیت کوین خارج از صرافیها نگهداری میشوند.
طبق دادههای آنچین میتوان دریافت که از ابتدای سال ۲۰۲۱ تعداد بیت کوینهایی که توسط هولدرهای بلند مدت نگهداری میشود، ۴.۸ درصد افزایش داشته و در حال حاضر ۷۴.۸ درصد از تعداد کل بیت کوینهای در گردش که خارج از صرافیها نگهداری میشوند، در دست این گروه است. همچنین این شاخص نشان میدهد که این مقدار برای دارندگان کوتاهمدت از ۲۸ درصد به ۲۵.۲ درصد رسیده است.
این انتقال حدودا ۴ درصدی از دارندگان کوتاهمدت به دارندگان بلندمدت نشان میدهد که، در هنگام ریزش و بازار خرسی، هولدرهای بلندمدت در حال خرید بیت کوینهای دارندگان کوتاهمدت هستند. این دادهها نشان میدهد دارندگان بلندمدت اعتقاد به افزایش قیمت بیت کوین دارند.
بررسی وضعیت کیف پول صرافیها
با بررسی بیت کوین با استفاده از دیتای آنچین Sovereign Supply که تعداد کل بیت کوینهای در گردش موجود در صرافیها را نشان میدهد، میتوان دریافت که این تعداد تغییر محسوسی نداشته است.
در ابتدای سال ۲۰۲۱ تعداد بیت کوینهای داخل صرافیها ۲.۶۲۳ میلیون واحد بوده و در انتهای سال این رقم به ۲.۵۶۰ میلیون واحد کاهش یافته است. این کاهش معادل ۶۷.۸ هزار واحد بیت کوین بوده که تنها ۲.۵ درصد نسبت به آغاز سال کاهش یافته است. با بررسی دقیقتر این شاخص متوجه میشویم در دورههایی که تعداد بیت کوینها در صرافیها افزایش پیدا میکند، کاهش قیمت بیت کوین به طور محسوسی رخ میدهد.
با توجه به شاخص حجم خالص ورودی و خروجی به صرافیها (Net Volume in/out of exchanges) میتوان دریافت، که در سال ۲۰۲۱ بیت کوین در نوسانی بین محدوده کاهش و افزایش تا ۵ هزار عدد بیت کوین بوده است. در این محدوده از ورود و خروج، بیت کوین اکثرا با تجمع خریداران و فروشندگان روبهرو بوده است. هنگامی که نرخ خالص ورودی تا ۵ هزار عدد افزایش داشته است فشار فروش زیاد شده و هنگامی که ۵ هزار عدد کاهش یافته افزایش خریداران محسوس بوده است. در واقع میتوان روند ورودی/خروجی به صرافیها در سال ۲۰۲۱ را بین محدودهای در این بازه ترسیم کرد.
در ادامه بررسیهای آنچین یکسال اخیر بیت کوین، نگاهی به تغییرات قراردادهای آتی در صرافیها میاندازیم. مجموع سود باز (معاملات منقضی نشده) در بازار معاملات آتی در سال ۲۰۲۱ تقریبا دو برابر شده است و با ۹.۵۷ میلیارد دلار یا ۹۷ درصد افزایش نسبت به ابتدای سال به مجموع ۱۸.۸۷ میلیارد دلار رسیده است.
تنها در هفته پایانی سال ۲۰۲۱ شاهد افزایش ۲.۵ میلیارد دلاری در حجم قراردادهای آتی منقضی نشده بودهایم که عمده آن در صرافی بایننس و توسط معاملهگران آن بدست آمده است. در حالی که حجم معاملات آتی منقضی نشده با بالاترین حد خود فاصله دارد، استفاده بسیاری از معاملهگران از اهرمهای بالا میتواند نشاندهنده نزدیک شدن قیمت به حد ضررهای آنها در قیمت فعلی باشد. استفاده از این اهرمها میتواند تاثیر کوتاه مدتی بر قیمت بیت کوین داشته باشد.
با توجه به دادههای OnChain در کنار افزایش استفاده از اهرم توسط معاملهگران، کاهش کلی در حجم معاملات را شاهد هستیم. طبق تجربه معاملات در پایان سال از حجم کمتری برخوردار است و بر اساس میانگین ۷ روزه حجم معاملات در بازار آتی ۱۶ درصد کاهش داشته است.
