دولت آلمان به تازگی بیش از ۴۸٬۰۰۰ واحد بیت کوین را به فروش رساند. این اتفاق، در کنار بازپرداخت بدهیهای طلبکاران صرافی Mt Gox به ریزش قیمت منجر شد. با این حال، به نظر میرسد با اتمام فشار فروش دولت آلمان و بازگشت تقاضای ETFهای اسپات، بیت کوین دوباره جان تازهای به خود گرفته است.
در حال حاضر، آدرسهای بزرگ شناساییشده حدود ۴.۹ میلیون واحد بیت کوین، معادل ۲۵٪ از عرضه در گردش را نگهداری میکنند. در این میان، صرافیهای متمرکز و ETFهای اسپات بخش زیادی از این کوینها را به خود اختصاص دادهاند.
پس از اتمام فشار فروش بیت کوین توسط دولت آلمان، به نظر میرسد بازار حداقل در کوتاهمدت نفس راحتی کشیده و با حمایت جریانهای ورودی سرمایه ETFها، بار دیگر به رنگ سبز درآمده است. در همین حال، وضعیت بازار همچنان برای بخش زیادی از سرمایهگذاران سودده است.
در این مطلب از میهن بلاکچین که از تحلیل آنچین هفته ۲۹ام سال ۲۰۲۴ شرکت گلسنود گرفته شده است، وضعیت فعلی شبکه بیت کوین و فروشهای سنگین اخیر را بررسی میکنیم.
نگاهی به آدرسهای بزرگ
وضعیت هولدرهای بیت کوین دائما در حال تغییر و تحول است و برای ارزیابی و بررسی آن، باید چارچوبهای تحلیلی، به مرور زمان تکامل یابند. در گذشته، ماینرها و صرافیها بزرگترین هولدرهای بیت کوین بودهاند، با این حال، به مرور زمان، نهادی مختلفی بوجود آمدهاند که هرکدام بخش قابل توجهی از عرضه را نگهداری میکنند.
به عنوان مثال، متوالی ورشکستگی صرافی Mt.Gox که پس از ورشکستگی این صرافی، مسئولیت حضانت از کوینهای بازیابیشده را در اختیار دارد، یکی از این نهادهاست. همچنین، بخش قابل توجهی از عرضه بیت کوین توسط دولتهای مختلف توقیف شده که به صورت دورهای به فروش میرسد.
اخیرا نیز شرکتهای بزرگ و ETFهای اسپات به صحنه وارد شدهاند. در حال حاضر، ۱۱ صندوق ETF اسپات بیت بیت کوین روی هم رفته ۸۸۷ هزار واحد از این ارز دیجیتال را انباشت کردهاند و در مجموع، دومین هولدر گروهی بزرگ بیت کوین محسوب میشوند.
بر اساس نمودار زیر که حجم بیت کوین در اختیار آدرسها و نهادهای بزرگ را به تصویر کشیده،
- 🟨 صرافیهای متمرکز: ۳ میلیون بیت کوین
- ⬜ ETFهای اسپات: ۸۸۷ هزار بیت کوین
- 🟦 ماینرها از جمله کوینهای استخراجشده توسط ساتوشی ناکاموتو: ۷۰۵ هزار بیت کوین
- 🟩 دولتها: ۲۰۷ هزار بیت کوین
- 🟥 متولی صرافی Mt Gox: ۱۳۹ هزار بیت کوین
در سالیان گذشته، ماینرها اغلب منبع اصلی فشار فروش بازار بودهاند، با این حال، عرضه در اختیار آنها پس از هر هاوینگ نصف شده و به طور قابل توجهی کاهش یافته است. دادههای آنچین نشان میدهد جریان خالص ماینرها (مجموع ورودی و خروجی به کیف پول آنها) طی ۱۲ ماه گذشته، هر هفته حدود ۵۰۰ واحد بیت کوین تغییر کرده است.
در نمودار زیر، جریان خالص ماینرها 🔵، صرافیهای متمرکز 🟠 و کیف پولهای آنچین ETFها 🟢 به تصویر کشیده شده است. همانطور که در نمودار مشخص است، نوسانات جریان خالص صرافیها و کیف پولهای ETFها در حدود ۴ هزار واحد بیت کوین بوده است. این نشان میدهد جریان خالص این نهادها، احتمالا ۴ تا ۸ برابر بیشتر از ماینرها بر بازار تاثیر میگذارد.
حالا میتوان فشار تخمینی فروش آدرسهای بزرگ بیت کوین را با بررسی جریان خروجی آنها بررسی کنیم. با بررسی جریان خروجی آدرسهای بزرگ بیت کوین، به این سه نتیجه مهم میرسیم:
- افزایش فشار سمت فروش از سوی ماینرها در حوالی فازهای نوسانی بازار رخ میدهد.
