هش ریت (HashRate) یا نرخ هش معیاری برای اندازهگیری عملکرد یک دستگاه ماینر است. به عبارت سادهتر هش ریت نشاندهنده سرعت پردازش دستگاههای ماینر برای حل کردن معمای استخراج بیت کوین است. این مفهوم در شبکههای بلاکچینی که از مکانیسم اجماع اثبات کار (POW) استفاده میکنند، به کار برده میشود. در این شبکهها ماینرها با حل معادلات پیچیده ریاضی بلاکهای جدید را ایجاد کرده و از شبکه پاداش دریافت میکنند. در این مقاله به این میپردزیم که هش ریت چیست، چگونه محاسبه میشود، چرا میزان آن مهم است، دلایل تغییرات آن چیست و چه تاثیری در شبکه دارد. با میهن بلاکچین همراه باشید.
هش ریت چیست؟
هش ریت به عبارت ساده به قدرت پردازش دستگاههای ماینینگ در واحد ثانیه گفته میشود. ماینرها در شبکههای بلاکچینی که از مکانیسم اجماع اثبات کار استفاده میکنند، با قراردادن اعداد تصادفی نانس در تابع هش تلاش میکنند تا هش هدف شبکه را بدست آورده و بلاک جدید را ایجاد کنند. ماینر با بدست آوردن عدد هش و ایجاد بلاک جدید پاداش بلاک را دریافت میکند.
دستگاههای ماینینگ باید میلیونها حدس در ثانیه بزنند تا جواب صحیح برای حل بلاک را بیابند. به عبارت دیگر برای استخراج یک بلاک، ماینر باید طوری بلاک را هش کند که کمتر یا برابر با هش هدف (Target Hash) شود. با تغییر سختی شبکه، هش هدف نیز تغییر میکند. برای رسیدن به هش هدف، ماینر باید برخی از هدرهای بلاک که عدد نانس (Nonce) نام دارند را تغییر دهد.
از آن جا که تغییر نانس کاملا تصادفی است، احتمال رسیدن به هش هدف بسیار کم است. بنابراین ماینر باید تلاش زیادی برای بدستآوردن عدد نانس انجام دهد. تعداد دفعاتی که ماینر در ثانیه برای رسیدن به هش تلاش میکند را هش ریت یا قدرت هش میگویند.
در شبکههای POW حل توابع هش با دستگاههای ماینر انجام میشود و به تعداد معادلاتی که دستگاه ماینر در واحد ثانیه میتواند حل کند، هش ریت گفته میشود. هر چه HashRate یک دستگاه ماینر بیشتر باشد، قدرت پردازش معادلات بیشتری داشته و شانس بیشتری برای ماین کردن بلاک دارد.
رابطه بین استخراج و هش ریت
برای تشریح رابطه بین استخراج و هش ریت، شبکه بیت کوین را مورد بررسی قرار میدهیم. به طور خلاصه، فرایند استخراج شامل تلاشهای بسیار زیادی از هشینگ است. این تلاشها تا زمانی ادامه مییابد که یک هش معتبر تولید شود. به عبارت سادهتر ماینر بیت کوین باید اطلاعات بسیار زیادی را از طریق تابع هش اجرا کند تا بتواند یک هش تولید کند. اجرای این اطلاعات و تولید هش معتبر تنها زمانی به موفقیت میانجامد که مقدار هش مشخصی تولید شود.
به رمزارزهای جدیدی که پس از تایید موفقیتآمیز یک بلاک جدید ایجاد و به ماینر داده میشود، پاداش بلاک میگویند. پاداش بلاک دارای دو مولفه سوبسید یا یارانه بلاک (Subsidy) و کارمزد تراکنشها است. یارانه بلاک شامل کوینهایی است که به تازگی ایجاد شدهاند و بیشترین بخش پاداش بلاک را شامل میشوند. کارمزد تراکنشها نیز شامل تمام کارمزدهایی است که توسط تراکنشهای موجود در بلاک پرداخت شده است. همچنین از آنجایی که تقریبا کل پاداش بلاک را یارانه بلاک تشکیل میدهد، به طور کلی به پاداشی که ماینر پس از ایجاد یک بلاک جدید دریافت میکند پاداش بلاک میگویند.
