حمایت بانک مرکزی از پول دیجیتال: به مدیریت تورم در بازارهای مختلف کمک میکند!
محمد شیریجیان، معاون سیاستگذاری پولی بانک مرکزی معتقد است این بانک با توسعه ابزارهایی مثل پول دیجیتال میتواند سیاستهای پولی خود را به صورت موثرتری اجرا کند؛ اتفاقی که به مدیریت بهتر تورم در بازارهای مختلف کمک میکند.
به گزارش میهن بلاکچین، شیریجیان در گفتگو با روابط عمومی بانک مرکزی خاطرنشان کرد که کشور ما در زمینه ابعاد فنی توسعه رمزارزها و به ویژه توسعه ارزهای دیجیتال بانکهای مرکزی، دستاوردهای خوبی داشته است و جزو معدود کشورهای پیشرو در این حوزه محسوب میشود.
پول دیجیتال به کنترل تورم کمک میکند
شیریجیان در این گفتگو ضمن تاکید بر پیشرو بودن ایران در زمینه توسعه پول دیجیتال بانک مرکزی گفت:
در حال حاضر طراحی، توسعه و برنامه ریزی در این باره در بانک مرکزی انجام شده است و هم اکنون نیز ابزار مذکور از مرحله آزمایشی مقدماتی عبور کرده و وارد فاز عملیاتی آزمایشی در سطح شبکه بانکی کشور شده است.
به گفته او، بزرگترین چالشی که بانک مرکزی در زمینه توسعه رمز پولها از جمله پول دیجیتال بانک مرکزی با آن مواجه است، آثار و دلالتهای سیاستی این نوع پول بر نظامهای پولی، اعتباری، بانکی و نظامهای پرداخت کشور است.
شیریجیان ضمن اشاره به سه ماموریت اصلی بانکهای مرکزی یعنی ثبات پولی، ثبات مالی و مدیریت نظام پرداخت گفت:
در زمینه ثبات پولی هدف اصلی حداقل نمودن فاصله تورم واقعی نسبت به تورم هدفگذاری شده است. برای تحقق این امر نیز بانکهای مرکزی از مجموعه ای از ابزارهای سیاست پولی متعارف و غیرمتعارف استفاده می کنند.
وی افزود:
یکی از مهمترین کانالهایی که بانک مرکزی با استفاده از آن نسبت به مدیریت تورم اقدام میکند، از طریق کنترل سرعت گردش نقدینگی است. با توسعه ابزاری مانند پول دیجیتال بانک مرکزی و باتوجه به اشراف و مدیریت متمرکز این بانک بر ابزار مذکور، میتوان سیاستهای پولی را از طریق تنظیم سرعت گردش نقدینگی در بخشهای مختلف اقتصادی بهطور موثرتری اعمال کرد.
معاون بانک مرکزی ضمن اشاره به تاثیرات پول دیجیتال بر ثبات مالی اظهار داشت:
در عرصه ثبات مالی نیز توسعه این ابزار تاثیر قابل توجهی بر این مقوله دارد و اساسا در صورت گسترش آن بسیاری از نسبتهای نظارتی همچون نسبت کفایت سرمایه، نسبت پوشش نقدینگی و یا نسبت مصارف به منابع که امروزه عملکرد بانکی با استفاده از آنها مورد پایش و اعمال اقدامات نظارتی قرار میگیرد و یا عملیات بانکی به شکل کنونی آن که در قالب جذب منابع و اعطا تسهیلات است، دستخوش تحولات جدی خواهد شد.
معاون سیاستگذاری پولی بانک مرکزی با اشاره به وظیفه این بانک، تمرکز اصلی این سازمان را بر حوزه نظامهای پرداخت دانست و افزود:
در سند سیاستگذاری و تنظیمگری بانک مرکزی در حوزه رمزپول، رمزاراییها به سه دسته توکنهای معاملاتی (Exchange Token)، توکنهای کاربردی (Utility Token) و توکنهای اوراق بهادار (Securitize Token) تقسیم شدهاند. تمرکز بانک مرکزی بهعنوان مقام سیاستگذار و ناظر در حوزه پولی و اعتباری، بر دسته توکنهای معاملاتی است که رمزپولها نیز در این دسته تعریف میشوند. علت این تمرکز، کارکرد این ابزار در پرداخت و تسویه تعاملات تجاری و تاثیر آن بر نظامات پولی، بانکی و پرداختهای کشور است. علاوه بر این، ماده ۵۹ قانون بانک مرکزی نقش و مسئولیت انحصاری این بانک را در ساماندهی، اعطای مجوز و نظارت بر این حوزه تعریف کرده است.
تمهیدات بانک مرکزی برای تنظیمگری در حوزه پول دیجیتال
شیریجیان تاکید کرد که حاکمیت بر ریال، شرط لازم برای حکمرانی اقتصادی است و اظهار داشت:
یکی از مهمترین ابزارهایی که بانک های مرکزی در اختیار سیاستگذاران و فعالان اقتصادی کشور قرار دادهاند، نهاد پول است. در صورتی که پول گردش و جامیعت کاملی در کل اقتصاد داشته باشد؛ این امر میتواند به اثربخشی و اعمال موثر سیاستهای اقتصادی کمک کند.
وی افزود:
قدرت اعمال حکمرانی اقتصادی دولت ها و نظامهای سیاستگذاری اقتصادی عمدتا ناظر بر مزیت تسلط آنها بر حلقه مالی است و از این طریق میتوانند هم اشراف درستی نسبت به حجم و نوع تعاملات اقتصادی داشته باشند و هم در این خصوص متناسب با اهداف و سیاستهای کلان اقتصادی اعمال حکمرانی کنند. اما لازمه تحقق مطلوب این امر حاکمیت بر پول ملی است که در کشور ما این مهم از طریق حاکمیت بر ریال محقق میشود. برای تحقق حاکمیت بر ریال نیز می بایست بانک مرکزی به عنوان مقام سیاستگذار پولی اشراف کاملی به کلیه تراکنشهای ریالی کشور در هر سه بعد مبدأ، مقصد و موضوع واقعی هر تراکنش داشته باشد.
او درباره کاربرد پول دیجیتال بانک مرکزی افزود:
پول دیجیتال بانک مرکزی ابزاری است که بانک مرکزی با اعمال بهموقع و اثربخش سیاستهای پولی، کنترل موثری در حفظ ارزش پول و جلوگیری از تورمهای قابل توجه خواهد داشت. این ابزار، زمینهساز پذیرش عمومی و تحقق حداکثری حاکمیت ریال در اقتصاد کشور میشود.
شیریجیان در پایان خاطرنشان کرد:
اما درباره رمز پولها خلق نقدینگی فاقد موضوعیت است بلکه معاملهای است که میان دو طرف رخ میدهد و در نهایت بانک مرکزی نیز تنها بر تراکنش های مالی و ریالی آن نظارت دارد و تعهدی به تحقق تسویه معامله این نوع پول میان دو کارگزار آن هم به بهای اضافه برداشت که در حال حاضر در برخی از موسسات اعتباری در جریان است را ندارد.