- جریان خروجی ETFها پس از رکوردشکنی بیت کوین در ماه مارس شدت گرفت که عمدتا به خاطر فروش صندوق GBTC گری اسکیل بوده است.
- اگرچه فشار فروش آلمان در چند هفته گذشته بسیار زیاد بود، اما اکثر این فروش زمانی که قیمت به ۵۴٬۰۰۰ دلار سقوط کرد رخ داد. این یعنی بازار خبر فروش بیت کوینهای دولت آلمان را پیش از تحقق آن، تا حد زیادی پیشخور کرده است.
نمودار زیر نیز جریان خروجی این آدرسها را از زمان ثبت رکورد ۷۳٬۰۰۰ دلاری ماه مارس به تصویر کشیده است. در این نمودار میتوانیم ببینیم که فشار فروش از طرف ماینرها، در مقایسه با فروش فروش دولتی، جریان خروجی ETFها و واریز به صرافیهای متمرکز نسبتا کم بوده است.
واریز به صرافیهای متمرکز همچنان بزرگترین و پایدارترین منبع فشار فروش محسوب میشوند. با این حال، در نمودار فشار فروش بالا از جانب دولت آلمان کاملا مشهود است.
برای درک بهتر این فشار فروش، فعالیت کیف پولهای مرتبط با دولت آلمان را زیر ذرهبین میبریم. همانطور که در نمودار زیر مشخص است، موجودی ۴۸٬۸۰۰ واحدی بیت کوین دولت آلمان تنها طی چند هفته تمام شده و بخش زیادی از فروش آن (بیش از ۳۹٬۸۰۰ واحد)، بین ۷ تا ۱۰ جولای (۱۷ تا ۲۰ تیر) رخ داده است.
نکته جالب اینجاست که این فروش گسترده، پس از سقوط بازار به حوالی ۵۴٬۰۰۰ دلار اتفاق افتاده که نشان میدهد بازار خبر فروش را پیش از اتفاق افتادن آن، پیشخور کرده است.
ثبات بازار و کاهش فعالیتهای سوداگرانه
پس از تثبیت طولانیمدت قیمت بیت کوین و نوسانات آن، جریان خالص سرمایه ETFهای اسپات خروجی پایداری را تجربه کرد. در ادامه، با سقوط قیمت به کف ۵۴٬۰۰۰ دلاری، قیمت اسپات بیت کوین به زیر میانگین خرید ETFهای این ارز دیجیتال که در حال حاضر در حوالی ۵۸٬۲۰۰ دلار قرار دارد رسید.
در واکنش به این اتفاق، جریان سرمایه ورودی به صندوقهای ETF اسپات برای اولین بار از اوایل ماه ژوئن، به طور قابل توجهی افزایش یافت و در هفته گذشته در مجموع به بیش از ۱ میلیارد دلار رسید.
حجم واریز و برداشت از صرافیهای ارز دیجیتال، شاخصی قوی برای ارزیابی علاقه سرمایهگذاران و میزان نقدینگی بازار است. پس از رکوردشکنی بیت کوین در ماه مارس، جریان خالص بیت کوین صرافیها 🟠 با کاهش قابل توجهی همراه شده و به حدود ۱.۵ میلیارد دلار درروز رسیده است.
بررسی جریان ورودی و خروجی اتریوم در صرافیها 🔵 نیز نشان میدهد علاقه سرمایهگذاران به این ارز دیجیتال، نسبت به چرخه صعودی ۲۰۲۱ به طور قابل توجهی کاهش یافته است. در آن زمان، در اوج چرخه صعودی سال ۲۰۲۱، جریان خالص اتریوم در صرافیها تقریبا با بیت کوین برابری میکرد.
این نشان میدهد میزان فعالیتهای سوداگرانه و سفتهبازی در سال ۲۰۲۴ نسبتا کاهش یافته که میتوان آن را با عملکرد ضعیفتر اتریوم در قیاس با بیت کوین از زمان ثبت کف سال ۲۰۲۲ توجیه کرد.
بزرگی سود و زیان تحقق یافته توسط سرمایهگذاران نیز میتواند شاخصی برای ارزیابی میزان تقاضا باشد. با استفاده از این شاخصها، شاهد افزایش تقاضا تا زمان ثبت اوج ماه مارس و پس از آن، کاهش تقاضا هستیم.
این بر تعادلی که بین عرضه و تقاضا در سه ماه گذشته ایجاد شده تاکید میکند. همچنین، همانطور که در نمودار زیر مشخص است، زیان تحقق نیافته سرمایهگذاران هنوز به طور معنیداری زیاد نشده است. این نشان میدهد علیرغم اصلاح بیش از ۲۵٪ بازار، فروش تهاجمی نسبتا کمی صورت گرفته است.