پاداش بلاک در ابتدای راهاندازی شبکه بیت کوین معادل ۵۰ واحد BTC بود؛ اما با استخراج هر ۲۱۰,۰۰۰ بلاک (تقریبا هر ۴ سال یکبار) این مقدار نصف میشود. به این فرایند هاوینگ بیت کوین گفته میشود. پاداش بلاک بیت کوین در سال ۲۰۱۲ به ۲۵ بیت کوین، در سال ۲۰۱۶ به ۱۲.۵ بیت کوین و در سال ۲۰۲۰ به ۶.۲۵ بیت کوین کاهش یافت و این مقدار در سال ۲۰۲۴ به ۳.۲۵ بیت کوین میرسد. ماینرهای بیت کوین برای یافتن هش از الگوریتم هش رمزگذاری SHA-256 استفاده میکنند. برای درک بهتر نحوه عملکرد تابع هش ابتدا به طور خلاصه مفهوم تابع هش را مورد بررسی قرار میدهیم.
تابع هش چیست؟
تابع هش از چندین بخش تشکیل شده است. در قسمت ورودی این تابع میتواند هر مقدار دیجیتالی وارد شود. پس از ورود اطلاعات به تابع هش یک عدد تصادفی ایجاد میشود و در نهایت پس از هش شدن دادهها مقدار خروجی بدست میآید. همانطور که گفته شد شبکه بیت کوین از تابع هش SHA-256 استفاده میکند.
ورودی تابع هش بیت کوین شامل مواردی مانند اندازه بلاک، هش هدر بلاکهای قبلی، هش ریشه مرکل تراکنشها، زمان و عدد نانس است و خروجی آن یک عدد ۲۵۶ بیتی است. از تمامی ورودیهای گفتهشده تمامی آنها مشخص هستند و ماینر فقط باید عدد نانس را پیدا کند.
یک عدد ۲۵۶ بیتی به معنای یک عدد باینری (دودویی) با طول ۲۵۶ رقم است. عدد باینری بدین معناست که ارزش عدد مورد نظر با دو نماد ۱ یا ۰ نشان داده میشود. اعداد باینری را میتوان به قالبهای دیگر مثل اعداد اعشاری مبنای ده تبدیل کرد. با وجود اینکه تابع SHA-256 یک عدد باینری ۲۵۶ رقمی را در اختیار ما قرار میدهد، میزان ارزش مورد نظر معمولا به صورت هگزادسیمال ۶۴ رقمی بیان میشود.
نانس یک عدد شبه تصادفی است که ماینر در هر هش برای به دست آوردن خروجی جدید آن را تغییر میدهد. ماینرهای بیت کوین برای بدست آوردن مقدار هش بلاک جدید در حال حاضر باید هشی را پیدا کنند که با نوزده صفر آغاز میشود. برای آشنایی بیشتر با نحوه بدست کارکردن تابع هش و تلاش ماینرها برای بدست آوردن عدد نانس مقاله زیر را مطالعه کنید.
همانطور که گفته شد ماینرها برای بدست آوردن عدد نانس تلاش بسیار زیادی میکنند. پس از پیدا شدن هش هدف بلاک جدید ایجادشده و به بلاکچین اضافه میشود و پس از آن ماینرها پاداش خود را از شبکه بیت کوین دریافت میکنند. بنابراین میتوان گفت هش ریت تعداد تلاشهای ماینر برای رسیدن به عدد هش مورد نظر برای ساخت بلاکهای جدید است.
معمولا هش ریت بر حسب هش بر ثانیه (H/S) به همراه یک پیشوند استاندارد نظیر مگا، گیگا یا ترا اندازهگیری و بیان میشود. برای مثال، شبکه بلاکچینی که یک تریلیون هش در ثانیه محاسبه میکند دارای هش ریت یک تراهش بر ثانیه است.
ماینرها در امنیت شبکه بیت کوین نقش کلیدی ایفا میکنند. کار ماینر این است که تراکنشهای تاییدنشده را از ممپول (Mempool) جمعآوری کرده و آنها را در بلاکی که در صدد تایید آن است ساماندهی کند.
پس از آنکه فهرستی از تراکنشهای تاییدنشده ایجاد شد، هر کدام از تراکنشها هش شده و خروجی آنها به صورت جفت و دوتایی ساماندهی میشود. سپس این جفتها هش میشود، خروجیهای جدید تولید شده و مجددا هش میشوند. این فرایند تا زمانی تکرار میشود که یک هش مجزا تولید شود. به این هش، هش ریشه (Root Hash) یا ریشه درخت مرکل گفته میشود.