حجم معاملاتی کمتر و افزایش نرخ بهره در معاملات آتی منقضی نشده در صرافیهای متمرکز میتوانند نشاندهنده ترکیبی از کاهش فشار فروش باشند و این موضوع میتواند نشاندهنده وضعیتی به مراتب مطلوبتر برای بیت کوین در روزهای آغازین سال ۲۰۲۲ باشد.
بررسی وضعیت ماینرهای بیت کوین
به عنوان آخرین شاخص وضعیت ماینینگ را مورد بررسی قرار میدهیم. صنعت استخراج در سال ۲۰۲۱ یک تحول شگفتانگیز را تجربه کرده است. طبق برآوردها ۵۳ درصد از فعالین این حوزه که در کشور چین فعالیت میکردند، طبق دستور حکومتی دولت چین به یکباره مجبور به خاموش کردن دستگاههای خود و انتقال آنها به سایر نقاط جهان شدند.
نرخ هش بیت کوین در سال ۲۰۲۱ با حدود ۱۴۳ اگزاهش در ثانیه شروع شد و در اواسط اردیبهشت ماه به اوج خود یعنی ۱۸۰ اگزاهش رسید. پس از ممنوعیت صنعت استخراج در چین این رقم ۵۳ درصد کاهش یافت؛ اما به طور باورنکردنی این رقم دوباره افزایش یافت و حتی از نقطه اوج خود نیز عبور کرد و به ATH جدیدی – یعنی ۱۸۲ اگزاهش – دست یافت.
بازیابی دوباره صنعت ماینینگ بعد از ضربه سخت کشور چین به آن نشاندهنده انگیزه افراد برای کسب درآمد در بازار آزاد است. این اتفاق نشان داد که ساختار بیت کوین به طوری دقیق طراحی شده است که حتی ممنوعیت آن توسط یکی از بزرگترین کشورهای جهان، تاثیر چندانی بر روند مقبولیت و استخراج آن ندارد. شاخصهای آن چین نشان میدهد که درآمد ماینرها در سالی ۲۰۲۱ بر اساس دلار آمریکا چگونه بوده است. درآمد ماینرها به شرح زیر است:
- ماینینگ روزانه ۸.۵ میلیون دلار درآمد برای ماینرها پس از هاوینگ در اردیبهشت سال ۱۳۹۹ به ارمغان داشته است.
- درآمد روزانه ماینینگ در آغاز سال ۲۰۲۱ بیش ۲۹.۱ میلیون دلار بوده است و افزایشی ۲۴۲ درصدی را پس از هاوینگ بیت کوین تجربه کرده است.
- در زمان نگارش این مقاله که آخرین روزهای سال ۲۰۲۱ است، این رقم به ۴۶ میلیون دلار در روز رسیده است و افزایشی ۴۴۱ درصد نسبت به هاوینگ بیت کوین را تجربه کرده است.
سخن پایانی
تحلیل آنچین توسط دادهها یک روش نوین برای تحلیل بازار است. این روش برای اولین بار در سال ۲۰۱۱ معرفی شد؛ اما استفاده از آن در سال ۲۰۱۷ گسترش یافت و پررنگتر شد. استفاده از این روش منتقدان و طرفداران بسیاری دارد و هر کدام از آنها دلایل خود را برای نظراتشان دارند. به هر حال استفاده از دادههای آنچین روشی جدید است و شاید بتوان گفت در بازار ارزهای دیجیتال تا حدی توانسته جای تحلیل تکنیکال را نیز بگیرد. در این مقاله به بررسی بیت کوین با استفاده از دیتای آنچین در سال ۲۰۲۱ پرداختیم و آنها را در قالب چندین شاخص بررسی کردیم. به نظر شما این دادهها میتواند برای پیش بینی قیمت بیت کوین در سال ۲۰۲۲ مفید باشد؟ چه نظری در رابطه با دادههای آنچین بیت کوین در سال ۲۰۲۱ دارید؟ نظرات خود را با ما در میان بگذارید.