۱۵ شاخص کلیدی برای بررسی وضعیت اقتصادی آمریکا؛ آیا رکود اقتصادی در راه است؟
چگونه میتوان نتیجه گرفت که احتمال رکود اقتصادی در آمریکا وجود دارد یا خیر؟ به اعتقاد برخی از تحلیلگران، هنوز نمیتوان گفت که آمریکا وارد رکود شده است و به اعتقاد عدهای دیگر، اقتصاد آمریکا در حال حاضر درگیر رکود است. جنت یلن (Janet Yellen)، وزیر خزانهداری آمریکا، در سخنرانی اخیر خود اعلام کرد که بر خلاف ضعف بازار کار، هنوز نمیتوان گفت که آمریکا درگیر رکود است.
به گزارش میهن بلاکچین، اما در یکسری از شاخصهای اقتصادی شناختهشده، زنگ خطر رکود اقتصادی یه صدا درآمده است. در این مطلب، ۱۵ شاخص اقتصادی مرتبط با رکود اقتصادی را بررسی خواهیم کرد. با بررسی و مشاهده این شاخصها از زوایای متفاوت میتوان درک جامعی از وضعیت اقتصادی آمریکا بهدست آورد.
۱. وارونگی منحنی بازده (Yield Curve) خزانهداری ایالات متحده
برای اولین بار از ماه جولای ۲۰۲۲ (تیرماه ۱۴۰۱)، بازدهی ۱۰ ساله خزانهداری آمریکا از بازدهی ۲ ساله آن پیشی گرفته است. این موضوع به این معنی است که طولانیترین دوره وارونگی تاریخ خزانهداری، در نهایت پس از ۷۹۳ روز شکسته شد.
ایالات متحده از دهه ۱۹۸۰ تا بهحال، در مجموع پنج رکود اقتصادی را تجربه کرده است و وارونگی منحنی بازده قبلا نیز رخ داده است. این موضوع باعث نگرانی بازار میشود و این سوال را پیش میآورد که آیا تاریخ دوباره تکرار خواهد شد؟
۲. شاخص اقتصادی پیشرو کانفرنس برد (Confrence Board)
شاخص اقتصادی پیشرو (LEI) کانفرنس برد، تعدادی از حوزهها از جمله فعالیتهای تولیدی و شاخص اطمینان مصرفکننده را پوشش میدهد. این شاخص در اکثر روزهای سال ۲۰۲۲ و ۲۰۲۳ در بازه رکودی قرار داشت. در حال حاضر با اینکه این شاخص بازیابی داشته، اما همچنان در سطح هشدار باقی مانده است و نشاندهنده خطر بالقوه رکود اقتصادی است.
۳. دادههای مشاغل غیرکشاورزی
در چند مورد قبلی، اغلب این شاخصها ابتدا منفی شدهاند و بهدنبال آن نرخ بیکاری نیز افزایش یافته است. اگرچه نرخ بیکاری در حال حاضر در سطح نسبتا پایینی باقی مانده است، اما اگر تعداد مشاغل غیرکشاورزی بهشدت کاهش یابد، باید به تغییرات نرخ بیکاری توجه داشته باشیم.
۴. شاخص رکود اقتصادی قانون سام (Sahm Rule)
طبق این شاخص، هنگامی که میانگین متحرک سهماهه نرخ بیکاری ۰.۵٪ از پایینترین سطح سالهای گذشته خود فراتر رود، نشاندهنده رکود اقتصادی است.
اگرچه این شاخص اکنون به سطح ۰.۵۳٪ رسیده است، اما نمیتوان گفت که لزوما بازار وارد رکود میشود؛ در عین حال طبق این شرایط میتوان گفت که وضعیت خطرناک است.
۵. شاخص اطمینان مصرفکننده (CCI)
شاخص اطمینان مصرفکننده، دیدگاه مصرفکنندگان را در مورد چشمانداز اقتصادی منعکس میکند. اعتماد پایین مصرفکننده معمولاً نشاندهنده این است که مصرفکنندگان پول خود را کمتر خرج میکنند که بهنوبه خود بر رشد اقتصادی تأثیر میگذارد. از آنجایی که مصرف، ۷۰٪ از تولید ناخالص داخلی ایالات متحده را تشکیل میدهد، دادههای منتشرشده توسط کانفرنس برد و دانشگاه میشیگان بسیار مفید است.
۶. شاخص مدیران خرید (PMI)
شاخص PMI یک اندیکاتور مهم درباره سلامت صنعت تولید است. وقتی این شاخص زیر سطح ۵۰ باشد، اغلب بهمعنای رکود اقتصادی است. موسسه مدیریت عرضه (Institute for Supply Management)، بهصورت ماهانه نظرسنجیهایی را انجام میدهد که شامل سفارشات جدید، تولید، اشتغال و … میشود که برای قضاوت در مورد وضعیت اقتصادی، بسیار مهم هستند.
۷. شاخص هزینههای مصرف شخصی (PCE)
شاخص PCE یکی از شاخصهای مهم درباره اقتصاد آمریکا است و کاهش آن معمولا خطر رکود را نشان میدهد. با کاهش هزینههای مصرف شخصی مصرفکنندهها، رشد اقتصادی سرکوب میشود.