سپس هش ریشه با هش بلاک تاییدشده قبلی به همراه عدد شبه تصادفی به اسم نانس به علاوه چند پارامتر دیگر ترکیب میشود. سپس این موارد هش میشود و هش بلاک مدنظر را تولید میکنند. ماینر تنها در صورتی به موفقیت دست مییابد که خروجی بهدستآمده برای بلاک مدنظر از مقدار تعیینشده کمتر باشد.
در نتیجه این فرایند بر اساس آزمون و خطا بوده و ماینرها باید چندین بار تابع هش را با نانسهای مختلف اجرا کنند تا نتیجه معتبر و صحیحی به دست آورند. اولین ماینری که به هش صحیح دست یابد، بلاک مدنظر خود را تایید میکند و پاداش بلاک را به دست میآورد. کل این فرایند به طور میانگین ۱۰ دقیقه طول میکشد.
پس از آنکه بلاک تایید شد، به بلاکچین افزوده میشود و ماینرها کار بر روی بلاک بعدی را شروع میکنند. هش صحیحی که توسط ماینرها ایجاد شده است به عنوان گواهی برای کار آنها در نظر گرفته میشود و به همین دلیل است که به الگوریتم اجماع شبکه بیت کوین، گواه اثبات کار میگویند. هر بلاک تاییدشده دارای هش بلاک منحصربهفردی است که به عنوان شناساگر (Identifier) عمل میکند.
تاریخچه هش ریت شبکه بیت کوین
هش ریت بیت کوین در سال ۲۰۱۱ به یک تراهش بر ثانیه و در سال ۲۰۱۳ به ۱۰۰۰ تراهش بر ثانیه رسید. در روزهای اولیه راهاندازی شبکه بیت کوین، کاربران میتوانستند بلاکهای جدید را با استفاده از رایانههای شخصی و کارت گرافیکهای خود استخراج کنند.
اما با ایجاد سختافزارهای مختص به استخراج یا همان ماینرهای اسیک (ASIC)، هش ریت شبکه بیت کوین به سرعت افزایش یافت و باعث شد که سختی ماینینگ نیز افزایش یابد. بدین ترتیب، رایانههای شخصی و کارتهای گرافیک دیگر برای استخراج بیت کوین مناسب نیستند. هش ریت بیت کوین در سال ۲۰۱۶ از مرز یک میلیون تراهش بر ثانیه و در سال ۲۰۱۷ از ده میلیون تراهش بر ثانیه عبور کرد. تا ماه تیر ۱۳۹۸، هش ریت شبکه بیت کوین تقریبا ۶۷,۵۰۰,۰۰۰ تراهش بر ثانیه بوده است.
چرا هش ریت مهم است؟
در شبکههای بلاکچینی هش ریت یک سنجش بسیار مهم در خصوص سطح غیرمتمرکز بودن شبکه مبتنی بر گواه اثبات کار و عملکرد آن در مقابل هکرها است، زیرا هرچه هش ریت بیشتر باشد، حمله به شبکه مذکور دشوارتر و گرانتر خواهد بود. کاهش ناگهانی هش ریت ممکن است به این موضوع منجر شود که صرافیها معامله رمزارز مذکور را متوقف کنند و یا آن را از فهرست خود حذف کنند تا از مشتریان خود در برابر انواع حملات محافظت کنند.
هش ریت معیاری مهم برای ارزیابی قدرت و به ویژه امنیت یک شبکه بلاکچینی است. هرچه تعداد دستگاههایی که توسط ماینرها قدرت خود را در اختیار شبکه قرار دادهاند تا بلاک بعدی را به دست آورند بیشتر باشد، هش ریت نیز بیشتر خواهد بود و ایجاد اختلال در شبکه توسط عوامل مخرب دشوارتر خواهد شد.
برای مثال، حمله ۵۱ درصد هنگامی رخ میدهد که یک فرد یا گروهی از حملهکنندگان، تجهیزات استخراج یک رمزارز را به حد کافی خریداری یا اجاره کرده باشند تا بتوانند بیش از ۵۰٪ هش ریت بلاکچین را تحت کنترل خود در بیاورند. از آنجایی که شبکههای بلاکچینی بدون نیاز به اعتماد و غیرمتمرکز هستند فرد یا گروهی که بخش عمدهای از هش ریت را در اختیار دارند، از لحاظ تئوری میتوانند تراکنشها را مسدود یا مجددا ساماندهی کنند و حتی تراکنشها و پرداختهای خود را معکوس کرده و برگردانند. این موضوع میتواند منجر به حمله دو بار خرج کردن (Double spending) شود که یکپارچگی و اعتبار بلاکچین را به طور کل تحت تاثیر قرار میدهد. بنابراین، کاهش هش ریت به معنای کاهش هزینه اجرای حمله ۵۱٪ و آسیبپذیر ساختن شبکه است.