ارزیابی فشار فروش بازار
اگر جریان ورودی بیت کوین و اتریوم به صرافیها را به عنوان فشار سمت فروش در نظر بگیریم، میتوانیم جریان ورودی استیبل کوینها را معادل تقاضای خرید تلقی کنیم. مقایسه این دو میتوان سوگیری کلی بازار را ارزیابی کرد.
در این چارچوب:
- مقادیر نزدیک به صفر نشاندهنده وضعیت خنثی در بازار است که در آن، حجم تقاضا و فروش برابر است.
- 🟢 مقادیر مثبت نشاندهنده سوگیری بازار به سمت خرید است که در آن جریان ورودی استیبل کوینها از بیت کوین و اتریوم بیشتر است.
- 🔴 مقادیر منفی نشاندهنده سوگیری بازار به سمت فروش است که در آن فشار فروش از حجم استیبل کوین ورودی پیشی میگیرد.
همانطور که در نمودار زیر مشخص است، بازار از اواسط سال ۲۰۲۳ یک سوگیری خالص به سمت فروش را تجربه کرده است. با این حال، این روند طی چند ماه گذشته رو به کاهش بوده است.
با استفاده از شاخص دلتای حجم تجمعی اسپات (The Spot Cumulative Volume Delta) یا به اختصار CVD نیز به نتیجه مشابهی میرسیم. این شاخص تفاوت خالص دلاری حجم خرید و فروش در صرافیهای متمرکز را به ما نشان میدهد.
با توجه به این شاخص، میتوان گفت از زمان رکوردشکنی بیت کوین در ماه مارس، فشار فروش زیادی در بازار وجود داشته است. با این حال، هفته گذشته شاخص CVD برای اولین بار از ماه جولای به رنگ سبز درآمد که نشاندهنده کاهش فشار فروش در بازارهای اسپات است.
تداوم سودآوری بازار
با سقوط قیمت بیت کوین به کف ۵۳٬۵۰۰ دلاری، نسبت عرضه در ضرر بیت کوین به حدود ۲۵٪ افزایش یافت. این اتفاق باعث شد تا شاخص عرضه در سود بیت کوین به سمت میانگین بلندمدت ۷۵٪ خود بازگردد؛ سطحی که در طول اصلاحات بازارهای صعودی قبلی نیز آزمایش شده است.
با تفکیک درصد عرضه در سود هولدرهای بلندمدت و کوتاهمدت، میتوان تاثیر ریزش اخیر را بر این دو گروه ارزیابی کرد.
در طول ۳۰ روز گذشته، درصد عرضه در سود هولدرهای کوتاهمدت به طور قابل توجهی تغییر کرد و بیش از ۶۶٪ از آن به محدوده ضرردهی وارد شد. این یکی از بزرگترین رویدادهای کاهش سود کوتاهمدت در تاریخ بیت کوین است که نشان میدهد تعداد قابل توجهی از خریداران در اوج بیت کوین در هفتههای اخیر به چالش کشیده شدهاند.
با این حال، عرضه در سود هولدرهای بلندمدت تغییر ناچیزی را تجربه کرده است. این نشان میدهد تعداد نسبتا کمی از سرمایهگذاران که در اوج سال ۲۰۲۱ بیت کوین خریدند، همچنان کوینهای خود را هولد میکنند.
به طور کلی، این ارزیابی نشان میدهد هولدرهای کوتاهمدت گروه اصلی هستند که به احتمال زیاد به نوسانات بازار واکنش نشان میدهند. میانگین خرید این سرمایهگذاران در حال حاضر در حوالی ۶۴٬۳۰۰ دلار است.
سخن پایانی
اگر نگاهی به تاریخ بیت کوین بیندازیم، ماینرها عمدتا منبع اصلی فشار فروش بودهاند. با این حال، به دنبال هاوینگهای بیت کوین، فشار فروش این سرمایهگذاران به طور قابل توجهی کاهش یافته و ETFها و جریانهای ورودی و خروجی صرافیهای متمرکز جای آن را گرفتهاند.
بازار بیت کوین در ماه اخیر شاهد فروش ۴۸ هزار واحدی دولت آلمان بود. اتمام فشار فروش آلمان در حال حاضر تا حدودی باعث تسکین بازار شده و نشانههای بازگشت دوباره تقاضای سرمایهگذاران پرایس اکشن مثبت بیت کوین را تحریک کرده است.
به دنبال ریزش اخیر، هولدرهای کوتاهمدت ماه پرچالشی را تجربه کردند و در برههای در ضرر زیادی قرار گرفتند. با این حال، این ریزش تاثیر زیادی بر عرضه در سود هولدرهای بلندمدت نگذاشت که بر اعتقاد این سرمایهگذاران و جایگاه مستحکم آنها در بازار تاکید میکند.