۸. هزینههای سرمایهای (Capital Expenditure)
کاهش سرمایهگذاریهای تجاری در تجهیزات و ساختمانها اغلب نشانه اولیه رکود اقتصادی است. پیشبینیهای فدرال رزرو درباره هزینههای آتی میتواند سیگنالهای مناسبی را در جهت سرمایهگذاریهای تجاری ارائه دهد.
هزینههای سرمایهای آتی فدرال رزرو در نقطه بالایی قرار دارد و این موضوع نشان میدهد شرکتها هنوز در تولید شتاب دارند. زمانی که هزینههای سرمایهای کاهش می یابد و موجودی مشتریها دوباره پر میشود، میتوان نتیجه گرفت که ارزشگذاری بخشهای مربوط به تولید S&P ۵۰۰ میتواند تغییر کند.
۹. نرخ رشد وامهای بانکی
کاهش در میزان وامهای بانکی میتواند نشاندهنده کاهش تقاضای شرکتها و مصرفکنندگان برای فعالیت اقتصادی باشد. تغییرات چرخههای اعتباری، اغلب میتواند بهعنوان پیشزمینهای برای رکود اقتصادی در نظر گرفته شود.
همزمان که اقتصاد وارد مرحله نهایی رشد خود میشود، نگرانیها در مورد ظرفیت مازاد و فشارهای ناشی از سیاستهای سختگیرانه شروع به تاثیرگذاری بر شرکتها میکند. حتی با وجود بازگشت مجدد تقاضای کاربران نهایی، تا زمانی که چرخه اعتباری وارد رکود شود، شرکتها در نگرش خود نسبت به هزینههای سرمایهگذاری مانند توسعه بیشتر کارخانهها محافظهکار هستند.
۱۰. شاخص اپتیموس (Optimus Index)
این شاخص بر اساس فروش کامیونهای سنگین و مربوط به چشمانداز آتی شرکتها درباره سرمایهگذاری است. این شاخص میتواند بهطور موثر روند اقتصادی را پیشبینی کند. اگر این شاخص کاهش یابد میتواند نشانه رکود در اقتصاد باشد.
وقتی شرایط اقتصادی در حال بدتر شدن است، شرکتهای تولیدی اولین عناصر اقتصادی هستند که آن را احساس میکنند و در نتیجه شروع به کاهش دادن هزینههای خود میکنند. در همین راستا، در پنج چرخه رکود قبلی، این شاخص قبل از رکود از آن خبر میداد. وقتی که اقتصاد در حال بهبود باشد، خرید کامیونهای سنگین افزایش مییابد.
۱۱. مدل پیشبینی تولید ناخالص داخلی فدرال رزرو آتلانتا (GDPNow)
این مدل، برای پیشبینی تولید ناخالص داخلی آمریکا، دادههای مختلف اقتصادی را با هم ترکیب میکند. اگر در این مدل رشد اقتصادی کند باشد، میتواند نشاندهنده رکود اقتصادی باشد.
۱۲. شاخص کامپوزیت لیدینگ اوایسیدی آمریکا (OECD US CLI)
وقتی این شاخص زیر ۱۰۰ باشد، نشاندهنده فعالیت کمتر از پتانسیل است که میتواند بهمعنی وجود خطر رکود اقتصادی باشد. این شاخص میتواند روند کلی اقتصاد جهانی را منعکس کند.
۱۳. شاخص فعالیت ملی فدرال رزرو شیکاگو (CFNAI)
این شاخص ۸۵ اندیکاتور مختلف ماهیانه را محاسبه میکند و زمانی که بهمدت چندین ماه منفی باشد، میتواند نشاندهنده ریسک رکود اقتصادی باشد.
۱۴. شاخص رکود اقتصادی فدرال رزرو فیلادلفیا
این شاخص بر اساس نظرسنجی از تحلیلگران حرفهای بازار است و تولید ناخالص داخلی در آینده را پیشبینی میکند. اگر احتمال رشد منفی تولید ناخالص داخلی افزایش یابد، احتمالا بهمعنی افزایش خطر رکود اقتصادی خواهد بود.
۱۵. شاخص بازار خانههای تک خانوار (HMI) و دادههای مجوزهای ساختمانی
این شاخصها به طور مستقیم با بازار مسکن مرتبط هستند و کاهش در آنها میتواند نشاندهنده تضعیف اعتماد مصرفکننده و احتمال رکود اقتصادی در آینده باشد.
همان طور که از این شاخصها مشخص است برخی از آنها در منطقه هشدار قرار دارند، برخی زنگ خطر را به صدا درآورده و برخی هنوز در نواحی نرمال هستند. به نظر میرسد، آینده رکود اقتصادی آمریکا به تصمیمات فدرال رزرو در مورد چاپ پول، میزان کاهش نرخ بهره، تعداد کاهشها و البته تصمیمات وزارت خزانهداری آمریکا وابسته است.
شما چه فکر میکنید؟ آیا رکود اقتصادی در آمریکا قریبالوقوع است؟ آیا با فرود نرم مواجه خواهیم بود یا فرود سخت؟ تصمیمات آتی فدرال رزرو در روزهای آتی نقشی تعیینکننده خواهد داشت.