نحوه سنجش و اندازهگیری هش ریت
همانطور که گفته شد هش ریت نشاندهنده قدرت پردازش یک دستگاه ماینر در واحد ثانیه است و بر حسب میلیارد، تریلیون و … اندازهگیری میشود. برای مثال، یک تراهش بر ثانیه به معنای این است که میتوان یک تریلیون محاسبه در هر ثانیه انجام داد. برای مثال دستگاهی با سرعت ۱۰۰۰ هش در ثانیه، هنگام تلاش برای حل کردن بلاک، ۱۰۰۰ حدس در ثانیه میزند. همانطور که گفته شد واحد اندازه گیری هش ریت، هش در ثانیه H/S است و براساس واحدهای زیر اندازهگیری میشود.
واحد هش | تعداد هش | واحد اندازهگیری |
هش | یک | H/s |
کیلوهش | هزار | KH/s |
مگاهش | یک میلیون | MH/s |
گیگاهش | یک میلیارد | GH/s |
تراهش | یک تریلیون | TH/s |
پتا هش | یک کوادریلیون | PH/s |
اگزاهش | یک کوینتیلیون | EH/s |
دستگاههای مختلفی که برای استخراج ارزهای دیجیتال متفاوت به کار گرفته میشوند، دارای هشهای برابر نیستند؛ برای مثال در حال حاضر و در زمان نگارش این مقاله دستگاههای زیر دارای بیشترین هش ریت برای استخراج بیت کوین هستند.
دستگاه استخراج | هش ریت |
Antminer S19 Pro | 110 Th/s |
WhatsMiner M30S++ | 112TH/s±5% |
AvalonMiner 1246 | 90Th/s |
AvalonMiner A1166 Pro | 81TH/s |
WhatsMiner M32-62T | 62TH/s +/- 5 |
دلایل تغییر هش ریت چیست؟
دلایل زیادی زیادی میتوانند بر هش ریت تاثیرگذار باشند. ماینرها میتوانند تصمیم گرفته و انتخاب کنند که کدام رمزارز را استخراج کنند. از آنجایی که استخراج رمزارز، هزینههای مختلفی نظیر هزینه انرژی، سختافزار و زمان را به همراه دارد، ماینرها به استخراج رمزارزهایی ترغیب میشوند که بیشترین سود بالقوه حاصل از سرمایهگذاری را داشته باشند.
هش ریت بالا بیانگر آن است که رقابت بیشتری بین ماینرها در جریان است؛ اما از طرف دیگر میزان پاداش استخراج عاملی است که باعث میشود که این رقابت ارزش داشته باشد. برای مثال، هش ریت شبکه بیت کوین تا ۱۷۹ اگزاهش بر ثانیه رسیده است، اما ماینرها همچنان به مشارکت و رقابت برای استخراج این رمزارز ترغیب میشوند، زیرا پاداش استخراج بیت کوین همچنان از هزینههای ماین کردن آن بیشتر است.
ماینرها معمولا با ارزیابی هزینه استخراج در مقابل مقدار پاداش، تصمیم میگیرند که کدام رمزارزها را استخراج کنند. در شبکه بیت کوین هر دو هفته پروتکل شبکه به طور خودکار سختی استخراج رمزارز بیت کوین را بر اساس هش ریت فعلی تنظیم میکند. هنگامی که هش ریت در سطح بالایی قرار داشته باشد، سختی استخراج نیز در سطح بالایی خواهد بود. با کاهش هش ریت سختی استخراج نیز کاهش مییابد. بنابراین ماینرها میتوانند بر اساس سختی استخراج، محاسبه کنند که آیا استخراج رمزارز مدنظر آنها ارزش صرف هزینه و تلاش آنها را دارد یا خیر.
سختی استخراج چیست؟
به میزان سختی تولید یک هش توسط ماینرها که کمتر از هش هدف باشد، سختی استخراج گفته میشود. برای مثال سختی شبکه بیت کوین با استفاده از مبنای امتیاز داخلی شبکه سنجیده میشود. این مبنای امتیاز از ۱ (آسانترین سطح) شروع میشود و بر اساس تعداد ماینری که در شبکه در حال رقابت هستند، افزایش یا کاهش مییابد. این امتیاز هر ۲۰۱۶ بلاک یکبار (تقریبا هر دو هفته یکبار) به طور خودکار تنظیم میشود.
اضافه شدن ماینرهای جدید به شبکه باعث میشود هش ریت شبکه بیت کوین افزایش یابد و به همین دلیل سختی استخراج بیت کوین نیز پس از هر ۲۰۱۶ بلاک دوباره تنظیم میشود. به عبارت سادهتر با اضافه شدن ماینرها به شبکه بیت کوین قدرت محاسباتی برای ایجاد بلاکهای جدید افزایش یافته و زمان لازم برای ایجاد بلاکهای جدید کاهش مییابد. به همین دلیل شبکه بیت کوین سختی استخراج را افزایش داده تا زمان ایجاد بلاکهای جدید دوباره به زمان اصلی آن یعنی هر ۱۰ دقیقه یکبار باز گردد.
میزان سختی استخراج بیت کوین براساس تعدا ماینرهای فعال در شبکه تغییر میکند و با افزایش تعداد آنها افزایش و با کاهش تعداد آنها کاهش مییابد.
در ماه اکتبر ۲۰۲۲ (مهر ۱۴۰۱)، هش ریت شبکه بیت کوین تقریبا به ۲۴۰ میلیون تراهش بر ثانیه رسید. هش ریت این شبکه ابتدا در ماه می ۲۰۱۱ (اردیبهشت ۱۳۹۰) تقریبا به یک تراهش بر ثانیه رسید و از آن زمان تاکنون همواره افزایش یافته است. در حال حاضر هش ریت شبکه بیت کوین ۲۶۱ میلیون تراهش برثانیه است. همانطور که در تصویر زیر مشخص است هش ریت بیت کوین از زمان راهاندازی این شبکه تاکنون همواره افزایش یافته است.
چرا هش ریت بیت کوین هموراه افزایش یافته است؟
در تاریخچه شبکه بیت کوین، همواره ماینرهای بیشتری به رقابت برای استخراج بلاکهای جدید به شبکه وارد شدهاند. بنابراین، هش ریت این شبکه همواره افزایش یافته است. محتملترین دلیل برای پیوستن ماینرهای جدید به فضای به شدت رقابتی شبکه بیت کوین، پتانسیل بسیار زیاد رمزارز بیت کوین برای افزایش قیمت است.
افزایش تقاضا برای بیت کوین باعث شده است که قیمت بیت کوین تا بیش از ۶۰,۰۰۰ دلار برسد. بدین ترتیب، ماینرهای بیشتری به این شبکه جذب شدهاند که استخراج بیت کوین را فرصت بسیار خوبی برای کسب سود میدانند. افزایش تعداد ماینرها، سختی استخراج را افزایش میدهد و در نتیجه، هش ریت شبکه نیز افزایش مییابد. در ادامه بررسی میکنیم که کاهش و افزایش هش ریت چه تاثیری بر شبکه دارد.
در صورت کاهش هش ریت چه اتفاقی رخ میدهد؟
هش ریت کمتر به معنای آن است که برای تایید و افزودن تراکنشها به بلاکچین به توان محاسباتی و پردازشی کمتری نیاز است. این موضوع باعث میشود که سطح غیرمتمرکز بودن شبکه کاهش پیدا کند، زیرا برای کنترل کامل شبکه به تعداد ماینر کمتری نیاز است.
هرچه سطح غیرمتمرکز بودن یک شبکه کمتر باشد، خطرات همراه با آن بیشتر خواهد بود. اگر عامل مخربی کنترل شبکه را در اختیار بگیرد میتواند اختلال شدیدی در شبکه ایجاد کند و این موضوع سرمایهگذاران و پلتفرمهای کریپتو را در معرض خطر بزرگی قرار میدهد.
اگر هش ریت شبکه با روند ثابت و یا با سرعت زیاد کاهش یابد، پلتفرمهای کریپتویی ممکن است تصمیم بگیرند که معاملات آن رمزارز را محدود کرده یا آن را از فهرست خود حذف کنند تا از این طریق از خود و مشتریان محافظت کنند و سرمایه آنها از دست نرود.
به طور کلی میتوان گفت هنگامی که هش ریت کاهش مییابد شرایط زیر رخ میدهد:
- ماینرهای کمتری برای افزودن بلاک و کسب پاداش بلاک به رقابت میپردازند.
- امنیت شبکه کاهش مییابد و شبکه در مقابل حمله ۵۱٪ آسیبپذیرتر میشود. حمله ۵۱٪ هنگامی رخ میدهد که گروهی از ماینرها کنترل بیش از ۵۰٪ هش ریت شبکه را در اختیار میگیرند.
- مصرف برق توسط رایانهها و دستگاههای استخراج کمتر میشود.
- سختی استخراج کاهش مییابد و استخراج بلاکها آسانتر میشود.
در صورت افزایش هش ریت چه اتفاقی رخ میدهد؟
هش ریت بیشتر به معنای آن است که برای تایید و افزودن تراکنشها به بلاکچین به توان محاسباتی و پردازشی بیشتری نیاز است. این موضوع باعث میشود که شبکه ایمنتر شود، زیرا برای کنترل کامل شبکه به تعداد ماینر بیشتری نیاز است. به طور کلی هش ریت در واقع سنجشی از فعالیت کلی شبکه است که توسط ماینرها انجام میشود. هنگامی که هش ریت افزایش مییابد شرایط زیر رخ میدهد:
- منابع محاسباتی و پردازشی بیشتر برای استخراج بلاک استفاده میشود.
- مصرف برق افزایش مییابد.
- امنیت شبکه افزایش مییابد، زیرا به حدی بزرگ و قدرتمند میشود که یک فرد یا نهاد مجزا نمیتواند بر آن مسلط شود.
- استخراج بسیار دشوارتر میشود و اکثر الگوریتمهای شبکه بلاکچین، سختی استخراج را افزایش میدهند.
چگونه میتوان هش ریت شبکه را رصد کرد؟
وبسایتهای مختلفی مانند BitInfoCharts برای رصد و پیگیری هش ریت وجود دارند. در این وبسایتها میتوان هش ریت رمزارزهایی نظیر بیت کوین، بیت کوین کش، بیت کوین SV، دوج کوین، اتریوم کلاسیک، لایت کوین و غیره را رصد کرد.
پرسش و پاسخ (FAQ)
- هش ریت (HashRate) چیست؟
در شبکههای بلاکچینی که از مکانیسم اجماع گواه اثبات کار (POW) استفاده میکنند، هش ریت (HashRate) یا نرخ هش خروجی تابع هش بوده و نشاندهنده سرعت عملکرد دستگاه ماینینگ برای حل محاسبات به منظور یافتن عدد نانس است. هر چه هش ریت یک دستگاه ماینینگ بیشتر باشد، توان محاسباتی آن بالاتر بوده و سوددهی بیشتری دارد.
- واحد اندازهگیری هش ریت چیست؟
هش ریت یا نرخ هش یک دستگاه ماینینگ، نشاندهنده میزان هشهای پردازششده توسط دستگاه بر واحد ثانیه است. برای دستگاه با توان پردازش ۱۰۰۰ هش در ثانیه از کیلوهش KH/s ، برای ۱۰۰۰ کیلوهش از مگاهش MH/s ، برای ۱۰۰۰ مگاهش از تراهش TH/s و برای ۱۰۰۰ تراهش از پتاهش PH/s استفاده میشود.
جمع بندی
هش ریت (HashRate) یا نرخ هش معیاری برای اندازهگیری عملکرد یک دستگاه ماینر است. از مفهوم هش ریت در شبکههای بلاکچینی با مکانیسم اجماع اثبات کار (POW) استفاده میشود. ماینرها در این شبکهها تلاش میکنند با هش کردن دادههای مختلف هش هدف شبکه را بدست بیاورند و یک بلاک جدید را ایجاد و به شبکه اضافه کنند. در این مقاله به این پرداختیم که هش ریت چیست، چگونه محاسبه میشود، چرا میزان آن مهم است، دلایل تغییرات آن چیست و چه تاثیری در شبکههای بلاکچینی دارد. به نظر شما افزایش هش ریت شبکه بیت کوین چه تاثیری در آینده این شبکه دارد؟ آیا با تمام شدن فرایند استخراج در شبکه بیت کوین هش ریت آن کاهش مییابد یا ماینرها همچنان در این شبکه به فعالیت میپردازند؟ نظرات خود را با ما در میان بگذارید.